kilka uwag odnośnie gry po paru dniach grania
ogólnie model jazdy i fun płynący z prowadzenia auta jest przeogromny, i generalnie jestem z niej bardzo zadowolony co nie zmienia faktu że gra mnie w paru miejscach niemiłosiernie zawiodła. na szybko parę uwag:
- grafika potrafi zachwycić, po czym nagle momentami nie imponuje, a momentami wręcz odrzuca - nie tego spodziewałem się po tylu latach pracy, do tego te żałosne cienie, dość zauważalne cięcia animacji i jednak momentami męczący screen tearing...
- ogólnie samochody zatrzymały się na modelach które były produkowane w okolicach GT4, za mało jest nowszych aut które przez te 5-6 lat pojawiały się na rynku, brakuje szczególnie aut z takiej niższej półki typu kompakty...
- kariera trochę za szybko nabiera tempa, przed graniem założyłem sobie że pierwszy miesiąc nie wyjdę ponad klasyki GT (głównie japońskie autka o mocach ok. 300 koni typu NSX, S2000, Impreza itp), które będę kolejno ogrywał, dopiero potem przesiądę się do Ferrarek czy aut wyścigowych. ale kariera jest słabo zorganizowana. zamiast robić zawody typu auta FR podzielone na wiele różnych przedziałów mocy i w każdym przedziale 4-5 wyścigów itp. to za dużo jest w mistrzostwach wyścigów konkretnego modelu. do tego w większości są to auta którymi nie mam ochoty jeździć (Lupo, Mini itp). samych wyścigów w poszczególnych mistrzostwach też jest momentami za mało, bo co to za mistrzostwa z jednym czy dwoma wyścigami? ogólnie jest dość nudno bo za szybko mamy za mocne auta, a sama gra dopuszcza do tego że mogę startować z przeciwnikami którzy mają 4x mniej mocy.
- brakuje innowacji w licencjach, brakuje też fajnych pomysłów z poprzednich części (chociażby jazda ze safety car'em)
- replay'e zepsuli do tego stopnia że nie chce się ich oglądać
- cięcia w tuningu (wyleciał intercooler, nie ma nitro, brak tuningu hamulców)
- AI wbrew temu co piszecie nie jest jakoś mocno poprawione, dalej jest za dużo jeżdżenia po szynach czy kompletnego nie uważania na gracza. jeszcze można by było to wybaczyć jak na zakręcie się ustawimy i przeciwnicy nas nie zdążą ominąć, ale to że na prostej jak się bardziej napędzą walą nas prosto w tyłek to nieporozumienie
- braku wielu torów nie potrafię zrozumieć, nie ma nawet tych co już pokazywali (Siena miała być torem a została miejscówką do photo mode, chyba że ja go nie widzę). fajnie że są nowe tory, szczególnie tory miejskie są zajebiście zrobione, Monza to jeden z moich ulubionych torów więc fajnie że jest, ale kurde, mieli tyle torów w GTpsp która była jakby zbiorem tego co było w całej serii, a tutaj nagle nie ma 1/4 kluczowych torów dla serii. porażka. pewnie sytuację naprawią w DLC
co do DLC to mam nadzieję że nie skończy się na paczkach z samochodami i torami, ale będą dochodziły kolejne wyzwania, kolejne licencje, kolejne puchary itp.