Po roku grania, kilka dni dopadł mnie w końcu niesławny online bug z utratą przyczepności - "dziwnym" zbiegiem okoliczności akurat po 2.02 i dużo ludzi również dopiero teraz zgłasza ten problem. Pierwsze wzmianki o nim czytałem wiele miesięcy temu, ale był dość rzadki i raczej randomowy.
Całość wygląda tak, że nagle w trakcie jazdy, BARDZO wyraźnie traci się przyczepność. Auto gorzej przyśpiesza, gorzej hamuje i znacznie gorzej skręca. Czasy lecą na łeb na szyję a charakterystyka auta zmienia się drastycznie. Mogę to porównać do zmiany opon z wyścigowych na komfortowe - jakby magicznie w trakcie jazdy się podmieniły. Mi się to przytrafiło już na starcie (wejście w pierwszy zakręt było skwitowane "WTF?"), odpuściłem więc ściganie i jechałem z tyłu sprawdzając co i jak. Nie miałem wtedy żadnych innych objawów: lagów, spadków animacji, innych widocznych i słyszalnych problemów. Po prostu auto nienaturalnie się ślizgało, nieadekwatnie do jego zwykłej charakterystyki. Potrafi to wskoczyć już w dalszej fazie wyścigu i rozpieprza zupełnie sens ścigania. Ponowne wejście na tor (kolejny wyścig) w dokładnie takich samych warunkach i znowu wszystko było ok.
Bug występuje tylko w online, w pokojach z >12 graczami, całkowicie nie zależy od laga i połączeń graczy i najprawdopodobniej dot. głównie kierownic.
Bug z gatunku "game breaking".