Nie chodzi o to, ze 5.1 jest zle tylko o to, ze 5.1 w jakies cenie jest zawsze gorsze od stereo w tej cenie. Jezeli kupiles np "kino domowe" za 10 tys to za ta sama cene mogles miec takie stereo przy ktorym to 5.1 nie istnieje.
Ile jeszcze będziesz prawił truizmy?
[/quote]
No coz widze, ze jestes osoba ktora mysli ze za 10tys dostanie 5 glosnikow i subwoofer takiej jakosci jak za 10 tys 2 glosniki. Takie cyrki to tylko w Erze. To jest fizycznie nie mozliwe aby zestawa skladajac sie z 6 elementow za 10 tys byl tej jakosci co zestaw za 10 tys skladajacy sie z 2 elementow.
To samo w elektronice amplituner na 5 kanalow nie bedzie takiej jakosci co wzmacniacz na 2 kanaly w tej samej cenie. Przykra sprawa
Co do ustawień... widać, że kompletnie nie znasz się na 5.1.
Co do ustawnien widac, ze nie doczytales ze zrozumieniem o co chodzi.
"3/4 potencjału danego zestawu kryje się w dobrych ustawieniach elektroniki"
Odnosilem sie do tego, ze dobra elektronika juz jest ustawiona i nie da sie juz w niej nic ustawic.
Skoro głośniki są ustwione naookoło fotela słuchacza to raz: muszą być odpowiednio wyosiowane na słuchacza bo inaczej punkt styku się rozjedzie i nie będzie wszystkiego słychać (w końcu się robi bombardowanie dźwiekiem w małym pomieszczeniu i nie polega się na naturalnym wybrzmiewaniu i odbiciach tworzących scenę tylko sztucznie manipuluje się dźwiekiem);
Sprawa jasna. Jednak nawet gdybys ustawil subwoofer w piwnicy, centralny na suficie a przednie na balkonie to i tak dzwiek bedzie gorszej jakosci i nie bedzie to grac lepiej od stereo (Hi-Fi) w tej samej cenie.
Tak więc proszę, nie wypowiadaj się o dźwięku przestrzennym a swoje przemyślenia nt. stereo proszę przelewaj do głów innym w dziale "Różne" a tu pisz o U:DF
Ta jest psze pana!
Przepros ode mnie swoje 5.1 i przekaz mu, ze nie chcialem go urazic i bardzo je lubie i jest tip top. Bardzo je szanuje i nie chcialem aby zrobilo mu sie przykro.
Z mojej strony definitywny EOT. Prosze mnie nie prowokowac ;P