Proponuję najpierw opanować podstawy tworzenia HDR, a później bawić się w takie cudowanie.
Akurat FZ50 ma Auto Bracketing więc tu nie ma wielkiej filozofii. Wyciągnąć punkty jasne i ciemne można od razu w Photomatix (aczkolwiek już cała przeróbka w Photomatix zależy tylko i wyłącznie od tego co autor chce osiągnąć). Dodatkowo robię też po 4 lub 5 zdjęć na manualnych ustawieniach zwiększając stopniowo czas migawki. Jednakże efekt i tak wychodzi bardzo zbliżony do tego gdy po prostu ustawiam Auto Bracketing. Jedyne czego nie robię a jest zalecane to zapis w formacie RAW. To ze względu że najpierw chce opanować mocno podstawy a do tego JPEG wystarczy w zupełności bo nie potrzebuję aż tak dużej ingerencji w zdjęcie (z np. zaawansowaną modyfikacją światła będę już coś próbował robić w RAW'ie ale na razie to odpuszczam).
Opublikowane: Lipiec 31, 2008, 00:16:15
Na poprzedniej stronie dał w wyedytowanej wiadomości (z 3 spoilerami, trzeci to oryginał tamtej foty).
Nie, trzeci jest po prostu kolejną moją przeróbką ale tym razem zmodyfikowaną w drugą stronę, czyli stonowanie kolorów i uwydatnienie koloru czerwonego w innym od wyjściowego odcieniu.
Opublikowane: Lipiec 31, 2008, 00:17:32
Poza tym miałeś wrzucić te zdjęcia w oryginale...
Nikt nie odpowiedział na ten post ale skoro jest odzew to bardzo proszę zaraz wrzucę.
Opublikowane: Lipiec 31, 2008, 00:21:54
1
2
3
Wrzuciłem wszystkie trzy, z których złożona jest fotka na poprzedniej stronie ale z tego co sprawdzałem wystarczy nałożyć jedynie dwie najbardziej skrajne i to wystarczy. Aczkolwiek, komuś wtedy może nie przypasować niebo więc to już kwestia gustu. Różnice są minimalne między złożeniem dwóch a trzech.
PS. Mógłbym dać też zdjęcie, które widać po złożeniu tych trzech fotografii w Photomatix ale to nieco mija się z celem gdyż program ma już narzucone swoje wartości obróbki. Najczęściej (szczegółnie po utworzeniu i zapisaniu osobistych) każdą fotkę otwiera na ustawieniach, które użyte były przy obróbce poprzedniego zdjęcia. Proponuję więc samemu sobie je poskładać.