Czysto technicznie odnośnie konika - na wierzch wyciągnąłeś tylko powierzchnię deski, a już rant ucieka w rozmytą warstwę, co sugeruje niedbałe wykonanie.
Ależ to było zamierzone. Gdybym wyostrzył równo z krawędziami używając twardej końcówki pędzla, to kolorowy koń sztucznie wyglądał by na rozmazanym tle. Celowo jego krawędzi są łagodne aby wtapiały się w tło. Także to nie żadne niedbałe wykonanie tylko celowy efekt.
Rozmycie tła nie może być nierównomierne, ponieważ po wyczyszczeniu obszaru z koniem, odwróciłem prace na warstwie i rozmazywałem rozmyciem gaussowskim, wszystko dookoła konia. To wszystko za pomocą suwaków a nie jakiegoś ręcznego nakładania. Także Twoje "wprawne" oko znowu zwiodło jak podczas oglądania fotki z czerwonym drzewem.
Swoją drogą zarzucasz mi że przesadziłem z ta fotka a Ty dopiero dowaliłeś z efektem. Piszesz że coś jest niedokładnie a zobacz co się dzieje na Twojej przeróbce przy krawędziach zdjęcia i na jasnych obszarach. Ja chciałem utrzymać kolor na zdjęciu a nie totalnie je zmienić i pojechać na całego sepią itp.
@LoNdEk
Patrzysz na moją fotkę czy na przeróbkę Irasa?
Pod moją fotką na poprzednich stronach, dałem tez wersję bez pędzla ze spękana teksturą. W odpowiedzi do Mikes'a.