Oczywiście poprzez powiedzenie czegoś w stylu:
" Hej panowie, a słyszeliście o nowej konsolce Nintendo, gdzie zamiast pada używa się takiego jakby pilota do TV, który czyta wszystkie ruchy w przestrzeni i przenosi je do gry? "
I powiem, że ludzie są zainteresowani. Szczególnie Ci kumple, którzy kiedyś tam grali, ale odeszli od tej rozrywki, z powodu zbyt skomplikowanych, czyt. przekombinowanych i za długich gier. Dorośli, mają mniej czasu, gry straciły dla nich tę "magię", no i w co tu zagrać, skoro w zalewie sequeli naprawdę ciężko znaleśc grę, której interfejs mogłby ich zaskoczyć. Conajwyżej powiedzą- " Tak, ta gra wygląda ładnie, ale co z tego, skoro nawet nie chce mi się przewijać 5 minut listy controlsów ?". Kiedy jednak dowiedzą się, że na rynku ma się pojawić nowa stacjonarna konsola, w której ogólnie mówiac sterowanie się zmienia w wyrażny sposób, to zapala się im lampka- "Huh ? Powiedz coś wiecej, man ! "
Przykładowo, jeden z nich bardzo zainteresował się tym co wstępnie mu powiedziałem, a po ujrzeniu w akcji nowego Mario, Red Steel i popatrzeniu, jak na filmiku prezentuje się osoba grająca na Wii stwierdził, że "Czegoś takiego jeszcze nie widziałem ! Chcę w to zagrać "
Nikt, ale to nikt nie narzekał, że grafika mu nie odpowiada. Jedyne wątpliwości dotyczyły, cytuję " Czy na tym pilocie się dobrze gra ? Czy to jest intuicyjne ? " - Cóż, wystarczy przytoczyć opinie wielu redaktorów, którzy na Wii już grali, a później, kiedy będzie można tę konsolę kupić- wystarczy wziąć pada i spróbować. To jest proste i intuicyjne, a dokładnie o to chodzi panom z N.
Oczywiście, wsród wszystkich osób, którym przedstawiłem Wii, znaleźli się też kolesie twierdzący, że Nintendo jest dla dzieci, że pilot jest dziwny, że oni nie lubią Mario ani Zeldy, że nie będzie GTA...itp itd. Trudno, oni pewnie kupią PS 3 lub X360.
Ale ogólnie reakcje są pozytywne, bo jest to coś NOWEGO i ŚWIEŻEGO. Poza tym każdy, kto ujrzał Mario Galaxy w HD twierdzi to co ja- jeśli tak śliczne gry będą na porządku dziennym ( a mam nadzieję, że przynajmniej samo Nintendo takowe dostarczy), to będzie to duuża przewaga nad supportującymi HD konkurentami- oczywiście mówie tu o Polsce, bo w końcu o tym traktuje temat.
Prawda jest taka, że wsród ludzi lubiących sobie pograć, ale nie śledzących z zapartym tchem każdego najmniejszego newsa na internecie dotyczącego nowej generacji konsol- mało kto w ogóle wie, co to jest to HD, jest ono traktowane jako towar z wyzszej półki na który szkoda kasy, tym bardziej tylko po to aby na takim TV JEDYNIE grać; zanim u nas w kraju owe HD sie rozpowszechni, minie zapewne kilka lat...żaden przeciętny gracz, który nie jest bogaczem, nie zainwestuje w kosztujący kilka tysiaków TV. U nas jeszcze przez dłuuuuuuzszy czas będa popularne standardowe, PAL-owskie telewizorki. A do takich najlepiej podpiąć własnie Wii, bo dokładnie do supportu tego typu telewizorów owa konsola jest przygotowana.
Także należy własnie uderzać do ludzi, który uważają, że gry już ich nie jarają, że wszystkie są takie same, za długie...Dajmy im Wii-lota, Mario Galaxy i pokażmy, że mimo medialnej ciszy (a tak zapewne będzie, bo dystrybutorzy Nintendo w Polsce zazwyczaj zachowywali się tak, jakby kompletnie nie wiedzieli, co to dobry marketing), to Wii jest konsola, której tak naprawdę potrzebują, by wróciła im zajawka na gry. Wystarczy właczyc konsolę, wziąć pilota i zagrać !