parę dni nie pisałem w tym temacie .Trzeba nadrobić zaległości
Friday - luzacka komedia gdzie główne skrzypce grają murzyni . Nie raz i nie dwa widziałem tu u jednego typka jak spełnienie marzeń widza w kategori komedia . O ile How High uważam za dobry niekiey bardzo dobry brecht tak Piątek jest o jeden poziom niżej . Fabuła z wiadomych względów nie jest skomplikowana bo przeczyłoby to tezie Hamerykańskich komedii ale tu niestety nie ma zbyt wiele interesującego . Jeden zajarany Smokie i big madafaka na bicyklu (które zresztą nie pojawia się zbyt często na ekranie ) nie załatwiają sprawy . Czuć ten nyggowski czy jak to zwą klimat ale na Boga nie ma tu absolutnie nic co wcześnie bym nie zobaczył w podobnych produkcjach rodem zza Oceanu . Chyba humor lekko się zdewaluował .
7+/10
16 Blocks - wąsaty Willis mający problemy z alkoholem , który udaje jedynego sprawiedliwego . Sama zapowiedz brzmi niedorzecznie i zniechęcająco dlatego tez przyszykowałem się na taką drobną ewentualność . Oglądanie tego tytułu wyglądało mnięj więcej tak :'' gdzie on curva biegnie ? Czy mu rozum odjęło '' zamknij się czarny popaprańcu ! '' .Cały film to masa sprzeczności i niedorzecznych zjawisk . Mocniej ekscytowałem sie eksterminacją rusków grając w starusieńkie Syphon Filter nizli wyskoko Bruca . Nadszarpnął sobie tylko wizerunek .
5/10
Thank You For Smoking - prosta (co ważne nie durnowata ) historia pewnego lobbysty , który toczył bój z obrońcami moralnośći gdzie wokoł było dużo pieniędzy ale i też dużo wrogów .Dużo do stracenia a, dużo do zyskania . Nie powiem nawet mnie to zainteresowało jak klinet wytłumaczał swojemu dzieciakowi na czym polega dyskusja i jak łatwo można ogłupić człowieka . Cała kariera to typowe wzloty i upadki , nie można mówić tu jednak o wielkich skandalach i jescze większych przekrętach . Cały problem panowie producenci potraktowali zbyt pobieżnie zbyt delikatnie .Dlatego to taka bajkowa wersja typa co nie miał żadnego wykształcenia a dorobił sie ładnego grosza . Nieszczególne ale bez obrzydzenia można oblookać .
7/10
An Inconvenient Truth - Gore jako jedyny wtajemniczony wróży nam marną przyszłość . Global Warming bo o tym mowa jest zaakcentowana jako najwieksze zagrożenie ludzkości . Masa faktów , przerażających wyliczeń i nie mniej budzących groze animacji . Wszystko pięknie tylko cały ten schemat jest przedstawiony w formie wykładu w jakiejś szkole o_0 .Za dużo suchych faktów , za mało może nie wartkiej akcji , ale zbijających z krzesła zdjeć , materiałow wideo , czegokolwiek . Aha i nie umniejszylbym faktu wydania tego dokumentu . Temat światowej apokalipsy tuz przed wyborami może okazać się kluczem do sukcesu .
8=/10
Hero - epicka mowa o Złamanym (nie nie nie o tym mowa
) Mieczu , Niebie , Chmurce i Fiołkach w Neapolu .Oki może przesadziłem ale nie akceptuje tych wydumach ksywek
. Pierwsze co mi sie nasuwa na myśl to rozmach i scenografia . Akcje typu tysiąc łuczników kontra jedna chacjedna pełna nieletnich dziewot i moherowych beretów wbija się w łepetynę . Walki to znane z Przyczajonego Tygrysa , Ukrytego Smoka tańce i hulańce w powietrzu i na lądzie .Specyficzne ale nie pozbawione uroku . Całą baśń ( watek milosny dośc mocno zaakcentowany ) wchłania sie szybciutko jak poranna kawe . Nie delektuje się może każdym gestem , każdym ujęciem ale tez nie wypinam sie na kino spoza układu . Niezły tytuł .
8/10
American History X - najgłośniejszy tytul i największe oczekiwania .
Mamy skinheada , w ktorego wcielił się znany wszystkim Edward Norton .Wywiązal ze swej powinności idealnie , jako zły faszysta ale i tez jako nawrócony Derek . Sama idea filmu nie jest zła - mamy typa mający jakieś chre zasady i popie*dolona ideologię zmienia się nie do poznania po wyjściu z paki . Bywalo tragicznie , ale nie sadytycznie . Jesli miałbym porównywac -scenki czarno białe zdecydowanie przewyższały te kolorowe . Były przepelnione jakąś myślą , znakiem , pytaniem jaki chcial skierowac reżyser do widza . Nie ruszyło mnie to dogłębnie ale nie narzekam . Najlepszy film o skinach ... jak narazie .Inna sprawa ,że podobnego do tej pory nie widziałem
8+/10