Szymku Szymku.
Tak własnie jest, masz mnie! Nienawidzę Sony i dlatego krytukuję BluRay'a, ale kocham HD-DVD (chociaż nigdy nawet nie widziałem żadnego materiału z tego formatu). Naprawdę jak czytam takie posty to aż niektórym zazdroszczę. Wasz świat jest taki nieskomplikowany, wszystko można tak łatwo wytłumaczyć, piękna sprawa
"Ale laik idzie do marketu i widzi film prezentacyjny w HD na tych wszystkich panelach i wie że obraz jest nieporównywalnej jakości... Nie będzie znał przyczyny ale dostrzeże różnice 10 razy na 10"
Otóż jesteś w błędzie Waść bo laik widzać film na BR nie mówi o kurde jak to zajebiscie wygląda i się zastanawia czy to czasem nie jest lepsza jakość niż dvd, tylko dla laika to jest dvd i w jego pamięci tak wyglądają właśnie filmy w tym formacie, nie widzi różnicy - bo umówmy się, różnice nie są jakieś wielke, bardziej to sprawa troszkę innej estetyki i tyle, jeszcze gdy patrzysz na jedno koło drugiego idzie się zczaić, ale gdy widzisz BR a obok nie ma DVD to właśnie to jest jakość DVD, którą znasz od dawna. Trzeba obejrzeć masę filmów aby umieć rozróżnić (bez porównania) obraz z BR z DVD. Dlatego takie dramaty były, że 90% ludzie nie potrafiło powiedzieć czy wyświetlany teraz obraz jest w hd czy w sd. Dlatego też głownie hd filmami interesują się zmanierowani managerowie w wieku koło 30, znowu jest po co żyć, ta jakość, w playboyu pisali, no i logo poleca. Jejciu jeszcze piasek widać w spidermanie...
Zrób sobie test i pokaż jakieś kobiecie film w 1080p i zapytaj jej o zdanie. Ja odnoszę wrażenie, że kobiety są całkowicie nie czułe na rozdzielczość, bo jeszcze nigdy żadna pani nie była zdziwiona/zachwycona/ zaskoczona obrazem z BR, dla nich to wygląda identycznie jak dvd. Ot taka ciekawostka i moje spostrzeżenia.
Swoją drogą to też jest częsty mechaniz. Wyrosłem z gier, już mnie nudzi granie, ale filmy w hd, o słodki jezu!! to jest moc, ta zabójczna nieporównywalna z niczym do tej pory jakość, znowu czuję się młodszy i mam w sobie tyle energi. BR uratowało mnie from everyday boredom, piszę o tym nie bez powodu, bo pamiętam Szymku jak pisaleś, że już cię granie nudzi i jesteś "za duży" na to, a jak widzę co myślisz o filmach w 1080p to nawet by mi się to zgadzało...
Aha a to, że kupiłem FHD Aquosa 46'' uważam, za jeden z lepszych wydatków w swoim życiu. Gry na PC w 1080p wyglądają oblędnie na nim (i wipeout też
.