@Ring
Tak ale jeżeli jesteś w stanie zobaczyć z jakiegoś miejsca cały level to musi on być w pamięci. Taka podmiana tekstur w locie musi mieć odłożone miejsce w RAM'ie , te tekstury co widzisz naraz nie znikną przecież, nie może nagle być tak że ty się odwracasz a za tobą pusto, ile tych tekstur mogą tak podmieniać?
A ten level na TGS to jedna lokacja. Z jednego końca na drugi to kilkanaście sekund lotu. Walczysz na i nad mostem.Jesteś go w stanie zobaczyć całego na raz.I nie jest tak że cegły na jednym końcu są kompletnie inne niż na drugim.
Więc jeżeli masz załadowane tekstury smoków,mostu, żołnierzy to co jeszcze pozostaje?
Dookoła jest morze ale przecież do cholery każda fala to przecież nie osobna tekstura.
te 32 mile - co polecisz w bok i co zobaczysz morze właśnie - taki bezużyteczny pic na wodę , cała akcja jest skupiona na kilkiuset metrach - we frontierze miałeś zyliony mil przestrzennych kosmosu i się na dyskietce mieścił...
Ten level z TGS'u
Może ma on 4GB po ROZPAKOWANIU danych - w końcu tekstury są nawet w pamięci RAM karty graficznej trzymane w postaci skompresowanej, w jakiejś luźnej postaci na dysku PC'ta dewelopera jako zbieranina modeli i bitmapek...
Ale w 4GB na dysku BR w gotowej grze na jedną planszę to ja nie wierzę.
Resistance też niby tyle miał zajmować a program z levelami i teksturami zajął w końcu 6,12GB
Wydadzą niedługo to się zobaczy ile z tych przechwałek zostanie...
Jak dla mnie deweloper bajki opowiada aby zostać zauważonym.
-----------
I weź pod uwagę jeszcze bardzo duży średni czas dostępu [to źle ]dla tak wolno kręcącej się płyty.
Tak, tylko ten średni czas dostępu jest wyższy od single layer DVD, a dużo niższy od dual layer DVD 9 GB, które będzie coraz częściej stosowane w xO...
http://www.cdfreaks.com/devices/Blu-ray/BenQ/BW1000.htmlRead
BD-R/RE/ROM/SL/DL : 2x
Random access time: 350 ms
Read
DVD ROM /+R/-R :12x
DVD+RW/-RW/DL : 8x
Random access time: 130 ms
Może jakiś test z Linux'a na PS3? Rozwiałby moje wątpliwości
X360 nie używa jednowarstwowych płyt DVD do gier.
Wyłącznie 2 warstwowe.Zresztą czasy dostępu są niemal takie same dla tłoczonych płyt DVD 1 i 2 warstwowych.