Na takie pytanie czekałem całe życie...
Zanim odpowiem ci na twoje pytania dokończę dalszą cześć historii o moich starciach z YDL.
O 9:00 przyjechał do mnie kumpel i oddał mi płytkę z YDL 5.0.2 bo wyjaśniłem mu że potrzebuje kompa bo oddaje do druku swój informator(nie PSXEXTREME tylko kultura-rozrywka hehe).
Włączyłem instalacje i nastawiłem budzik... po godzinie(bo tyle trwa instalacja faktycznie) miałem juz zainstalowany system z “office” i firefoxem.
Żeby jednak system uczynić bardziej funkcjonalnym musiałem podciągać dodatkowe pakiety(dzięki YUMEXTENDER, ten wbudowany w YDL definitywnie krzyczy system) czyli XCFE, playery, kodeki, GG, emule i takie tam... do 14 wszystko było gotowe.
Oczywiście ponownie musiałem ustawić polskie czcionki i własnoręcznie dopisać rozpoznawanie DVD.
Co jednak dziwne... jakimś cudem kiedy odpalam XCFE to do tego odpala mi się pulpit z GNOME (obydwa to graficzne interfejsy, pierwszy szybki, drugi teoretycznie wygodniejszy) z tym że ja nie wiem jakim cudem... bo ja nic ku temu nie zrobiłem.
Mało tego do tej pory nie wiem jak to powtórzyć (ktoś wie?).
Jestem z tego strasznie zadowolony... ponieważ LINUX działa mi szybciej(czemu?) niż poprzednio a dzięki GNOME na XCFE mam łatwiejszy dostęp do wielu przydatnych komend, funkcji... itp.
))
Cóż, ja kupiłem PS3 jako bardzo tani “kombajn”, czyli centrum multimedialne, kozacka konsole i... co było dla mnie bardzo ważne KOMPUTER do prac biurowych który miał mi zastąpić PC.
I użytkowując od Marca z miesiąca na miesiąc jestem... CORAZ BARDZIEJ ZADOWOLONY
.
Przesiadka na inny system operacyjny zawsze boli, zna to uczucie każdy kto włączył Photoshopa albo z Photoshopa przesiadł się na Corela.
Moja teoria brzmi... że te same uczucie towarzyszy nam... kiedy pierwszy raz siadamy przed Windows(tylko mało kto to pamięta). Dla mojego OJCA trafienie myszką w ikonę to za durzy hardcore...
Jak szybko działa system?
Daje rade... Firefox działa tak samo szybko jak na PC, z OpenOffica korzystałem już na PC i ja nie widze jakiś różnic z Wordem-zawsze przed zapisaniem dokumentu ustawiam na .doc i wszystko działa bez zarzutu.
System ładuje się w mniej niż 60sekund... czy to dużo? Chyba nie.
Odpala filmik “HD” .avi przyzwoicie, .wmp przycina (HD)na tyle aby wybierać ten pierwszy format z GAMETRAILERS. Nie obsługuje FLASH ale PS3 tak więc sie uzupełniają
Generalnie gdybym miał ocenić to jako komputer osobisty ma u mnie 8/10.
Czy jest sens kupowania PS3 by poza graniem zastąpił całkowicie PC?
Mi zastępuje w zupełności... od marca niemiałem PC a teraz mam tego naprawionego laptopa siostry (DELL LITITUDE 610) i leży na półce... żeby podłączyć go do netu musiałbym zmienić mu nr. MAC i próbowałem ale mi sie nie udało... a że wszystko co trzeba mam na PS3 to sie mi nie chce wysilać po raz kolejny intelektualnie... jak dla mnie działają one z taka sama szybkością i oferują to samo(z grubsza).
Za to kumpel pare pieter niżej kupił 1,5 rocznego kompa(wtedy wartego 2500zł) i YDL na Ps3 jest od niego od 5x do 10x szybsze(aż stoper przyniosłem-nie wiem czemu taka różnica).
Podjarałem się na początku że sobie pogram w strategie ale okazało się że te 3D to nie obsługują karty IBM a te 2D to już mam obcykane i można je emulowany na YDL.
Do tego przypomniało mi się jak Windows wk...wia niesamowicie. Raz coś działa, potem przestaje, widzi dane na Pendrivie, potem nie widzi... żenada. I tak na okrągło.
Jest jedno ale... Ps3 całkowicie nie nadaje się dla grafika... próbowałem i ma po prostu za mało RAM, o ile włączenie odpowiednika Corela to dla niego sekunda o tyle załadowanie jakiegoś w sumie niewielkiego(9MB) pliku to samobójstwo! A co dopiero jak bym mu zapodał 300MB? hehehe
Zalicza taką zwieche że można śmiało pół litra wypić.
Do tego się nie nadaje totalnie!
Inny mój kumpel zamówił w zeszłym tygodniu PC za 4500zł! Podesłałem mu linki do trailerów... dane techniczne PS3 i różne takie sugestie żeby zmienił zdanie bo według mnie przepłaca. Ja za mniejszą kasę mam więcej i lepiej.
Nie skutkowało
pisał mi jakie to super gierki może mieć(nie wymieniał z tytułów) ale wpadł do mnie i pograliśmy trochę, puściłem mu trailer GT 5 PROLOGE i jakoś ucichł... a niedawno odezwał się na GG żebym mu podesłał jeszcze raz linka do tego trailera hahaha.
Podsumowując:
PS3 to najlepszy wybór w przedziale cenowym 2000-7000zł (o ile nie jesteś grafikiem itp.)
Żaden komputer z tego przedziału nie dorówna mu jakością wyświetlanych filmów(Bluray i DVD upscaling do tego bez “przycinek”), przyjemności z gier a w wielu przypadkach grafice(więcej HITów i bardziej różnorodne).
Powiedzcie mi za ile lat wyjdzie na PC graficznie coś co przypomina GT5?(nie że może wyjść ale za ile wyjdzie naprawdę).
Świetnie sprawdza sie jako sprzęt “biurowy”(PC za 300-500zł też, hehe).
Kombo PS3 i YDL świetnie sie uzupełniają.. osobno nie miały by dużych szans z PC za kasę-7000zł ale razem biją go o kilka klas.A teraz jeszcze mały mój subiektywny ranking aktualny na 1.10.2007
Interesują cię gry? Kup Xbox 360 – tańszy i ma na razie więcej fajnych gier.
Interesują cię filmy, przeglądanie zdjęć, muzyka? Ps3 to najlepszy wybór, tani w porównaniu do tego co oferuje konkurencja.
Interesuję cię obróbka grafiki itp.? Kup PC lub Apple(nie chce mi sie tłumaczyć czemu, hehe).
Interesują cię jedynie aplikacje biurowe i internet, słuchanie Winnamp? Kup Jakiegoś PC za nie więcej jak 500-700zł.
Chcesz tak jak ja mieć “kombajn multimedialny”, czyli komputer “biurowy”, kozacki odtwarzacz filmów-audio i platformę do gier przy tym nie wydając majątku biegnij do sklepu po PS3.
Nie zrób tego błędu co mój kolega który kupił PC za 4500zł bez monitora a mógł za to kupić PS3 i 26-32 calowy LCD!!!
A funkcjonalnością jego sprzęt nie dorównuje PS3(o ile nie jesteś grafikiem, hahaha)
ps. starałem się trzymać jak najbardziej faktów, proszę o ewentualna krytykę osób które też mają PS3 z LINUX bo oni maja jakieś doświadczenia a nie fantazje, przypuszczenia, spekulacje hihihih.
Z racji studiów znam podstawowe efekty jakie związana są z psychologia (samooceną mojej osoby a mój zakup itp.) więc raczej się tego ustrzegłem hahahaha.Pozdrawiam:)