Autor Wątek: Instalacja Linuxa - Krok Po kroku  (Przeczytany 16624 razy)

Marcin2826

• Pionier
  • *
  • Reputacja: 0
Instalacja Linuxa - Krok Po kroku
« dnia: Maja 17, 2007, 18:10:13 pm »
Postanowilem zrobic maly poradnik dla zielonych z linuxem na ps3 oto instrukcja

1. Standardowo najpierw sciagamy potrzebne pliki:
* Linuxa: http://mirror.anl.gov/yellowdog/iso/yellowdog-5.0-phoenix-20061208-PS3.iso
- nagrywamy na plyte
* bootloader installera, bootloadera
http://www.terrasoftsolutions.com/support/installation/ps3/
- oba pliki trzeba nagrac odzielnie od w.w. obrazu
- na czytej plycie/pendrive-ie tworzymy katalog /ps3/otheros i wrzucamy tam te dw pliki (otheros.bld, otheros.self)

2. Formatujemy dysk (pamietac o backupie saveow!)
- [Settings] > [System Settings] > [Format Utility] > [Format Hard Disk]
- Allot 10GB to the Other OS
- Quick format
- restart

3. Instalujemy bootloader
- wkladamy plyte/pendrive-a z otheros.bld, otheros.self
- [Settings] > [System Settings] > [Install Other OS]
- PS3 znajdzie pliki na nosniku , X
- zostaniemy zapytani: "Other OS Installer Version x.y.z" - Start
- nastepnie: Contoller check - License Agreement - done, bootloader zostal zainstalowany
- aktywujemy go: [Settings] > [System Settings] > [Default System] - Other OS
- restart
- PS3 zbootuje sie w kboocie
Kod:
kboot:

3. Instalujemy YDL
- wkladamy plyte z obrazem YDL
- w kboocie wpisujemy "install" (lub czekamy chwile i sam sie wlaczy)
- wlaczy sie Anaconda (installer YDL)
- postepujemy zgodnie z intrukcjami

4. Partycjonowanie
* Podczas robienia partycji zobaczymy komunikat:
" The partition table on this device sda was unreachable..."
- to normalne, klikamy YES
- w menu partycji najlepiej wybrac "Remove linux partitions on selected drives and create default layout" - dzieki temu nie bedziemy musieli recznie ustawiac partycji
- jesli chcecie to zrobic recznie, w linuxie potrzebne sa nastepujace:
swap - przechowuje sie tu tymczasowe pliki, min 512 MB
/ - tutaj znajdowal sie bedzie caly system, min 8GB
home - opcjonalny katalog na wasze "pier.......", przynajmniej 1 GB (home nie jest konieczny)

5. Finalizowanie
- nastepnie idziemy dalej next next next
- ustalamy haslo dla root (takjkaby haslo administratora)
- wybieramy jakie appsy chcemy zainstalowac
- itd...
- reboot
- przywita nas standardowo kboot, wciskamy enter i YDL uruchomi sie po raz pierwszy
- teraz trzeba tylko poustawiac kilka p....... zwaizanych z pulpitem, dzwiekeim itp i mozemy sie wpelni cieszyc posiadaniem Yellow Dog Linux 5.0 na PS3 Twisted Evil

Standardowo, jesli chcemy wlaczyc XMB:
Kod:
kboot: boot-game-os

PROSZE PRZYPIAC TEMAT :] ZAPEWNE BARDZO SIE PRZYDA!!

dziękuje za poradnik w imieniu chętnych do instalacji linuxa na ps3 :), temat wedle zyczenia - przyklejam/crasch
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2007, 18:00:33 pm wysłana przez crasch »

darsyn

• Towarzysz
  • Reputacja: 5
Odp: Instalacja Linuxa - Krok Po kroku
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 21, 2007, 19:02:56 pm »
Wszystko OK, ale pojawil sie juz Yellowdog 5.0.1, ktory ma obsluge wifi i nie potrzebuje bootloadera (instalacja startuje z plyty).
Linki sa na stronie Terrasoft, np.:
ftp://mirror.anl.gov/pub/yellowdog/iso/yellowdog-5.0.1-phoenix-20070511-PS3.iso
Opublikowane: Maj 20, 2007, 18:53:22
To ja jeszcze dodam dla leniwych kilka porad i opis instalacji Yum Extendera  czyli instalatora programów dla YDL (aby go zainstalować potrzebne jest oczywiście połączenie z internetem) Instalację i konfigurację linuxa robiłem kilka tygodni temu więc w opisie mogą być jakieś drobne błędy.

Po zainstalowaniu linuxa na ekranie logowania klikamy na SESJA > GNOME > ZMIANA SESJI.
Gnome to w pełni spolszczone środowisko graficzne dla linuxa (i najbardziej stabilne z ps3).
Logujemy sie jako „root”
Klikamy APLIKACJE > AKCESORIA > TERMINAL
Uruchomi się wiersz poleceń, wpisujemy (bez cudzysłowia i zatwierdzamy enterem):
„yum search yumex”
po chwili
„yum install yumex”

Ściągamy archiwum http://rapidshare.com/files/32561217/lista_repo.zip
Po rozpakowaniu, pliki które się w nim znajdują wrzucamy na dysk do:
/etc/yum.repos.d/

I to cała instalacja Yum Extendera, aby go uruchomić wpisujemy w wierszu poleceń:
„yumex” lub klikamy APLIKACJE > NARZĘDZIA SYSTEMOWE > YUM EXTENDER
Po uruchomieniu możemy kliknąć na UAKTUALNIJ pokażą się składniki systemu, które można zaktualizować do nowszych wersji (zaznaczamy i dodajemy do kolejki)
Aby zainstalować jakiś program klikamy na ZAINSTALUJ, w wyszukiwarce wpisujemy nazwę programu, który chcemy ściągnąć, po znalezieniu dodajemy go do kolejki zaznaczając, klikamy PRZETWÓRZ KOLEJKĘ, Yum Extender zrobi teraz listę plików do ściągnięcia, ściągnie i zainstaluje. Prościej się nie da:)

Lista programów które powinniśmy zainstalować:
VLC Media Player – najlepszy odtwarzacz filmów
Mplayer – odtwarza wmv
Amarok –  coś jak Winamp
Gstreamer – kodeki AV

Jeżeli chcemy zmienić tryb wyświetlania obrazu to musimy edytować plik:
/etc/kboot.conf

Znajdujemy linię zaczynającą się od: ydl='dev/sda1...
 i kończącą na: ...init=sbin/init video=ps3fb:mode:131 rhgb'
zmieniamy liczbę przed „rhgb'” na liczbę odpowiadającą wybranemu trybowi:

129 to  480i/60Hz
130 to  480p/60Hz
131 to  720p/60Hz
132 to 1080i/60Hz
133 to 1080p/60Hz
134 to  480i/50Hz
135 to  480p/50Hz
136 to  720p/50Hz
137 to 1080i/50Hz
138 to 1080p/50Hz

Należy też zmienić rozdzielczość pulpitu (dowolna ale nie większa od rozdzielczości wyświetlanego obrazu czyli dla 720p - 1280x720) edytując plik:
/etc/X11/xorg.conf
Na dole znajdują się wpisy dotyczące rozdzielczości, u mnie było to 3x „1124x644” które pozmieniałem na „1280x720” aby uzyskać pełnoekranowy pulpit w 720p.

Można utworzyć na pulpicie aktywator do /sbin/boot-game-os czyli programu do przełączania między linuxem a XMB.

Gdy ktoś będzie się jeszcze nudził może upiększyć pulpit i zajrzeć na:
http://art.gnome.org lub http://www.gnome-look.org
Są tam gotowe motywy, tapety, ikony, itp

Można też zainstalować program gDesklets do którego jest dostępnych mnóstwo deskletów czyli nakładek na pulpit (zegar, kalendarz, pogoda, obciążenie procesora, dostępne miejsce na dysku)

Jak coś mi się przypomni będę dopisywał.

tomiasz

• Towarzysz
  • PS3 Fanboy
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 22, 2007, 18:42:16 pm »
a ja mialbym mala prosbe do maniakow linuxa :)

zna ktos moze jakis program, ktory na linuxie odpali format Matroska ?? ( .mkv ) 

bylbym bardzo wdzieczny. sciagam bardzo duzo filmow w .mkv,    przydaloby sie zeby obslugiwal kodeki x264, AC3 i inne ktore sa czesto w plikach o wyzszej rozdzielczosci :)   zwykly divx juz mnie nie bawi

szukalem troche po necie ale nic nie znalazlem ;/

PSN: Tomi1337    Dodawac mnie !!! :)

Sky Ace

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 22, 2007, 23:58:30 pm »
Nie pomogę tu za bardzo, bo YDL i ogólnie redhatopochodne linuksy to tragedia ;)

Ale właściwie wszystko powinno łykać przez totem-xine, ewentualnie z dorzuconymi kodekami libxine-cośtam. YDL pewnie posiada jakiś menedżer pakietów, rpmów czy inny tam instalator, poszukaj w nim czegoś takiego :)

A jak nie, to na pewno wszystko wszystko odpali mplayer (też z kodekami) - też z pakietów albo z http://www.mplayerhq.hu - tylko ostatnio jak się nim posługiwałem, to klikalne gui mplayera było kompletnie nieużywalne... ale możliwe, że ktoś już jakieś porządne od tamtej pory zrobił :) Totem jest klikalny od razu.

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 28, 2007, 15:06:10 pm »
skoro temat brzmi instalacja krok po kroku... :-D to prosze bardzo niech ktos wyjasni jak zainstalowac flash dla firefox .
Jak dokadnie nazywaja sie kodeki pod VLC.
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2007, 15:08:09 pm wysłana przez Maximmus80 »

darsyn

• Towarzysz
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 28, 2007, 20:12:04 pm »
Kodeki VLC instaluje Yum Extender razem z VLC.
Flash dla procesorów PPC jest obsługiwany tylko do wersji 7.0 - zainstaluj Gnash'a lub wtyczkę VLC dla firefoxa.

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 29, 2007, 11:30:23 am »
bardzo dziekuje za odpowiedz, zrobilem jak trzeba ale teraz wogole niewyswietla mi animacji flash tylko biale pola! co zrobic... juz wole zeby bylo tak jak wczesniej... wiec odinstalowalem... moze jest inny sposob?
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2007, 12:02:51 pm wysłana przez Maximmus80 »

Deep

• Pionier
  • *
  • Silent Assassin
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 01, 2007, 21:04:17 pm »
A co z innymi dystrybucjami np. Ubuntu lub Fedora? Próbował ktoś?

darsyn

• Towarzysz
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 02, 2007, 14:23:47 pm »
Pewnie, że tak. Jest wersja Ubuntu 7.04 dla PS3 i nawet działa, ale potrafi zaliczyć zwiechę, uruchomienie kilku programów w tym samym czasie graniczy z cudem, divixy tną niemiłosiernie - nie polecam. W tej chwili najlepiej sprawdza się YDL. Myślę, że za kilka miesięcy pojawią się jakieś wersje wyciskające więcej z PS3 i Cell'a (+ "wszystkoodtwarzające" kodeki)

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 19, 2007, 02:55:17 am »
Panowie, powiedzcie mi proszę
-co zrobic żeby np. w kadu lub innych programach wyświetlało mi ż, ą, ł, itd... a nie jakies kwadraciki...(chodzi o same nagłowki, opisy programów)
-ustawic w open office sprawdzanie ortografi nie tylko w dokumentach ale i w poczcie, na stronach www itd...

Na Ps3 polecam YDL 5.0.2 oraz środowisko graficzne XFCE(używam i Linux działa :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2007, 15:23:31 pm wysłana przez Maximmus80 »

simian raticus

• Towarzysz
  • Reputacja: 1
  • Råtten tomat and potet
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 19, 2007, 20:45:56 pm »
A ja mam pytanie czy linux pada co jakiś czas tak jak windows na PC i czy trzeba robić formaty i kolejne instalacje, bo jeżeli tak to się za to nie biorę ;)
Åtte død koffkongen! Underholdsbidrag! Amentia! Interfetus! Debilis denatus! Rødhåret bjørn!

London asylum and Chicago madhouse! Horror & nightmare!

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 10, 2007, 20:08:24 pm »
Pada i to czesciej niz Windows, mam YDL od marca i wiem co mowie ;)
Opublikowane: Wrzesień 30, 2007, 13:08:53
Z linuxem na PS3 bawie sie od marca. W trakcie tego czasu wiele razy musialem go instalowac z jednego powodu.
Otoz w pewnym momencie zamiast ladowac mi sie system pojawial sie CZARNY EKRAN, YDL sie nie ladowal.
Efektem tego byly kolejne instalacje(kilkanascie) poniewaz nie znalem innego sposobu poradzenia sabie z tym probleme.

Do dzis :) (sam odkrylem hehe)

Aby uruchomic linuxa trzeba zainstalowac pliki startowe(np. z plyty YDL)wybierajac opcje

INSTAL OTHER OS

nastepnie wlaczamy OTHER OS ale wyjmujac wczesniej plyte i... system nam sie prawidlowa laduje.

To jest doslownie chwilka i po problemie.

WIEC OD TEJ PORY SMIALO MOGE POLECIC YDL NA PS3
(poniewaz innych powaznych problemow uniemozliwiajacych korzystanie z LINUXa nie doswiadczylem :)

bandi

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 09, 2007, 11:08:26 am »
Edit:

Mam problem - zainstalowalem videolan-client z kodekami ale nie wiem jak odpalić napisy do filmów z plików txt

MPlayer wyswietla napisy, ale nie mogę rozciągnąć filmu na cały ekran :(

Ponadto chce zamontować cdrom i mam też z tym problem na YDL 5.0.2

Opublikowane: Listopad 08, 2007, 17:04:43
Z MPlayerem i cdromem już nieaktualne - poradziłem sobie. Dalej mam problemy z VLC i napisami.

Ponadto ciekawi mnie czy da się poprawić jakość rozciągniętego obrazu - robi się straszna pikseloza a obraz z filmu jest za jasny (względem czerni na pulpicie linuxa)

Aha:

Jeżeli chcemy zmienić tryb wyświetlania obrazu to musimy edytować plik:
/etc/kboot.conf

Znajdujemy linię zaczynającą się od: ydl='dev/sda1...
 i kończącą na: ...init=sbin/init video=ps3fb:mode:131 rhgb'
zmieniamy liczbę przed „rhgb'” na liczbę odpowiadającą wybranemu trybowi:

129 to  480i/60Hz
130 to  480p/60Hz
131 to  720p/60Hz
132 to 1080i/60Hz
133 to 1080p/60Hz
134 to  480i/50Hz
135 to  480p/50Hz
136 to  720p/50Hz
137 to 1080i/50Hz
138 to 1080p/50Hz

Czy to na pewno jest poprawne w wersji 5.0.2? Wpisałem 138 (za 3) i obraz miałem zkaszaniony. (rozdzielony na 2 obrazy progresuwnie :-) Mimo, że mój TV obsługuje tą rozdziałkę...

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 16, 2008, 18:13:11 pm »
UPIĘKSZANIE SYSTEMU i INSTALACJA CDROMU w wersji YDLinux 5.02

Na prośbę mojego kumpla Przema i świeżo upieczonego OJCA(sto lat!) zamieszczam informacje “po chłopsku” jak upiększyć nasze środowisko graficzne YDLinux tak aby nie wyglądało tak badziewnie jak przy starcie ;).

tak wygląda mój YDLinux...
http://www.ladujfotke.pl/5875-fotkapulpit.jpg.html
http://www.ladujfotke.pl/5876-PULPIT.jpg.html
http://www.ladujfotke.pl/5877-GG-kadu.jpg.html
http://www.ladujfotke.pl/5694-pulpit1.jpg.html

Na początek warto zainstalować YUMEX(inaczej YUMEXTENDER - w tym temacie wyjaśnione jak).
Uruchamiamy GO i wybieramy z prawego marginesu ikonę
-GRUPY a z niej środowisko graficzne - wybieramy XFCE...
-na dolnym polu wyświetlą nam się poszczególne części, prawym myszki klikamy i dodajemy każdą do kolejki

Czemu XFCE? To proste... jest to najlżejsze środowisko graficzne (na Ps3 udostepnione mamy
210 RAMu) i pozwala na płynne i przyjemne użytkowanie(na starcie zabiera 70-90 RAMu).
Żadne KDE, żadne GNOME tylko właśnie XFCE polecam z uwagi na małą ilość RAMu.
Następnie aby mieć na pulpicie różne bajery takie jak zużycie procesora, kalendarz, notatnik, HDD znowu uruchamiamy YUMEX i ściągamy paczki z PLUGINAMI(po angielsku wytłumaczone “co to jest”). Po zainstalowaniu KPM(klikamy prawym myszki)na dolną belke i wybieramy z opcji
-DODAJ NOWY ELEMENT
Na dolnej belce warto umieścić MENU XFCE(najbardziej instynktownie na pierwszej pozycji) oraz
TASKBAR i zaznaczyć opcje EXPAND TO FILL SCREEN – w ten sposób nasza belka bardzo upodobni się do tej z WINDOWSA.

Tuż po uruchomieniu pulpit nie jest aktywny(nie ma i nie możemy umieszczać ikon).
Klikamy prawym myszki na pulpit i wybieramy
Uruchom Program...
wpisujemy...
nautilus
i taadaaa... mamy aktywny pulpit i pojawiają nam się takie ikony jak KOMPUTER, FOLDER DOMOWY itp...

Ok. teraz możemy zabrać się za upiększanie...
Tematy, ikony i inne ściągamy z www... ja polecam
http://www.xfce-look.org/

Po prawej mamy CONTENT a tam interesujące nas Themes(tematy) lub Icons(icony).
Wybieramy nas interesujące i naciskamy download...
Aby moc je zainstalować musimy być zalogowani jako ROOT i po ściągnięciu paczki z tematem/ikoną/inne i rozpakowaniu(KPM na paczkę i ROZPAKUJ TUTAJ) folder kopiujemy i umieszczamy w odpowiednim katalogu...
Aby znaleźć te katalogi klikamy na
Komputer
następnie
System plików
następnie
usr
następnie
share

i tu mamy katalogi w których mamy umieścić rozpakowane paczki jak
themes(dla tematów) czy icons(dla ikon).

Zamieszczony tematy/ikony/inne są dostępne zarówno dla GNOME jak XFCE, ja skupie się na tym drugim z wyżej wymienionych przyczyn(ale zmienianie wyglądu w GNOME wygląda bardzo podobnie).

Z MENU XFCE wybieramy(w USTAWIENIA) USER INTERFECE SETING(PREFERENCJE INTERFAJSU UŻYTKOWNIKA) i tam dokonujemy wyboru MOTYWÓW(theme) i IKON(icons).
Aby zmienić wygląd okien klikamy na WINDOWS MENAGER SETING.

I w ten sposób możemy nadać praktycznie dowolny wygląd naszemu YDLinux, może przypominać VISTE, XP, MAC czy co tam chcecie ;)

Poruszę teraz temat wersji YDLinux...
Miałem wersje 5.0, testowałem już 6.0 ale pracuje na  5.02.
Wersja 5.0 była bardzo niestabilna... zaś moje doświadczenia z wersje 6.0 uznaje za porażkę. Dwukrotnie instalowałem tą wersje i mimo wielu zaleta jak wersja FIREFOXA 2.0, sprawdzanie błędów i pewnie klika innych które przeoczyłem do głównych wad należą...
Błąd pobierania i instalowania paczek... który wyeliminowałem instalując YUMEXTENDER ale sam program mi nie działał tylko instalator wbudowany w system (DODAJ/USUŃ OPROGRAMOWANIE) i to też z błędami/konfliktami. To jeszcze można przeboleć ale FAKT nie działania DZWIEKU(mimo udanego testu) i wszelkich PLAYERów można uznać śmiało za GIGANTYCZNĄ porażkę.
Nie mam pojęcia czemu komercyjna firma wypuszcza tak wadliwy produkt.

Opcje są trzy...
Liczyć na to że któryś internauta w końcu podzieli się przystępnie wiedzą i wyjaśni jak poprawić samemu te błędy.
Czekać na poprawioną wersje.
Wrócić do wersji 5.02 która posiada jedną główną wadę. Na starcie niemożna korzystać z Cdromu i czytników kart.

Problem Cdromu to kwestia kilku minut...
Klikamy na ikonę
KOMPUTER
następnie
MEDIA
i w tym katalogu tworzymy katalog
CDROM

następnie
za pomocą
MENU XFCE
klikamy na program
POPRAWIONY VI(vim)

w tym programie wybieramy z górnej belki w kategorii PLIK
OTWÓRZ
otworzy nam się okno EDYTUJ PLIK i klikamy na
SYSTEM PLIKÓW
następnie na
ETC
i wybieramy plik
FSTAB

w  programie POPRAWIONY VI widzimy ciąg wierszy, na klawiaturze aby edytować wciskamy “a” i na samym końcu tekstu w nowej lini wklejamy za pomocą opcji w górnej belce EDYCJAWKLEJ ten oto wiersz...

/dev/scd0 /media/cdrom auto user,noauto 0 0

z opcji PLIK wybieramy WYJŚCIE Z ZAPISEM i gotowe.
Jak się to robi to z czytnikami kart NIEWIEM(całe szczęście mam czytnik też USB kart). Kto wie?!

Poruszę tu jeszcze jedna ważną kwestie... absurdalnę jest ale to fakt że umnie każda instalacja wygląda torche inaczej... a to nie rozpoznaje polskich znaków a to emule(amule) nie łączy się z jakiś przyczyn z serverem.  Wsparcie mozna znaleć na oficjalnym anglojęzycznym FORUM

http://www.yellowdog-board.com/viewforum.php?f=19&sid=1ce57a02e2843cef96e97f151ef41220

Zaś jeśli chodzi o polskie strony to po pierwsze zauważyłem że wsparcie jest gówniane z dwóch powodów... braku wiedzy i lenistwa. O ile brak wiedzy mogę zrozumieć... sam niewiele umiem (a jak widać po błedach producentów YDL Linux też przerasta) to LENISTWO jest nie do wybaczenia.
Wiele czasu w internecie gracze poświęcają na teksty w stylu...
“ale ma lipne tekstury”- chyba najpopularniejsze ;)
Rozkminienie YDLinux na ps3 było by naprawdę pożyteczne, zarówno dla tego forum(praktycznie tylko tutaj czegoś można sie dowiedzieć) jak i nas samych. Dość powiedzieć że system z 210RAMu szybciej otwiera PDF niż moje kolegi laptop HP z VISTA, 2GB RAMu i dwurdzeniowym procesorem.

ps. pytania i problemy a już szczególnie debilne komentarze aby nie zaśmiecać proponuje umieszczać w dziale tego forum
LINUX NA PS3 - pochwały mojej cięzkiej pracy to co innego ;)

kwestie do rozwiązania
jak powiekszyć obraz z MPLAYER?
jak naprawić błedy z dzwiękiem i YUMEXEM w wersji 6.0?
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2008, 02:39:09 am wysłana przez Maximmus80 »

nightrunner

• Towarzysz
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 16, 2008, 19:46:11 pm »
Super! dzięki za Twojego posta :D czekamy na więcej w przyszłości ;)
A Hard Days Knight

klausa

• Towarzysz
  • Panczandragon FTW!
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 16, 2008, 20:25:02 pm »
moment, moment. Dla linuxa na ps3 jest 210 mb ramu? Serio? omg...

nightrunner

• Towarzysz
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 16, 2008, 22:32:28 pm »

Po zainstalowaniu linuxa na ekranie logowania klikamy na SESJA > GNOME > ZMIANA SESJI.
Gnome to w pełni spolszczone środowisko graficzne dla linuxa (i najbardziej stabilne z ps3).
Logujemy sie jako „root”
Klikamy APLIKACJE > AKCESORIA > TERMINAL
Uruchomi się wiersz poleceń, wpisujemy (bez cudzysłowia i zatwierdzamy enterem):
„yum search yumex”
po chwili
„yum install yumex”

Ściągamy archiwum http://rapidshare.com/files/32561217/lista_repo.zip
Po rozpakowaniu, pliki które się w nim znajdują wrzucamy na dysk do:
/etc/yum.repos.d/

I to cała instalacja Yum Extendera, aby go uruchomić wpisujemy w wierszu poleceń:
„yumex” lub klikamy APLIKACJE > NARZĘDZIA SYSTEMOWE > YUM EXTENDER

Kurcze... mam problem z zainstalowaniem tego "yuma".... :/

robie tak jak napisales, ale gdy probuje wybrac: APLIKACJE > NARZĘDZIA SYSTEMOWE > YUM EXTENDER to nic sie nie dzieje, zadnej reakcji...

Z kolei jak wpisuje w terminalu: "yumex" wywala mi nastepujaca rzecz:

[root@localhost ~]# yumex
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/share/yumex/yumexmain.py", line 35, in ?
    import yumex.yumexConst as const
  File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yumex/__init__.py", line 30, in ?
    from yumexDialogs import *
  File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yumex/yumexDialogs.py", line 29, in ?
    from yumex.yumexUtils import *
  File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yumex/yumexUtils.py", line 38, in ?
    from yum.parser import IncludingConfigParser
ImportError: cannot import name IncludingConfigParser

Pomocy!
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2008, 22:59:30 pm wysłana przez nightrunner »
A Hard Days Knight

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 23, 2008, 15:38:16 pm »
MPLAYER... instalacja, tryb pełnoekranowy, polskie czcionki i łatwa obsługa napisów...

Kontynując mój łopatologiczny kurs obsługi YDLinux zajme się Mplayerem...

Mplayer instalujemy INSTALATOREM OPROGRAMOWANIA(lub wygodniej Yumex)
W tym momencie zaczynamy poraz kolejny doceniać środowisko graficzne XFCE.
Otóz wystarczy że przy uzyciu MENADZERA PLIKÓW klikniemy na ikone z filmem i film nam się uruchomi w MPLAYER(bez uzywania w tym celu TERMINALU i komend)
http://www.ladujfotke.pl/11067-Screenshot.png.html

Problem jaki napotykamy w tym momencie jest taki że obraz wyświetlany jest w orginalnej rozdzielczości i JA(i wielu innych) nieznam łatwego sposobu aby go "powiększyć" na cały ekran. Co w istotny sposób umniejsza przyjemność z oglądania.
http://www.ladujfotke.pl/11068-Screenshot.png.html

Rozwiązanie jakie znalazłem i nie jest specjalnie uciązliwe... to zmiana rozdzielczośc PULPITU/EKRANU
W standardzie mamy 1124x664 a jak się ją zmienia podane jest wcześniej w pliku kboot.conf
http://www.ladujfotke.pl/11073-Screenshot.png.html

Aby mieć obraz w Mpalyer na cały ekran wystarczy zmienić obraz na 480p (czyli zamiast 3 wpisać 130) i resetujemy system
http://www.ladujfotke.pl/11075-Screenshot.png.html

Po obejrzeniu filmu aby z powrotem wrócić do poprzedniej rozdzielczości ponownie zmieniamy wartość z 130 na 3 w kboot.conf i resetujemy.

Aby mieć polskie czcionki i brak problemów z odczytywaniem napisów(na starcie MPLAYER czyta tylko te napisy które mają identyczną nazwe jak plik Video) robimy to co ten pan w instrukcji nam radzi (zalogowani jako root)
http://wikidoc.kateos.org/index.php/Polskie_czcionki_w_MPlayer
Następnie w ustawieniach GMPlayera w zakładce Font należy wskazać ścieżkę do naszej czcionki w moim przypadku wygląda to następująco:

/home/papay/.mplayer/subfont.ttf

a Encoding ustawić na Unicode. Następnie w zakładce Subtitles & OSD wskazać Encoding na:

Slavic/Central European Windows (CP1250)
tą cześć opuszczając ;)

Tryb pełnoekranowy "F"

pytania prosze zadawać w drugim temacie... Linux dla PS3 
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2008, 15:46:30 pm wysłana przez Maximmus80 »

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 30, 2008, 18:05:28 pm »
Mam pytanie odnośnie tego linuxa czy po zainstalowaniu mozna korzystać z neta, gg (bądź tlena) itp ? wszystko chula? bo kurde super sprawa mieć konsole i zarazem kompa, działa obsługa myszy i klawiatury ?

Johnny B. Goode

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 30, 2008, 18:11:00 pm »
Mam pytanie odnośnie tego linuxa czy po zainstalowaniu mozna korzystać z neta, gg (bądź tlena) itp ? wszystko chula? bo kurde super sprawa mieć konsole i zarazem kompa, działa obsługa myszy i klawiatury ?

Nie dawno byl artykul w NEO+ wszystko smiga ale super wolno bo jest ograniczona ilosc pamieci na Linuksa

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 30, 2008, 18:20:59 pm »
Wszytko masz w innych tematach na temat linuxa... generalnie jest lepiej niz dobrze ;)
To co działa to chodzi... płynnie a nie wolno :P

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 30, 2008, 18:28:38 pm »
A czy zainstalowaniem linuxa może spowodować padniecie konsoli czy czego kolwiek np. seryjnego systemu itp ? Bo nie chciałbym zdupić konsoli z miejsca.

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 30, 2008, 18:40:27 pm »
Niema takiej mozliwości chociaz matematyk kwantowy by powiedził ze jest jakas szansa... pewnie 1 do 10000000000000000 czy jakoś tak ;)
SONY udostepniło taką OPCJE wiec zadbali zeby było ok. nie tracisz gwarancji, mozesz zadzwonic na infolinie i nie ukrywac ze miales zainstalowango linuxa itd...
Instalacja jest tak prosta jak windowsa, instalowanie tych programow ktore dzialaja jeszcze latwiejsza. Polecam wersje YDL5.02.
Ale jeśi nie miales wczesniej do czynienia z linuxem mozesz czuc sie zagubiony tak jak przy kazdej przesiadce na inną "technologie", chocby z PHOTOSHOP na COREL itd...
I jeszce jedno... w przyadku jakiego trudniejszego wyzwania... czyli np. proby zainstalowania programu ze żródeł itd nie mozesz liczyc na pomoc - albo sie nie znają albo nie chcą pomóc. A z tego co czytałem na forum ps3site.pl to jeszce potrafią zjechać biedaka oczywiście mu nie pomagając. Musisz liczyć na siebie ;)

above89

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 13, 2008, 20:47:40 pm »
Mam problem zainstaliwalem linuxa w wersji 5.0 wszystko chula jest ok, ale chciabym zmienic wystrj graficzny paskow itp. Wiec zrobilem jak maximus pisal sciaglem wszsytkie elementy XFACE przetworzylem kolejke w yumex i nic dalej to samo, zainstalowalem rowniez gg2 i takze nic juz nie wspominajac o mplayerze. Co robie nie tak ?

DOdam ze wszsytko instalowalem na swoim profilu nie na ROOT
Opublikowane: Czerwiec 13, 2008, 15:18:41
Jak do waclawa ogladac filmy we flashu na tym YLD ?!

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Października 15, 2008, 00:01:39 am »
wydaje mi sie czy zniknąl cały temat z Linux?

http://www.playstation-linux.socjum.pl

Na tej stronie znajdziecie instrukcje jak zainstalować YDLinux 6.0
i korzystać z...
- pakietów biurowych Open Office
- komunikatora Gadu Gadu
- instalować za pomocą kilku kliknięć niemal dowolny program z bazy zawierającej tysiące pozycji
- oglądać filmy
- przeglądać/edytować zdjęcia
- torrenty i inne programy wymiany plików
- internatowe radio i telewizja
- emulatory automatów i konsol
- i wszytko inne do czego jesteśmy przyzwyczajeni w związku z pracą na PC-tach

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
  • PSN ID: Tolas69
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 03, 2008, 15:22:08 pm »
A więc wczoraj zainstalowałem Yellow Dog Linuxa na swoim PS3 i już od wczoraj próbuję zainstalować na nim kilka aplikacji.
Zainstalowałem yum extendera, ale gdy go uruchamiam wyskakuje taki błąd:

Gdy włączę termnal i wpiszę komendę yum search kadu, albo yum search mplayer, to wyświetla się błąd o takiej treści:
[root@localhost ~]# yum search mplayer
Loading "installonlyn" plugin
http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/5/ppc/os/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404: Not Found
Trying other mirror.
Error: Cannot open/read repomd.xml file for repository: fedora-core
[root@localhost ~]#
Ponadto nie mogę włączyć "Dodaj/usuń oprogramowanie", przy włączaniu informuje mnie:

A połączenie z internetem jak najbardziej jest i działa znakomicie.
Co zrobić, abym mógł zainstalować kadu, mplayera, VLC playera i kodeki AV?
Dzięki z góry za pomoc.
: Grudzień 02, 2008, 18:21:46 pm
bump

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 03, 2008, 17:19:59 pm »
Nie wiem jak to jest w YDlu, ale najprawdopodobniej masz zdezaktualizowaną listę repozytoriów do YDLa. Z każdą wersją zmieniają pewnie nazwy mirrorów, dlatego spróbuj skoro to jes tna Gnome: System -> Preferences -> software sources i pogooglaj dobre listy repo dla Twojej wersji YDLa.

Możesz też sprawdzić zawartość pliku /etc/apt/sources.list i zahashować niektóre adresy (znaczy użyć # przed nazwą). [patrz edit 1 i 2] To blokuje używanie danego mirrora.

Jeśli uda Ci się zrobić z tymi repozytoriami (cyzli, tu będize leżeć przyczyna) to po prostu instalujesz przez

yum install [pakiet] [pakiet2] [pakiet3] [pakiet4...]
Czyli analogicznie, będzie wystarczyło wpisać yum install vlc kadu etc. Kodeki stoją pod nazwą gstreamer więc poszukaj sobie konkretnych nazw pakietów np. gstreamer*cośtam*ugly/bad i ffdshow'a. Kadu wymaga osobnego repozytorium, możesz spróbować tego Fedorowego chyba, ze znajdziesz YDL. Jest na kadu.net

EDIT1: Zapomniałem, że to yum. Sprawa jest nieco inna:

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9893

EDIT2

http://www.yellowdog-board.com/viewtopic.php?t=2316

Tu masz krop po kroku, dodawanie repo do YDL. Swoją drogą z tego co pamiętam, YDL jest kompatybilny z Fedorową Livną, która zaiwera większość fajnego oprogramowania.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2008, 17:34:33 pm wysłana przez tarniak »

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 03, 2008, 17:55:51 pm »
Jako że jestem totalnym linuxowym laikiem, to niezbyt wiele zrozumiałem z Twojego postu, wybacz ;x
: Grudzień 03, 2008, 17:54:48 pm
Aha i jak wchodzę w system>preferencje to albo nie mam wyżej wymienionej opcji, albo po prostu źle to interpretuję po polsku i nie wiem co kliknąć ;p

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 03, 2008, 17:57:57 pm »
To musisz ręcznie z konsoli, tu masz wsystko kroczek po krokczu wyjaśnione, nawet takie podstawy jak to czym jest RPM.

http://www.yellowdog-board.com/viewtopic.php?t=2316

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 03, 2008, 18:05:02 pm »
No tak, ale w momencie:
Yellow Dog comes configured with three repositories -- yellowdog-base, yellowdog-extras, and yellowdog-updates. With just these default repos you can install an incredible number of applications.

You do this by selecting the menu item:
Applications -> System Tools -> Add/Remove Software
Się zacinam, gdyż jak już wspominałem, nie działa mi ta aplikacja.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 03, 2008, 18:07:29 pm »
To zacznij od momentu: Set up Additional Repositories

a te repozytoria, których pliki *.repo znajdą się już w dirze /etc/yum.repos.d/, podmieniasz na te z paragrafu: Complete Listing of repo files:
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2008, 18:09:37 pm wysłana przez tarniak »

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 03, 2008, 18:27:42 pm »
Kwas. Gdy instaluję protectbase znowu:
[root@localhost ~]# yum install yum-protectbase
Setting up Install Process
Parsing package install arguments
http://ayo.freshrpms.net/fedora/linux/5/ppc/freshrpms/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (111, 'Po\xc5\x82\xc4\x85czenie odrzucone')>
Trying other mirror.
Error: Cannot open/read repomd.xml file for repository: freshrpm-frpm

: Grudzień 03, 2008, 18:19:34 pm
po podmiance repo's z na te z w/w paragrafu:
Config Error: File contains no section headers.
file: file://///etc/yum.repos.d/yellowdog-updates.repo, line: 1
'    [updates]\n'
Po naprawie pierwszej linijki pliku:
http://ayo.freshrpms.net/fedora/linux/5/ppc/freshrpms/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (111, 'Po\xc5\x82\xc4\x85czenie odrzucone')>
Trying other mirror.
Error: Cannot open/read repomd.xml file for repository: freshrpm-frpm

Czyli ch** do dupy.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 03, 2008, 18:28:18 pm »
A podmienić tych *.repo, które są już w katalogu nie możesz? To robisz bez instalacji, sprawdzasz jakie są w tym katalogu, potem gedit [nazwa pliku] i podmieniasz zawartość na tą, którą sugerują w temacie. Póki tego nie zrobisz nie jesteś w stanie NIC zainstalować yumem, bo on odwołuje się do miejsca, które nie istnieje:

http://ayo.freshrpms.net/fedora/linux/5/ppc/freshrpms/repodata/ to jest zdezaktualizowany URL, który nie działa. Chwytasz? Musisz mieć podstawowe repozytoria systemu z dobrymi linkami, a potem robić caaaaaaałą resztę.

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 03, 2008, 18:34:06 pm »
No właśnie podmieniłem je na te z tematu który mi podałeś i nadal tak samo. Spróbuję jeszcze raz.
: Grudzień 03, 2008, 18:30:06 pm
mam w yum.repos.d taki plik:
freshrpm-frpm.repo
[freshrpm-frpm]
name=Fresh RPM Master
baseurl=http://ayo.freshrpms.net/fedora/linux/5/ppc/freshrpms/
gpgcheck=0
enabled=1
Jest w nim ten nieaktywny url, co mam z nim zrobić?

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 03, 2008, 18:54:06 pm »
freshrpm-frpm.repo
Przenieś go albo zmień mu nazwę i sprawdź czy działa instalka. Pewnie będziesz musiał jako root:

su -
mv /[ścieżka do pliku]/freshrpm-frpm.repo /home/[twoja nazwa użytkownika]/freshrpm-frpm.repo.

Jak nie zadziała to przesuń w drugą stronę (czyli nazot) i będziemy myśleć dalej.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2008, 18:56:33 pm wysłana przez tarniak »

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 03, 2008, 18:58:53 pm »
livna-stable              100% |=========================| 2.1 kB    00:00     
primary.sqlite.bz2        100% |=========================|  91 kB    00:00     
http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/5/ppc/os/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404: Not Found
Trying other mirror.
Error: Cannot open/read repomd.xml file for repository: fedora-core
Z tego wnioskuję, że tym razem nawala fedora-core.repo
Tu masz zrzut folderu z repozytoriami jeśli Ci to pomoże. W każdym razie jest coraz lepiej :P

« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2008, 19:03:19 pm wysłana przez Tolas »

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 03, 2008, 19:59:08 pm »
Zmień 5 na 6 w treści. A jak nie pomoże to możesz wyje**ć fedorę-core (na sugerowanej liście repo, w ogóle jej nie ma...), bo tam na bank jest to samo co w yellowdog-base. Może je po prostu przesuwać po jednym poczynając od fedora-core i sprawdzać, na którym się sypie.

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 03, 2008, 20:00:15 pm »
wszytko jest podane jak wół na stronie www.playstation-linux.socjum.pl jak już znudzi ci się szukanie rozwiązań na oślep radze przeczytaj tutorial uważnie i postępuj ściśle według wskazówek

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 03, 2008, 20:05:21 pm »
Bzdura, on ma repolist, który jest nieadekwatny do Twojego "tutorialowego" i już nie może iść ani o krok dalej. Zresztą wystarczy, że ściągnął inną wersję distra niż ty opisywałeś w tutorialu i już nie pójdzie gładko.

Jaki oślep, toż to standardowy troubleshooting. Czytasz log, interpretujesz i rozwiązujesz na tej podstawie.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2008, 20:08:44 pm wysłana przez tarniak »

Maximmus80

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 03, 2008, 20:16:16 pm »
A skąd on taki ma... tam jest napisane jak mieć "mój" czy to nie rozwiąże problemu?
W Yumex może wyłączyć te servery(repo) które nie "działają" i Yumex odpali bez nich...