Autor Wątek: Persona 3 czyli Pani Bożenka jest Diabłem, Pan Bogdan Odynem  (Przeczytany 13248 razy)

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
Persona 3 czyli Pani Bożenka jest Diabłem, Pan Bogdan Odynem
« dnia: Czerwca 13, 2007, 01:02:36 am »
Kolejna gra z Shin Megami Tensei, i nowy wątek w serii Persona. Jak ktoś grał w Nocturne czy DDS to wie, że SMT Atlusa to RPG kontrowersyjne, z niezłymi akcjami i  schizą. A tutaj dochodzi jeszcze element "szkolny":

Nasz koleżka jest sobie studentem. A jak wiem każdy student w Japonii z kolorowymi włosami to Kira/X/inny superbohater. No więc za dnia chodzimy do szkoły (wtf?), spotykamy się z kumplami, wypadamy z laskami na zakupy (no dobra, może nie), natomiast w nocy świat staje w miejscu na godzinę i zaczynamy klepać demony których źródłem jest..nasz szkoła ^^

Robimy to za pomocą kija do kendo, ataków magicznych bądź też za pomocą naszych "Persona" (tłumaczyć jako "Osobowości"). Koleżka przystawia sobie pistolet do głowy (yes, yes, yes), pociąga za spust i nasz prywatny demon rzuca się na wrogów :D

Zamówiłem w VG+, dają tam LE z OST i ArtBookiem.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2008, 19:33:30 pm wysłana przez Castor Krieg »

Cielo

• Proletariusz
  • Reputacja: 0
Odp: Persona 3 24.07.2007 w USA
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 23, 2007, 00:57:23 am »
Tak tu niewiele fanów tej genialnej serii, że tak pusto w tym temacie?  :cool:
I do not comprehend.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 23, 2007, 01:45:57 am »
Tak tu niewiele fanów tej genialnej serii, że tak pusto w tym temacie?  :cool:
No cóż, gry są trudno dostępne ponieważ nie wyszły w Europie, a wydania NTSC chodzą za niezłe pieniądze (Persona 2 średnio po 25-30USD, Persona 1 od 50USD wzwyż). Nadrabiam zaległości i Persona 2 już do mnie leci. ^^
Mnie boli to, że nie dostaniemy Persona 3:FES czyli ulepszonego wydania dostępnego w KKW. W przypadku SMT: Nocturne Europa i Ameryka dostały wzbogaconą wersję gry. Może OST (podobno bardzo bardzo modern muza) i Artbook złągodzi ból.

Cielo

• Proletariusz
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 23, 2007, 22:38:43 pm »
No cóż, gry są trudno dostępne
Nie wiedzą co dobre i tyle 8)

Zazdroszczę funduszy na takie rzeczy, ja się zadowalam kradzionymi OSTami czyli mp3 z netu :(
I do not comprehend.

BAZYL

• Towarzysz
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #4 dnia: Października 29, 2007, 14:39:48 pm »
Ehh, szkoda że ta gra nie dojdzie do europy, a szkoda, widziałem gameplaye i wyglada bosko, cudnie itp ;P
Tylko (tu pytanie do tych co grali, albo wiedzą), ile zajmuje czasu przejście tej gry?

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 25, 2008, 20:26:23 pm »
Ehh, szkoda że ta gra nie dojdzie do europy, a szkoda, widziałem gameplaye i wyglada bosko, cudnie itp ;P
Tylko (tu pytanie do tych co grali, albo wiedzą), ile zajmuje czasu przejście tej gry?
Uaktualniam temat bo gra będzie w Europie styczeń/luty. Polecam wszystkim zakup, jest to jeden z najlepszych jRPG w jakie grałem. Poza tym gra jest szybka, walki zajmują 15-20sec. No i cała sprawa ze szkołą jest doskonała. Pierwsze przejście to tak z 60-80h, a potem jest New Game+.

Odblokowałem dodatkową lokację, w dwie godziny zrobiłem lvl 99. Poza tym założyłem najlepszy sprzęt oraz Ribbon, żeby mnie ostatni boss nie zjadł Charmem.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2008, 19:34:52 pm wysłana przez Castor Krieg »

BAZYL

• Towarzysz
Odp: Persona 3 czyli Pani Bożenka jest Diabłem, Pan Bogdan Odynem
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 03, 2008, 15:35:57 pm »
Nie orientujesz się skąd można nabyć i w jakiej cenie? I dokładnie kiedy wejdzie na rynek Europejski *czytaj allegro.pl  :lol: *

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 03, 2008, 18:55:26 pm »
Ostatni dzień Lutego- premiera w Europie.

Ja tam już od pół roku odliczam dni do premiery- wiem że gierka jest genialna i jeśli wciągnie jak Digital Devil Saga to ja nie mam pytań.

BAZYL

• Towarzysz
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 07, 2008, 01:45:45 am »
A ktoś dokładniej wie czy będzie można broń zmieniać? Ile będzie ataków, w jakiej cenie będzie gra się wahać i ile czasu można go przejść? *Do tych co grali lub wiedzą :)

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 08, 2008, 19:35:43 pm »
A ktoś dokładniej wie czy będzie można broń zmieniać? Ile będzie ataków, w jakiej cenie będzie gra się wahać i ile czasu można go przejść? *Do tych co grali lub wiedzą :)
Broni jest dość sporo, zmieniac je mozna(nie w walce), cenu nie znam, gra jest w pizdu długa, person jest prawie tyle co Pokemonów :lol:

Supersonic

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 12, 2008, 21:54:30 pm »
Przeczytałem recki w pismach i zoabczyłem recenzję na GT. Gra dostaje mocne 8 słabe 9 więc IMO może warto byłoby się zastanowić nad kupnem zwłaszcz że dobry RPG zawsze jest mile widziany w czytnikach moich konsol.

Tylko nie wiem dalej co takiego dobrego jest w Persona bo o grze usłyszałem niedawno

Cieszy mnie że kilka RPGów które początkowo miały nie zostawać wydawane w Europie jednak są/będą Valkyrie Profile 2, Odin Sphere czy właśnie Persona.  :cool:

Mikes

• Łajka
  • Ej.

mateo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 26, 2008, 21:05:25 pm »
'personalnie jest kapitalnie' ;)

ki_ki

• Budowniczy socjalizmu
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 27, 2008, 20:07:10 pm »
Gierka jest wspaniała dawno mnie tak żadna gra nie wciągnęła, także tym którzy jeszcze w nią nie grali polecam !
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2008, 20:08:43 pm wysłana przez ki_ki »
PSN id Pearlsea1990

Aktualnie:
The Last of Us Part I, Forspoken

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 28, 2008, 17:45:05 pm »
ki_ki- jak ją porównasz do wczesniejszych gierek z serii Shin Megami Tensei jeśli miałeś szansę je zdobyć? Przynajmniej tych ukazanych w Europie?

ki_ki

• Budowniczy socjalizmu
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 01, 2008, 15:45:52 pm »
Shin Megami Tensei dobry rpg podobno wedlug ludzi, ale nigdy nie gralem, nie ciaglo mnie zbytnio.
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2008, 15:49:04 pm wysłana przez ki_ki »
PSN id Pearlsea1990

Aktualnie:
The Last of Us Part I, Forspoken

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 01, 2008, 19:18:12 pm »
Shin Megami Tensei dobry rpg podobno wedlug ludzi, ale nigdy nie gralem, nie ciaglo mnie zbytnio.
Ja moge porownac. No wiec Persona 3 to zupelnie inna jazda, gameplay jest inny i nie ma polaczenia fabularnego z reszta serii Persona, a co dopiero z SMT. Natomiast moim zdaniem jest to jeden z najlepiej wykonanych jRPG pod wzgledem gameplay'u - wszystko gra i pasuje, zadna opcja nie jest wrzucona na darmo. Polecam goraco, FES juz zamowilem.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 01, 2008, 20:02:02 pm »
Kurde- a liczyłem że dzisiaj priorytet mi z tym przyjdzie :/

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 02, 2008, 00:09:01 am »
Ja moge porownac. No wiec Persona 3 to zupelnie inna jazda, gameplay jest inny i nie ma polaczenia fabularnego z reszta serii Persona, a co dopiero z SMT. Natomiast moim zdaniem jest to jeden z najlepiej wykonanych jRPG pod wzgledem gameplay'u - wszystko gra i pasuje, zadna opcja nie jest wrzucona na darmo. Polecam goraco, FES juz zamowilem.
Jak to nie? Niektore postacie się powtarzają, smaczków też jest sporo.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 04, 2008, 18:42:38 pm »
W sklepie extreme'a powiedzieli mi że dopiero pod koniec tygodnia można spodziewać się przesyłki :/

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 11, 2008, 21:03:33 pm »
No i jak? Nikt nie ma? Opisywac wrazenia aby wiecej osob kupilo gre.

Supersonic

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 11, 2008, 22:09:35 pm »
Liczę na ten tytuł mimo że cała moja wiedza na jego temat to recenzje z magazynów i kilka trailerów. Ale wiele zdań jest tak pochlebnych (zwłaszcza o bardzo wciągającym systemie walki chociaż nie tylko) jakby to był najlepszy RPG na PS2 więc coś w tym musi być.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 11, 2008, 23:14:31 pm »
Jak odebrałem gierkę wczoraj, to dziś nie miałem czasu by nawet włączyć na minutkę, ale tak jak napisałem w topicu "w co teraz gracie"- zapowiada się genialnie.
To na co liczyłem.
Intrygująca fabuła w niesamowitym świecie Shin Megami Tensei.
Na razie raz tylko weszłem do tartarusa i nie było problemów z przeciwnikami, social linki to świetny pomysł, a oprawa zabija na miejscu (świetna muzyka+ sugestywna grafika+przewspaniałe artworki).

Ibra

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 11, 2008, 23:17:14 pm »
Jak odebrałem gierkę wczoraj, to dziś nie miałem czasu by nawet włączyć na minutkę, ale tak jak napisałem w topicu "w co teraz gracie"- zapowiada się genialnie.
To na co liczyłem.
Intrygująca fabuła w niesamowitym świecie Shin Megami Tensei.
Na razie raz tylko weszłem do tartarusa i nie było problemów z przeciwnikami, social linki to świetny pomysł, a oprawa zabija na miejscu (świetna muzyka+ sugestywna grafika+przewspaniałe artworki).
W której szkole Ty uczysz Music? :D

Patosław

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 147
  • Demons Souls <3
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 11, 2008, 23:49:17 pm »
 :lol:

Supersonic

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 12, 2008, 07:34:20 am »
Na razie raz tylko weszłem
Dobrze że jeszcze nie wyszłeś  :cool:a teraz dosyć złośliwości. Music zdaj szczegółową relację bo muszę się przekonać definitywnie do Persona 3

Gdzie kupić gierę bo w sklepie PSXE nie ma  :(

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 12, 2008, 14:40:49 pm »
W której szkole Ty uczysz Music?

Nie uczę polskiego :] Weszłem, wszedłem, poszłem, poszedłem nigdy nie rozróżniałem :]
Plus- trochę zmęczony byłem. Cały dzień łażenia po knajpach męczy.
Mimo wszystko- mój błąd.

W sklepie psx'a już nie ma? Mogę sprzedać swoją za 3000zł :]
Dzisiaj mam nadzieję zasiąść przy tym dłużej.
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2008, 14:59:40 pm wysłana przez _Music »

Supersonic

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 12, 2008, 19:31:06 pm »
W sklepie psx'a już nie ma?
Napisali że dostawa 3-5 dni, już nie raz tak pisali a wychodziło że c..a mieli po upływie miesiąca.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 12, 2008, 21:53:42 pm »
Ok, pograłem trochę więcej, nareszcie mogę w miarę samodzielnie planować dzień.
Zapisałem się na pływanie :]
Ogólnie wciąż rewelacja- jest syndrom "jeszcze jedna wizyta w tartarusie, jeszcze jeden dzień w szkole".
Muzyka jest świetna.
Arty person też są przepiękne.
Sama walka zrobiona ok, tylko boli trochę fakt że towarzysze sami decydują co robić- nie jestem do tego przyzwyczajony jeszcze.
Co jest ogromnym plusem- pod L1 mamy funkcję "analyze"- kto grał w grę z serii SMT, wie jak przydatny to jest skill i jak zawsze musieliśmy marnować i slot i rundę by tym się posłużyć. Teraz mamy z miejsca wszelkie info o przeciwniku.
Jak na razie wszystko idzie w miare łatwo i sprawnie- ale widzę że rozbuduje to sie niesamowicie już wkrótce.
Kto jeszcze nie gra, niech szuka swojej kopii!

Supersonic

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 13, 2008, 07:20:27 am »
Kto jeszcze nie gra, niech szuka swojej kopii!
Szukam i co z tego  :(
Liczę na PSXE że w końcu będą mieć zwłaszcza że cena jest dosyć atrakcyjna

Trusio

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 3
  • Dr Trusio
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 13, 2008, 20:40:54 pm »
Skończę HL2, podpieprzę siostrze PS2, sąsiadowi podpieprzę telewizor i może się skuszę!! Cholernie intrygujący tytuł!! :x :x
GT: Trusio

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 30, 2008, 22:39:52 pm »
No- nareszcie przeskoczyłem punkt w którym zaciąłem się w poprzednim podejściu. Jestem po drugim wielkim rabanie w mieście i 17 lvl postaci- super persony sobie stworzyłem, więc powinno pójsć teraz lżej. Ogólnie wciąż gierka jest genialna- już dawno nic mnie w takim stopniu nie wciągnęło. Fabuła jest coraz ciekawsza, social links świetne (gość z rady uczniowskiej rządzi- wygląda i zachowuje się jak ss'man), artworki person cudne, a cały system super solidny.

Nie wierzę że może się komuś nie spodobać.

Pytanie- jeśli jakaś osoba się na mnie obrazi (np. odwołam spotkanie w niedzielę), to mogę po prostu z nią zagadać ponownie i jakoś sama sytuacja się naprostuje jak powinna i stosunki wrócą do normalności?

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 30, 2008, 23:37:18 pm »
Pytanie- jeśli jakaś osoba się na mnie obrazi (np. odwołam spotkanie w niedzielę), to mogę po prostu z nią zagadać ponownie i jakoś sama sytuacja się naprostuje jak powinna i stosunki wrócą do normalności?
Jak uda ci sie namówic tą osobe na spotkanie to potem, w zależności od tego jak ci na nim pójdzie kontakty odnawiają się. Z tym ze ciezko zrobić to w jednym spotkaniu, trzeba zagrać idealnie. Jakbyś dązył do zrobienia wszystkich Linków w jednym podejściu do gry twoje szanse sie przekreślają, ale wątpie ze robilbyś to w pierwszym podejściu ;)

Ale tak, da się odnowić.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 31, 2008, 06:37:15 am »
Arigato.
Ano, podejrzewam by mymaksować wszystkie linki, to trzeba perfekcyjnie wykorzystywać każde popołudnie po szkole- na to nie liczę :]

RyoHazuki

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 82
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 02, 2008, 21:19:37 pm »
Panowie komedianci. :P Grał z was ktoś w Persone 3 na PS3? Chcę kupic tę, jakże, zacną grę, ale obawiam się żeby jakiś jaj nie było z kompatybilnością. Podobnie jak ma to miejsce z Shadow of Memories.

3DS Friend Code: 3926-8253-1279
http://backloggery.com/marcinczpl

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 10, 2008, 15:51:29 pm »
P3 skończona 2 dni temu.
Piszę teraz, by w miarę obiektywnie się wypowiedzieć.

Ogólnie rzecz biorąc genialna gierka- może tu wychodzić moje fanboy'stwo dla serii Shin Megami Tensei, ale trudno. Tak dobrze w nic mi się nie grało od czasów Chrono Triggera. Zjada też wszelkie FF pod każdym względem (no- poza systemem walki obecnym w FF XII, ale to już inne podejście do tematu).

IMO dla jrpg'a (i każdego crpg'a) najważniejsze są: fabuła, klimat, postacie i mechanika.
Wszystkie te czynniki są świetnie zrealizowane- fabuła wciąga i nie pozwala się oderwać, klimat jest boski (nie dla każdego jednak- ale taka specyfika serii SMT), postacie jedne z najlepszych jakie zostały stworzone na potrzeby gry (nawet jeśli ktoś był obojętny z początku, wraz z rozwojem postaci i nasz stosunek się zmienia), a mechanika solidna.

Podział na życie codzienne za dnia, a tartarus w nocy sprawdza się b. dobrze- jest syndrom "jeszcze tylko jeden dzień w szkole i odkładam pada", bądź "jeszcze jedno piętro tylko". System walki jak najbardzije udany, wymagający żonglowania personami.

Mogę się przyczepić że za łatwo trochę było- nie wynika to z faktu, że walki są proste- co to to nie. Co sprawiało że każda walka w np. Digtal Devil Saga mogła być dla nas ostatnią? Inicjatywa przeciwnika- jeśli to on rozpoczął starcie, to używając naszych słabosci mógł łatwo zmieść drużynę w dwie rundy, nie dając nam nawet szansy na kontratak.
W P3 jest łatwiej z tego powodu, że to my najczęściej mamy inicjatywę na początku walki- jeśli uważnie się eksploruje Tartarus, to trudno nas zaskoczyć. Także fakt że nie ma randomowych starć wpływa na liczbę walk, która jest odpowiednio mniejsza i nie meczy.
To raz.
Dwa- lubie power levelować, więc walki tym bardziej były łatwe. Nie tyczy się walk z subbossami jednak.
Trzy- W pewnym momencie mamy dostęp do dodatkowego labiryntu, gdzie doświadczenie leci w górę jak szalone. Gdyby nie ono, walczyłbym z ostatnim bossem w okolicach lvl 73-74 i byłaby to ciężka przeprawa. Tymczasem miałem lvl 91- druzyna była wręcz nietykalna.
Swoją drogą nie pamiętam żadnej innej gry z tej serii, by można było tak szyko dojść do praktycznie max lvlu.

Całość zajęła mi ok. 80h- i nie żałuję ani jednej. Mam nadzieję że Fes zostanie u nas wydany, bo hard mode wygląda obiecująco.

Oprawa A/V b. dobra- grafika może nie jest najwyższych lotów, za to wszelkie arty postaci czy person, to małe dzieła sztuki. Muzyka świetna- idealnie podkreśla to co ma podkreślać, a aktualnie hula na okrągło w odtwarzaczu.

Warto było czekać i zachęcam każdego by dał tej gierce szansę- dla mnie jest to perła w koronie. Czekam z niererpliwością na P4 i mam nadzieję że doczekam się Pal'u.
Nie chcę wystawiać żadnych ocen, ale byłaby to po prostu maksymalna nota.

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 10, 2008, 16:09:58 pm »
Ja jestem w momencie po odblokowaniu tego dodatkowego labiryntu. Ciężko tam IMO, potwory sa ostre.

Ile to ma pięter?

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 10, 2008, 16:24:50 pm »
Ostre, ale dwie walki (z wylosowaniem karty dającej exp) i masz lvl do przodu.
Całość ma 10 pięter jak wyczytałem, ale nie wchodziłem już na górę.
Aha- no i unikaj bestii bez żadnych słabości- te są zabójcze. Susano-o (max lvl fool arcana) ma zdolność pozwalającą w miarę bezpiecznie uciec z każdej walki.

« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2008, 16:26:49 pm wysłana przez _Music »

BAZYL

• Towarzysz
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 21, 2008, 14:15:46 pm »
A czym właściwie P3 FES będzie się różnił od zwykłej P3?

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 21, 2008, 21:26:18 pm »
www.gamefaqs.com

Głównie dodaniem poziomu trudności "hard", dodatkowym epizodem i lekkimi zmianami w personach.
No i muzyką trochę.