Dla przypomnienia - ja oceniłem ją wstępnie, ale powątpiewam, że ocena końcowa będzie się znacząco różniła od obecnych doznań (wystawiłem sumienne 8/10).
Dodatkowo nie jestem z tych, który plują w stronę drugiego gracza tylko dlatego, że ma odmienne zdanie (przynajmniej ukończyłeś grę i masz pełne prawo ją ocenić - pochwalić/skrytykować - dodatkowo znakomicie znasz serię). Zaznaczyłem tylko, że opcja konstruktywna krytyka podróżuje w stronę czepialstwa.
Drugi
RAGE, bardzo mi się podobał, ale fabularnie to było/jest dno. Niemniej to strzelanina. Tam się strzela i to wspomniane strzelanie ma być mocną strona i jest. Wypada wręcz rewelacyjnie. Podobnie jest z
Doom przecież. Nikogo specjalnie nie interesuje oś fabularna, tylko soczysta rozgrywka.
Gearsy też są grą, w której pociągamy głównie za spust. Więc ja specjalnie nie kręciłbym nosem na zarys fabularny - bo wygląda on sztampowo - my jesteśmy ci dobrzy, oni są źli i be i trzeba im skopać 4 litery. To nie wybitny fabularnie
Spec Ops The Line. Do samej historii jednak pozwolę sobie za kilka dni powrócić, ponieważ jestem w trzecim akcie (końcowe rozdziały).
Też wolałbym sterować Feniksem, niż Kait, ale co zrobisz. I tak wypada lepiej niż przypuszczałem przed premierą.
Nie bronię na siłę tej gry, ale staram się być sprawiedliwy. Jak wspomniałeś znasz serię (daj akcję ze zgonem w spoil, bo jak winda zobaczy
),
więc zdajesz sobie sprawę, jakie akcję tam odchodziły - chłopek z karabinem vs potężny brumak. Da się, pewnie, że się da
A ty się uczepiłeś kombo panna plus gatlin.
Co do ocen, to tak, też śledzę temat na sąsiednim forum i są one różne, w przeważającej części bardzo pozytywne:
9-/10 Moje GOTY i najlepsza strzelanka tej generacji
Ale mną pozamiatał finał trzeciego aktu, cudowna gra
Kampania zaliczona. Jestem pod wrażeniem jak udało im się zrobić tak dobrą historią po czwórce. Prawie najlepsze, jak nie najlepsze gyrosy (no ten 3 akt rzeczywiście chyba stażyści klepali) graficznie miazga (plus bdb optymalizacja) świetne strzelanko, fajny patent z "otwartym terenem".(....)
ogólnie spoko/10 nie spodziewałem się takiego wzrostu jakości po średniej czwórce.
Kampania skończona, zdecydowanie najlepsze singlowe doświadczenie w Gearsach. Akt 2 to perdolone mistrzostwo.
Ale na razie 9/10 letko.
No i skończylem. Chyba najlepsze singlowe gearsy
Wczoraj już miała wylecieć w dysku. Kumpel mi napisał żebym grał dalej bo potem się ładnie rozkręca. Już kilku osobom to napisałem ale jeszcze raz: gra wygląda obłędnie. Chyba największą robotę robi oświetlenie.
Dobra gra ale nic więcej. Za bardzo chcieli dla mnie god od war kopiować. Dla mnie gorsze od Control i fire emblem z gierek co ostatnio ogrywałem takie 7/10. Ocena singla bo multi dopiero teraz zacznę.
No i graficznie gra kopie dupeczke , wciąż jak dla mnie RDR2 na XoX jest najładniejszą wizualnie grą na rynku ale Gears 5 bije jak dla mnie exy z ps4.
Więc jak widać opinie w znacznej większości pozytywne, ale z tymi wiadomo, jak jest - jak tam forumek odwiedzasz, to wiesz, że nawet wybitne gry pokroju RDR II i
God of War otrzymywały od 7-10/10. Różne gusta, rożne opinie. W każdym razie na meta zarówno od graczy, jak i recenzentów jest 8.5/10, więc to bardzo dobrze oceniana gra.
Tak jak wspomniałem, twoje święte prawo ocenić wg własnego widzimisię grę, ale też trochę za surowy jesteś wg mojej opinii, bo tego typu gry nie fabułą stoją, a strzela się kapitalnie, nowe mechaniki (wg mnie - ot, choćby robocik) sprawdzają się bardzo dobrze.
Nic to, wrócimy możne do rozmowy za jakiś czas, gdy ukończę tytuł i może coś tchniemy nieco energii w temat Gears, zamiast tu wymieniać się poglądami.