A ja sobie gram w BAJA: Edge of Control i cholernie mi sie podoba. Jesli ktos lubi offroad'owe scigalki to powinien sprawdzic bo naprawde warto. Jedyny minus jaki znalazlem w tej grze to brak motorow i ATV poza tym cala reszta jest swietna. Gra jest cholernie dluga i do tego bardzo wymagajaca, powiedzialbym nawet ze duzo bardziej niz Sega Rally. AI jest bardzo agresywne i zrobi wszystko aby wygrac. To nie jest jedna z tych gier gdzie po starcie wychodzimy na prowadzenie i tak juz jest do konca wyscigu, tutaj caly czas trwa walka, od pierwszej do ostatniej sekundy. Nie dosc ze trzeba walczyc z AI to jeszcze przez caly czas walczymy rowniez z terenem, a jak wiadomo ten w BAJA do najprostszych nie nalezy. Masa pojazdow, cholernie duza ilosc tras i trybow sprawia ze gra wystarcza na bardzo dlugo. Na model jazdy rowniez narzekac nie mozna, samochody prowadzi sie swietnie, zawieszenie pracuje rewelacjnie, nawet na prostej drodze ciagle toczy sie walka z terenem, maly blad i bedziemy walic baczki az milo, a jesli jakos uda nam sie wyjsc z opresji to zawsze mozemy zlapac gume czy rozwalic mise olejowa, przeorac chamulce lub jeszcze cos innego. W grze sa zniszczenia zarowno mechaniczne jak i kosmetyczne, wiec rozbijanie sie na lewo i prawo sprawi ze nie ukonczymy wyscigu. Oczywiscie sa miejscowki gdzie mozemy zjechac i naprawic samochod, lub skorzystac z asysty helikoptera ale oczywiscie tracimy przy tym bardzo cenny czas. Jesli zlapiemy gume i ciagle mamy kola zapasowe ( te mozna zgubic podczas wyscigu) to mozemy sie zatrzymac i zmienic kolo, jesli nie mamy to czeka nas jazda na kapciu do konca wyscigu lub przynajmniej do najblizszgo punktu naprawy. Wyscigi sa swietne, szczegolnie te w trybie Baja, gdzie np w Baja 250 czy 500 mozna ukonczyc wyscig w czasie od 45 do 90 minut, caly fun zaczyna sie w Baja 1000 gdzie wyscigi trwaja nawet po 4 godziny. Graficznie moze rewelacji nie ma ale na pewno jest ladnie, tereny sa rozlegle a pustynia cholernie duza, gra chodzi mega plynnie i jak do tej pory nie odnotowalem zadnych zwolnien. Osobiscie postawil bym Baja w czolowce wyscigow jakie ukazaly sie na tej generacji. Oczywiscie nikt ne musi sie ze mna zgadzac bo jest to tylko i wylacznie moje zdanie.
Jesli ktos nie wie co to Baja Racing to ponizej dam filmik, moze ktos zlapie bakcyla
A tu Intro z gry