Autor Wątek: POLITYKA  (Przeczytany 2155195 razy)

Snake_Plissken

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 104
  • Who Dares Wins
Odp: POLITYKA
« Odpowiedź #12160 dnia: Marca 09, 2016, 17:54:56 pm »
Ahhh...uwielbiam jak fani PiSu jedną kreską skreślają człowieka i jego międzynarodowe sukcesy. Macie rację, zniszczcie polską legendę tych stadnin. Najlepiej rozjebcie ten kraj w strzępy i wtedy będziecie mogli spokojnie usiąść w fotelu, zapalić fajeczkę i zameldować wykonanie zadania. :lol:

Czekam na orzeczenie sądu w tej sprawie.

Willa kur**. :lol:
Po pierwsze, moje głosy na PIS nie idą w wyborach, więc proszę nie generalizować. ;)

A "willa" została użyta w cytacie ze strony internetowej fakt.pl.

Leszke

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 142
  • Piwo jest dowodem na to, ze Bog nas kocha!!!
« Odpowiedź #12161 dnia: Marca 09, 2016, 17:57:53 pm »
Przecież panowie Trela i Białobok byli cenieni na całym świecie, bo byli dla tego "świata" wygodni. Przyjeżdżał Amerykanin ze swoim ogierem, płacił sto tysięcy, krył najlepszą polską klacz i zabierał źrebaka, a normalnie za konia z jej linii musiałby zapłacić kilka do kilkunastu razy więcej. No jak szejkowie i amerykańscy bogole mieliby tych panów nie cenić? Tuska na świecie też "cenią"  :hihi:
o to to. Schetyna do dzis chodzi i opowiada jak to chwalili platforme w niemieckich mediach a teraz ch** nie rząd mamy.

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #12162 dnia: Marca 09, 2016, 18:00:34 pm »
Przecież panowie Trela i Białobok byli cenieni na całym świecie, bo byli dla tego "świata" wygodni. Przyjeżdżał Amerykanin ze swoim ogierem, płacił sto tysięcy, krył najlepszą polską klacz i zabierał źrebaka, a normalnie za konia z jej linii musiałby zapłacić kilka do kilkunastu razy więcej. No jak szejkowie i amerykańscy bogole mieliby tych panów nie cenić? Tuska na świecie też "cenią"  :hihi:

Aha...czyli cały świat się myli, cały świat jest przeciwko PiS'owi. W sumie mogłem się tego spodziewać. :lol: Na szczęście został jeszcze kosmos i życie na innych planetach. Może chociaż oni będą popierać decyzje tego rządu.

Jeszcze raz, od 11:15 i wszystko w temacie.

Btw. Ceny koni ze stadniny w Michałowie to też efekt krycia polskiej klasy przez obce konie? Takie właśnie PiSowcy mają pojęcie o hodowli koni i z taką właśnie wiedzą za nią się zabierają. Trzeba lat żeby wyhodować takie geny. Ładny rozjeb się szykuje w tych stadninach jak tacy "fachowcy" się wezmą za hodowlę. :roll:

No ale Boban to teraz nalezy usprawiedliwac jawne oszustwo tylko dlatego, ze mu w koniach dobrze szlo? No sorki.

Nie. O czym zresztą pisałem tutaj:

Sprawa w sądzie i czekamy na wyrok.

Jeśli potwierdzi się informacja o tej umowie to powinien ponieść tego konsekwencje.

Marins

• Gość
« Odpowiedź #12163 dnia: Marca 09, 2016, 18:07:42 pm »
Snake_Plissken w dziale polityka  :o i do tego mądrze gada  8)

Leszke

• PIERESTROJKA

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #12165 dnia: Marca 09, 2016, 18:58:12 pm »
Boban kompletny brak zrozumienia słowa pisanego.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12166 dnia: Marca 09, 2016, 19:03:47 pm »
Bredni nie da się zrozumieć.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12167 dnia: Marca 09, 2016, 19:14:28 pm »
Ja przytaczam fakty, a ty żeś jest tłuk, skończyły ci się argumenty i zostało tylko to paniczne ujadanie.

szafa

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #12168 dnia: Marca 09, 2016, 19:19:34 pm »
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Rzad-chce-obnizyc-do-15-tys-zl-wartosc-transakcji-gotowkowych-3496400.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=sm&utm_campaign=socialfb
Co te pisiory tu odpierdalają?

Z jednej strony zrozumiałe, że chcą zmniejszyć szarą strefę, wszak gotówka nie zostawia śladów i łatwo o machloje. Ale z drugiej 4 krotne zmniejszenie kwoty transakcji gotówkowych to lekka przesada moim zdaniem.

Fryty tyty dotknij pyty

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 74
« Odpowiedź #12169 dnia: Marca 09, 2016, 19:32:16 pm »
Ja przytaczam fakty, a ty żeś jest tłuk, skończyły ci się argumenty i zostało tylko to paniczne ujadanie.
Ty przytaczasz łgarstwa, uważając że jak napisał je jakiś paździerz bez szkoły, za to z praktyką w "Naszej Legii" na łamach szmatławca finansowanego przez ruską agenturę to jest fakt.

Gratulacje.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12170 dnia: Marca 09, 2016, 19:35:12 pm »

Oho zaczyna się obrażanie, bo znowu pupka piecze. :lol:

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

Właśnie był krótki reportaż o polskich arabach ze stadnin w Janowie i Michałowie. Miażdżąca decyzję PiSu opinia hodowców z najlepszej stadniny świata w Dubaju. Wszyscy wymieniają te konie jako najlepsze i dlatego najdroższe, ale irasek będzie pierdolił o pokrywaniu klaczy i zabieraniu źrebaka. :lol: Podkreślają jak trudna jest kontrola procesu rozrodczego i jak wiele lat trwa przygotowanie takiego materiału genetycznego. Śmieją się z laików PiSu, którzy albo są dopiero po studiach albo jedyną rzeczą jaką mieli wspólną z końmi, to walenie konia. Strzępy zostaną z tego kraju po rządach tych nieudaczników jak tak dalej pójdzie.

Leszke

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12171 dnia: Marca 09, 2016, 19:37:43 pm »
Ty przytaczasz łgarstwa, uważając że jak napisał je jakiś paździerz bez szkoły, za to z praktyką w "Naszej Legii" na łamach szmatławca finansowanego przez ruską agenturę to jest fakt.

Gratulacje.
szymek nie gorączkuj sie. Pomyśl sobie o czymś przyjemnym, bo plujesz jadem.

PS:Boban a widziałeś kiedyś brzydką matke a ładną córke?

svonston

• Gość
« Odpowiedź #12172 dnia: Marca 09, 2016, 19:43:40 pm »
kur**, ludzie, wy znowu? Jeden wyzywa od tłuków, drugi zarzuca walenie konia jako całe doświadczenie z końmi. Każdy następny tego typu podjazd w tym temacie nagradzam 3 dniowym banem.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12173 dnia: Marca 09, 2016, 19:46:04 pm »
No po prostu zgraja ujadających ćwierćinteligentów, którzy ani nie potrafią, ani nie mają zamiaru odnieść się do argumentów drugiej strony, tylko obszczekują i próbują gryźć po kostkach  :?

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12174 dnia: Marca 09, 2016, 19:46:29 pm »
@Svon
Walenie konia nie odnosiło się do żadnego z użytkowników forum, a do "ekspertów" powołanych przez PiS na miejsce byłych prezesów stadnin. Ja tutaj nikogo nie obrażam. A jak ktoś się nie umie zachować, to karać banem niech się nauczy kultury tutaj jak nie miał gdzie przez tyle lat.

Leszke

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12175 dnia: Marca 09, 2016, 19:51:58 pm »
@Svon
Walenie konia nie odnosiło się do żadnego z użytkowników forum, a do "ekspertów" powołanych przez PiS na miejsce byłych prezesów stadnin. Ja tutaj nikogo nie obrażam. A jak ktoś się nie umie zachować, to karać banem niech się nauczy kultury tutaj jak nie miał gdzie przez tyle lat.
no ale chwalisz sie ze sprzedają piekne konie, osiągające nizwykłe sukcesy na wszelakich wystawach, za duży chajs. Tak to sie raczej stadniny nie rozwija, tylko rozprzedaje majątek. Ale co ja tam sie znam, araby nie sa moim konikiem..

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12176 dnia: Marca 09, 2016, 19:54:11 pm »
Wszyscy wymieniają te konie jako najlepsze i dlatego najdroższe, ale irasek będzie pierdolił o pokrywaniu klaczy i zabieraniu źrebaka. :lol:

Wrzeszcz ile chcesz, ale faktów nie zakrzyczysz. W zeszłym roku zdechła w Polsce najlepsza i najdroższa klacz na świecie, przez biegłego wyceniona na 3 miliony euro - ponad dwukrotnie więcej niż jakikolwiek koń sprzedany w Janowie lub Michałowie. Z bodaj ośmiu źrebiąt w Polsce zostało jedno, a reszta wylądowała w USA - chyba żadnego nie sprzedano na normalnej aukcji tylko wyjechały z Polski w drodze opisanego wyżej procederu.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12177 dnia: Marca 09, 2016, 19:57:37 pm »
@Leszke
Nic podobnego Leszke. Najlepsze klacze są w rękach hodowców z Janowa i Michałowa. Wiele lat hodowali konie aż w końcu wyhodowali idealne. Właśnie obawa jest taka, że PiS pójdzie prostą drogą i sprzeda te konie. Szejkowie tylko na to czekają, bo teraz muszą przywozić swoje konie do Polski, kupować konie w Polsce, a tak to będą mieć wszystko u siebie. Gdyby wyhodowanie ideałów było takie proste to Dubaj już dawno miałby takie klacze u siebie. Sprzedać najlepsze konie i zrobić oszałamiającą cyfrę to nie sztuka. Owszem wynik będzie, w tabelkach będzie to wyglądało super, ale co dalej? Stadniny do zamknięcia, bo wyhodowanie takich koni zajmie mnóstwo lat i potrzebne jest do tego ogromne doświadczenie, które posiadają tylko ludzie tacy jak Pan Białobok (dlatego ma tyle ofert pracy od szejków, bo jego doświadczenie jest bezcenne).

Wszyscy wymieniają te konie jako najlepsze i dlatego najdroższe, ale irasek będzie pierdolił o pokrywaniu klaczy i zabieraniu źrebaka. :lol:

Wrzeszcz ile chcesz, ale faktów nie zakrzyczysz. W zeszłym roku zdechła w Polsce najlepsza i najdroższa klacz na świecie, przez biegłego wyceniona na 3 miliony euro - ponad dwukrotnie więcej niż jakikolwiek koń sprzedany w Janowie lub Michałowie. Z bodaj ośmiu źrebiąt w Polsce zostało jedno, a reszta wylądowała w USA - chyba żadnego nie sprzedano na normalnej aukcji tylko wyjechały z Polski w drodze opisanego wyżej procederu.

Bzdury, brednie, majaczenie. Szejkowie nadal przyjeżdżają do Polski ze swoimi końmi żeby dostać najlepszy materiał genetyczny (co wcale nie gwarantuje wyhodowania tak idealnego konia jak te, które są w Polsce). Nadal to Polska jest wymieniana jako nr.1 w świecie jeśli chodzi o konie Arabskie. Stadnina w Michałowie nie przynosiła strat co zresztą zostało udowodnione, a stadnina w Janowie od dwóch lat przynosiła zyski (co zresztą też przedstawiał bodajże s00s).
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2016, 20:09:26 pm wysłana przez BoBaN »

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #12178 dnia: Marca 09, 2016, 19:59:28 pm »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12179 dnia: Marca 09, 2016, 20:00:55 pm »
W 2009 r. podczas Dni Konia Arabskiego w Janowie Podlaskim hodowca zza oceanu wykupił prawo do pokrycia Pianissimy amerykańskim ogierem za 175 tys. euro.

http://www.dziennikwschodni.pl/biala/nie-zyje-pianissima-najslynniejsza-klacz-na-swiecie-ze-stadniny-w-janowie-podlaskim,n,1000169355.html

Tak się w Janowie eksploatowało najlepsze polskie konie. 175 tysięcy za źrebię z klaczy wartej trzy miliony.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12180 dnia: Marca 09, 2016, 20:07:34 pm »
Jerzy Białobok w 2010 roku w Paryżu na Światowym Salonie Konia Arabskiego Czystej Krwi otrzymał nagrodę specjalną dla najlepszego hodowcy na świecie. Nie ma to jak uznać, że najlepszy hodowca na świecie się nie nadaje. Zobaczymy jakie nagrody zbierze nowy prezes. :lol:

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12181 dnia: Marca 09, 2016, 20:10:46 pm »
svon - i jak tego typa wyżej nie nazywać po imieniu?

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12182 dnia: Marca 09, 2016, 20:12:59 pm »
Gadowski dobrze to podsumował w filmiku, który wrzucałem. Kolesiostwo i stare zatargi zadecydowały o decyzji wymiany prezesów. Szkoda, bo Michałów miał (podkreślam jeszcze raz) najlepszego hodowcę koni Arabskich na świecie.

Devilek

• Łajka
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #12183 dnia: Marca 09, 2016, 20:13:57 pm »
Nie wiedziałem chłopaki że tak się znacie na koniach ;)
Yeahh, me and hate that's an odd couple

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12184 dnia: Marca 09, 2016, 20:16:25 pm »
Nie ja przyznawałem Panu Białobokowi nagrodę za najlepszego hodowcę na świecie Devilek. ;)

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12185 dnia: Marca 09, 2016, 20:16:58 pm »
Najlepszy hodowca na świecie, co musiał wałować państwo podpisując ze sobą umowę na dożywotni najem 8-pokojowego domu za 170 złotych miesięcznie  :lol:

Trzeba nie mieć honoru i godności człowieka, żeby kogoś takiego bronić.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 74
« Odpowiedź #12186 dnia: Marca 09, 2016, 20:17:55 pm »
No po prostu zgraja ujadających ćwierćinteligentów, którzy ani nie potrafią, ani nie mają zamiaru odnieść się do argumentów drugiej strony, tylko obszczekują i próbują gryźć po kostkach  :?
Ja na swoją ćwierćinteligencję mam papiery dość renomowanych jednostek dydaktycznych. Co masz ty? Dyplom tv republika? Czy certyfikat niedorzecznej.pl? Mistrzu rzeczowej argumentacji i merytorycznej dyskusji?

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12187 dnia: Marca 09, 2016, 20:20:15 pm »
Ała. :lol:

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12188 dnia: Marca 09, 2016, 20:23:01 pm »
I tylko potwierdzacie to, co napisałem. Twoje papiery Szymuś przypadkiem nie mają żółtego koloru?  :hihi:

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12189 dnia: Marca 09, 2016, 20:32:02 pm »
Najlepszy hodowca na świecie...

Zgadza się. Podważanie tego tytułu świadczy tylko o twojej bezsilności i już jadu ci brakuje żeby napluć na tego wybitnego specjalistę w swoim fachu. Ileż można tak opluwać, ujadać i toczyć pianę. Jakim trzeba być człowiekiem żeby tak nienawidzić ludzi sukcesu. To naprawdę przerażające, że można być tak smutnym i złym człowiekiem żeby całe życie spędzać na jakimś małym forum i tylko toczyć jad, wyzywać, obrażać i próbować przekonywać garstkę ludzi z drugiej strony monitora do swoich racji. Zapewne w rzeczywistości już nikt nie chce cie słuchać i stąd ta frustracja.

http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/wiadomosci/pinczow/art/8777647,nagroda-dla-najlepszego-hodowcy-koni-arabskich-na-swiecie-trafila-do-michalowa,id,t.html

Trzeba nie mieć honoru i godności człowieka, żeby kogoś takiego bronić.

Co ty wiesz o godności, o honorze, o życiu, o dobrych ludziach, o prawdziwej pasji. Nie bądź śmieszny chłopaku. Dalej ta dyskusja nie ma sensu.

O Pana Białoboka sie nie martw. Jako wybitny specjalista może pracować w najlepszej stadninie świata jeśli tylko się na to zgodzi. Tam go docenią, a tutaj niech dalej się gryzą i przepychają niszcząc cały legendarny dorobek jego życia.
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2016, 20:34:35 pm wysłana przez BoBaN »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12190 dnia: Marca 09, 2016, 20:35:16 pm »
Ludź sukcesu  :lol:

No tak się ustawić to rzeczywiście sukces  :hihi:

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12191 dnia: Marca 09, 2016, 20:37:14 pm »
To na pewno miało wpływ na ten sukces:

http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/wiadomosci/pinczow/art/8777647,nagroda-dla-najlepszego-hodowcy-koni-arabskich-na-swiecie-trafila-do-michalowa,id,t.html

Na bank! :lol: I ty mi będziesz pisał o rozumieniu tekstu pisanego. :hihi:

Tu nieco wyjaśnień, ale Pan Białobok z niecierpliwością czeka na sprawę w sądzie. O ile w Polsce w ogóle jeszcze istnieje sprawiedliwość. Przekonamy się.

http://www.radiownet.pl/publikacje/bialobok-i-mazur-o-zarzutach-dot-nieprawidlowosci

Dziwi dlaczego pismo z lubelskiego CBA zostało wysłane do centrali dopiero 4 marca, czyli dwa tygodnie po zwolnieniu obu dyrektorów. Co ważne raport przygotowany był we wrześniu 2015, a dyrektor Humięcki jest na stanowisku od połowy listopada. Wszystko powinno wyjaśnić się w toku postępowania.
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2016, 20:51:56 pm wysłana przez BoBaN »

andryush

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 120
« Odpowiedź #12192 dnia: Marca 09, 2016, 20:52:32 pm »
Z tym TK to sytuacja rzeczywiście patowa. Pełno paradoksów, Trybunał orzeka we własnej sprawie, sam dla siebie jest sędzią, orzeka nie na podstawie prawa, tylko na podstawie konstytucji, co też jest sprzeczne ze wcześniejszymi orzeczeniami TK w tej kwestii.

Konstytucja jest pełna luk i po prostu nie da się tej sprawy jednoznacznie interpretować. Dlatego trzeba zmienić  konstytucję. Obecna sytuacja wygląda tak, że władza ustawodawcza jest blokowana przez władzę sądową, której PIS zarzuca stronniczość. PiS wprowadza ustawy, które faktycznie paralizują TK, ale równie dobrze każda inna ustawa o TK mogłaby być uznana za paralizującą, bo Trybunał orzeka o Trybunale.

Opozycja zdaje się za wszystko winić PiS i ignoruje istnienie luk prawnych, które są istotą problemu. Zmiany w konstytucji zdecydowanie potrzebne i bez nich ani rusz. Broń Boże żadne sankcje o których mówi Niesiołowski.

=============

Stadnina w Michałowie. Umowa najmu domu sam dla siebie faktycznie "fajna"... Specjalista może i dobry ale sam zakończył swoją karierę w tej spółce, poprzez nadużycie posiadanych uprawnień.
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2016, 21:00:04 pm wysłana przez andryush »

Braveheart1989

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #12193 dnia: Marca 09, 2016, 21:02:19 pm »
Ale czlowieku ch** mnie obchodzą jego pseudo sukcesy, skoro kręcił takie wały, człowiek ma być czysty jak łza, zwłaszcza ze pracuje w instytucji państwowej.
Dziwisz sie ze dostawał nagrody, bo ja nie skoro oddawał dostęp do klaczy za grosze.

Braveheart1989

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #12194 dnia: Marca 09, 2016, 21:03:55 pm »
Ludź sukcesu  :lol:

No tak się ustawić to rzeczywiście sukces  :hihi:
Tego oczywiście nie skomentujesz, bo po ch**? najważniejsze ze dostawał nagrody. kur** co za myślenie

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12195 dnia: Marca 09, 2016, 21:15:08 pm »
Komentowałem ze 3 razy, ale ty jak zwykle wpadasz tutaj jak filip z konopi i rzucasz na lewo i prawo oszczerstwami. Typowe dla fanbojów pisu. Szkoda, że tak głośno nie krzyczałeś jak Skoki wyprowadzały grube miliony albo jak Hoffman wypisywał lewe delegacje na auto, a latał samolotem. Sprawiedliwość według PiSu.

Aha i jeszcze to:

Ale czlowieku ch** mnie obchodzą jego pseudo sukcesy...

Najlepszy hodowca świata = dla Tomka pseudo sukces. :lol: Brawo, gratuluję ignorancji.

Jeszcze raz bo pewnie przegapiłeś jak wszystko inne co istotne. Od 11:15.

Wszystko w temacie stadnin. W stylu PiSu. Jakoś wcale mnie to nie dziwi.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12196 dnia: Marca 09, 2016, 21:26:36 pm »
Który SKOK poza związanym z przyjaciółmi Komorowskiego z WSI Wołominem wyprowadzał pieniądze i co to ma wspólnego z PiS?

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12197 dnia: Marca 09, 2016, 21:32:50 pm »
Pisał ci już Szymku. Nie udawaj, bo każdy wie co się tam wydarzyło. Chodzi o obecnego senatora Biereckiego.

W dowody PiSu nikt normalny już nie wierzy. Był taki co mówił, że "już nikt nie zginie przez tego pana", a potem musiał przepraszać. Oni działają w myśl zasady "dajcie mi człowieka a paragraf się znajdzie". Ale to się na nich szybko zemści.

Braveheart1989

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #12198 dnia: Marca 09, 2016, 21:35:20 pm »
Co do Hofmana, PIS słusznie zrobił, wypierdalając go, i to są standardy, czego nie można powiedzieć o twoich idolach którzy są przyspawani do stołków i myślą ze wszystko im wolno. Co do Skoków, nawet Ziobro ostatnio o nich wspominał, ze wszystkimi aferami sie zajmie , wiec spokojna twoja

Braveheart1989

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #12199 dnia: Marca 09, 2016, 21:36:36 pm »
Pisał ci już Szymku. Nie udawaj, bo każdy wie co się tam wydarzyło. Chodzi o obecnego senatora Biereckiego.

W dowody PiSu nikt normalny już nie wierzy. Był taki co mówił, że "już nikt nie zginie przez tego pana", a potem musiał przepraszać. Oni działają w myśl zasady "dajcie mi człowieka a paragraf się znajdzie". Ale to się na nich szybko zemści.
No i co ze miał przepraszać jak temu człowiekowi i tak udowodniono przekręty