ale jeszcze nie wiem gdzie to ogladac bez inventory
Na statku masz dwa miejsca, gdzie możesz oglądać dodatki: w Tech-Lab (musisz najpierw zwerbować doktorka, by mieć tam dostęp) możesz doglądać wszelkie ulepszenia broni, zbroi (te, które dotyczą całej załogi) oraz statku, zaś w swoim pokoju możesz zmieniać zbroje oraz elementy zbroi, które również dają różne ulepszenia (typu jedne "nogawki" dodają trochę życia, inne zwiększają siłę itp). Więc naprawdę dziwię się, że tak wiele osób zarzucało tej grze kompletne porzucenie elementów RPG - po prostu zrobiono to w inny sposób, zamiast zbierania setek bezwartościowych pistolów i zbroi (pod koniec ME1, gdy przechodziłem po raz pierwszy, 99% rzeczy zamieniałem już na omni-żel, bo kasy miałem jak lodu a kupować nie było już czego) kupuje/zbiera się rzeczy, których jest mniej, ale wpływają na wygląd i statystyki postaci.
Część zaś rzeczy, jakie kupujesz (m.in. różnego rodzaje czasopisma, książki) ląduje jako info do Codex'u. W sklepach można kupić nawet
"Ascension" i
"Revelation" . Ponoć jest też gdzieś do kupienia jakieś
czasopismo erotyczne z obcym z mackami na okładce
A jeżeli ktoś się zastanawiał, jak wiele rzeczy odczytywanych jest z poprzedniego sejwa - z tego co czytałem, większość wydarzeń sprowadza się do tego, czy spotka się jakieś osoby i jakie będą one miały stosunek do Sheparda, ale tych wydarzeń jest od groma. Ktoś nawet, nie pamiętam już gdzie, wspomniał, że można spotkać nawet tą parę (Rebekę i jej szwagra, Micheala), którzy w ME1 kłócili się o dziecko. Jest nawet wspaniała dziennikarka, i Shepard pamięta, czy podczas pierwszego spotkania jej przyłożył, czy nie
Ogólnie im więcej czytam różnego rodzaju teksty i recenzje od ludzi, którzy w grę już grają, tym bardziej jestem przekonany, że pomimo większego nacisku na akcję, BioWare tego nie spieprzyło. I dobrze
.
Przy okazji, funfact: W rozmowie z wyżej wymienioną reporterką okazuje się, że jeden ze statków, który został zniszczony podczas walki z Suwerenem (jeżeli zdecydowano się na uratowanie Rady) nazywał się "Warsaw" :]