Autor Wątek: Mass Effect 2  (Przeczytany 125947 razy)

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
  • Press a button and something awesome happens...
Odp: Mass Effect 2
« Odpowiedź #680 dnia: Września 04, 2010, 15:25:07 pm »
Co do samej gry to wydaje mi się gorsza fabularnie choć swoje momenty ma.
Gra ma słabą fabułę; praktycznie rzecz ujmując, głównej fabuły to tu prawie nie ma. Jednak już poszczególne mini-wątki, historie postaci to coś innego. Gra zamiast "story-driven" jest bardziej "character-driven". Co jest o tyle kijowe, że
Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

edytor mordki też fpytę, lepszy niż w ME1(tak mi się wydaje).
Jest trochę uboższy, niż w ME1 (kilka opcji zabrano, m.in. szramy), jednak dopracowano go tak, że postacie, które z niego wychodzą, wyglądają po prostu ładniej; no i poprawili włosy dla kobiet ;]
Always code as if the person who will maintain your code
is a maniac serial killer that knows where you live.

Sylvan Wielki

• Gagarin
  • Reputacja: 253
« Odpowiedź #681 dnia: Września 04, 2010, 16:05:47 pm »
Miałem okazje przejść ME2 na piecyku i nawet pozytywnie mnie ta wersja zaskoczyła. Przede wszystkim grałem na najwyższych ustawieniach i róznica w porównaniu do ME1 na xie jest spora. Na plus oczywiście. Co do samej gry to wydaje mi się gorsza fabularnie choć swoje momenty ma. Grałem niestety na standardowych ustawieniach, które były zupełnie inne od moich decyzji z jedynki. Jakoś to przełknąłem...

Dubbing jest naprawdę dobry, edytor mordki też fpytę, lepszy niż w ME1(tak mi się wydaje). Tym razem dla odmiany grałem kobietą żołnierzem(w jedynce mężczyzną-adeptem) i grało się dość sympatycznie. Sa pewne schematy
, ale ogólnie nie jest źle. Skończyłem w 25 godzin, czyli raczej czas gry jest w porzadku.

Jak ktoś nie grał a lubi sci-fi crpg to polecam :]
Trudno by było inaczej. Różnica jest znaczna nawet przyrównując obie części na PC. Jednak i tak nie wykorzystano w pełni potencjału kart, i wszelakich dodatków.
Na dobrą sprawę to dobrze, ponieważ ME2 nie wymaga mocarnego sprzętu by cieszyć się przyjemną dla oka oprawą graficzną.

POK

• MIR
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #682 dnia: Września 04, 2010, 16:44:49 pm »
Wersja PC jest lepsza i prawie na kazdym kompie jestes w stanie wyciagnac 60 fps.
Sprzedaj wersje na X0 i kup ta http://allegro.pl/mass-effect-2-pc-pl-box-nowa-najtaniej-i1196734947.html
Jeszcze Ci ponad 50zl na dodatki zostanie i jakas inne gre ;p
Brat kupił wersję na Xa :)

Do ME3 przechodzi save z ME2, więc wszytko powinno być jak należy ;)

Sylvan Wielki

• Gagarin
« Odpowiedź #683 dnia: Września 04, 2010, 17:11:51 pm »
Mogą, ale nie muszą. A jak już, to będzie trzeba wczytać grę, by psikusa przy kontynuacji nie było.  :P

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #684 dnia: Września 04, 2010, 18:49:14 pm »
Do ME3 przechodzi save z ME2, więc wszytko powinno być jak należy Wink

blach0r

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
  • PSN id: purePwnerer
« Odpowiedź #685 dnia: Września 04, 2010, 19:13:46 pm »
...albo po prostu odetną się od ME2 i będziemy otoczeni samymi nowymi postaciami. Dziś to modne.

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #686 dnia: Września 04, 2010, 23:15:07 pm »
Nie. Podczas jednego z wczytywań jest napisane, że "lepiej zachować dane z ME2 bo przejdą do ME3... o ile przeżyjesz". ;]

POK

• MIR
« Odpowiedź #687 dnia: Września 04, 2010, 23:53:39 pm »
W ME2 mamy w drużynie dwie stare postacie, a z pozostałymi wchodzimy w mniejszy bądź większy kontakt. Myślę, że w trójce będzie podobnie i dostaniemy w większości nową drużynę, ale ktoś się ostanie.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #688 dnia: Września 05, 2010, 00:02:00 am »
Ja uważam że po to mieliśmy praktycznie całą dwójkę opartą na zbieraniu ekipy, aby w trójce ten motyw kompletnie pominąć i skupić się na epickim zakończeniu trylogii.

Piter_neo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #689 dnia: Września 06, 2010, 18:23:45 pm »
Czy Mass Effect 2 jest po polsku na XO?

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #690 dnia: Września 06, 2010, 18:37:42 pm »
Tak. Wersja angielskia wchodziła w skład tylko EK. Angielskie można kupić np. od Electronic Dreams na allegro.

Piter_neo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #691 dnia: Września 06, 2010, 18:47:01 pm »
Po polsku w sensie polskie napisy, a dialogi po angielsku?

Moldar

• Łajka
  • Reputacja: 132
« Odpowiedź #692 dnia: Września 06, 2010, 18:54:00 pm »
...albo po prostu odetną się od ME2 i będziemy otoczeni samymi nowymi postaciami. Dziś to modne.

Po szumnym zapowiedziach " zostawcie save'y z jedynki " wszystko mi jedno. Jak będzie to miało wszystko jakiś duży wpływ to spoko, jak tylko kosmetyka, to lipa

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #693 dnia: Września 06, 2010, 19:12:08 pm »
Po polsku w sensie polskie napisy, a dialogi po angielsku?

Po polsku w sensie wszystko po polsku; jest polski dubbing, który ponoć jest ok (widziałem tylko fragmenty na YouTube - mi się nie podobało, ale ludzie mimo to chwalą).
Ja uważam że po to mieliśmy praktycznie całą dwójkę opartą na zbieraniu ekipy, aby w trójce ten motyw kompletnie pominąć i skupić się na epickim zakończeniu trylogii.
No tak, ale co, jeżeli ktoś zaimportuje save, w którym
Teoretycznie BioWare mogłoby to zignorować i powiedzieć "to się nie wydarzyło", tak jak zrobili z Conradem (nieważne, jak się wobec niego Shepard zachowywał w ME1, w ME2 kanoniczna jest wersja, w której Shepard przystawił mu spluwę do twarzy). Byłoby to jednak najgorsze z możliwych wyjść, bo przecież jednym z ficzerów trylogii jest właśnie to, że można importować save i że uniwersum ME oraz Sheparda gracz tworzy przez wszystkie trzy części :/

Moldar

• Łajka
  • Reputacja: 132
« Odpowiedź #694 dnia: Września 06, 2010, 21:23:59 pm »
Będzie tak jak z dwójką, Bioware nie dadzą rady i oczywiście zapisy gier przeniesiemy, ale decyzje będą mieć takie samo znaczenie jak w dwójce, więc na rozgrywkę nie wpłyną, a tylko fabuła poboczna trochę się zmieni. Cudów nie przeczuwam po tym co dali w dwójce. A takie rozwiązanie będzie dla nich najlepsze, mało wysiłku w to włożą po prostu.

POK

• MIR
« Odpowiedź #695 dnia: Września 06, 2010, 23:49:06 pm »
Jak Ci zginie cała drużyna to save nie przechodzi. Poza tym to podobno około 1000 rzeczy ma być uwzględnione przy importowaniu postaci. Przeszło 90% to z pewnością będą jakieś straszne, prawie nic niewarte drobiazgi (np dostaniesz trochę innego maila, czy coś w tym stylu). Imo na zmianę zakończenia, czy głównej lini fabularnej nie ma co liczyć. W najlepszym wypadku dostaniemy nowe zadanie lub kompana, którego bez importu byśmy tracili. Jestem pewien, że wyjdzie im to lepiej niż w dwójce, ale w jakim stopniu ciężko powiedzieć.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #696 dnia: Września 07, 2010, 11:16:54 am »
No tak, ale co, jeżeli ktoś zaimportuje save, w którym

A co ma być.

Wydaje mi się że sprawa drużyny będzie mocno zmarginalizowana, po prostu ze statku będziemy wybierać dwie z którymi idziemy na misje tak jak poprzednio, a misji pobocznych dotyczących postaci nie będzie, bo część druga wyczerpała temat. Teraz lecimy z główna częścią scenariusza trylogii.

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #697 dnia: Września 07, 2010, 11:48:48 am »
Szybkie pytanie: w ME2 jest new game + na wzór tego z jedynki?

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #698 dnia: Września 07, 2010, 12:01:48 pm »
Jest, ale jest ch**owy.
Masz wszyskie swoje moce i level, z którym skończyłeś poprzednią grę, ale nie masz ekwipunku i ulepszeń, które zdobyłeś w czasie gry. A że przeciwnicy są dostosowani do Twojego poziomu, brak odpowiedniej zbroi i broni na początku gry naprawdę boli.

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #699 dnia: Września 07, 2010, 12:07:19 pm »
Jest, ale jest ch**owy.
Masz wszyskie swoje moce i level, z którym skończyłeś poprzednią grę, ale nie masz ekwipunku i ulepszeń, które zdobyłeś w czasie gry. A że przeciwnicy są dostosowani do Twojego poziomu, brak odpowiedniej zbroi i broni na początku gry naprawdę boli.

Ke? Przecież jak tylko skończysz pierwszą misje, gdzie z "fabularnych przyczyn" nie mamy broni i ekwipunku, to od razu masz wszystko co zdobyłeś w poprzednich o_O Przynajmniej jak przechodziłem grę drugi raz tak miałem o_O (Miałem karabin snajperski Wdowa już w drugiej misji...)

Magiq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 66
« Odpowiedź #700 dnia: Września 07, 2010, 15:17:58 pm »
Statystyki

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #701 dnia: Września 07, 2010, 15:25:46 pm »
Soldier jestem ciekaw dlaczego ... Mowilem, ze to Gears of War z dialogami? :> Widac, wiele osob tak samo uwaza i tak samo w to grala ;\

Wojtq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #702 dnia: Września 07, 2010, 15:28:03 pm »
Smutne to trochę, a jeszcze bardziej zasmucająca się perspektywa trzeciej części z wzięciem pod uwagę tych statystyk przez BioWare.
PSN ID: WojtqGO

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #703 dnia: Września 07, 2010, 17:17:19 pm »
Ja np. grałem Soliderem, bo najłatwiej, a walka zupełnie mnie w ME nie interesowała. Liczyła się dla mnie historia, klimat i miejscówki. Walka - byle jak najszybciej.

Sylvan Wielki

• Gagarin
« Odpowiedź #704 dnia: Września 07, 2010, 21:05:24 pm »
Idą na łatwiznę. Ale tak to jest, gdy balans pomiędzy poszczególnymi klasami, jest taki, a nie inny.

Mnichu

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 53
« Odpowiedź #705 dnia: Września 09, 2010, 03:15:57 am »
Bardzo polecam Lair of the Shadow Broker. Świetny dodatek, powinien być w podstawce

3DS friendcode: 1478-6316-9345
Nintendo Network ID: Mnichu

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #706 dnia: Września 09, 2010, 09:17:31 am »
A da się to kupić u nas w Polsce? Gdy wchodzę na stronę Bioware Social to mam tylko info:
Niestety, nie wydamy w tym regionie modułu "Kryjówka Handlarza Cieni". Przepraszamy za wszelkie związane z tym niedogodności.

:/

Mnichu

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 53
« Odpowiedź #707 dnia: Września 09, 2010, 13:08:06 pm »

3DS friendcode: 1478-6316-9345
Nintendo Network ID: Mnichu

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #708 dnia: Września 13, 2010, 11:48:23 am »
Można spokojnie ściągnąć z Social'a, zmień tylko język w dolnym rogu na Angielski. Po drobnej zabawie z edycją plików można bez problemu grać. EA i Bioware fail. :-?

POK

• MIR
« Odpowiedź #709 dnia: Września 13, 2010, 16:13:15 pm »
EA i Bioware fail.
I to podwójny, bo Lair of the Shadow Broker jest najwyżej ocenianym DLC do ME2 :-?  Obecnie posiadam dwie wersje ME2 (polską i angielską) i zastanawiam się nad ściągnięciem, tylko trochę boje się, że mi save'y zjebie lub coś podobnego. Ściągał ktoś na Xa i próbował odpalić z polskiej edycji?

Wojtq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #710 dnia: Września 13, 2010, 16:24:16 pm »
Wersja PS3 będzie zawierać wszystkie wydane DLC, tak?

Snake_Plissken

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 104
  • Who Dares Wins
« Odpowiedź #711 dnia: Września 15, 2010, 11:52:04 am »
Liczyłem, że cena będzie wynosić co najmniej 150 zł  :(
http://www.ultima.pl/Mass_Effect_2/i9286/

prart

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 95
  • PSN ID: prarts
« Odpowiedź #712 dnia: Września 15, 2010, 13:54:28 pm »
Liczyłem, że cena będzie wynosić co najmniej 150 zł  :(
http://www.ultima.pl/Mass_Effect_2/i9286/
o zesz w morde, przeginka calkowita!  :o

Wojtq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #713 dnia: Października 01, 2010, 17:13:28 pm »
Mass Effect PS3 intro 'module' makes it 'richer' - Bioware
http://www.computerandvideogames.com/article.php?id=267693

"What we're providing is an introductory module. We haven't revealed the details of what that is yet, but it's going to provide a lot of information on both the context and setting of Mass Effect" said Muzyka.

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #714 dnia: Listopada 05, 2010, 17:45:46 pm »
Szczegóły dot. rzeczy, które zostaną zawarte w wersji na PS3:
- trzy DLC: Kasumi's Lost Memory (dodatkowa postać + lojalka dla niej), Overlord oraz Lair of the Shadow Broker
- kod do Cerberus' Network (więc pewnie też wszystkie darmowe dodatki, które są na niej dostępne)
- dodatkowa, trwająca około 6 godzin misja (nie jest jednak powiedziane, czy na ekskluzywność)
- interaktywny komiks (z Dark Horse), za pomocą którego zostanie opowiedziana historia z ME1, i w którym to gracze będą mogli podjąć kluczowe dla historii decyzje

Info pochodzi od moderatora na niemieckiej wersji Bioware Social (http://social.bioware.com/forum/4/topic/81/index/5170462), należy więc je traktować bardziej jako prawdopodobną plotkę, niż oficjalne szczegóły.

« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2010, 17:47:27 pm wysłana przez Mr_Zombie »

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #715 dnia: Listopada 05, 2010, 22:46:22 pm »
Jeśli tak będzie to z chęcią kupię drugi raz, mimo, że mam wersję na Xboxa.

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #716 dnia: Listopada 06, 2010, 23:13:44 pm »
Dobra, okazało się, że te "6 godzinna misja" to po prostu wszystkie DLC, które znajdą się od razu na płycie: Overlord, Kasumi's Stolen Memory oraz Lair of the Shadow Broker. Pozostałe DLC (płatne i bezpłatne, jak Firewalker czy Zaeed) będą do pobrania poprzez Cerberus Network.

Hey Folks,

For those that don't know, I am the Producer responsible for Mass Effect 2 PS3. Some of you may have read over on the German forums some of the details on Mass Effect 2 PS3's contents. I'd like to provide some clarity as I believe that there was some translation errors in the interview that Casey gave.

Firstly I'd like to talk about what's on the BluRay Disc; Of course Mass Effect 2 will be included. On top of that, Lair of the Shadow Broker, Project Overlord, Kasumi: Stolen Memory and the Blood Dragon Armour.

Also included is, as on Xbox 360 and PC, an access code to the Cerberus Network. This will give you instant access to the same great lineup of Downloadable Content such as Zaeed and Firewalker.

We've talked briefly about the Interactive Comic. BioWare Edmonton (the group that made Mass Effect 2) teamed up with the fine folks at Dark Horse Comics to create an interactive backstory. While I can't release all the details about this yet, what I can tell you is that we want to create a stunning visual experience that not only tells the core story elements of Mass Effect 1, but also is fully interactive allowing you to be faced with some of the major choices which will have consequences your Mass Effect universe. This interactive comic's initial release will be exclusive to PS3 owners who would be otherwise unable to realize the full effect of choice in the Mass Effect universe and will be included on the Cerberus Network.

There will also be some DLC Bundles, such as the Aegis Pack as well as exclusive both Free and Paid DLC for all PlayStation 3 owners such as the Recon Operations Pack. More details about this will be released later. ;)

I want also to touch on the '6 hour exclusive mission'. This I believe is a communication error lost in translation. When we talk about 6 hours of content we are talking about what's included exclusively "On Disc" (Kasumi, Shadow Broker, Overlord), The Interactive Back Story and the Cerberus Network Access.

Words can not express how very pleased I am to be able to bring this BioWare title to our PlayStation fans.

Lastly - As we're still a little while away from shipping this game, therefor some of these details are subject to changing.

-Jess

ps The the team is in the final polishing phase now and the game is looking fantastic! I can't wait to talk more about it and show more of it soon!

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #717 dnia: Listopada 07, 2010, 00:02:16 am »
Wprowadzenie w formie wirtualnego komiksu cieszy, bo bez możliwości podjęcia kluczowych decyzji z jedynki, gra dużo by straciła. Niestety to i trzy skromne dodatki to kiepska rekompensata roku oczekiwania i słabe uzasadnienie absurdalnie wysokiej ceny.

Snake_Plissken

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 104
  • Who Dares Wins
« Odpowiedź #718 dnia: Listopada 29, 2010, 07:08:19 am »
O dodatkach do Mass Effect 2 w wersji na PlayStation 3:
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=55395

W najnowszym numerze Official PlayStation Magazine opublikowany został artykuł poświęcony specjalnej wersji gry Mass Effect 2 w wersji na PlayStation 3, której premiera zbliża się wielkimi krokami (dojdzie do niej w styczniu 2011 roku). Podsumowuje on dotychczasowe informacje na jej temat, wymieniając najistotniejsze dodatki względem oryginałów wydanych na początku bieżącego roku na PC i Xboksa 360.

Zgodnie z oczekiwaniami interaktywny komiks, za pośrednictwem którego posiadacze PlayStation 3 będą mogli zapoznać się z fabułą pierwszych przygód komandora Sheparda (niedostępnych na użytkowanej przez nich platformie), stanowić będzie nowatorskie wprowadzenie do kontynuacji. Przy jego pomocy nie tylko poznamy historię z „jedynki”, ale również będziemy mogli dokonać kilku kluczowych wyborów moralnych. Na ich podstawie komiks wygeneruje unikalny stan zapisu gry, który pełnić będzie rolę punktu wyjściowego do Mass Effect 2.

Ponadto na płycie z produkcją studia BioWare zapisany zostanie szereg materiałów dodatkowych, stanowiących o wyjątkowości tego wydania. Przede wszystkim właściciele PS3 znajdą na niej trzy duże rozszerzenia (konkretnie Lair of the Shadow Broker, Overlord, Kasumi’s Stolen Memory), a także kilka pomniejszych dodatków (pancerz Blood Dragon, dostęp do Cerberus Network i darmowe pobranie takich DLC, jak Zaeed czy Firewalker), o łącznej wartości około 100 dolarów. W sumie mają one zapewnić mniej więcej 20 godzin dodatkowej rozgrywki, istotnie wydłużając przygodę komandora Sheparda.

Z kwestii technologicznych warto zwrócić uwagę na fakt, że Mass Effect 2 w wersji na PS3 zostanie automatycznie zaktualizowane przy pomocy wszystkich wydanych dotąd łatek. Sama gra będzie natomiast działać w rozdzielczości 720p – twórcy postarają się bowiem o doskonałą optymalizację i nie będą uciekać się do sztuczek (np. zmniejszenia rozdzielczości), mających zwiększyć liczbę klatek animacji. Jednocześnie z produkcji nie zostaną wycięte żadne elementy – zarówno w kontekście oprawy audiowizualnej, jak i fabuły.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #719 dnia: Listopada 29, 2010, 09:42:53 am »
Ponadto na płycie z produkcją studia BioWare zapisany zostanie szereg materiałów dodatkowych, stanowiących o wyjątkowości tego wydania. Przede wszystkim właściciele PS3 znajdą na niej trzy duże rozszerzenia (konkretnie Lair of the Shadow Broker, Overlord, Kasumi’s Stolen Memory), a także kilka pomniejszych dodatków (pancerz Blood Dragon, dostęp do Cerberus Network i darmowe pobranie takich DLC, jak Zaeed czy Firewalker), o łącznej wartości około 100 dolarów. W sumie mają one zapewnić mniej więcej 20 godzin dodatkowej rozgrywki, istotnie wydłużając przygodę komandora Sheparda.

Przypomne, jakby ktoś nie widział że na iksie "pancerz Blood Dragon, dostęp do Cerberus Network i darmowe pobranie takich DLC, jak Zaeed czy Firewalker" działał na takiej zasadzie jak online pass, czyli jednorazowego kodu w pudełku. Nie zdziwiłbym się gdyby Lair of the Shadow Broker, Overlord, Kasumi’s Stolen Memory były udostępnione w ten sam sposób.