Tutaj możemy sobie dyskutować na tematy związane z Olimpiadą, która rozpoczyna się oficjalnie o godzinie 8:08 PM (2:08 w sobotę) czasu lokalnego w piątek w Pekinie (bo angielsku nazwy Peking już się nie używa, Chińczycy mają złe skojarzenia kolonialne z tą nazwą).
Dla mnie jasne jest że Chińczycy wygrają klasyfikację medalową, natomiast faktem jest że te Igrzyska są głównie aby pokazać narodowi jak bardzo kraj się ulepszył pod rządami Partii. Ogromna ilość zachodnich dyplomatów i szefów państw robi swoje
Na początek powiem wam kilka ciekawostek:
1. Beijing to dziura, byłem tam i jest to 20mln wioska
2. Smog jest mniejszy bo wszystkie fabryki w Pekinie nie pracują od dwóch miesięcy ^^ - chociaż kiedy tam byłem nie było aż tak źle, coś czuję że na Śląsku jest gorzej
3. Nagle każdy w stolicy mówi po angielsku, a to za sprawą tysięcy wolontariuszy z całych Chin, którzy przyjechali pomagać turystom. Normalnie jest tak, że jak pójdziesz do centrum zawsze zaczepi cię jakiś student chcący polepszyć swój angielski i w zamian pokaże fajne miejsca (a przy okazji zaprowadzi do zaprzyjaźnionej knajpy i weźmie procent od właściciela lol)
4. Beijing znaczy dosłownie "północna stolica", Nanjing to "południowa stolica", Xi'An (miejsce terakotowej armii) to "wschodnia stolica", zachodu albo nie ma albo zapomniałem
5. Do trumny Mao ustawia się codziennie kolejka setek chińczyków.