Ja poprostu trzeźwo oceniam gry. Nie mam tak jak wszyscy co każdej grze by dawali 9/10 jak jest dobra, 7/10 jak jest słaba. Mamy skale 10 stopniową, więc gra na 5/10 jest gra średnią. 10/10 - to gra objawienie, super-hipermega-hit, kamień milowy. 9/10 to jest rewelacyjny tytuł, jeden z najlepszych w swoim gatunku, mega-hit, 8/10 to jest gra bardzo, bardzo dobra, pierwszoligowy tytuł i tak dalej.
Porównując Shifta do konkurencyjnych wyścigów (w ogólności arcade i sim).
10/10 - to może na taką ocenę będzie zasługiwało GT5 (jak będą zmienne warunki atmosferyczne, zmienna pora dnia)
9/10 - zapewne FORZa 3
8/10 - PGR4, Burnout Paradise, Forza 2
7/10 - Grid, Dirt
6/10 - Test Drive, Midnight Club,
Chyba większość powinno mniej więcej zgodzić się z moim zestawieniem na liście. Teraz IMO Shift (po tym co grałem) napewno nie jest tak wielki jak FORZA3, z takimi hitami jak PGR4 czy Forza 2 również nie może konkurować- więc i od tych tytułów powinien mieć niższą ocenę. Gra jest napewno lepsza od Test Driva i Midnight club, ale troche gorsza od Dirta czy Grida. Porównując więc do innych gier gra zasługuje na 6+ albo 7=.
Jezeli ktoś ocenia SHifta na 8 albo 9 na 10 to stawia gre obok takich tytułów jak Forza2, Forza3, PGR4 czy Burnout Paradise.
Inna sprawa, że 99% osób, źle postrzega sytem oceniania jak jest w skali 10 punktowej. Dla większości (w tym... albo głównie w przypadku recenzentów) oceny oznaczają:
10/10 - mega-hit, rewelacyjny tytuł
9/10 - świetna gra, tytuł wyróżniający się
8/10 - bardzo dobra gra
7/10 - gierka średnio- dobra, solidny tytuł ale raczej rozczarowanie i nic szczególnego
6/10 - słaba gra, niewypał
5/10, 4/10, 3/10, 2/10, 1/10 - tragedia, beznadziejny tytuł, omijać, kaszana
Z 10-cio stopniowego sytemu robią sześcio. Mimo iż 5 jest środkiem skali ocen i powinna byc przyznawana grom średnim, to teraz gry na 7 sa średniakami, a gry z ocenami 5 i mniej są już crapami, nie ważne czy ocena wynosi 5 czy 3.