Heh, wiem, i tak najmilej wspominam pierwsze 4 plyty Metallici, reszte tylko pare razy sluchalem, by sobie nie psuc humoru ;]
Co do zmian - przeciez za czasow MoP czy RTL ten zespol sprzedawal sie duzo lepiej, ponadto duzo fanow wrecz nalega, by wrocili do starego, 'bay area thrash' stylu, w tym i ja
Na tej zmianie konwencji grania imo nic nie zyskali, tylko stracili kupe sluchaczy i zrazali do siebie nowych [ofkors nie mowie o wszystkich, ale o takich, bo w tej muzie troche siedza]. Podobnie zas bylo z Paradise Lost - zmiana stylu grania z doom/gothic (cos z pogranicza) na niemalze w 100% elektroniczny prawie rock tez wielu osobom obrzydzila ten zespol, niemniej jednak poczatkowe krazki sa bardzo dobre
Co to Skyclad? Zespol z Wielkiej Brytanii, ktory w ogole nie jest w Europie znany, poza Grecja, gdzie zrobil niesamowita ponoc kariere (byl 2gim najpopularniejszym zespolem metalowym po Metallice
) oraz w Poludniowej Ameryce
Od wielu lat tworza najlepszy folk metal/rock... najlepszy w swoim gatunku. Ciekawe kompozycje, wiele innowacyjnych pomyslow (jak w kawalku 'The declaration of indifference', gdzie po raz pierwszy uzyto wiolonczeli w intrze) i genialne teksty, dotyczace niemal wszystkiego
Po wiecej zapraszam
TUTAJ. Kilkac w odnosnik na samej gorze.
PS. Na moje nieszczecie, po pierwsze - w Polsce prawie nikt nie zna tego zespolu (szerze jego tworczosc wsrod kolegow, niech sie poznaja na dobre muzyce
, ponadto kupienie oryginalnej ich plyty CD graniczy z wygraniem 100 mln pln w Lotto, czyli jest niemozliwe. Na niemieckim ebayu ceny wahaja sie od 10 do nawet 50 euro za sztuke XD
PS2. Jest to bodaj jedyny zespol, ktory nie nagral w czasie swojego istnienia beznadziejnej plyty, ktora pozostawilaby po sobie niesmak. Malo ich nie nagrali, bo jest juz ich co najmniej kilkanscie ;], a najlepszym wydawnictem jest wg mnie eq-aequo Prince of The Poverty Line i Oui Avant-garde A Chance i od nich powinno sie zaczac przygode z ta kapelka. Polecam zapoznanie sie z nia kazdemu, bez wzgledu na to, jakie gatunki preferuje.
PS3. W podpisie mam cytat z piosenki ow bandy 'Jumping my shadow', a Martin Walkiyer to zalozyciel zespolu i jego ex-wokalista. Teraz gardlo zdziera przy mikrofonie gitarzysta zespolu, Kevin Ridley ;]