Spokojnie, owszem jazda bolidem formuły 1 jest w GT5 dynamiczna, bo jest to w końcu najmocniejszy pojazd w grze. Nie mniej, odczucia płynące z jazdy Ferrari czy innych najmocniejszych maszyn moim zdaniem trochę to słabiej wypadają. Już pal licho porównanie do Forzy. Po prostu, nie wierzę, że jadąc tak mocnymi maszynami jak Ferrari czy Audi R8 nie czuć porządnie prędkości. Owszem porównanie z Fiatem Punto wziąłem by pokazać że wiem jakie jest odczucie prędkości w samochodzie. Ale prawda jest taka, że siedząc w prawdziwym samochodzie mamy swobodę ruchu i przelatujący krajobraz widzimy wszędzie a nie tylko przed sobą na ekranie. Dlatego mało która gra dorównuje prawdziwym odczuciom z jazdy. Przytoczony link porównawczy z przejazdu F1 pokazuje tylko, że nawet nagranie prawdziwego przejazdu "spłaszcza" to uczucie prędkości. Założę się, że gdyby otoczyć się ekranami w GT 5 to efekt prędkości byłby spotęgowany.
I nie chodzi mi o to, że efekt odczucia prędkości w GT 5 jest nierealistyczny. Po prostu jest mniej dynamiczny od Forzy 3... Nie wspominając już o kompletnie przesadzonych efektach z Shift czy Grid, gdzie prędkość wręcz przepala nam końcówki nerwów... Nie mniej osobiście lubię ten dreszczyk emocji i w GT 5 odnoszę zawsze wrażenie wolniejszej jazdy niż w innych grach.
O i pamiętajcie, że sam czekam na GT 5 dla mnie to będzie naprawdę genialna gra, niemniej mam świadomość pewnych wad tego tytułu. Na przykład nie trawie tego typu AI jak w GT 5... Dlatego wiążę nadzieje z rozbudowanym multiplayer ( oby lepszym od tego z Prolouge)
EDIT: Chciałem nie być gołosłowny i poprzeć swoje wypowiedzi filmikiem jak Iras...
i po obejżeniu tego chyba palnąłem niezłą gafę... Kurdę muszę sobie odświeżyć Gran Turismo 5 bo dawno nie grałem... To pewnie przez tego Shift'a w którym uczucie prędkości jest mocno zawyżone, i GT 5 przy nim wydawał mi się wolny...