Autor Wątek: Świadomośc, wiara, ewolucja itp.  (Przeczytany 226655 razy)

andryush

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 120
Odp: Świadomośc, wiara, ewolucja itp.
« Odpowiedź #440 dnia: Lipca 07, 2013, 12:41:07 pm »
To o czym on gada na początku to zwykły paraliż senny (sam kilka razy miałem):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pora%C5%BCenie_przysenne

Po angielsku jest tego dużo więcej:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis

Wrażenie jest dość mocne, ale jest to tylko nietypowy stan organizmu. Jeśli jednak nastawisz się, że to szatan czy inny upiór chce cię opętać, to faktycznie można się przestraszyć. Najbardziej pomaga racjonalne podejście (dużo lepiej niż modlitwa - sprawdzałem na sobie).

Gadanie gościa, że Bóg jest odpowiedzialny za nasze zdrowie jest po prostu głupie. Wtedy by trzeba przyjąć, że to Bóg wybiera, kto ma umrzeć w kilka lat po urodzeniu, a kto ma żyć sto lat w dobrym zdrowiu. Inna sprawa, że nie można przesadzać i być hipochondrykiem, bo to wywołuje tylko odwrotny efekt.

Homeopatia, tak jak spora część medycyny alternatywnej, jest oparta przede wszystkim na efekcie placebo, czyli wierze. Tak, jak można poczuć się lepiej po modlitwie, tak samo można poczuć się lepiej po przyjmowaniu leków homeopatycznych.

A dlaczego nie można połączyć nauki z wiarą? Czy to o czym mówi wiara nie może być naukowo poprawne? Opętanie jako choroba psychiczna z naukowego punktu widzenia?

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #441 dnia: Lipca 07, 2013, 12:46:40 pm »
Bashobora twierdzi, że potrafi wskrzeszać zmarłych i uleczać nieuleczalnie chorych. Brzmi zaskakująco ? Wszyscy chyba niedowierzamy… Jednakże w Internecie aż huczy od „świadectw” takich czynów autorstwa kaznodziei. Jego biskup potwierdza 27 przypadków „cudownych” wskrzeszeń. Miejscowa ludność natomiast podbija tę liczbę nawet do 40. !

http://liberalnie.blog.pl/2013/07/06/cudem-wskrzeszeni-o-bashobora-na-stadionie-narodowym/

Beka, murzyny mieszkający w lepiankach w Ugandzie są świadkami wskrzeszeń. Gdybym mieszkał w jakiejś lepiance i z nieba spadła mi butelka coca-coli, to reszta plemienia by uznała mnie za boga, bo mam taką buteleczkę, której oni nie znają. Z tego artykułu dobry cytat:
Ceny niczym na standardową sztukę w teatrze lub dobry kabaret.

jak istotny wpływ na zdrowie ma emocje, stres, strach, czy wiara w to, że się z choroby wyjdzie.

Serio? Zawsze myślałem, że to bajki, żeby zmotywować chorych do uśmiechu.

Układ limbiczny ma duży wpływ na pobudzanie innych struktur do wydzielania różnorakich hormonów, o części której nawet jeszcze nie wiemy. Hormony z kolei mają duży wpływ na cały nasz organizm, regenerację tkanek, system immunologiczny, czy nawet na regeneracje nerwów. Nic więc dziwnego, że wiara w wyleczenie się, wola przeżycia ma duży wpływ na postępy leczenia.

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #442 dnia: Lipca 07, 2013, 12:52:48 pm »
brednie

Jak masz problem to idz do murzyna z Ugandy, pewnie Cię uzdrowi.

ciemnota

ciemna masa bez perspektyw

Beka, murzyny mieszkający w lepiankach

Studenta medycyny naprawdę na więcej nie stać?

POK

• MIR
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #443 dnia: Lipca 07, 2013, 12:53:19 pm »
A dlaczego nie można połączyć nauki z wiarą? Czy to o czym mówi wiara nie może być naukowo poprawne? Opętanie jako choroba psychiczna z naukowego punktu widzenia?
Zależy co przyjmiemy. Jeśli efekt jest czysto fizjologiczny (i wychodzi to podczas badań) to głupio przypisywać temu rolę Boga czy Szatana. Poza tym nauka nie działa na domysłach. No i opętanie to zupełnie inna skala problemu. Działa na zasadzie: do ciała wszedł zły duch i trzeba go wypędzić. Natomiast nauka stara się unormować procesy zachodzące w naszym ciele i umyśle (problemem nie jest zły duch, ale my sami). Oczywiście to nie znaczy, że różnego rodzaju egzorcyzmy czy inne rytuały nie mogą być w danym przypadku skuteczne, nawet jeśli sama diagnoza jest błędna (współczesna medycyna też przecież doskonała nie jest, choć charakteryzuje ją większy stopień zaawansowania).

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #444 dnia: Lipca 07, 2013, 13:11:03 pm »
Studenta medycyny naprawdę na więcej nie stać?

Haha, gratulacje Irasku. Widzę, że masz problemy i wycinasz słowa bez kontekstu, a zdjęcie Wróżbity Dawida to już  ogóle parodia - może dodaj razem z filmikem, bo on łaśnie robi "Uzdrowienia Anielskie", które działają na tej samej zasadzie co uzdrowienia murzyna z Ugandy. Ty lepiej już nic nie pisz i się pomódl do Bashaboory o uzdrowienie, bo z Twoich wypowiedzi, które nie mają tutaj żadnego sensu, wynika, że pewnie wierzysz w jego moc, ale nie chcesz się przyznać. No ale w sumie to ciężko cokolwiek wywnioskować z Twoich marnych wypowiedzi o niczym, a już ten post wyżej to totalna żenada.

Proszę, oto Twój poziom wypowiedzi:
Wycięte bez kontkestu. Praktycznie o niczym. Zresztą ostatnie Twoje wiadomości na forum nie mają żadnej treści.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2013, 13:27:10 pm wysłana przez Master_666 »

andryush

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #445 dnia: Lipca 07, 2013, 13:16:12 pm »
Zależy co przyjmiemy. Jeśli efekt jest czysto fizjologiczny (i wychodzi to podczas badań) to głupio przypisywać temu rolę Boga czy Szatana. Poza tym nauka nie działa na domysłach. No i opętanie to zupełnie inna skala problemu. Działa na zasadzie: do ciała wszedł zły duch i trzeba go wypędzić. Natomiast nauka stara się unormować procesy zachodzące w naszym ciele i umyśle (problemem nie jest zły duch, ale my sami). Oczywiście to nie znaczy, że różnego rodzaju egzorcyzmy czy inne rytuały nie mogą być w danym przypadku skuteczne, nawet jeśli sama diagnoza jest błędna (współczesna medycyna też przecież doskonała nie jest, choć charakteryzuje ją większy stopień zaawansowania).

Mnie się wydaje, że jedno drugiego wcale nie wyklucza. Absolutnie, skoro żyjemy w świecie materialnym, to takie zjawiska muszą być uwarunkowane prawami fizyki. Boska ingerencja nie musi być wcale magiczną sztuczką, może to być zjawisko wywołane szeregiem wypadków i czynników zewnętrznych + zjawiskami fizycznymi, o których człowiek nie ma jeszcze zielonego pojęcia.

Kiedyś nie do pomyślenia było, że Ziemia jest okrągła!

Wczoraj oglądałem kilka filmów o Całunie turyńskim, dzisiejszy stan nauki nie jest w stanie odpowiedzieć nam na pytanie jak wizerunek Jezusa został przeniesiony na tkaninę. Dlatego, z powodu własnej bezsilności staramy się doszukiwać fałszerstwa, lub z innej strony - cudu. Od zawsze opieramy się jedynie na tym co wiemy. Coś czego nie wiemy zawsze było uważane za kłamstwo, brednie albo cud.

LoNdEk

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #446 dnia: Lipca 07, 2013, 13:18:44 pm »
Smieszna sprawa, ze wg. kosciola katolickiego monopol na uzdrawianie/cuda etc. maja tylko chrzescijanie, a reszta to sprawka diabla :D

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #447 dnia: Lipca 07, 2013, 13:26:44 pm »
Zależy co przyjmiemy. Jeśli efekt jest czysto fizjologiczny (i wychodzi to podczas badań) to głupio przypisywać temu rolę Boga czy Szatana.

Ciekawe komu przypiszesz to... Mam kuzyna. Najpierw komplikacje przy porodzie - uszkodzone stawy biodrowe. Wg lekarzy z Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki wózek do końca życia, a jednak chodzi i po "kalectwie" nie ma śladu. Teraz od czterech lat żyje z nieoperacyjnym guzem mózgu, choć wg lekarzy od diagnozy miał najwyżej kilka miesięcy. Nie twierdzę, że to są cuda za wstawiennictwem JP2, ale do konowałów z dyplomem po medycynie, którym się wydaje, że wszystko widzieli i wszystko wiedzą (master - pozdrawiam) nabrałem wystarczająco dużo dystansu.

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #448 dnia: Lipca 07, 2013, 13:41:54 pm »
Nie twierdzę, że to są cuda za wstawiennictwem JP2, ale do konowałów z dyplomem po medycynie, którym się wydaje, że wszystko widzieli i wszystko wiedzą (master, pozdrawiam), nabrałem wystarczająco dużo dystansu.

Napisałem wcześniej, że "cuda" tego typu, których medycyna nie jest wstanie wyjaśnić na obecnym poziomie istnieją, ale jest to zasługa wyłącznie organizmu ludzkiego, a nie Jezusa, a tymbardizej murzyna z Ugandy. Paręset lat temu jak medycyna była na mniejszym poziomie rozwoju to "cudów" było więcej, świętych także.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #449 dnia: Lipca 07, 2013, 13:57:32 pm »
Medycyna wyjaśnić nie potrafi, ale przekonanie o cholera wie czym pozwala kategorycznie wykluczyć udział siły wyższej? Brzmi idiotycznie, ale nie ma się co dziwić - to tylko Master_666, durny student medycyny, który najwyraźniej pomylił tematy.

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #450 dnia: Lipca 07, 2013, 14:09:37 pm »
ale przekonanie o cholera wie czym pozwala kategorycznie wykluczyć udział siły wyższej?

Nikt nie powiedział, że kategorycznie wyklucza to siły wyższe. Nigdy nikt tego nie wykluczy, bo się po prostu nie da, tak jak się nie da potwierdzić, że Bóg nie istnieje. Jednak o wiele bardziej prawdopodobne, logiczne i wynikające z porównań ze starymi przypadkami medycznych "cudów" jest to, że nie ma w tym żadnej "nadprzyrodzonej" mocy. Ale logiczne myślenie durnego faceta lekko przed trzydziestką, mieszkającego z rodzicami raczej nie jest mocną stroną.

POK

• MIR
« Odpowiedź #451 dnia: Lipca 07, 2013, 14:35:22 pm »

Mnie się wydaje, że jedno drugiego wcale nie wyklucza. Absolutnie, skoro żyjemy w świecie materialnym, to takie zjawiska muszą być uwarunkowane prawami fizyki. Boska ingerencja nie musi być wcale magiczną sztuczką, może to być zjawisko wywołane szeregiem wypadków i czynników zewnętrznych + zjawiskami fizycznymi, o których człowiek nie ma jeszcze zielonego pojęcia.

Kiedyś nie do pomyślenia było, że Ziemia jest okrągła!

Wczoraj oglądałem kilka filmów o Całunie turyńskim, dzisiejszy stan nauki nie jest w stanie odpowiedzieć nam na pytanie jak wizerunek Jezusa został przeniesiony na tkaninę. Dlatego, z powodu własnej bezsilności staramy się doszukiwać fałszerstwa, lub z innej strony - cudu. Od zawsze opieramy się jedynie na tym co wiemy. Coś czego nie wiemy zawsze było uważane za kłamstwo, brednie albo cud.

Na takie pytanie nie ma łatwych odpowiedzi. Nauka wciąż się rozwija i poznaje świat. Jednak zgodnie z naukową metodologią nie powinniśmy mnożyć bytów. Jeśli czegoś nie wiemy, to nie przyjmujemy wyjaśnień na zasadzie "wydaje mi się, że to może być sprawka Boga". Nie wiemy to nie wiemy, zawieszamy wtedy sąd i próbujemy dowieść jak jest w rzeczywistości.

Kiedyś było nie do pomyślenia, że Ziemia jest okrągła, ale to były zupełnie inne czasy. Nie istniała wcześniej sprecyzowana metodologia naukowa i dlatego do powszechnego myślenia wdzierało się tyle niedorzeczności. Współczesna nauka też nie jest doskonała i ma swoje ograniczenia, jednak przede wszystkim opiera się na neutralności i obiektywizmie poznawczym.
Wittgenstein na stwierdzenie kolegi, że to, że Ziemia stoi w miejscu a Słońce się porusza nasuwa się przecież samo przez się z codziennej obserwacji, odpowiedział pytaniem: "A jakby to wyglądało gdyby to Ziemia kręciła się wokół Słońca?".
Dostrzeżenie odpowiedniej perspektywy nie zawsze jest rzeczą prostą.

Co do Całunu Turyńskiego, to z tego co czytałem wciąż nie ma jednogłośnego wyroku, choć 3 najważniejsze badania wykonane metodą radiowęglową wykazały, że pochodzi z około 1400 r.n.e.

Moim zdaniem ludzie mają pociąg do wyjaśnień prostych i natychmiastowych, wręcz magicznych, bo są one fascynujące i intrygujące. O rzetelne wyjaśnienie zjawisk i natury rzeczy jest znaczenie trudniej, często wymaga to mozołu i wielu lat pracy lub chociaż znacznej wiedzy z danego zakresu.

Zależy co przyjmiemy. Jeśli efekt jest czysto fizjologiczny (i wychodzi to podczas badań) to głupio przypisywać temu rolę Boga czy Szatana.

Ciekawe komu przypiszesz to... Mam kuzyna. Najpierw komplikacje przy porodzie - uszkodzone stawy biodrowe. Wg lekarzy z Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki wózek do końca życia, a jednak chodzi i po "kalectwie" nie ma śladu. Teraz od czterech lat żyje z nieoperacyjnym guzem mózgu, choć wg lekarzy od diagnozy miał najwyżej kilka miesięcy. Nie twierdzę, że to są cuda za wstawiennictwem JP2, ale do konowałów z dyplomem po medycynie, którym się wydaje, że wszystko widzieli i wszystko wiedzą (master - pozdrawiam) nabrałem wystarczająco dużo dystansu.
Porządny rozwój medycyny zaczął się dopiero około 150-200 lat temu (i to przy dość optymistycznym założeniu). Możliwe, że niektóre osoby mają dużo lepsze genetyczne predyspozycje do regeneracji czy przeciwdziałania chorobie. A co i bardziej pewne, wiara niektórych osób w uzdrowienie i leczniczą moc własnego organizmu również potrafi być znacznie większa niż u innych. Czasami może to być spowodowane określonym bodźcem. Nasz organizm funkcjonuje w stanie homeostazy bilionów komórek. Jest możliwe, że u niektórych te procesy przebiegają (lub mogą przebiegać) z większą efektywnością, a nawet, że mogą u tych osób występować odmienne stany i funkcje.

Tłumaczenia, że to Bóg czy jakiś święty kogoś uzdrowił mnie nie przekonują przede wszystkim dlatego, że są bardzo wybiórcze. Modli się o uzdrowienie, wierzy głęboko, chodzi na pielgrzymki, miliony osób, a znaczna większość z nich umiera, często w męczarniach lub zostaje do końca życia kalekami (mimo usilnych starań i próśb). Tylko garstka dostępuje cudownego uzdrowienia.

Myślę, że uzdrowienia są czymś, co nauka zdoła z czasem wyjaśnić (przynajmniej w 99% przypadków). Na razie się stara szukać wyjaśnień. Raz wychodzi to lepiej, a raz gorzej.

andryush

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #452 dnia: Lipca 07, 2013, 15:13:46 pm »
Bóg równie dobrze może się kiedyś okazać istotą mega rozwiniętą i fenomenalną pod względem naukowym. Żadne sztuczki i magia. Opieranie się na teoriach naukowych i negowanie tego co teraz wydaje się być zjawiskami nadprzyrodzonymi to czysta ignorancja. Człowiek od tysiącleci powtarza ten sam błąd. Religia pozwala wierzyć i pogodzić się z tym, że istnieje coś o wiele bardziej potężniejszego od człowieka. Człowiek jest zadufany w sobie i nie dopuszcza do myśli teorii, że może istnieć coś doskonalszego niż on sam i jego osiągnięcia. Nauka, fizyka, a nie Bóg to to co teraz co raz częściej się liczy. Jeśli się tak zastanowić, to wszystkie prawa fizyki miały gdzieś swój początek i tym początkiem może się okazać Bóg, setki lat temu, nawet teraz, istota mityczna, potężna niezrównana, a setki lat na przód może poznamy go jako potężną formę życia nieznaną dotychczas i wtedy będzie to się bardziej zgadzać z naszą wiedzą naukową.

Ludzkie emocje, wydaje się, że to rzecz niematerialna, a ich początkiem są jak najbardziej materialne reakcje chemiczne wewnątrz ludzkiego organizmu. Uzdrowienia również mogą być skutkiem przeróżnych reakcji wynikających z udziału pewnych czynników, które wzajemnie na siebie oddziałują, nie potrafimy tego wyjaśnić, więc nazywamy to cudem, albo zbiegiem okoliczności - człowiek w dupie był i gówno widział tak na prawdę.

Wiara nie jest niczym złym, ludzie wierzący mają swoje wyjaśnienie na rzeczy niewyjaśnialne, naukowcy może kiedyś też dostaną swoje wyjaśnienia, ale wszystko się skłoni ku jednemu, okaże się że jedni i drudzy od lat dążyli do tego samego, nazywając to innymi imionami.

Co do całunu i roku ~1400 - tkanina przeżyła zalania i pożary. W tamtym czasie zakonnice starały się odrestaurować całun myjąc go olejkami roślinnymi co mogło wpłynąć na wyniki badań w 20 wieku. Tkanina została "odmłodzona" stąd wskazanie na rok ~1400. + jest wiele świadectw historycznych, w różnych księgach, które mówią o całunie na długo przed rokiem 1400. No i na koniec, chusta w którą owinięto głowę Jezusa zaraz po zdjęciu z krzyża- Sudarium z Oviedo. Ślady krwi doskonale się zgadzają ze śladami na całunie, a wyniki badań wskazują wiek tkaniny na ok 2000 lat.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2013, 15:20:54 pm wysłana przez andryush »

Braveheart1989

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #453 dnia: Lipca 07, 2013, 15:16:34 pm »
ale przekonanie o cholera wie czym pozwala kategorycznie wykluczyć udział siły wyższej?

Nikt nie powiedział, że kategorycznie wyklucza to siły wyższe. Nigdy nikt tego nie wykluczy, bo się po prostu nie da, tak jak się nie da potwierdzić, że Bóg nie istnieje. Jednak o wiele bardziej prawdopodobne, logiczne i wynikające z porównań ze starymi przypadkami medycznych "cudów" jest to, że nie ma w tym żadnej "nadprzyrodzonej" mocy. Ale logiczne myślenie durnego faceta lekko przed trzydziestką, mieszkającego z rodzicami raczej nie jest mocną stroną.
No tak bo jak ktos ma guza mózgu ,wielkości bliskiej smierci, nagle zdrowieje, no rzeczywiscie zadna nadprzyrodzona moc, kur** przestań pie**olić bo czytać sie tego nie da. Było w ch** przypadków na całym świecie ze ludzie zdrowieli w niewyjaśnionych przypadkach ,bo modlili sie do osób świetych, ja sam doznałem kilka cudów i ciągle ich doświadczam. Masz zajebiscie pusty świat ,jak nie widzisz Boga w swoim życiu,albo po prostu nie chcesz go widzieć i starasz sie wszystko tłumaczyć nauką i teoriami

Braveheart1989

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #454 dnia: Lipca 07, 2013, 15:31:44 pm »

LoNdEk

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #455 dnia: Lipca 07, 2013, 15:33:26 pm »

No tak bo jak ktos ma guza mózgu ,wielkości bliskiej smierci, nagle zdrowieje, no rzeczywiscie zadna nadprzyrodzona moc, kur** przestań pie**olić bo czytać sie tego nie da. Było w ch** przypadków na całym świecie ze ludzie zdrowieli w niewyjaśnionych przypadkach ,bo modlili sie do osób świetych, ja sam doznałem kilka cudów i ciągle ich doświadczam. Masz zajebiscie pusty świat ,jak nie widzisz Boga w swoim życiu,albo po prostu nie chcesz go widzieć i starasz sie wszystko tłumaczyć nauką i teoriami

A co jesli ta osoba nie jest chrzescijaninem?

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #456 dnia: Lipca 07, 2013, 15:41:50 pm »
Bóg równie dobrze może się kiedyś okazać istotą mega rozwiniętą i fenomenalną pod względem naukowym.
To nie byłby Bóg tylko bożek. Bóg z definicji jest transcendentalny, stworzył wszechświat(pośrednio przez odpowiednie prawa lub nie - nie wiadomo) i wszystkie prawa nim rządzące. Nie może się wiec "okazać", nie da się go po prostu w żaden sposób wykryć, jest poza wszechświatem i jakimikolwiek prawami w nim rządzącymi, nie mamy odpowiednich "narzędzi" by go wykryć i badać.
Za to można powiedzieć że jest genialnym matematykiem :)

Było w ch** przypadków na całym świecie ze ludzie zdrowieli w niewyjaśnionych przypadkach ,bo modlili sie do osób świetych
a jak nie modlili się do świętych albo modlili się do allaha i mimo to wyzdrowieli to czyja to zasługa?

Co do całunu i roku ~1400 - tkanina przeżyła zalania i pożary. W tamtym czasie zakonnice starały się odrestaurować całun myjąc go olejkami roślinnymi co mogło wpłynąć na wyniki badań w 20 wieku.

ale nie w takim stopniu, zanieczyszczenia mogłyby zafałszować wynik o 200 może 300 lat, ale nie o 1400.

jak nie widzisz Boga w swoim życiu,albo po prostu nie chcesz go widzieć i starasz sie wszystko tłumaczyć nauką i teoriami
hmm ks Michał Heller mówi żeby nie zapychać dziur w wiedzy Bogiem.
Poza tym to polecam obejrzec  filmiki z Hellerem albo poczytać jego książki, zarówno wierzacym jak i niewierzacym, naprawdę mądry człowiek.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2013, 15:47:29 pm wysłana przez Wulfen »

Braveheart1989

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #457 dnia: Lipca 07, 2013, 15:48:30 pm »

A co jesli ta osoba nie jest chrzescijaninem?
Co to ma do rzeczy? Moze jest dobrym człowiekiem i wierzy w siłę wyższą.

Braveheart1989

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #458 dnia: Lipca 07, 2013, 15:53:07 pm »
Bóg równie dobrze może się kiedyś okazać istotą mega rozwiniętą i fenomenalną pod względem naukowym.
To nie byłby Bóg tylko bożek. Bóg z definicji jest transcendentalny, stworzył wszechświat(pośrednio przez odpowiednie prawa lub nie - nie wiadomo) i wszystkie prawa nim rządzące. Nie może się wiec "okazać", nie da się go po prostu w żaden sposób wykryć, jest poza wszechświatem i jakimikolwiek prawami w nim rządzącymi, nie mamy odpowiednich "narzędzi" by go wykryć i badać.
Za to można powiedzieć że jest genialnym matematykiem :)

Było w ch** przypadków na całym świecie ze ludzie zdrowieli w niewyjaśnionych przypadkach ,bo modlili sie do osób świetych
a jak nie modlili się do świętych albo modlili się do allaha i mimo to wyzdrowieli to czyja to zasługa?

Co do całunu i roku ~1400 - tkanina przeżyła zalania i pożary. W tamtym czasie zakonnice starały się odrestaurować całun myjąc go olejkami roślinnymi co mogło wpłynąć na wyniki badań w 20 wieku.

ale nie w takim stopniu, zanieczyszczenia mogłyby zafałszować wynik o 200 może 300 lat, ale nie o 1400.

jak nie widzisz Boga w swoim życiu,albo po prostu nie chcesz go widzieć i starasz sie wszystko tłumaczyć nauką i teoriami
hmm ks Michał Heller mówi żeby nie zapychać dziur w wiedzy Bogiem.
Poza tym to polecam obejrzec  filmiki z Hellerem albo poczytać jego książki, zarówno wierzacym jak i niewierzacym, naprawdę mądry człowiek.
Jest jeden Bóg , dla niego jest to allah ,dla nas Bóg. Co do całunu to te badanie były przeprowadzone nieprawidłowo, zresztą w moim linku jest wywiad z naukowcem, który jest żydem i pracował nad całunem 15 lat

andryush

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #459 dnia: Lipca 07, 2013, 15:57:54 pm »
@Wulfen

Skoro Bóg z definicji jest transcendentalny, to równie dobrze może i przekroczyć tą granicę o objawić się człowiekowi w takiej postaci ;) Granicą tutaj jest nieskończoność.

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #460 dnia: Lipca 07, 2013, 15:58:45 pm »
Co do całunu to te badanie były przeprowadzone nieprawidłowo, zresztą w moim linku jest wywiad z naukowcem, który jest żydem i pracował nad całunem 15 lat
wyznawcom całunu zawsze będzie coś nie pasować. Dziwne tylko że nie chcą się zdecydować na powtórzenie badań, tak jakby się czegoś bali...

andryush

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #461 dnia: Lipca 07, 2013, 16:02:40 pm »
Jak dla mnie to mogą go badać.
Z resztą o czym my tu mówimy, ludzie są jak na razie zbyt głupi, żeby wymyślić metodę badań, która da w 100% poprawne wyniki, nie można oczekiwać 100% autentyczności wyników  :lol:.
No a tak w ogóle to religia nie polega na udowadnianiu komuś czegoś. Osobom wierzącym nie potrzebne są 100% poprawne wyniki badań naukowych. No, ale pewnie kiedyś i niewierni Tomasze dostaną swoje dowody.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2013, 16:07:12 pm wysłana przez andryush »

Braveheart1989

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #462 dnia: Lipca 07, 2013, 16:02:57 pm »
Co do całunu to te badanie były przeprowadzone nieprawidłowo, zresztą w moim linku jest wywiad z naukowcem, który jest żydem i pracował nad całunem 15 lat
wyznawcom całunu zawsze będzie coś nie pasować. Dziwne tylko że nie chcą się zdecydować na powtórzenie badań, tak jakby się czegoś bali...
Przeczytaj lepiej najpierw kim był ten człowiek, jakie badania przeprowadzał i do jakich wniosków doszedł. A tylko zaznaczę ze był niewierzący
To co zostało na tym całunie nie jest osiągalne nawet dla współczesnej technologi ,a co dopiero poczatki imperium rzymskiego

Braveheart1989

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #463 dnia: Lipca 07, 2013, 16:04:27 pm »
No a tak w ogóle to religia nie polega na udowadnianiu komuś czegoś. Osobom wierzącym nie potrzebne są 100% poprawne wyniki badań naukowych. No, ale pewnie kiedyś i niewierni Tomasze dostaną swoje dowody.
Mało wiesz na ten temat, właśnie kościół jest bardzo ostrożny w wydawaniu osądów co do relikwi i cudów. Wszystkie przypadki są badane skrupulatnie i czasem nawet latami. NO BONUS

andryush

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #464 dnia: Lipca 07, 2013, 16:08:47 pm »
Mało wiesz na ten temat, właśnie kościół jest bardzo ostrożny w wydawaniu osądów co do relikwi i cudów. Wszystkie przypadki są badane skrupulatnie i czasem nawet latami. NO BONUS
Zgadza się, nie neguję.

Leszke

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 142
  • Piwo jest dowodem na to, ze Bog nas kocha!!!
« Odpowiedź #465 dnia: Lipca 07, 2013, 16:30:07 pm »
Zastanawiam sie dlaczego forumowi ateiści atakuja chrzescijan inne religie stawiając wyżej.
A co do kościoła to ilośc księży z powołaniem w %, pewnie jest porównywalna do procentowej ilości lekarzy którzy znają sie na swojej pracy, wykonują ją sumiennie zgodnie z zasadami i przysięgą...
CZOK CZOK CZOK

Braveheart1989

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #466 dnia: Lipca 07, 2013, 19:16:32 pm »
Zastanawiam sie dlaczego forumowi ateiści atakuja chrzescijan inne religie stawiając wyżej.
A co do kościoła to ilośc księży z powołaniem w %, pewnie jest porównywalna do procentowej ilości lekarzy którzy znają sie na swojej pracy, wykonują ją sumiennie zgodnie z zasadami i przysięgą...
CZOK CZOK CZOK
WPIS

POK

• MIR
« Odpowiedź #467 dnia: Lipca 07, 2013, 20:33:09 pm »
Bóg równie dobrze może się kiedyś okazać istotą mega rozwiniętą i fenomenalną pod względem naukowym. Żadne sztuczki i magia. Opieranie się na teoriach naukowych i negowanie tego co teraz wydaje się być zjawiskami nadprzyrodzonymi to czysta ignorancja. Człowiek od tysiącleci powtarza ten sam błąd. Religia pozwala wierzyć i pogodzić się z tym, że istnieje coś o wiele bardziej potężniejszego od człowieka. Człowiek jest zadufany w sobie i nie dopuszcza do myśli teorii, że może istnieć coś doskonalszego niż on sam i jego osiągnięcia. Nauka, fizyka, a nie Bóg to to co teraz co raz częściej się liczy. Jeśli się tak zastanowić, to wszystkie prawa fizyki miały gdzieś swój początek i tym początkiem może się okazać Bóg, setki lat temu, nawet teraz, istota mityczna, potężna niezrównana, a setki lat na przód może poznamy go jako potężną formę życia nieznaną dotychczas i wtedy będzie to się bardziej zgadzać z naszą wiedzą naukową.
Przecież nauka nie uznaje człowieka za nie wiadomo co. Zgodnie z nauką człowiek jest właśnie bytem bardzo ograniczonym i małym w porównaniu do ogromu wszechświata i procesów w nim zachodzących. To religie zazwyczaj traktują człowieka jako istotę wybraną i wieczną, wywyższając jego zasługi i osiągnięcia (np w porównaniu do zwierząt).
Początkiem procesów fizycznych może okazać się Bóg (lub coś podobnego), ale wcale nie musi. Świat może po prostu być. Nawet żadna siła napędzająca nie musi istnieć, ale nawet zakładając istnienie takiej siły, to może być ona bardzo daleka od współczesnego obrazu Boga - coś na kształt neutralnej konieczności. Mnie osobiście zupełnie nie przekonuje twierdzenie o nieskończonej dobroci Boga.

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #468 dnia: Lipca 07, 2013, 20:37:16 pm »
Poza tym raczej nie ma czegoś takiego jak obiektywne dobro dla każdego kodeksu moralnego. Każda akcja skutkuje reakcją i potem łańcuchem kolejnych, które mogą być inne niż ta pierwotnie zakładana. No i niby czemu Bóg by miał słuchać jednej strony, a drugiej nie? Zawsze mnie to zastanawiało, jak na religii ksiądz mówił o jakichś XVI-wiecznych bitwach mówiąc, że zostały wygrane przez wstawiennictwo NMP. Albo nawet głupie mecze piłkarskie- czemu niby Bóg by miał pomóc jednemu, a nie drugiemu? 
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2013, 20:40:16 pm wysłana przez Gerro31 »

andryush

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #469 dnia: Lipca 07, 2013, 20:45:51 pm »
Co do całunu http://adonai.pl/wielkanoc/?id=200

W tym filmie mówi się między innymi o tym uczonym i o pomyłce przy badaniu fragmentu całunu metodą węglową.
Pobrany do testów fragment zawierał fragment dotkany do oryginału właśnie w XVI wieku. Fragment zawierał więc część tkaniny z I wieku i XVI wieku, wynik został uśredniony do lat 12xx-14xx.

LoNdEk

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #470 dnia: Lipca 07, 2013, 20:50:06 pm »

W tym filmie mówi się między innymi o tym uczonym i o pomyłce przy badaniu fragmentu całunu metodą węglową.
Pobrany do testów fragment zawierał fragment dotkany do oryginału właśnie w XVI wieku. Fragment zawierał więc część tkaniny z I wieku i XVI wieku, wynik został uśredniony do lat 12xx-14xx.

Sa tez inne zrodla, mowiace zupelnie cos innego...

The Turin Shroud is a fake… and it’s one of 40: Historian claims linen cloths were produced 1,300 years after crucifixion

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2157217/The-Turin-Shroud-fake-Eminent-historian-claims-40-similar-cloths-originated-1-300-years-AFTER-crucifixion.html#ixzz2YO3zkTn8

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2157217/The-Turin-Shroud-fake-Eminent-historian-claims-40-similar-cloths-originated-1-300-years-AFTER-crucifixion.html

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #471 dnia: Lipca 07, 2013, 20:53:16 pm »
http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~kucewicz/Calun4.pdf

Macie, może wartościowy wykład mojego psora od elektroniki.

andryush

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #472 dnia: Lipca 07, 2013, 21:13:59 pm »

Sa tez inne zrodla, mowiace zupelnie cos innego...

The Turin Shroud is a fake… and it’s one of 40: Historian claims linen cloths were produced 1,300 years after crucifixion

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2157217/The-Turin-Shroud-fake-Eminent-historian-claims-40-similar-cloths-originated-1-300-years-AFTER-crucifixion.html#ixzz2YO3zkTn8

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2157217/The-Turin-Shroud-fake-Eminent-historian-claims-40-similar-cloths-originated-1-300-years-AFTER-crucifixion.html

Z tego artykułu:

But carbon tests carried out in Oxford in 1988 firmly dated the material to 1260-1390.

No ale w czym problem, w 2005-2008 zrobiono nowe badania i powiedziano dlaczego wynik badań węglowych z lat 80 wskazał XIII-XIV wiek. Badana próbka materiału zawierał część lnianego oryginału i część bawełnianej tkaniny, które razem spleciono w XVI wieku, żeby nie było ubytku w całości.

Także aby uzyskać autentyczne wyniki, trzeba by pobrać próbki z innego miejsca. Badany wtedy materiał to w większości tkanina właśnie z XV wieku.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2013, 21:20:43 pm wysłana przez andryush »

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #473 dnia: Lipca 08, 2013, 00:20:07 am »
Także aby uzyskać autentyczne wyniki, trzeba by pobrać próbki z innego miejsca.
no właśnie dlaczego w takim razie tego jeszcze nie zrobili i pewnie nie zrobią? :roll:

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #474 dnia: Lipca 08, 2013, 00:24:56 am »
ilości lekarzy którzy znają sie na swojej pracy, wykonują ją sumiennie zgodnie z zasadami i przysięgą...
CZOK CZOK CZOK

Czok, czok, procentowo to jest bardziej równa lekarzy, którzy z powołania sobie jadą do afryki leczyć dzieci z hiv za darmo.

Zwłaszcza przed oświeceniem. Modlisz się do świętych, którzy walczyli ze smokami, albo siedzieli pod schodami oblewani pomyjami przez 40lat. Modlitwa za ich wstawiennictwem to 100% uzdrowienie.

Wole mieć pusty świat, niż pustą głowę jak Ty.
W ogóle to, że nie wierzę w "boga katolickiego" nie oznacza, że nie dopuszczam do siebie myśli, że "coś" świat stworzyło, ale ma totalnie gdzieś co sie dzieje na ziemi, a tym bardziej, że jego wysłannikiem jest kościół i cała reszta szarlatanów z Bashaboorą na czele. Kiedy ludzie nie byli w stanie wytłumaczyć czemu słońce wschodzi i zachodzi to tłumaczyli to tym, że helios rydwanem sobie jeździ po niebie - jakbym w starożytnej grecji powiedział chłopowi, że w sumie to niby z jakiej racji to Helios rydwanem zachrzania po niebie ten by mnie wykpił jak teraz Tomasz co nie umie wytłumaczyć swoich "cudów". Za to teraz jak już wiemy, że helios to bajka dla kogoś, kto szuka odpowiedzi, a po prostu jej nie znajduje to sobie "wymyśla brednie" - tak samo teraz, jak niektórzy nie umieją wytłumaczyć danych "cudów" dopisują sobie brednie o mocy Bashaboory. Jeśli ktoś nie widzi w tym podobieństwa to śmiać mi się chce z takich ludzi - ze starych wierzeń Greków/Egipcjan/rzymian się śmieją, a w swoje cuda dziwy, zabobony wierzą. To jest takie zabawne, że jak nauka coś odkryje, z czym kościół się wcześniej nie zgadzał przed przedstawieniem dowodów, to on jest bardzo "elastyczny" i wierni dalej uważają to za "ok" :lol:

Bonus o szatanach w komórce i bioenergoterapeutach, którzy mogliby spokojnie obstawiać walki u bukmachera:
<iframe width="853" height="480" src="//www.youtube.com/embed/BioT_sFGpIs?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2013, 00:26:50 am wysłana przez Master_666 »

Juras

• Sonoklap
  • Major Hermaszewski
  • Reputacja: -9967
« Odpowiedź #475 dnia: Lipca 08, 2013, 00:30:42 am »
Modlisz się do świętych, którzy walczyli ze smokami...
^^ To kto chce uzdrowienie? :

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #476 dnia: Lipca 08, 2013, 00:33:34 am »
Modlisz się do świętych, którzy walczyli ze smokami...
^^ To kto chce uzdrowienie? :

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ty_Jerzy

Zamienić Jerzy na Juras i będzie :troll:

Leszke

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #477 dnia: Lipca 08, 2013, 08:09:50 am »
Czok, czok, procentowo to jest bardziej równa lekarzy, którzy z powołania sobie jadą do afryki leczyć dzieci z hiv za darmo.
Darmo powiadasz :lol: Ilu już tam wyleczyli? A księza to nie jeżdżą do bambusów? Ba ostatnio to modne też u celebrytów :lol:

+Centylion+

• J-23
  • Reputacja: 12
  • Nałogowo wpierdalam cebule.
« Odpowiedź #478 dnia: Marca 25, 2014, 21:16:59 pm »
kur** uwaga jade ostro każdy niezdecydowany tudzież anty = debil :troll: napier**lać piany!!! bo będe zjadał!!
W grach wideo najbardziej realistyczną rzeczą jest niewidzialna ściana.

Leszke

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #479 dnia: Marca 25, 2014, 21:21:34 pm »
A już myślałem żeś jest pijany tarniak.