Autor Wątek: Świadomośc, wiara, ewolucja itp.  (Przeczytany 226696 razy)

Wojtq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 42
Odp: Świadomośc, wiara, ewolucja itp.
« Odpowiedź #360 dnia: Listopada 05, 2010, 22:42:29 pm »
Czy nie dostrzegacie braku logiki w reinkarnacji? Najpierw ustalmy co się rozumie przez reinkarnację. Jest to rzekomy proces przechodzenia duszy z jednego organizmu do drugiego, po nastąpieniu zgonu tego pierwszego. Przyjmując, że dusze wszystkich organizmów są kompatybilne z każdymi innymi żywymi powłokami, to wywnioskować z tego można, że każdy z nas mógł być kiedyś kwiatuszkiem czy biedronką. OK! Dla uproszczenia zawęźmy jednak omawiany krąg do samej istoty człowieka i naszej planety Ziemii (nic przecież nie stałoby na przeszkodzie, aby duchy wędrowały pomiędzy galaktykami, czemu nie). Pomijając to, że trudno oddzielić w czasie etap małpy od etapu człowieka, możemy zacząć spekulację. Pewnego pięknego dnia człowiek wyewoluował z małpiszona. Na początku były powiedzmy 4 takie osobniki i każdy z nich miał duszę. Osobniki te dorobiły się dziesięcioro potomstwa i powiedzmy każdy z tych potomków miał swoją nowo wyprodukowaną duszę, nieodziedziczoną po żadnym dziku czy antylopie. Skąd zatem brały się kolejne dusze, do kolejnych organizmów? Przecież populacja na świecie stale się powiększa, skąd więc biorą się te nowe dusze? Gdyby reinkarnacja istniała, to liczba ludzi na świecie powinna być chyba stale taka sama, nieprawdaż? 1 umiera = 1 się rodzi. Chyba, że wierzycie w jakąś niebiańską fabrykę dusz, to spoko. Głupie to strasznie, ale wolno Wam.

Jesteśmy niczym innym, jak istotami, którymi jesteśmy. To nasza biologia określa nasze zachowania, odczucia i myśli. Czy naprawdę uważacie, że kiedyś mogliście być jakimś gepardem czy inną krową? Powiedzcie w takim razie, jaką naukę mielibyśmy wyciągać z takich żywotów?

@iko - Przebyte Doświadczenie? Jaki sens ma to Twoje doświadczenie, jeśli nic z niego nie pamiętasz?

A tak w ogóle, to jakiego pocieszenia upatrujecie w reinkarnacji? Nawet jeśli istnieje takie zjawisko (a raczej nie istnieje), to mnie wcale ono nie nastraja optymistycznie do śmierci. Spytacie dlaczego...ano dlatego, że gówno pamiętam z mojego rzekomego poprzedniego wcielenia i tak samo byłoby w kolejnym.

PS. Wyobraziłem sobie zabawną sytuację, która mogłaby pasować do jakiegoś kabaretu albo South Parku. Na początku widzimy śmierć jakiegoś gościa, któremu później w zaświatach ktoś objawia o istnieniu reinkarnacji, i że teraz wyląduje w brzuchy jakiejś kobitki. Z kolei po chwili widzimy tą ciężarną kobitkę jak wchodzi do kliniki aborcyjnej. I znów ląduje w zaświatach, by chwilę później znaleźć się w brzuchu kolejnej babeczki zdecydowanej na usunięcie ciąży. I tak w kółko. Sprawiedliwość jak chui.  :lol:
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2010, 22:45:07 pm wysłana przez Wojtq »
PSN ID: WojtqGO

Wuher

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #361 dnia: Listopada 05, 2010, 22:47:41 pm »
Próbowanie budowania teorii w oparciu o istnienie reinkarnacji, ewolucji i duszy doprawdy jest sensowne. Albo rybki albo akwarium.

POK

• MIR
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #362 dnia: Listopada 05, 2010, 22:51:00 pm »
Jeśli nie ma reinkarnacji, to ten świat jest moim zdaniem jednym niesprawiedliwym bezsensem.
Wysoce prawdopodobne ;)  Świat z natury nie jest sprawiedliwy. Myślisz, że w świecie zwierząt panuje sprawiedliwość? A gdzie tam. Silniejszy wygrywa, słabszy przegrywa. Silniejsze jednostki mają władzę i samice. Słabsze są poniewierane. Tak to już jest na tym padole. Jeśli chcesz stosować reinkarnacje również do zwierząt, to jak one zyskają karmę? Przecież zwierzę nie wie co to dobry uczynek.

Tutaj szerzej pisałem o swoich zarzutach wobec reinkarnacji. Nie wiem, czy czytałeś:
Ja mógłbym uwierzyć, ale nie wierzę, bo nie mam ku temu żadnych powodów. Sama idea reinkarnacji wydaje się nawet sensowna - zależnie od twojego zachowania na tym świecie zależy to, jaki będziesz mieć start w przyszłym życiu, jakkolwiek będzie ono wyglądać - myślę jednak, że wynikają z niej logiczne sprzeczności. Po pierwsze, z jednego życia na drugie musiałaby przechodzić jakaś dusza, która wskazywałby, że "ty" to właśnie ty ale nic poza tym. To tak jakbyś miał nadal to samo oznaczenie, ale tak naprawdę nic więcej. Trzeba by wtedy założyć jeszcze istnienie jakiej istoty wyżej, lub bardzo skomplikowanych praw określających dokładnie kto, gdzie, kiedy i za co rodzi się właśnie w tym miejscu. Trzecia sprawa. Ludzie stale się zmieniają, a więc trzeba by określić czy dusza, dajmy na to takiego neandertalczyka , też ma prawo do reinkarnacji, czy już nie? (tak na marginesie wiem, że neandertalczyk nie jest przodkiem homo sapiens, a jedynie obydwaj mieli przodka wspólnego). Czwarty i imo najważniejszy zarzut jaki można wyznaczyć idei reinkarnacji to aspekt nierównego startu i wpływu społecznego. Ciężko przecież stwierdzić na ile to my sami jesteśmy sobą, a na ile ukształtowało nas społeczeństwo i świat zewnętrzny? Czy ktoś komu od dzieciństwa będziemy wbijać do głowy, że np zabijanie czarnych jest dobre, bo jest to rasa niższa, a on w konsekwencji będzie zabijać czarnych, to czy będziemy mogli go za to karać? Problem ten jest widoczny na wielu płaszczyznach, zazwyczaj nie tak skrajnych. A co jeśli ktoś dozna uszkodzenia mózgu i z dobrego, porządnego człowieka stanie się strasznym chamem i gnojem? - a był taki przypadek. Co jak umrze 4 letnie dziecko? A co jak umrze noworodek? Takie pytania można by mnożyć i mnożyć, a i tak nawet na jedno nie dostaniemy sensownej odpowiedzi. No bo jeśli przyjąć, że wtedy żywot tego dziecka nie jest brany pod uwagę i następuje "restart", to trzeba by zadać z kolei pytanie: Od kiedy restart nie występuje? Prowadzi to wszystko do nielogicznych wniosków, albo hiper-ultra-zaawansowanego systemu punktującego każdą naszą myśl, poczynania i wpływ środowiska.
Idea reinkarnacji jest na pewno ciekawa, moim zdaniem jednak za słaba i zbyt naiwna. Już bardziej logiczna wydawałaby się teoria losowej wędrówki dusz, tyle, że wtedy byłoby to niepotrzebne mnożenie bytów . Bo co nam po takiej duszy?

No, a oprócz reinkarnacji można wymyślić milion innych powodów dlaczego świat miałby mieć rację bytu. Np Twoje życie. Po co poszukiwać innego życia, o którym nic nie będziesz wiedzieć, jeśli możesz powiedzieć na 100%, że masz właśnie to, które jest ci teraz dane. Poprzednie życia w idei reinkarnacji można porównać do snu, którego nie tylko nie pamiętasz, ale nawet nie pamiętasz, że miałeś jakikolwiek sen.

Oczywiście reinkarnacja jest teoretycznie możliwa (no bo co nie jest?), ale wygląda na bardzo nieprawdopodobną. W sumie dobrze nawet gdyby była, tylko pod warunkiem, że wiedzielibyśmy, że jest coś takiego. Wtedy ludzie faktycznie mogliby się lepiej zachowywać. Tak pozostaje nam wróżenie z fusów.

Ale jak tak sobie myślę, to nawet gdyby była reinkarnacja i byśmy z skądś o tym wiedzieli na 100, to część jednostek i tak by robiła co chciała, bo w przyszłym życiu już nie będą takimi, jakimi są teraz. To znaczy, co mi z tego, że teraz poszaleję, jeśli w przyszłym życiu i tak nie będę sobą. Będę posiadać inny umysł i inną jaźń, a więc inne moje ja się będzie tym martwić.
Trochę się zaplątałem, ale chyba wiadomo o co mi chodzi :)

Wojtq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #363 dnia: Listopada 05, 2010, 22:52:01 pm »
Ja tylko staram się pokazać, jak bardzo absurdalna jest koncepcja reinkarnacji w świetle ewolucji. A jeśli ktoś odrzuca ewolucję, to nie mam mu więcej do powiedzenia.

iko

• Gość
« Odpowiedź #364 dnia: Listopada 05, 2010, 23:00:48 pm »
Wojtq jakim sensem jest Jedno Życie?
Czy zniósłbyś to kim byłeś przedtem? Tego nie wiem.. w twoich pokładach mózgowych kryje się na pewno sporo wiedzy, wszak każdy z nas jest chodzącą encyklopedią. Wojtek Bóg dał na wolną wole, to my kreujemy swoją rzeczywistość. To TY wybierasz takie życie, a nie inne.

Teorie teoriami, ale wierze, że wiara nas wszystkich poniesie, to my musimy poczynić kroki ku lepszemu.

Fajnie, że zadajesz pytaniaa.

POK

• MIR
« Odpowiedź #365 dnia: Listopada 05, 2010, 23:07:36 pm »
A jaki sens ma wiele żyć, skoro wszystkie i tak się kończą?

Wojtq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #366 dnia: Listopada 05, 2010, 23:12:07 pm »
Wojtq jakim sensem jest Jedno Życie?
Jakim sensem jest wiele żyć? Naprawdę, skoro nie wiemy nic o poprzednich wcieleniach, to po co nam one?

Wojtek Bóg dał na wolną wole...
Wypraszam sobie. Mnie nikt jej nie "dawał", ja się z nią urodziłem.

iko, oglądałeś wykład Dawkinsa zarzucony przez POKa? Był tam przytoczony świetny cytat Marka Twain'a, przez który inaczej patrzę teraz na śmierć: "Nie boję sie śmierci, byłem martwy przez miliardy, miliardy lat zanim się narodziłem i nie doznałem nawet najdrobniejszej niedogodności z tego powodu."

iko

• Gość
« Odpowiedź #367 dnia: Listopada 06, 2010, 11:05:47 am »
Jest to bardzo delikatny temat, jak i ten w którym wspominałeś o płodzie zabitym w łonie matki, czy też dziecko odchodzące po dajmy na to roku czasu. Ta Planeta to jedynie kropelka w oceanie..
Ten kto rozpoznał powagę sprawy swojego 'jestestwa', jest tym który uchwycił Uniwersum.

POK

• MIR
« Odpowiedź #368 dnia: Listopada 06, 2010, 16:49:00 pm »
Sprawdzałem na wikipedii co pisze na temat reinkarnacji i widzę, że są jej różne wersje, zależne od wyznania. Najpopularniejsza jest ta:
Wiara w reinkarnację występuje w najbardziej rozbudowanej formie w hinduizmie. Według zasad tej religii cykl śmierci i ponownych narodzin dusz ciągnie się aż do przerwania - pełnego zjednoczenia z Brahmanem, które nigdy się nie skończy. Jakkolwiek nie można bezpośrednio sterować procesem przechodzenia do następnego wcielenia, o jego kierunku decyduje indywidualna karma danej duszy. Stąd poprawianie własnej karmy poprzez dobre, zgodne z dharmą uczynki skutkuje wcieleniem się po śmierci w lepszy byt, zaś pogarszanie własnej karmy powoduje wcielenie się w gorszy byt. Krąg reinkarnacji może być przerwany dopiero po osiągnięciu oświecenia - które wiąże się z całkowitym oczyszczeniem karmy.

Mógłbyś iko napisać w trzech zdaniach jak wygląda twoje stanowisko? Bo wątpię, aby było takie samo jak w hinduizmie.

iko

• Gość
« Odpowiedź #369 dnia: Listopada 06, 2010, 20:03:25 pm »
Z tego co wiem, to nie można się cofnąć w ewolucji, czyli wstecz. (choć mogą  następować inne plany w naszych programach życiowych) Jesteśmy IMO istotami które dzięki inkarnacją nabywają doświadczenia, i to się nazywa Ewolucją. Jak już wspominałem, najważniejsze jest uchwycić rozpoznanie (w pewnym stopniu oświecenie) tego z czym się mierzymy na co dzień. Świadomość daje nam spokój i to jest najważniejsze. Tylko dzięki temu możemy żyć w swoim 'jestestwie'.

Wiadomość scalona: [time]Listopad 06, 2010, 21:09:23 pm[/time]
Nie chciałbym ciągnąć tego tematu, interpretacje pozostawiam wam. Każdy ma wolną wole i wierzy w to co chce. Tyle, szanuje każde zdanie.
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2010, 20:13:42 pm wysłana przez iko »

Wojtq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #370 dnia: Listopada 06, 2010, 20:33:22 pm »
Jesteśmy IMO istotami które dzięki inkarnacją nabywają doświadczenia, i to się nazywa Ewolucją.
Nie przypisywałbym motywu reinkarnacji do ewolucji. Działanie ewolucji można jednakże połączyć z pomysłem pamięci genetycznej, czyli tego, że w swoich genach posiadamy jakieś części pamięci naszych przodków. To wyjaśniałoby, dlaczego roślinki i zwierzęta zmieniały się z biegiem czasu, dostosowując się do danych warunków. W genach przodków zapisywałyby się ich przykre doświadczenia i na takim budulcu powstawałyby ich potomkowie, których geny tworzyłyby rozwiązanie dla zaistniałego wcześniej problemu (jak białe krwinki zwalczające choroby). Zresztą, dlaczego małe żółwiki wiedzą, żeby zapieprzać do morza zaraz po wykluciu? Dlaczego ptaki wiedzą, gdzie mają latać? Nie dlatego, że przeżyły to wcześniej, ale dlatego, że ich przodkowie to przeżywali i zostało im to zapisane w naturze.

iko

• Gość
« Odpowiedź #371 dnia: Listopada 06, 2010, 20:48:53 pm »
Zresztą, dlaczego małe żółwiki wiedzą, żeby zapieprzać do morza zaraz po wykluciu? Dlaczego ptaki wiedzą, gdzie mają latać?

intuicja

POK

• MIR
« Odpowiedź #372 dnia: Listopada 06, 2010, 23:33:51 pm »
Zresztą, dlaczego małe żółwiki wiedzą, żeby zapieprzać do morza zaraz po wykluciu? Dlaczego ptaki wiedzą, gdzie mają latać?

intuicja
Intuicja nadana dzięki genom. Przez miliony lat przeżywały tylko te żółwiki, które zapieprzały do morza i teraz wszystkie są w ten sposób zaprogramowane, bo to się im opłaca.

Właściwie Wojtq nasunąłeś mi pewną myśl. Mianowicie kiedyś nie wiedzieli nic o genach i założeniach teorii ewolucji, ale dostrzegali pewne zależności zachodzące w przyrodzie. A jako, że ludzie zawsze próbują wyjaśnić nieznane (raz lepiej im to wychodzi, raz gorzej), to mogli w tym celu wymyślić reinkarnację. Reinkarnacja tłumaczy pewne zachowania i myśli wrodzone. Taka teoria ewolucji dla ubogich ;)

Oczywiście reinkarnacja w rozumieniu iko, wgląda trochę inaczej i jest rozszerzoną wersją starych założeń, której nie da się już tak uprościć. Mamy tutaj do czynienia z czystą, irracjonalną wiarą, pochodzącą jak mniemam z KW. Z czystą wiarą nie da się polemizować. Z KW już bardziej, ale w tej kwestii chyba wystarczająco dużo już zostało powiedziane ;)

POK

• MIR
« Odpowiedź #373 dnia: Listopada 11, 2010, 17:22:03 pm »
"Teoria ewolucji Darwina podważona!"
http://odkrywcy.pl/gid,12839402,title,Teoria-ewolucji-Darwina-podwazona,galeriazdjecie.html

Nagłówek mocno przesadzony, no ale co zrobić, tak już bywa. W każdym razie nie napisano o jakie dowody chodzi, bo jakoś te co są powszechnie dostępne współgrają z teorią Darwina. Matthew jednak może mieć coś racji. Gdy następują nagłe zmiany, inne czynniki zaczynają odgrywać większe znaczenie, a zatem ewolucja idzie w trochę innym kierunku niż poprzednio. Nie mamy wtedy do czynienia jedynie z powolnym doskonaleniem (rozwijaniem już nabytych cech), ale z wymuszoną szybszą adaptacją. Z tego co wiadomo na prawie natychmiastowe zmiany nie ma szans; mogą wszak istnieć okresy przyspieszonej ewolucji, lub zmiany jej kierunku.

POK

• MIR
« Odpowiedź #374 dnia: Listopada 17, 2010, 00:29:48 am »

Obejrzałem pierwszą część (wszystkie 7 odcinków) i muszę stwierdzić, że Nassim jest wybitnym przedstawicielem pseudonauki :D  Może i to co mówi nie ma specjalnie sensu, ale nawet nieźle się go słucha, a i przynajmniej mówi coś nowego.

Oczywiście jak na pseudonaukowca przystało bardzo lubi unikać szczegółów i zwroty takie jak "spotkałem wiele znanych osób", albo "i inne takie rzeczy" stoją na porządku dziennym. Opowiadane przez niego historyjki z dzieciństwa nie wydają się specjalnie wiarygodne, ale już mniejsza o to. Najbardziej rozbawił mnie mówiąc, że budowa LHC (Wielkiego Zderzacza Hadronów) wyniesie (wykład z 2005 roku) 300 miliardów dolarów :lol: Wybudowanie najnowocześniejszego akceleratora cząstek kosztowało jakieś 5-10 miliardów dolarów, a nie 300. To i tak jest bardzo dużo, ale bez przesady. Kompletny brak przygotowania.
Kolejny raz mnie rozbawił jak mówił, że odkrył promieniowanie czarnych dziur przed Hawkingiem :lol:

No a co do teorii, że wszystko zawiera się we wszystkim (przykład na gwieździe Dawida), to uważam takie rozumowanie za błędne. Istnieje droga od szczegółu do ogółu. Człowiek jest bardziej złożony od jądra atomu, a Wszechświat jest bardziej złożony od człowieka, bo zawiera go w sobie. W elektronie nie znajdziemy człowieka. Musi istnieć pewien najprostszy budulec (lub budulce) materii. Nie da się dzielić w nieskończoność, bo nie miałoby to sensu. Może odkryjemy jeszcze jakieś meta-kwarki, czy meta-meta-kwarki, ale w końcu pozostaną same punkty i oddziałujące między nimi siły.

W każdym razie obejrzę pozostałe części jego wykładów :)

iko

• Gość
« Odpowiedź #375 dnia: Listopada 17, 2010, 11:44:47 am »
Nieco świeższy wywiad z 2009 roku.

POK

• MIR
« Odpowiedź #376 dnia: Listopada 17, 2010, 22:13:08 pm »

Druga część wykładu za mną. Początek dosyć nudnawy, a jego wyliczenia geometryczne pozostawiają wiele do życzenia. Tak długo dodawał i odejmował elementy, że w końcu coś mu wyszło. Idąc takim tokiem rozumowania można z prawie wszystkiego zbudować sensowną całość.

Co do piramid, to charakteryzują się one jedną rzeczą, mianowicie mają cholernie prostą architekturę. Jeśli chcemy by coś stało długo i stabilnie, a nie umiemy dobrze rozkładać sił, to budujemy piramidę. Stąd też takie ich zagęszczenie w starożytnych cywilizacjach. Dlaczego teraz tak rzadko buduje się piramidy? Bo nieefektywnie wykorzystują przestrzeń. Nie ma co doszukiwać się tutaj jakiś ukrytych zależności.

Jeśli chodzi o kręgi w zbożu, to osobiście uważam, że są one sprawką człowieka. Zresztą większość danych to potwierdza. Znamy wiele osób, które tworzyło całkiem skomplikowane kręgi w zbożu, a nie znamy żadnych kosmitów, które by je robiło. No i pamiętajmy, że powstawanie kręgów napędza miejscową gospodarkę.

Co do rozszerzonej na wszystko teorii czarnych dziur, to muszę przyznać, że jest ona całkiem ciekawa. Wszechświat faktycznie może wirować. Problem z nią jest jednak taki, że rozkład energii w czarnej dziurze jest zupełnie inny, niż we wszechświecie. Wszechświat posiada mnóstwo pustej przestrzeni i składa się z luźno powiązanej materii, a czarne dziury są niezwykle zbite; odstępy między jądrami atomów są bardzo małe, co sprawia z kolei, że mamy tutaj do czynienia ze znacznie większymi siłami. Czarna dziura posiada bardzo małą powierzchnię i znacznie trudniej jest w niej zatrzymać światło. We wszechświecie fotony krążą po minimalnych elipsach i muszą przebyć ogromne odległości aby zatoczyć okrąg. Przynajmniej mniej więcej tak wygląda teoria.

Jak już jestem przy atomach, to tutaj właśnie wychodzi na jaw największy szkopuł w teorii Nassima. Mówi on, że jądra atomów są maleńkimi czarnymi dziurami a elektrony krążą po horyzoncie zdarzeń. Tak się jednak składa, że model planetarny atomu mija się z prawdą. Elektrony nie krążą zwyczajnie po orbicie jądra atomowego jak planety wokół gwiazd. Elektrony zachowują się zarazem jak fale i cząsteczki. Tworzą naokoło jądra pewną chmurę w której to mogą się znajdować. Nie jestem dobry z fizyki, ale opisuje się to jako funkcję falową na orbitalach. Elektrony gdzieś tam sobie krążą (a właściwie pojawiają się i znikają) i nie da się wytłumaczyć jednocześnie położenia i prędkości elektronu. Czym lepiej określamy jedno, tym gorzej drugie.

Teoria Nassima ładnie brzmi, jest jednak sprzeczna z prawdą (dowodami empirycznymi). Nie możemy zapominać, że dzięki mechanice kwantowej mamy telewizory, czy komputery. Gdyby jej obliczenia były czysto teoretyczne i do tego błędne, to nijak byśmy mogli je wymyślić. Dlatego przestrzegam przed wierzeniem w takie teorie jak ta, że wszystko jest czarną dziurą.

iko

• Gość
« Odpowiedź #377 dnia: Listopada 17, 2010, 22:37:37 pm »

:)

POK

• MIR
« Odpowiedź #378 dnia: Listopada 19, 2010, 20:28:55 pm »
Było i dałem swego czasu stosowny komentarz ;)

Znalazłem ostatnio na YouTubie trochę stary, ale dosyć interesujący cykl programów:
http://www.youtube.com/results?search_query=Prawda+czy+fikcja&aq=f
Oto co ciekawsze propozycje:

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #379 dnia: Grudnia 18, 2010, 19:03:04 pm »

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

Druchal

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #380 dnia: Grudnia 18, 2010, 19:58:25 pm »
Mocne :)

POK

• MIR
« Odpowiedź #381 dnia: Stycznia 25, 2011, 16:35:38 pm »
Superwulkan Yellowstone o krok od erupcji!
http://odkrywcy.pl/gid,13068969,title,Superwulkan-Yellowstone-o-krok-od-erupcji,galeriazdjecie.html

No to pozostały jeszcze jakieś niecałe dwa lata spokoju ;)

iko

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: Czerwca 28, 2012, 23:50:18 pm »

W swojej osobie Drunvalo Melchizedek. :)

iko

• Gość
« Odpowiedź #383 dnia: Listopada 06, 2012, 23:35:12 pm »

;) :)

Druchal

• Sekretarz wojewódzki
« Odpowiedź #384 dnia: Listopada 27, 2012, 18:21:05 pm »

Polecam ten godzinny wywiad dla ludzi szukających twardych naukowych dowodów na istnienie w naszym życiu sfery duchowej. Pan Lipton:) przedstawia bardzo ciekawą teorie i przedstawia dowody na podstawie swoich wieloletnich badań nad ludzkimi komórkami.
Komu zdarzyło się w życiu prowadzić samochód i myślami odbiec gdzieś indziej, by po chwili ocknąć się i zastanowić jak się jechało i ile miało się szczęścia, że w nic się nie przywaliło, polecam posłuchać teorii tego pana.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #385 dnia: Listopada 27, 2012, 21:42:03 pm »
Świetny filmik Druchal. Jutro zobaczę na spokojnie. :)

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #386 dnia: Listopada 27, 2012, 22:57:49 pm »
Ja zobaczyłem tylko pierwsza część i mnie jedynie zniechęciła od nadmiaru pieprzenia o niczym i nadmiaru patosu. No ale wiadomo. Niektórzy zarabiają na życie normalna pracą jak np. tynkarz, a inny wykorzystuje naiwność amerykańców i reszty świata sprzedając kity za abonament 7$/miesiąc. No ale wiadomo, to po to by świat stał się lepszy, a my żyli niczym tkanka w organizmie złożona z dużej ilości komórek.

Druchal

• Sekretarz wojewódzki
« Odpowiedź #387 dnia: Listopada 27, 2012, 23:39:00 pm »
2 część ciekawsza;)

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #388 dnia: Listopada 28, 2012, 00:39:11 am »
Druga częśc faktycznie znacznie ciekawsza, ale nie zmienia faktu, że typek wymyślił tylko kolejną jedną z wielu hipotez z zakresu neurofizjologi, do tego jak każda nie jest pozbawiona wad. Uznając nas za "odbiorniki" i, że w każdym momencie możemy wrócić do odbiornika jeśli pojawi się bliźniaczy (chociaż ze względu na mutację w genie, a do tego nieograniczoną możliwość syntezy różnych białek, to raczej taka sytuacja się nie zdarzy) to takie coś oznacza, że albo te "nadajniki" robią coraz to nowsze "tożsamości" (bo w końcu coraz więcej ludzi na ziemi - większa ilość "tożsamości") albo ktoś tu gada niezłe głupoty i chce zbić na tym kase tworząc nowe "wyznanie". Dośc ciekawa hipoteza, jednak żeby była poparta jakimikolwiek naukowymi faktami to ze 100% pewnością mogę temu zaprzeczyć. W ogóle typek bawi się w jakiegoś psychoanalityka, co średnio można nazwać nauką. A ten jego optymizm jak u mormonów w st. lake city to irytuje.

POK

• MIR
« Odpowiedź #389 dnia: Marca 20, 2013, 01:27:01 am »
Trochę o ewolucji ludzkiej świadomości. Dlaczego jest raczej coraz lepiej niż coraz gorzej:

http://www.ted.com/talks/robert_wright_the_evolution_of_compassion.html
i
http://www.ted.com/talks/steven_pinker_on_the_myth_of_violence.html

Obydwa po około 20 minut. Warto posłuchać co mają do powiedzenia.

Ogólnie TED to świetna stronka. Dla każdego znajdzie się coś ciekawego.

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #390 dnia: Marca 20, 2013, 01:33:16 am »
Potwierdzam. Też lubię zajrzeć czasem na TEDa. :)

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #391 dnia: Kwietnia 24, 2013, 11:22:43 am »
Poszukałem sobie typa egzorcyste co był na moich rekolekcjach i znalazłem, jego nagrania z nich :lol:

Tutaj przestrzega przed bioenergoterapeutami :lol: Oraz jakieś pierdoły, że jakiejś babce po wizycie u bioenergoterapeuty, się zmienia jej nazwa konta email itp. zmienia się na "efki" samoistnie hahaha :lol:

Tutaj o tym, że budda to szatan i zło, oraz inne słoniki z trąbami w górze to szatan :lol: Więc nie jesteście katolikami jeśli macie takie coś w domu :lol:
Polecam fragment o delfinkach, które też są potworami, które skupiają moc szatana na Was :lol:

Ogólnie na rekolekcjach ten ziomek zrobił nam "wstąpienie ducha" i powaga - wszyscy moi znajomi z klasy zemdleli/padli na ryj w kaplicy kiedy ten ziomek odprawił jakaś modlitwę po łacinie i trzymał łapy na głowie. Byłem jedynym, który się ostał i kumple zaczęli mnie nazywać szatanem i je***ym ateistą, bo wszyscy się tak nawrócili :lol: Typ ładnie miesza w głowach idiotom.

Jak ktoś wierzy w takie pierdoły to słabo :lol:

Kert

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 255
« Odpowiedź #392 dnia: Kwietnia 24, 2013, 11:53:07 am »
Jak żywo opis pastora-oszukańca z "There Will Be Blood".

svonston

• Gość
« Odpowiedź #393 dnia: Kwietnia 24, 2013, 13:42:47 pm »
Ogólnie na rekolekcjach ten ziomek zrobił nam "wstąpienie ducha" i powaga - wszyscy moi znajomi z klasy zemdleli/padli na ryj w kaplicy kiedy ten ziomek odprawił jakaś modlitwę po łacinie i trzymał łapy na głowie. Byłem jedynym, który się ostał i kumple zaczęli mnie nazywać szatanem i je***ym ateistą, bo wszyscy się tak nawrócili :lol: Typ ładnie miesza w głowach idiotom.

Jak ktoś wierzy w takie pierdoły to słabo :lol:
Ja pier**lę, co za cymbały. :lol:

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #394 dnia: Czerwca 14, 2013, 16:44:15 pm »
Beka z kościoła. I oni się dziwią, że coraz mniej osób jest wierzących, skoro wypisują takie brednie:

https://mega.co.nz/#!tQI0CR4T!JNUSmGeahxFVQ3ODfqiDJkugGE4q_bsRMEiLXX2uJqA

Ogólnie cała ich strona pełna wesołej treści jest :lol:

http://www.twojasprawa.org.pl/slide-view/rzeznik-straszy-dzieci-w-polsacie-zareaguj/

svonston

• Gość
« Odpowiedź #395 dnia: Czerwca 14, 2013, 21:39:07 pm »
Od bardzo dawna kościół to organizacja nastawiona na zysk i nie wiem jak można łączyć kogoś wierzącego z kościołem. Wierzący to jedno, kościołowiec to drugie.

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #396 dnia: Czerwca 14, 2013, 22:03:41 pm »
Od bardzo dawna kościół to organizacja nastawiona na zysk i nie wiem jak można łączyć kogoś wierzącego z kościołem. Wierzący to jedno, kościołowiec to drugie.

Jak ktoś jest wierzący bez Kościoła, to sobie tworzy swoją własną religię. Zresztą większość tak robi stosując się do przykazań wybiórczo.

svonston

• Gość
« Odpowiedź #397 dnia: Czerwca 14, 2013, 22:14:11 pm »
A w kościele to nie stosują ich wybiórczo? Kościół w Polsce to mafia, organizacja, która pierze ludziom mózgi, ukrywa pedofilie, zbiera pieniądze dla lepszego życia dla księży.

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #398 dnia: Czerwca 14, 2013, 22:19:17 pm »
Nie wiem jak w takim razie można wierzyć w Jezusa i "Biblie", a nie wierzyć w kler, skoro to wszystko jest wymysłem kościoła. Wierząc w Jezusa/Boga ze starego/nowego testamentu z automatu powinno się wierzyć w "Kościół", bo to on stworzył to wszystko.

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #399 dnia: Czerwca 14, 2013, 22:46:08 pm »
znowu te antyklerykalne zabobony
ukrywa pedofilie,
w jaki sposób??