Najwybitniejszy naukowiec w historii, prekursor nowoczesnej fizyki, jeden z twórców rachunku różniczkowego Isaac Newton był głęboko wierzącą osobą.
Aha, a Einstain który sformułował teorie, która pasuje w każdym przypadku, a nie tylko przy małych prędkościach był nie wierzący... Licytacja z dupy i tylko pokazująca, że ktoś nie ma własnego zdania i rozumu i musi odgapiać od innych.
Master, widzę że tobie wyzbycie się wiary dało przede wszystkim próżność i wypisujesz tutaj jaki to ciemnogród głupi i wierzy w "historyjki kościoła powtarzane od 2000 lat". A suma sumarum to twoja wiedza wcale nie jest większa niż wiedza niektórych osób wierzących, wiesz tyle samo co inni, a w niektórych przypadkach nawet i mniej. Ale nie, jesteś zajebisty i mądry, bo opierasz się wyłącznie na nauce i "mądrości" człowieka, odrzucasz "brednie" religijne, a reszta to debile bo chcą wierzyć w jakiegoś Boga. Ból dupy o to, że ktoś chce mieć takie, a nie inne ideały.
Tak, uważam się za takiego mądrego jak nikt inny... Nie nie uważam się i nigdy nie uważałem. Chociaż jakby procentowo wziąć ludzi wierzących i przydzielić głupszych i mądrzejszych (powiedzmy po IQ) ode mnie to strzelam, że więcej byłoby tych głupszych... zresztą są niby badania, które mówią, że ludzie wierzący są z reguły głupsi od tych co odrzucili wiarę w nadnaturalne byty; chociaż nigdy takich badań nie czytałem i nie wiem jak z ich prawdziwością
Żadnego bólu dupy nie mam, a ciemnogrodem nazywam tak osoby ze względu na ślepą wiarę w brednie kościoła mimo licznych kłamstw.
Dawniej kościół wmawiał ludziom prawdy nie tylko z zakresu duchowości ale i nauki, jak np:
- Woda święcona ma lecznicze działania i odpędza złe duchy (w sumie dalej się to stosuje, ale już raczej jako symbol, a nie prawdziwe działanie, bo chyba nikt w to nie wierzy. Ta woda nawet zarazków nie zabije, co był artykuł nawet, że woda wystawiona w kościele ma więcej bakterii niż kałuża)
- Płatne odpusty na 1000lat i inne
- Ziemia jest płaska
- Ziemia jest w centrum wszechświata, a jak nie to jazda na stos
- Cuda praktycznych wszystkich świętych, do których się teraz modlicie (katolicy). Błagam, walki ze smokami, życie 60 lat polewanym pomyjami, leczący odór zwłok świętego, gadanie ze zwierzętami? Ręcę opadają, a w czasach ciemnogrodu w to wierzyli, bo papież tak powiedział, że tak było. W końcu jest nieomylny - co sam sobie ustalił w XIX w
Papież nieomylny, za to praktycznie we wszystkim się mylił
- Dżuma to wina heretyków Żydów według papieża
- Palenie na stosie czarownic za czary (oj ciężki by miał żywot wróżbita maciej)
- Inne cudowne dogmaty i prawdy objawione jakie wprowadził kościół.
Praktycznie wszystko co mówił kościół i dało się to sprawdzić naukowo z biegiem czasu (kiedy się nie dało to kościół miał 100% racji) zostało obalone i uznane za bajkę dla głąbów. Mimo to, iż kościół kłamał w praktycznie każdym aspekcie życia, natury, świata, wszechświata i nauki, ludzie dalej wierzą w parę pierdół, których nijak się nie da podważyć, bo po prostu jest to niemożliwe. Jednak te rzeczy zostały tak samo wymyślone w tych samych czasach (jakieś dogmaty, prawdy wiary, przykazania itp.) co zmyślone brednie, więc raczej śmiało można wywnioskować, że na 99,99% to wszystko to zmyślona historyjka nie mająca krzty prawdy i rozpowszechniana tylko po to by zaspokoić naiwny lud, że po śmierci będą mieć lepiej.
Jak polityk skłamie 2000 razy w praktycznie każdym aspekcie życia publicznego i to wszystko okaże się bujdą, to jak ten sam polityk wam powie kolejną "prawdę objawioną" to będziecie mu wierzyć bezgranicznie i czcić?
Taką postawę maja wszyscy katolicy wierzący w "kościół", msze św, papieża itp. gdzie kościół to włąśnie ten łgający i zepsuty polityk.
I ja bólu dupy nie mam o to, ze ktoś sobie wierzy, a o to że ta wiara wpływa na mnie. Majątek państwa polskiego jest rozkradany przez kler, bo jakiś durny król wierzył papieżowi, ze jak mu nie odda 100000Ha ziemi to klątwa go zabije w wieku 40 lat itp. A teraz chcą odzyskiwać ziemię i nieruchomości. Będzie dziesięcina, absolutnie żądnych zwolnień podatkowych nie będzie dostawał kościół, brak wsparcia państwa - proszę bardzo, róbta co chce ta. Chociaż dla mnie to powinno być zakazane robienie osób podatnym na sugestie papki z mózgu, niestety czerwoni przyjęli głupkowaty system, bo w miejsce boga wsadzili sobie swoją ideologię i swoich przywódców.
Jak ktoś chce mieć ideały w postaci darów od papieża, ja mu nie zabraniam. Jednak ja mam swoje i mogę sobie pisać co mi się żywnie podoba.