Autor Wątek: Świadomośc, wiara, ewolucja itp.  (Przeczytany 226668 razy)

POK

• MIR
  • Reputacja: 171
Odp: Świadomośc, wiara, ewolucja itp.
« Odpowiedź #600 dnia: Marca 29, 2014, 20:14:23 pm »
Pies dobrze potrafi zrozumieć różne rzeczy.

Kiedyś pies z zemsty (jak był mały) zesrał mi się na łóżko, bo go samemu w domu zostawiłem :lol:

Kiedyś (kilka lat później) zesrał się na dywan, bo miał sraczkę i nie wytrzymał (ja byłem w pracy) i jak przyszedłem cały trząsł się ze strachu, bo wiedział że zrobił coś czego nie powinien robić. Oczywiście pogłaskałem biedaka i go przytuliłem i dopiero po tym posprzątałem ten cały syf. I jakoś nigdy później się podobne zdarzenie nie powtórzyło.

Człowiek, podobnie jak pies, czasem może się przeciwstawić, a czasem nie. Po prostu zachowanie człowieka obejmuje więcej wymiarów, chociażby z powodu złożonej kultury. Pies musi zrozumieć dlaczego nie ma jeść befsztyka leżącego na stole. A człowiek musi zrozumieć dlaczego nie ma okradać sąsiada. Każdy z nich ma wybór.

Raz pies nie wytrzymał i wpieprzył mojemu bratu hamburgera, którego ten trzymał w dłoniach. Zdziwienie brachola było spore :lol:

+Centylion+

• J-23
  • Reputacja: 12
  • Nałogowo wpierdalam cebule.
« Odpowiedź #601 dnia: Marca 29, 2014, 20:45:37 pm »
Skąd wiesz że z zemsty? Moim zdaniem zesrał się bo musiał. Narobił na łóżko myśląc że zakopie to może się nie zorientujesz. Dobra niema co odwracać kota ogonem.
W grach wideo najbardziej realistyczną rzeczą jest niewidzialna ściana.

POK

• MIR
« Odpowiedź #602 dnia: Marca 29, 2014, 22:17:54 pm »
Oczywiście, że nie mogę wiedzieć z całkowitą pewnością "co pies miał na myśli", ale po zachowaniu psa można łatwo wyciągnąć wnioski i jestem pewien, że wtedy chodziło o zemstę. Zresztą mój pies nadal czasem się obraża, jak zrobię coś czego nie lubi (np. obmywam ranę wodą utlenioną). Kładzie się wtedy gdzieś w kącie i patrzy nachmurzonym wzrokiem.

+Centylion+

• J-23
« Odpowiedź #603 dnia: Marca 29, 2014, 22:51:28 pm »
No wkurza go to i dlatego kładzie się w kącie a nie na ciebie szczeka. Przyszło mi do głowy jeszcze coś. Nie możemy szanować myślenia zwierząt, bo to trochę tak jakbyśmy wierzyli, że najmądrzejsze zwierze może być mądrzejsze od najmądrzejszego człowieka. I co za tym idzie nie wolno nam go zjeść nawet jakbyśmy mieli przez to umrzeć. A tak nam wolno i możemy go używać do badań bylebyśmy dokonali wszelkich starań żeby nie cierpiało.
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2014, 22:54:20 pm wysłana przez +Centylion+ »

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #604 dnia: Marca 29, 2014, 23:53:31 pm »
Może napisze Ci tak jak wiara jest lekarstwem duszy to religia swego rodzaju szpitalem a lekarzowi za dobrze wykonaną robotę należy się zapłata. Jak znasz jakiś lepszy i stosunkowo równie niedrogi szpital od Kościoła Katolickiego to wskaż jak nie to nie przeszkadzaj. I wróć do leczenia ciała.

Znajdź sobie drugą połówkę, z którą możesz pogadać. Nie bez powodu najwięcej zagorzałych katolików w różnych klubach bożego miłosierdzia to narkomani, pijacy, nimfomanki co znaleźli pomoc dopiero tam, bo nikt ich nie znosił. Zresztą co to za argument - tak, wiem, ludzie są słabi psychicznie i wiara może z nich ściągnąć brzemię. Jest to jednak pójście na łatwiznę i tyle. Ludzie lubią proste rzeczy; po co taki jełop ma myśleć, skoro może myśleć za niego ktoś inny i odwalić "brudną" robotę? Dzięki temu wiara jest ciągle popularna, a nawet jak młodzi ludzie się buntują to i tak do niej potem wracają jak juz trochę "zmądrzeją" (czyt. więcej przejdą, czy tam nabiorą życiowego doświadczenia. Proste rzeczy jak zawód miłosny, nie zdane egzaminy, matura ch**owy szef w pracy.). "Leczenie" kościoła polega tylko i wyłącznie na rozdrobnieniu problemów psychicznych na mniejsze składowe. Tak jak normalna osoba dzieli się zaufanej osobie swoim przykrym sposobem czy obawami, z automatu przerzuca to brzemię na tą drugą osobę i jest jej łatwiej, tak kościół umożliwia takie coś każdemu, bo swoje problemy człowiek może zrzucić na wyimaginowanego człowieczka z kosmosu Jezusa, Ojca czy Ducha św. Jak to nie wystarcza (no bo nawet głupek ogarnia, że to jednak nie to samo co podzielenie się z kimś kto istnieje na prawdę) zawsze może sobie iść do spowiedzi, bądź z innymi owieczkami pośpiewać psalmy w kościele.

Całe szczęście nauka idzie trochę do przodu i religie nie działają do końca tak jak kiedyś. Chociaż śmieszne, że ludzie dalej wierzą w brednie jak modlenie się do świętych, czy w ogóle całą strukturę kościoła, kiedy mają dostęp do wiedzy na jakich podwalinach ten cały Kościół powstał. Jedna wielka ciemnota i brednie. Najlepsze jest to, że jak polityk coś powie, przeprosi za błędy i pomyłki to dalej jest szumowiną, za to jak kościół po przepraszał, że kłamali w 99% przez 2000 lat i wykorzystywali to do trzymania władzy i głupków w rydzach, to spoko, wybaczamy, ta wiara dalej ma sens oparta na tym samym co ci kłamcy ustalili w latach największej ciemnoty. No to po prostu ręce opadają.

+Centylion+

• J-23
« Odpowiedź #605 dnia: Marca 30, 2014, 00:57:52 am »
Po pierwsze to nie traktuj mnie z góry. Ja nie mam problemu z ludźmi. Mój problem polega na tym że mi się kur** nie chce robić. Nie znajduje w tym sensu. Zawsze sobie znajdę wymówkę. Jak tylko zacznę budować to zaraz sobie uświadamiam że wcale nie buduje tylko niszczę. A u psychiatry nigdy nie byłem i się nie wybieram bo wiem na czym to polega i co mi powiedzą. To jest anty-spowiedź. Idzie się do niego żeby powiedzieć jakich doznałeś krzywd czyli dokładnie odwrotnie niż do spowiedzi. I ja wiem co mi na końcu powiedzą jak już po drodze nie dam się przekonać: to wszystko wina twojego Ojca.

Myślę że w miarę jak wymiera religia to rośnie socjalizm. Bo człowiek ma złudzenie że mniejszy wstyd to kraść niż żebrać.

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #606 dnia: Marca 30, 2014, 01:41:48 am »
Ludzie lubią proste rzeczy; po co taki jełop ma myśleć, skoro może myśleć za niego ktoś inny i odwalić "brudną" robotę?
i bardzo dobrze, to jest dla nich korzystne. O wiele bardziej opłacalne jest dla  jakiegoś prostego robotnika czas przeznaczyć na przykład na naukę obsługiwania koparki niż zastanawiać się nad sensem bytu w odbycie  i innymi filozoficznymi rozważaniami :)
Dzięki temu wiara jest ciągle popularna,
poza może jakimiś krótkimi okresami zawsze większość ludzi będzie wierzyć. Niewiara jest luksusem na który nie każdy może sobie pozwolić. Ludziom którym się gorzej powodzi trudniej jest przeżyć bez wiary, bez nadziei na jakaś sprawiedliwość po śmierci  niż komuś kto wierzy. Zgodnie z teoria ewolucji dobór naturalny będzie faworyzował ludzi wierzących i to się dzieje :) Ludzie wierzą  nawet tam gdzie nie ma tej bandyckiej straszliwie uciskającej ludzi mafii czarnych.
Jedna wielka ciemnota i brednie
taka ciemnota, ze to właśnie w cywilizacji gdzie ludzi terroryzowała ta ciemnota narodziła się i rozwijała nauka, rozwój techniczny a nie tam gdzie katabasów nie było. Przypadek?
Owocem takiego myślenia jak wasze jest np. eugenika.
w jaki sposób takie myślenie wiąże się  z eugenika? Ja jakoś nie mogę znaleźć związku.
Podział na ludzi i podludzi. Polecam film Grzegorza Brauna pt. "Eugenika - w imię postępu"
Ja dalej nie rozumiem co ma do eugeniki wiara lub nie wiara w religie. Przecież ktoś kto nie uznaje religii wcale nie musi być zwolennikiem eugeniki. Każdy kto nie jest socjalistą i trochę zna teorie ewolucji wie że eugenika jest zła/jest lewactwem. Prawa natury, doboru naturalnego obowiązują tak samo w społeczeństwie i nie ma potrzeby regulowania tego  za pomocą eugeniki. Ludzie głupi, leniwi będą skazani na biedę i tym samym zostaną  wyeliminowani z puli genów :)  No chyba że panuje socjalizm, gdzie daje się  zasiłki dla tych którym nie chce się pracować, alkoholikom, bandytom to wtedy trzeba ich czasem zredukować...
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2014, 03:18:21 am wysłana przez Wulfen »

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #607 dnia: Marca 30, 2014, 03:00:49 am »
taka ciemnota, ze to właśnie w cywilizacji gdzie ludzi terroryzowała ta ciemnota narodziła się i rozwijała nauka, rozwój techniczny a nie tam gdzie katabasów nie było. Przypadek?
Tylko dzięki temu, że parę osób przejrzalo na oczy w renesansie, czym karmi ich Kościół, że to bzdury i należy wyrobić własny osąd rzeczywistości. "Świetność" kościoła i jego nauk przypada na okres ciemnoty.

andryush

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 120
« Odpowiedź #608 dnia: Marca 30, 2014, 03:19:54 am »
Master, widzę że tobie wyzbycie się wiary dało przede wszystkim próżność i wypisujesz tutaj jaki to ciemnogród głupi i wierzy w "historyjki kościoła powtarzane od 2000 lat". A suma sumarum to twoja wiedza wcale nie jest większa niż wiedza niektórych osób wierzących, wiesz tyle samo co inni, a w niektórych przypadkach nawet i mniej. Ale nie, jesteś zajebisty i mądry, bo opierasz się wyłącznie na nauce i "mądrości" człowieka, odrzucasz "brednie" religijne, a reszta to debile bo chcą wierzyć w jakiegoś Boga. Ból dupy o to, że ktoś chce mieć takie, a nie inne ideały.

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #609 dnia: Marca 30, 2014, 03:35:57 am »
Tylko dzięki temu, że parę osób przejrzalo na oczy w renesansie, czym karmi ich Kościół, że to bzdury i należy wyrobić własny osąd rzeczywistości. "Świetność" kościoła i jego nauk przypada na okres ciemnoty.
Najwybitniejszy naukowiec w historii, prekursor nowoczesnej fizyki, jeden z twórców rachunku różniczkowego Isaac Newton był głęboko wierzącą osobą.

+Centylion+

• J-23
« Odpowiedź #610 dnia: Marca 30, 2014, 03:44:37 am »
Ludzie lubią proste rzeczy; po co taki jełop ma myśleć, skoro może myśleć za niego ktoś inny i odwalić "brudną" robotę?
i bardzo dobrze, to jest dla nich korzystne. O wiele bardziej opłacalne jest dla  jakiegoś prostego robotnika czas przeznaczyć na przykład na naukę obsługiwania koparki niż zastanawiać się nad sensem bytu w odbycie  i innymi filozoficznymi rozważaniami :)
Dzięki temu wiara jest ciągle popularna,
poza może jakimiś krótkimi okresami zawsze większość ludzi będzie wierzyć. Niewiara jest luksusem na który nie każdy może sobie pozwolić. Ludziom którym się gorzej powodzi trudniej jest przeżyć bez wiary, bez nadziei na jakaś sprawiedliwość po śmierci  niż komuś kto wierzy. Zgodnie z teoria ewolucji dobór naturalny będzie faworyzował ludzi wierzących i to się dzieje :) Ludzie wierzą  nawet tam gdzie nie ma tej bandyckiej straszliwie uciskającej ludzi mafii czarnych.
Jedna wielka ciemnota i brednie
Owocem takiego myślenia jak wasze jest np. eugenika.
w jaki sposób takie myślenie wiąże się  z eugenika? Ja jakoś nie mogę znaleźć związku.
Podział na ludzi i podludzi. Polecam film Grzegorza Brauna pt. "Eugenika - w imię postępu"
Ja dalej nie rozumiem co ma do eugeniki wiara lub nie wiara w religie. Przecież ktoś kto nie uznaje religii wcale nie musi być zwolennikiem eugeniki. Każdy kto nie jest socjalistą i trochę zna teorie ewolucji wie że eugenika jest zła/jest lewactwem. Prawa natury, doboru naturalnego obowiązują tak samo w społeczeństwie i nie ma potrzeby regulowania tego  za pomocą eugeniki. Ludzie głupi, leniwi będą skazani na biedę i tym samym zostaną  wyeliminowani z puli genów :)  No chyba że panuje socjalizm, gdzie daje się  zasiłki dla tych którym nie chce się pracować, alkoholikom, bandytom to wtedy trzeba ich czasem zredukować...
No z tego co piszesz to taki trochę podział na ludzi i podludzi. Bo zdarzają się takie wyjątkowe sytuacje że ktoś kto stał się alkoholikiem, głupcem czy leniem, w końcu na coś się przydaje ale nie można mu pomagać na siłę tylko to musi wypłynąć od niego. Niech stanie pod kościołem i poprosi.
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2014, 03:57:25 am wysłana przez +Centylion+ »

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #611 dnia: Marca 30, 2014, 10:15:13 am »
Przyszło mi do głowy jeszcze coś. Nie możemy szanować myślenia zwierząt
Tobie to już lepiej niech nic nie przechodzi do głowy, bo kato-bogobojne pierdolenie to jedno, ale teraz to już toniesz w jakiś alkoholowo-narkomańskich klimatach. I łaskawie przestań się do mnie odnosić w tym temacie, bo chu** mnie znasz, a masz czelność wywoływać mnie do tablicy jako wojownika wojującego z kościołem.

POK

• MIR
« Odpowiedź #612 dnia: Marca 30, 2014, 11:18:35 am »
No wkurza go to i dlatego kładzie się w kącie a nie na ciebie szczeka. Przyszło mi do głowy jeszcze coś. Nie możemy szanować myślenia zwierząt, bo to trochę tak jakbyśmy wierzyli, że najmądrzejsze zwierze może być mądrzejsze od najmądrzejszego człowieka. I co za tym idzie nie wolno nam go zjeść nawet jakbyśmy mieli przez to umrzeć. A tak nam wolno i możemy go używać do badań bylebyśmy dokonali wszelkich starań żeby nie cierpiało.
Dobra, już nie brnij dalej bo rzeczywiście za daleko płyniesz i wyciągasz zupełnie bezsensowne argumenty oraz jeszcze głupsze wnioski.

Kiedyś, w ciężkich czasach plemiennych, dobór naturalny bardzo faworyzował plemiona religijne. Były one bardziej skłonne do walki, poświęcania się dla idei i zdobywania nowych terytoriów w imię wyższych celów. Teraz jednak, przede wszystkim na Zachodzie, sprawa wygląda inaczej. Wiara/niewiara nie odgrywa już zasadniczej roli w walce pomiędzy ludami i nie przesądza o życiu i śmierci. Pojedynczy człowiek nie ma tutaj wielkiego znaczenia. Fakt, on przekazuje wiarę swoim dzieciom. Ale główne znaczenie ma i tak ogólny kontekst kulturowy panujący w danym państwie. Jeśli będzie się rozszerzać paradygmat myślenia świeckiego, to ilość wierzących też zacznie się zmniejszać na rzecz niewierzących (lub wierzących po swojemu). W czasach dobrobytu wiara zaczyna stanowić brzemię, nie łaskę (wielu by się ze mną nie zgodziło, ale mam tu na myśli przestrzeganie zasad itd.).

Na Zachodzie powoli, z roku na rok, rośnie liczba niewierzących, ale nie możemy zapominać też o tzw. niby-wierzących czy wierzących-niewyznających, którzy co prawda wierzą w Boga, lecz poza tym żyją sobie po swojemu i nie utrzymują instytucji kościelnych (a czasem je nawet jawnie krytykują). Na pewno (jeśli już) szybciej zacznie upadać Kościół i inne oficjalne religie, niż sama wiara w Boga.

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #613 dnia: Marca 30, 2014, 12:38:15 pm »
Najwybitniejszy naukowiec w historii, prekursor nowoczesnej fizyki, jeden z twórców rachunku różniczkowego Isaac Newton był głęboko wierzącą osobą.

Aha, a Einstain który sformułował teorie, która pasuje w każdym przypadku, a nie tylko przy małych prędkościach był nie wierzący... Licytacja z dupy i tylko pokazująca, że ktoś nie ma własnego zdania i rozumu i musi odgapiać od innych.

Master, widzę że tobie wyzbycie się wiary dało przede wszystkim próżność i wypisujesz tutaj jaki to ciemnogród głupi i wierzy w "historyjki kościoła powtarzane od 2000 lat". A suma sumarum to twoja wiedza wcale nie jest większa niż wiedza niektórych osób wierzących, wiesz tyle samo co inni, a w niektórych przypadkach nawet i mniej. Ale nie, jesteś zajebisty i mądry, bo opierasz się wyłącznie na nauce i "mądrości" człowieka, odrzucasz "brednie" religijne, a reszta to debile bo chcą wierzyć w jakiegoś Boga. Ból dupy o to, że ktoś chce mieć takie, a nie inne ideały.

Tak, uważam się za takiego mądrego jak nikt inny... Nie nie uważam się i nigdy nie uważałem. Chociaż jakby procentowo wziąć ludzi wierzących i przydzielić głupszych i mądrzejszych (powiedzmy po IQ) ode mnie to strzelam, że więcej byłoby tych głupszych... zresztą są niby badania, które mówią, że ludzie wierzący są z reguły głupsi od tych co odrzucili wiarę w nadnaturalne byty; chociaż nigdy takich badań nie czytałem i nie wiem jak z ich prawdziwością  :roll:

Żadnego bólu dupy nie mam, a ciemnogrodem nazywam tak osoby ze względu na ślepą wiarę w brednie kościoła mimo licznych kłamstw.
Dawniej kościół wmawiał ludziom prawdy nie tylko z zakresu duchowości ale i nauki,  jak np:
- Woda święcona ma lecznicze działania i odpędza złe duchy (w sumie dalej się to stosuje, ale już raczej jako symbol, a nie prawdziwe działanie, bo chyba nikt w to nie wierzy. Ta woda nawet zarazków nie zabije, co był artykuł nawet, że woda wystawiona w kościele ma więcej bakterii niż kałuża)
- Płatne odpusty na 1000lat i inne
- Ziemia jest płaska
- Ziemia jest w centrum wszechświata, a jak nie to jazda na stos
- Cuda praktycznych wszystkich świętych, do których się teraz modlicie (katolicy). Błagam, walki ze smokami, życie 60 lat polewanym pomyjami, leczący odór zwłok świętego, gadanie ze zwierzętami? Ręcę opadają, a w czasach ciemnogrodu w to wierzyli, bo papież tak powiedział, że tak było. W końcu jest nieomylny - co sam sobie ustalił w XIX w :lol: Papież nieomylny, za to praktycznie we wszystkim się mylił :lol:
- Dżuma to wina heretyków Żydów według papieża
- Palenie na stosie czarownic za czary (oj ciężki by miał żywot wróżbita maciej)
- Inne cudowne dogmaty i prawdy objawione jakie wprowadził kościół.

Praktycznie wszystko co mówił kościół i dało się to sprawdzić naukowo z biegiem czasu (kiedy się nie dało to kościół miał 100% racji) zostało obalone i uznane za bajkę dla głąbów. Mimo to, iż kościół kłamał w praktycznie każdym aspekcie życia, natury, świata, wszechświata i nauki, ludzie dalej wierzą w parę pierdół, których nijak się nie da podważyć, bo po prostu jest to niemożliwe. Jednak te rzeczy zostały tak samo wymyślone w tych samych czasach (jakieś dogmaty, prawdy wiary, przykazania itp.) co zmyślone brednie, więc raczej śmiało można wywnioskować, że na 99,99% to wszystko to zmyślona historyjka nie mająca krzty prawdy i rozpowszechniana tylko po to by zaspokoić naiwny lud, że po śmierci będą mieć lepiej.

Jak polityk skłamie 2000 razy w praktycznie każdym aspekcie życia publicznego i to wszystko okaże się bujdą, to jak ten sam polityk wam powie kolejną "prawdę objawioną" to będziecie mu wierzyć bezgranicznie i czcić? :lol: Taką postawę maja wszyscy katolicy wierzący w "kościół", msze św, papieża itp. gdzie kościół to włąśnie ten łgający i zepsuty polityk.

I ja bólu dupy nie mam o to, ze ktoś sobie wierzy, a o to że ta wiara wpływa na mnie. Majątek państwa polskiego jest rozkradany przez kler, bo jakiś durny król wierzył papieżowi, ze jak mu nie odda 100000Ha ziemi to klątwa go zabije w wieku 40 lat itp. A teraz chcą odzyskiwać ziemię i nieruchomości. Będzie dziesięcina, absolutnie żądnych zwolnień podatkowych nie będzie dostawał kościół, brak wsparcia państwa - proszę bardzo, róbta co chce ta. Chociaż dla mnie to powinno być zakazane robienie osób podatnym na sugestie papki z mózgu, niestety czerwoni przyjęli głupkowaty system, bo w miejsce boga wsadzili sobie swoją ideologię i swoich przywódców.

Jak ktoś chce mieć ideały w postaci darów od papieża, ja mu nie zabraniam. Jednak ja mam swoje i mogę sobie pisać co mi się żywnie podoba.

Leszke

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 142
  • Piwo jest dowodem na to, ze Bog nas kocha!!!
« Odpowiedź #614 dnia: Marca 30, 2014, 13:13:36 pm »
Master w dwu zdaniach  napisz o co Ci chodzi. OK?

POK

• MIR
« Odpowiedź #615 dnia: Marca 30, 2014, 13:13:58 pm »
Aha, a Einstain który sformułował teorie, która pasuje w każdym przypadku, a nie tylko przy małych prędkościach był nie wierzący...
Z tego co się orientuję, to Einstein nie wierzył w Boga osobowego (religijnego), ale w Boga-Stwórcę już tak.

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #616 dnia: Marca 30, 2014, 13:29:44 pm »
Z tego co się orientuję, to Einstein nie wierzył w Boga osobowego (religijnego), ale w Boga-Stwórcę już tak.

I to jest akurat spojrzenie zdroworozsądkowe. Bycie "niewierzącym" mi pasuje właśnie do braku wiary w to co mówi kościół.

Master w dwu zdaniach  napisz o co Ci chodzi. OK?

Specjalnie dla Ciebie:
Katolicy wierzą w słowa kościoła, mimo iż w praktycznie w każdej płaszczyźnie życia okłamywał społeczeństwa przez 2000 lat co wyszła na jaw z postępem nauki, jednak paru teorii nie da się po prostu obalić. W przypadku polityka, który by kłamał od zawsze i zostało to potwierdzone, a potem by on powiedział "za 10000000000000000 lat Polska będzie graniczyć z Chinami, obiecuje wam to jak życie wieczne po śmierci" ktoś by mu uwierzył, skoro kłamał całe swoje życie? Katole powinni uwierzyć, bo tego sprawdzić się nie da (a przynajmniej w przeciagu tych lat).

andryush

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #617 dnia: Marca 30, 2014, 14:16:31 pm »
Polityk vs Bóg... Bogowi się wierzy bo jest uważany za istotę wyższą. Polityk to człowiek taki jak wszyscy. Wiara jest ponad rozsądkiem, na tym się opiera i o to w niej chodzi, żeby uwierzyć w coś co wydaje się być niemożliwe z ludzkiego punktu widzenia. Dzisiaj wszyscy wiedzą jak cuda i inne religijne wątki wyglądają z naukowego punktu widzenia, niektórzy się odwrócili od wiary, a inni nadal wierzą, mimo iż są dobrze poinformowani. Wiara nikomu nie szkodzi, ludzie wiedzą o świecie tyle samo, i dodatkowo mają pewne ukojenie dla duszy.

Kościół jako instytucja to zupełnie inna sprawa, ja np nie mam nic przeciwko temu, że jeśli ktoś chce dać kościołowi swoje pieniądze, to je daje. Przeciwny jestem temu, aby państwo od takich "transakcji" żądało swojej działki. Jeśli daję kasę bratu, to z jakiej racji mam odpalać procent osobie trzeciej?
Jeśli idę do świątyni to idę z własnej inicjatywy. To jest mój dialog z Bogiem. Działania administracji kościoła, które nie zawsze były uczciwe, to jest osobna sprawa i nie wolno tutaj stawiać znaku równości i ganić wszystkich równo.

+Centylion+

• J-23
« Odpowiedź #618 dnia: Marca 30, 2014, 14:19:08 pm »
[quote:]
Tarniak: Tobie to już lepiej niech nic nie przechodzi do głowy, bo kato-bogobojne pierdolenie to jedno, ale teraz to już toniesz w jakiś alkoholowo-narkomańskich klimatach. I łaskawie przestań się do mnie odnosić w tym temacie, bo chu** mnie znasz, a masz czelność wywoływać mnie do tablicy jako wojownika wojującego z kościołem.
[/quote]
Nie wywoływałem do tablicy jako wojującego z kościołem. Twierdze że burzysz zamiast budować. Ale dobra nie będę już cię wywoływał nic na siłę, tylko bym Ci tym zaszkodził- szkoła nie powinna być obowiązkowa.

[quote:]
POK: Dobra, już nie brnij dalej bo rzeczywiście za daleko płyniesz i wyciągasz zupełnie bezsensowne argumenty oraz jeszcze głupsze wnioski.[/quote]
Będę broną puki mi ktoś nie wskaże gdzie się mylę.
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2014, 14:23:14 pm wysłana przez +Centylion+ »

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #619 dnia: Marca 30, 2014, 14:34:22 pm »
Polityk vs Bóg... Bogowi się wierzy bo jest uważany za istotę wyższą. Polityk to człowiek taki jak wszyscy. Wiara jest ponad rozsądkiem, na tym się opiera i o to w niej chodzi, żeby uwierzyć w coś co wydaje się być niemożliwe z ludzkiego punktu widzenia. Dzisiaj wszyscy wiedzą jak cuda i inne religijne wątki wyglądają z naukowego punktu widzenia, niektórzy się odwrócili od wiary, a inni nadal wierzą, mimo iż są dobrze poinformowani. Wiara nikomu nie szkodzi, ludzie wiedzą o świecie tyle samo, i dodatkowo mają pewne ukojenie dla duszy.

Boga, który jest przedstawiany wbibli czy przez kościół stworzył człowiek  :roll: Ten sam co przez 2000 lat kłamał, że ziemia jest płaska, s. Ksawery pokonał smoka, a św. francziszek gadał z jeleniami w lesie  :roll:

Leszke

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #620 dnia: Marca 30, 2014, 14:36:27 pm »
Stwierdzam fakt: Master to żyd. Pytanie tylko czy obrzezany, jeżeli nie to które pokolenie zaprzestało tej praktyki?.

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #621 dnia: Marca 30, 2014, 14:42:01 pm »
Stwierdzam fakt: Raku to alkoholik. Pytanie kiedy sobie wyciął esperal?

POK

• MIR
« Odpowiedź #622 dnia: Marca 30, 2014, 14:42:11 pm »
Wiara nikomu nie szkodzi
To już zależy od tego, w co wierzysz. Wiara w Boga czy Chrystusa rzeczywiście nikomu nie szkodzi, a czasem może nawet pomóc. Z kolei wiara w dogmaty może już niekiedy prowadzić do nienawiści, a nawet wojen. Czy chociażby do przedmiotowego traktowania niektórych osób czy zwierząt. Wiary religijnej nie można ograniczać tylko do wiary w Boga, bo religie niosą ze sobą znacznie bardziej szczegółowe przesłanie normatywne.

Będę broną puki mi ktoś nie wskaże gdzie się mylę.
Jaki sens ma zdanie? :
Nie możemy szanować myślenia zwierząt, bo to trochę tak jakbyśmy wierzyli, że najmądrzejsze zwierze może być mądrzejsze od najmądrzejszego człowieka.
Ja widzę to tak. Człowiek inteligencją i kulturą (niekoniecznie osobistą) znacznie przewyższa zwierzęta i dlatego właśnie powinien traktować je z szacunkiem. Tak samo jak powinniśmy traktować z szacunkiem i godnością dzieci czy osoby niepełnosprawne. Człowiek wierzący też pragnie, aby Bóg traktował go sprawiedliwie i z szacunkiem, by dbał o niego i czuwał nad nim pieczę. Przedmiotowe traktowanie zwierząt jest tylko objawem ludzkiej pychy.

Nie jestem wegetarianinem, ale uważam, że powinniśmy dbać o los zwierząt, bo są to istoty czujące i myślące, tak samo jak my. Dlatego jeśli mamy je hodować i wykorzystywać, to chociaż zagwarantujmy im godziwe warunki do życia. Bo my sami też chcemy żyć godnie.

+Centylion+

• J-23
« Odpowiedź #623 dnia: Marca 30, 2014, 14:58:29 pm »
Jeśli tak uważasz to jakim prawem jesz te zwierzęta? Jakby sprzedawali w sklepie ludzkie mięso to też byś je kupował? W tym że powinniśmy dbać o los zwierząt to się zgadzamy ale nie dlatego że są myślące.

POK

• MIR
« Odpowiedź #624 dnia: Marca 30, 2014, 15:10:14 pm »
W przyrodzie też lew zjada antylopę, a drugiego lwa już nie. Jest to brutalne, ale życiowe.

W tym że powinniśmy dbać o los zwierząt to się zgadzamy ale nie dlatego że są myślące.
No to w takim razie dlaczego uważasz, że należy dbać o zwierzęta?

Aby ludzie zaczęli traktować zwierzęta z szacunkiem, muszą się wczuć w ich los. Inaczej będą im obojętne.

+Centylion+

• J-23
« Odpowiedź #625 dnia: Marca 30, 2014, 15:21:50 pm »
No właśnie bo szanuje ich uczucia ale nie myślenie.

Leszke

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #626 dnia: Marca 30, 2014, 15:26:39 pm »
W przyrodzie też lew zjada antylopę, a drugiego lwa już nie. Jest to brutalne, ale życiowe.

W tym że powinniśmy dbać o los zwierząt to się zgadzamy ale nie dlatego że są myślące.
No to w takim razie dlaczego uważasz, że należy dbać o zwierzęta?

Aby ludzie zaczęli traktować zwierzęta z szacunkiem, muszą się wczuć w ich los. Inaczej będą im obojętne.
Gówno prawda lwy sie zabijają, głownie to małe lewki sa zabijane przez duże lwy(jak jest jakis poj**any to nawet zje) Krystyna tak mówiła.

Stwierdzam fakt: Raku to alkoholik. Pytanie kiedy sobie wyciął esperal?
Mi wyszło, ze obaj mamy racje 8)

andryush

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #627 dnia: Marca 30, 2014, 15:29:36 pm »

Boga, który jest przedstawiany wbibli czy przez kościół stworzył człowiek  :roll: Ten sam co przez 2000 lat kłamał, że ziemia jest płaska, s. Ksawery pokonał smoka, a św. francziszek gadał z jeleniami w lesie  :roll:

Dzisiaj Ziemia jest już okrągła, Bóg nadal istnieje, zasady wiary chrześcijańskiej są niezmienione. Dzisiaj już nikogo nie okłamiesz, a ludzie nadal wierzą, bo chcą, a nie przez to, że są głupi. Nawet jeśli w przeszłości wiara i głupota ludu była wykorzystywana do niecnych celów, to dzisiaj nikt nie ma już nad tym żadnej kontroli, i wiara ludzi w większości żyje swoim własnym życiem. Nie licząc babć, wierzących w księdza.

Leszke

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #628 dnia: Marca 30, 2014, 15:33:50 pm »
A teraz pytanie. Macie pewnośc, ze ziemia jest okrągła? Może tak tylko ktoś napisał i jest układ np. masoński, który to tylko powiela aby plebs kontrolować? Może to wszystko sciema? Przykładowe pytanie do użytkownika Master: byłes widziałeś? Czy tak Ci powiedzieli?

POK

• MIR
« Odpowiedź #629 dnia: Marca 30, 2014, 16:38:28 pm »
No właśnie bo szanuje ich uczucia ale nie myślenie.
Ok. Dobre i to.

Gówno prawda lwy sie zabijają, głownie to małe lewki sa zabijane przez duże lwy(jak jest jakis poj**any to nawet zje) Krystyna tak mówiła.
Dlatego nie napisałem, że lew nie zabije drugiego lwa, tylko, że nie traktuje go jako pożywienia. Ale wszędzie się znajdą osobniki poj**ane. Kanibalizm był całkiem powszechny w niektórych ludzkich plemionach.

Teoria Kopernika była przez niektórych wyśmiewana jeszcze w ponad sto lat po jej opisaniu (podobnie jest zresztą dziś z teorią ewolucji). Kto nie zna się na astronomii rzeczywiście może mieć problem, aby stwierdzić jednomyślnie, czy to Ziemia kręci się wokół Słońca, czy może odwrotnie? Każdy jednak z nas widział nie jeden film z przestrzeni kosmicznej, a współczesne technologie (satelity, GPS itd.) potwierdzają tylko te obserwacje. Oczywiście wszystko to teoretycznie może być jedną wielką ściemą. Ale taka możliwość jest skrajnie mało prawdopodobna, bo 99,999% źródeł i znanych faktów jej przeczy. A nic nie zdoła zastąpić zdrowego rozsądku.

Wiedza każdego z nas w większości opiera się na wierze, ale wiara religijna i naukowa to dwie różne rzeczy. Nauka podlega jasnej metodologii i mając dostęp do wyników obserwacji można łatwo wywnioskować logiczny sens i spójność teorii. A teorie błędne lub niepełne zazwyczaj mają mnóstwo luk i niedomówień. Istnienie grawitacji czy masy można łatwo sprawdzić, zaś istnienie boskich objawień nie daje się w żaden sposób potwierdzić, ani obalić.

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #630 dnia: Marca 30, 2014, 17:15:53 pm »
- Ziemia jest płaska
nigdy nie słyszałem żeby kościół coś takiego głosił.
Ziemia jest w centrum wszechświata, a jak nie to jazda na stos
teoria geocentryczna nie była tylko wymysłem kościoła a normalną teorią naukową za która kościół się opowiadał. Oczywiście kościół nie powinien mieszać się w spór naukowy i teraz już tego nie robi.
- Woda święcona ma lecznicze działania i odpędza złe duchy
czy jesteś w stanie naukowo udowodnić, że woda święcona nie odpędza złych duchów?

więc raczej śmiało można wywnioskować, że na 99,99% to wszystko to zmyślona historyjka nie mająca krzty prawdy i rozpowszechniana tylko po to by zaspokoić naiwny lud, że po śmierci będą mieć lepiej.
Można też przyjąć jak teraz to robią teolodzy że biblia nie jest książką naukową i jeśli ktoś stara się wyciągać z biblii jakieś naukowe wnioski to popełnia herezje.

Jak polityk skłamie 2000 razy w praktycznie każdym aspekcie życia publicznego i to wszystko okaże się bujdą, to jak ten sam polityk wam powie kolejną "prawdę objawioną" to będziecie mu wierzyć bezgranicznie i czcić?
to tak jak ze Smoleńskiem. Jeden z ekspertów Macierewicza przyznał się publicznie, że sobie łgał, a mimo to głupi ludzie i tak wierzą w zbrodnie smoleńską. No może trochę przesadziłem bo te kłamstwa kościoła wynikały ze złej interpretacji biblii a sekta smoleńska świadomie kłamie.

Majątek państwa polskiego jest rozkradany przez kler, bo jakiś durny król wierzył papieżowi, ze jak mu nie odda 100000Ha ziemi to klątwa go zabije w wieku 40 lat itp. A teraz chcą odzyskiwać ziemię i nieruchomości. Będzie dziesięcina, absolutnie żądnych zwolnień podatkowych nie będzie dostawał kościół, brak wsparcia państwa - proszę bardzo, róbta co chce ta.
Dofinansowanie kościoła przez państwo wcale nie jest takie duże jak to często wyznawcy antyklerykalizmu głoszą. Kiedyś gdzieś widziałem jakieś ich wyliczenia gdzie uznawali za finansowanie przez państwo to ze np księża nie płacą podatków od czegoś tam :roll: i jakieś inne absurdy a potem wychodzi im 5mld. A tak na prawdę to poza funduszem kościelnym na który idzie tylko 100mln zł i religią w szkole kosztująca 1mld o żadnym innym finansowaniu nic nie wiem.
A co do ziemi nie znam tej sprawy, ale jak im król coś dał to jest ich własność i należy im się ta ziemia.
Chociaż dla mnie to powinno być zakazane robienie osób podatnym na sugestie papki z mózgu
Wolałbym już zakaz robienia ludziom papki z mózgu przez antyklerykałów.
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2014, 17:26:29 pm wysłana przez Wulfen »

Wulfen

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #631 dnia: Marca 30, 2014, 17:18:13 pm »
A teraz pytanie. Macie pewnośc, ze ziemia jest okrągła? Może tak tylko ktoś napisał i jest układ np. masoński, który to tylko powiela aby plebs kontrolować? Może to wszystko sciema? Przykładowe pytanie do użytkownika Master: byłes widziałeś? Czy tak Ci powiedzieli?

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #632 dnia: Marca 30, 2014, 19:24:12 pm »
nigdy nie słyszałem żeby kościół coś takiego głosił.

Aha spoko, czyli nie słyszałeś o tym, że kler palił na stosie ludzi co czytali zakazane książki mówiące o kulistości ziemi. Cóż, ja oglądałem z tego jedynie filmiki na discovery lub jakieś artykuły w wiedzy i życie. Mogą być zafałszowane.

teoria geocentryczna nie była tylko wymysłem kościoła a normalną teorią naukową za która kościół się opowiadał. Oczywiście kościół nie powinien mieszać się w spór naukowy i teraz już tego nie robi.

Tak, dlatego chciał palić każdego na stosie, kto się sprzeciwiał tej teorii. Kościół twierdził, że ziemia jest w centrum bo tak stworzył ją Bóg jako najważniejszą planetę we wszechświecie  :roll: Rzeczywistosć okazała się inna i już nie pasowałą do cudownej teorii, że Bó stworzył ziemie człowieka tak wyjątkową.

Można też przyjąć jak teraz to robią teolodzy że biblia nie jest książką naukową i jeśli ktoś stara się wyciągać z biblii jakieś naukowe wnioski to popełnia herezje.

Biblia ma tyle wspólnego z czymkolwiek prawdziwym co wiedzmin lub władca pierścieni.

to tak jak ze Smoleńskiem. Jeden z ekspertów Macierewicza przyznał się publicznie, że sobie łgał, a mimo to głupi ludzie i tak wierzą w zbrodnie smoleńską. No może trochę przesadziłem bo te kłamstwa kościoła wynikały ze złej interpretacji biblii a sekta smoleńska świadomie kłamie.

Żałosne... Zupełnie brak porównania. Mówiłem o hipotetycznym polityku, który skłamał 100 razy na 100 wiec raczej za 101 razem też skłamie. W przypadku smoleńska są po dwóch stronach osoby co kłamią (Kopacz o kopaniu metr ziemi itp) i po stornie PO jest np. 50:40 kłamstw:prawdy, a po stornie kaczora 40:50 kłamstw:prawdy chociaż tutaj kłąmstw ciezko dowieść, bo są to hipotezy w większości, a Tusk ze swoja zgrają kłamią w żywe oczy. Jak zwykle pokazałeś swoją naturę tym pierdoleniem o smoleńsku.

Dofinansowanie kościoła przez państwo wcale nie jest takie duże jak to często wyznawcy antyklerykalizmu głoszą. Kiedyś gdzieś widziałem jakieś ich wyliczenia gdzie uznawali za finansowanie przez państwo to ze np księża nie płacą podatków od czegoś tam :roll: i jakieś inne absurdy a potem wychodzi im 5mld. A tak na prawdę to poza funduszem kościelnym na który idzie tylko 100mln zł i religią w szkole kosztująca 1mld o żadnym innym finansowaniu nic nie wiem.
A co do ziemi nie znam tej sprawy, ale jak im król coś dał to jest ich własność i należy im się ta ziemia.

Yhy 1,6 mld to mało. (http://www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/policzylismy;ile;zarabia;kosciol;z;budzetu;1;6;miliarda;taca;1;2;miliarda;,6,0,936710.html) Lekcja religii powinna zostać w ogóle usunięta ze szkoły, bo to wpajanie bredni dzieciom i robienie im papki z mózgu tak samo jak lekcje gender itp. Rozumiem, ze byłbyś bardzo zadowolony jakby uczuli na religii wiary scjentologów. Powinien być  model jak za prlu - kto chciał chodził na lekcje religii do kościoła.
A ziemia byłą przywłaszczona oszustwami - kłamali, ze np. nałożą klątwe. Za takie coś chodzi się do pierdla w obecnych czasach, wiec zwracać tym gangsterom w kieckach nic się nie powinno, zwłaszcza, że nie mamy średniowiecza i ludzie na tych ziemiach wybudowali domy czy państwo przejęło po wojnie ziemie (niby czemu rząd PRLu ma być nie uznawany, a jakiś kretyn król co dał się wystraszyć rzuceniem klątwy tak?)

Wolałbym już zakaz robienia ludziom papki z mózgu przez antyklerykałów.

Zabawne. Papka z móżgu. Cóż antyklerycy by nakazali dać więcej godzin fizyki, matematyki itp. a nie takiego czegoś jak religia w szkole. No chyba, że pod hasłem "antyklerykałów" masz na myśli palikotów, homosiół, środowisko lgbt czy innych imbecylów, to tutaj się zgodzę, ze już wolę kościół od tego robactwa.
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2014, 19:26:09 pm wysłana przez Master_666 »

Juras

• Sonoklap
  • Major Hermaszewski
  • Reputacja: -9967
« Odpowiedź #633 dnia: Marca 30, 2014, 19:31:17 pm »
Chuj z ludźmi, ale że kotki palili to skurwysynom nigdy nie zapomnę.

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #634 dnia: Marca 30, 2014, 19:48:50 pm »
Tak a propos "wiarygodności" jakichkolwiek słów kościoła.

http://www.sfora.pl/swiat/To-ja-cudownie-uzdrowil-Jan-Pawel-II-Nie-lekaj-sie-s66168-slide2
Szkoda, że nie miała na ścianie zdjęcia latającego potwora spagetti to może by jego za świetego uznali i za cud boski wyzdrowienie tej babki?  :roll:

Kanonizacja to niezłą beka jest. Organizm ludzki jest tak mało poznany, że te wszystkie cuda to żadna ingerencja boska, a po prostu nietypowe przypadki. Pierwszy lepszy przykład z brzego, poznane jest działanie 2 typów receptorów beta w komórkach (i troszkę beta 3) za to w genomie ludzkim odkryto ponad 30 różnych typów rec. beta i nikt ich nie widział, ani nie zaobserwował co robią. Wszystkie cuda to zasługa tylko i wyłącznie organizmu ludzkiego.

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #635 dnia: Marca 30, 2014, 20:47:52 pm »
Uwielbiam taki beton. Mądrzejsi od ciebie nie potrafią wyjaśnić niektórych ozdrowień, ale jesteś na tyle zarozumiały, żeby nie dopuszczać istnienia cudów za wstawiennictwem świętych  :lol:

svonston

• Gość
« Odpowiedź #636 dnia: Marca 30, 2014, 21:22:29 pm »
czy jesteś w stanie naukowo udowodnić, że woda święcona nie odpędza złych duchów?
olo

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #637 dnia: Marca 30, 2014, 23:10:04 pm »
Mądrzejsi od ciebie nie potrafią wyjaśnić niektórych ozdrowień, ale jesteś na tyle zarozumiały, żeby nie dopuszczać istnienia cudów za wstawiennictwem świętych 

:lol: mądrzejsi ode mnie mówią, że nie wiedza jak wyzdrowiał, tak samo jak jest mase chorób idiopatycznych, które może też powstają za wstawiennictwem świętych, co? Tak, wstawiennictwo świetego to podstawa przy wyleczeniu niewiadomego pochodzenia.

Kurde, zarozumiały, bo nie dopuszczam bredni :lol: Ze wszystkich możliwości jakie istnieją wstawiennictwo "przyszłego" świetego jest najmniej prawdopodobne. Klap klap.

POK

• MIR
« Odpowiedź #638 dnia: Marca 30, 2014, 23:51:50 pm »
Czytam obecnie książkę Stanislava Grafa "Obszary nieświadomości: Raport z badań nad LSD" i znalazłem taki mały cytat pasujący do tematu:

"Doświadczenia religijne i mistyczne stanowią najbardziej interesującą i wyzywającą kategorię fenomenów LSD. Ich zakres wydaje się być uzależniony od dawki i ilości przebytych sesji. (...) Doświadczenia śmierci i odrodzenia, jedności z kosmosem lub Bogiem, spotkania z demonicznymi postaciami czy ożywienie <poprzednich wcieleń> obserwowane w sesjach LSD okazują się fenomenologicznie nieodróżnialne od podobnych opisów w wielkich religiach świata i tajemnych tekstach mistycznych dawnych cywilizacji".

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #639 dnia: Marca 30, 2014, 23:55:34 pm »
Czyżby twórcy religii ćpali? W różnych plemionach ameryki środkowej czy afryce, szamani ćpają i doznają duchowych wizji. Centylion też zdaje się ćpać.