Ja już na Win7, cztery rdzenie i grafikę z dx11
to juz mam teraz tylko 8gb ramu mi brakuje do pelni szczescia
coś mi się nie wydaje że BF3 ma być pierwszą na świecie (normalną) grą napisaną pod 64 bitową architekturę. Ergo= nie potrzeba ci więcej niż 6 giga ramu. 2 na system i pierdy w tle i 4 na samą grę. 64 bitowe gry będą standardem raczej po premierze ps4 i nowego ixa, na razie wszystko jest pisane pod 32bity czyli jakieś 90% rynku pecetów.
szczerze to jeśli nie projektujesz mostów i wierzowców albo nie zajmujesz się renderowaniem złożonej grafiki 3d to więcej niż 4 giga jest kompletnie niepotrzebne do niczego. Raczej zainwestuj w procek, grafikę i dysk ssd.
5k? Za 5k to sie kupuje jakies super potwory z dwoma super mocnymi GPU, na SSD, CPU selektami, zajebista obudowa itd
No nie przesadzałbym z potworem na 2 gpu jeśli te z górej półki kosztują po 2000 za sztukę. W ogole klimat łączenia kart w sli czy crossfire to sprzętowy onanizm który w rzeczywistości średnio robi. 30% więcej wydajności za dwukrotną cenę? Ja postoje.
Imho jesli nie potrzebuje się kompa do zastosowań profesjonalnych tylko do grania i netu to wydawanie więcej niż 3 tysie to wywalanie kasy w błoto. Zawsze lepiej co 2 lata kupić kompa za 3 kafle niż co 4 lata za 6 kafli. ten za 6 tysi tylko przez chwilkę będzie zajebisty a ten za 3 dłużej będzie mocną maszyną. Taki jest klimat nowości w świecie sprzętu.
Ostatnio składałem kompa i dam kilka porad jak koś chce silnego kompa. Jesli kupujecie teraz to od razu polecam i7 2600k (sandy bridge) i do tego gtx560 titanium. Ja z grafiką niestety zjebałem i kupiłem gtx460 a dopłaciłbym 2 stówki i miał DWUKROTNIE silniejszą kartę czyli 560 Ti. Procek za to to czysta poezja, najwydajniejszy proc 4 rdzeniowy (przebija serwerowe xeony!!!). Ja swój podkręciłem do 4,6 gigaherza i śmiga jak poj**any, a wiem że spokojnie moge go podkręcić do 5 giga przy moim chłodzeniu.
Jeśli wam się nie śpieszy to polecam pół roku poczekać bo intel chce wcześniej wypluć na rynek ivy bridge czyli następce sandy bridge (chcą sobie zrobić przewagę nad amd i ich buldozerem). To będzie bardzo duży odczuwalny skok jakościowy od już zajebistego sandy bridge.