tak jak oglądam te kierownice Fanateca to nachodzi mnie taka myśl, że genialnie byłoby dostać od Ligitecha takie klocki z których moglibyśmy sobie złożyć idealną kierownicę
Widzę to tak, że dostajemy w standardzie porządną kierownicę, i potem dobieramy do niej to co nam potrzeba. Chcemy do niej skrzynię H i sprzęgło - nie ma problemu - dobieramy odpowiednie klocki. Chcemy lepsze pedały z symulacją ABS - uiszczamy odpowiednią ilość PLN i mamy. Jeśli ktoś tak jak ja nie potrzebuje sprzęgła i skrzyni H to bierze sobie porządne pedały gazu i hamulca. Chcemy shiftery zamiast przycisków - dokupujemy odpowiednie łopatki (plastik, metal, karbon - do wyboru do koloru) i wkręcamy na przyciski bo są do tego przewidziane otwory. Chcemy zamszu lub skóry zamiast gumowego koła - kupujemy porządne pokrowce lub sama bazowa kierownica występuje w różnych wersjach. Chcemy wyświetlacz LED taki jak w G27 - kupujemy i wsadzamy w odpowiedni otwór. Dla każdego coś miłego Oczywiście dla tych co nie lubią się zastanawiać można kupić gotowe zestawy w różnej konfiguracji.
Wszystko naszło mnie z powodu mojego niezdecydowania odnośnie kierownicy. Posiadane przeze mnie DFGT jest dla mnie trochę za słabe i nie spełnia w 100% moich oczekiwań, jako kierownica średniej klasy jest bardziej niż ok, ale jak ktoś jest fanem ścigania to jednak chciałby czegoś więcej. Z kolei G27 też nie jest idealne bo jestem zmuszony do kupna czegoś czego nie potrzebuje - mi bardziej odpowiadałaby taka wersja light - kierownica ta sama, ale tylko dwa pedały bez sprzęgła, moduł skrzyni i przycisków mógłby być ograniczony do samych przycisków lub do sekwencji góra-dół takiej jak w G25 w odpowiednim ułożeniu pokrętła. Żeby nie była to za duża konkurencja dla G27 to mogłoby to kosztować niewiele mniej, powiedzmy że jeśli G27 teraz jest do wyrwania za 1050zł to taka G27Light mogłaby kosztować 900-950zł. Dzięki temu Logitech nie traciłby rynku będącego pomiędzy DFGT a G27 (które dzieli przepaść), bo w ich ofercie brakuje właśnie takiego środka, przez co ludzie są trochę zmuszaniu do kupna równie nieidealnych kierownic typu Thrustmaster Ferrari....
Rozwiązanie problemu twojego jest proste-wejdz na strone Fanateca i zrób sobie co chcesz i jak chesz.Tylko to wszystko wiąże się z kosztami,ale nieraz warto dać więcej za produkt który jest tego warty jak w przypadku Fanateca.Ja tak zrobiłem i jestem MEGA zadowolony
Kupiłem dokładnie to co chciałem i w takim zestawie jak chciałem bez kompromisów.
Dzisiaj zrobiłem update firmweru kierownicy i jestem w szoku co dodali:
-regulacja kąta obrotu od 0 do 900 stopni w regulacji co 10 stopni
-regulacja deadzone kierownicy i pedałów co 10 stopni
-regulacja siły abs na kierownice i pedał hamulca
-ps button na kole kierownicy
-obsługa skrzyni 7G a to tylko niektóre ze wszystkich funkcji,wszystko dostępne z menu kierownicy-to się nazywa dbałość o klienta.
Powiem krótko-można sobie skonfigurować zestaw jaki sobie zamarzysz a kwoty są podobne do Logitecha, nie mówiąc juz o wykonaniu i jakosci.
pozdrawiam