Na jakiej kierownicy testowane i kto testował?
Recenzował Blizz, i na 99% na padzie jechał bo w recenzji ani słowa o kierownicy, tak samo w podcascie Epic Fail też nie pamiętam żeby mówił o kierownicy a raczej chwalił sterowanie na padzie...
Poza tym dzisiaj miałem niezwykłą "przyjemność" pogrania w Forzę 4. Stand wystawiony w M1 w Krakowie, 3 monitory, fotel i kierownica - do tego Alfa Romeo Mito - zachęcony rzucam zakupy w kąt i siadam do wyścigu. Koleś odpalał właśnie Volvo S60 na Le Mans, wpuścił mnie i jazda. Przejechałem pierwszy sektor do pierwszej długiej prostej i stwierdziłem że wystarczy
Pierwsze co to grafa - mówcie co chcecie ale gra wyglądała jak na prawdę przeciętnie... Pixeloza, alising i ogólnie wygląd toru do GT5 nie ma nawet co się zbliżać. Wiem że tutaj dużo psuły raczej przeciętnie telewizory, które dodatkowo nie były idealnie ustawione (pewnie nawet nikt nie próbował cokolwiek ustawiać), ale mimo wszystko pełnej winy na telewizory zwalić nie można. Po prostu trasy wyglądają sporo gorzej niż w GT5, auta w porównaniu do premiumów z GT5 też wyglądają słabiej ale dystans jest mniejszy niż w przypadku trasy. Wiem że jakbym odpalił grę w domu na moim TV to gra wyglądała by duuużo lepiej, ale mimo wszystko poziom GT5 to nie jest - oczywiści mówię tutaj o tym co widziałem, czyli o grze w ruchu a nie na zdjęciach, torze Le Mans którego bezpośredni odpowiednik mamy w GT5 (na prawdę ładniejszy) i samochodach premium - nawet biorąc poprawkę na telewizor GT5 wypada lepiej, ale wiem że biorąc inny zestaw tras i aut porównanie może dać inny wynik. Ale mimo wszystko poziom wykonania FM4 przebija resztę racerów na rynku konsolowym i jest na na prawdę godnym poziomie i x360 nie ma się czego wstydzić.
Mimo wszystko pograłbym dalej, ale (sorry za słownictwo) kur** JAK MOŻNA DAĆ NA PROMOCJĘ TAK POTĘŻNEJ GRY TAKIE BADZIEWIE CO NAWET CIĘŻKO NAZWAĆ KIEROWNICĄ?!?!?! Gra była spięta z czymś takim
http://www.ultima.pl/kierownica_mad_catz_racing_wheel_bezprzewodowa/i9716/ - 500zł z takie coś? WTF? Przecież to miało ze 180 stopni obrotu, brak FF, wibracji też nie było (albo nie były wyczuwalne), pedały tak tragiczne i tak nie stawiające oporu (dosłownie żadnego) że te od DFGT mogą wydawać się szczytem marzeń, plastik tak cienki że mocniejsze ściśnięcie łapy mogłoby je połamać. Na prawdę czegoś tak kiepskiego nie spodziewałem się, dramat totalny, zero wyczucia, zero feelingu z prowadzenia auta, dramat na całej długości - mogli pozostać przy padzie przy którym gra na pewno jest 100x bardziej przyjemna (tak zakładam - mnóstwo grałem w FM2 na padzie, trochę mniej w FM3 - więc nie sądzę że to zepsuli). Szczerze współczuję posiadaczom x360 że nie mogą sobie kupić porządnej kierownicy na poziomie DFGT w podobnej cenie.
ps. jedna rzecz mnie rozwaliła totalnie - siedzę i czekam na załadowanie wyścigu (FM4 może w konkurencji długości loadingów śmiało konkurować z GT5
), koleś widząc to że się niecierpliwię mówi "niestety trzeba chwilę poczekać bo gra ładuje się z blu-ray który nie jest szybki"