Moje 3 grosze po ograniu dema - nie skończyłem całego, dość długie jest.
Jeżeli ktoś liczył, że to będzie kolejne Uncharted, sporo się mylił. Strzelania jest bardzo mało, nie tylko ze względu na fakt, że jest mało amunicji, ale również dlatego, że zdecydowanie lepiej się jest skradać. Szczególnie, kiedy trafiamy do pomieszczenia z Runnerem. Jak nas złapie to Game Over, nie ma nawet żadnego QTE. Walka wręcz jest za to bardzo dobrze dopracowana, animacje zostawiają Uncharted sporo z tyłu, grafika jest bardzo szczegółowa i buduje klimat. Nie mam pojęcia ile ma ten build, ale Niegrzeczne Pieski znowu wspięły się na wyżyny.
Samo demo jest niezwykle klimatyczne, zwiedzając i skradając się po zrujnowanych wieżowcach miejscami przed oczami miałem sceny z "Jestem Legendą", kiedy to bohater filmu wszedł do budynku z mutantami. Tutaj ta niewiedza czy ktoś faktycznie jest w budynku budzi niepokój, a unikanie mutantów i słyszenie jak hałasują z daleka sprawia, że autentycznie można się bać.
No to gwoli podsumowania - jest to moim skromnym zdaniem zdecydowany must have jeśli chodzi o PS3, na pewno jedna z ostatnich wielkich gier na tą konsolę. Obok niej nie da się przejść obojętnie.
Naughty Dog ma teraz dwie świetne serie - Uncharted jako ekstra strzelankę na kanwie Indiany Jones'a, z Drake'iem jako postacią pełną humoru i obok tego The Last of Us, pełną ciężkiego klimatu przygodę w zrujnowanym świecie.