Autor Wątek: [archiwum] Playstation 3 - Temat główny  (Przeczytany 1074448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

farin

• Pionier
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: [archiwum] Playstation 3 - Temat główny
« Odpowiedź #21080 dnia: Kwietnia 28, 2011, 10:30:41 am »
Nie chcę się wtrącać, ale muszę powiedzieć, że mi z konta zniknęła kasa. Poszło jakąś płatnością elektroniczną, której na bank nie dokonałem. Zazwyczaj jak płaci się kartą to jest opisane za co lub gdzie. Przy tej transakcji nic nie ma. Musiałem zablokować kartę.
Piszę poważnie - to nie żart.
PSN ID: Fariniasty, www.marszand.net - beta testy - wrzucaj, udostępniaj, wymieniaj!

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #21081 dnia: Kwietnia 28, 2011, 10:31:55 am »
Jak znika ? Nawet jakbyś miał limit 1zł to ktoś może ci ten 1zł zabrać - o czym będziesz wiedział bo dostaniesz smsa XD

Fakt! Lecę do banku ratować moje 1zł!!! :P

Magiq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 66
« Odpowiedź #21082 dnia: Kwietnia 28, 2011, 10:33:46 am »
Nie chcę się wtrącać, ale muszę powiedzieć, że mi z konta zniknęła kasa. Poszło jakąś płatnością elektroniczną, której na bank nie dokonałem. Zazwyczaj jak płaci się kartą to jest opisane za co lub gdzie. Przy tej transakcji nic nie ma. Musiałem zablokować kartę.

:!:

Jak znika ? Nawet jakbyś miał limit 1zł to ktoś może ci ten 1zł zabrać - o czym będziesz wiedział bo dostaniesz smsa XD

Fakt! Lecę do banku ratować moje 1zł!!! :P
Tobie może nie robi 1zł (jak masz taki limit to po Wuj ci ta karta), ja chętnie też bym nawet niepozorny grosik wziął od tych 70,000,000 ludzi  :mrgreen:

Tak czy owak Sony ma przeYebane. Procesów będzie masa - począwszy od tych w których ktoś ustracił środki, przez niewywiązanie się z ochrony danych, po takie w których ktoś nie mógł ściągnąć czegoś ze store  za co wcześniej zapłacił :F
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2011, 10:45:19 am wysłana przez Magiq »

prart

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 95
  • PSN ID: prarts
« Odpowiedź #21083 dnia: Kwietnia 28, 2011, 10:42:20 am »
Śmigaj do banku, zgłoś sprawę. Logując się na swoje konto przez neta (do usługi bankowości elektronicznej) masz co oczywiste znacznie mniejszy wgląd do danych o operacjach niż pracownik banku. Kiedyś widziałem swoje konto, po zalogowaniu się kierownika oddziału banku w systemie - w zaskoku byłem, jakie tam informacje i statystyki były (a potem ładnie oferty kredytowe z tego uklejają). Jeśli jej u Ciebie nie widać, to MUSI być ją widać z poziomu banku - skoro kasa zginęła to zaksięgował operację. Wnieś o jej anulowanie i poradę jak się zabezpieczyć na przyszłość (wydanie nowej karty?). Jak kur** będą robić problem, to w innym oddziale zgłoś zagubienie karty i tak czy srak będą musieli wydać Ci nową ale to wariant gorszy (dłużej będziesz czekał na nową kartę, co wydłuża okres ryzyka kolejną kradzieżą no i ja nie lubię kłamać).
A jak masz czas i wolę, to po otrzymaniu informacji o transakcji, idź z nimi na Policję.

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #21084 dnia: Kwietnia 28, 2011, 10:46:23 am »
Tobie może nie robi 1zł (jak masz taki limit to po Wuj ci ta karta), ja chętnie też bym nawet niepozorny grosik wziął od tych 70,000,000 ludzi  :mrgreen:

Tak czy owak Sony ma przeYebane. Procesów będzie masa - począwszy od tych w których ktoś ustracił środki, przez niewywiązanie się z ochrony danych, po takie w których ktoś nie mógł ściągnąć czegoś ze store  za co wcześniej zapłacił :F

Tak właśnie kradną kasę z kart. Nie czyszczą konta, tylko pobierają małe kwoty z wielu kont. Limit teraz ustawiłem sobie niższy niż miałem wcześniej, ale powiadomienie sms mam ustawione od najniższej kwoty. Także jeśli nawet ktoś mi coś ukradnie, to będzie tego mało i od razu dostane wiadomość. Wtedy będę myślał o zmianie karty. Tylko tak jak pisałem, nie udało mi się dokonać żadnej płatności moją nową kartą. Za każdym razem jak wpisywałem dane wywalało jakiś błąd i nie dokonałem zakupu.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #21085 dnia: Kwietnia 28, 2011, 10:49:45 am »

Ile ci zniknęło?

LukeSpidey

• J-23
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #21086 dnia: Kwietnia 28, 2011, 10:53:09 am »
To wymuszenie zmiany hasła to pierwsza dobra wiadomość od Sony od początku armagedonu.  :lol:

farin

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #21087 dnia: Kwietnia 28, 2011, 10:57:20 am »
@Prart
Do sprawy kradzieży danych konta podchodziłem z dystansem, ale dla pewności dziś sprawdziłem konto... no i wyszło. Od razu zadzwoniłem do banku i próbowałem dowiedzieć się więcej o transakcji, ale babka powiedziała mi, że widzi tylko to co ja na stronie. Nie wiem na ile w tym prawdy, ale dokładnie doradziła mi to samo - czyli żeby zgłosić sprawę na policję, a kartę zablokować - co też od razu zrobiłem. Z policją bawić się już nie będę, bo miałem już do czynienia z ich system działania w takich sytuacjach, a kwota jest zbyt mała żeby wszcząć postępowanie. Zniknęło mi około 10$.
PSN ID: Fariniasty, www.marszand.net - beta testy - wrzucaj, udostępniaj, wymieniaj!

Leszke

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 142
  • Piwo jest dowodem na to, ze Bog nas kocha!!!
« Odpowiedź #21088 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:05:36 am »
To wymuszenie zmiany hasła to pierwsza dobra wiadomość od Sony od początku armagedonu.  :lol:
ja nie chce zmieniac mojego hasła :cry:

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #21089 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:08:09 am »
ale babka powiedziała mi, że widzi tylko to co ja na stronie.
Lol, jaki bank i jaka transakcja?

btw nowe oswiadczenie

"The entire credit card table was encrypted and we have no evidence that credit card data was taken."
"While all credit card information stored in our systems is encrypted and there is no evidence at this time that credit card data was taken, we cannot rule out the possibility,
Wiec raczej nie ukradli i bylo zakodowane.
http://www.eurogamer.net/articles/2011-04-28-sony-your-card-data-data-was-encrypted
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2011, 11:10:59 am wysłana przez KKRT »

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #21090 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:15:30 am »
Ja poproszę screeny z systemu transakcyjnego (dane osobowe może zamazać w paintcie)  :lol:

Magiq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21091 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:18:38 am »
Ja poproszę screeny z systemu transakcyjnego (dane osobowe może zamazać w paintcie)  :lol:
Hahaha wiedziałem - ale co się dziwić. Wszędzie tyle troli się czai na okazję  :grin:

farin

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #21092 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:19:17 am »
BZWBK, transakcja przez PAYU i nic więcej nie jest napisane, a powinno. Transakcja 20 kwietnia.
Wiem, że nic nie kupowałem i nie płaciłem kartą. Piszę tylko po to żebyście sami sprawdzili, czy u Was jest wszystko ok.
Kartę dopiero co wyrobiłem i jedyne gdzie podałem jej dane to PSN stąd też moje podejrzenie, że coś jednak jest na rzeczy.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #21093 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:21:45 am »
Chyba nikt nie dawał?
http://blog.eu.playstation.com/2011/04/28/playstation-network-and-qriocity-outage-faq/
FAQ--dowiadujemy się że być może PSN wróci w przeciągu tygodnia. A kiedy tak się stanie to będzie FW który wymusi na użytkowniku zmianę hasła.

Ciekawe kwestia.
Keep in mind, however, that your credit card security code (sometimes called a CVC or CSC number) has not been obtained because we never requested it from anyone who has joined the PlayStation Network or Qriocity, and is therefore not stored anywhere in our system.

Od nikogo nie wymagali kodu zabezpieczającego karty? A to to co?

Przecież wymagali podania tego kodu przy dołączania karty. Po co te kłamstwa?

prart

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21094 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:31:10 am »
@Prart
Do sprawy kradzieży danych konta podchodziłem z dystansem, ale dla pewności dziś sprawdziłem konto... no i wyszło. Od razu zadzwoniłem do banku i próbowałem dowiedzieć się więcej o transakcji, ale babka powiedziała mi, że widzi tylko to co ja na stronie. Nie wiem na ile w tym prawdy (...)
Dokładnie tyle samo, co rozsądku w jeździe pod prąd na autostradzie. Pierdoli głupoty, odpusć sobie telefony tylko osobiście idź do placówki BZWBK.
Od razu skontaktuj się też z PayU, że Cię okradli i żądasz informacji - niech się tłumaczą.

farin

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #21095 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:31:54 am »
@Iras

- jeśli zwrócisz uwagę to przy każdej płatności zostawiłem informacje gdzie było płacone. Przy tej jednej nic poza tym co widać nie ma. Normalnie chociaż identyfikator transakcji powinien być.

prart

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21096 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:34:37 am »
BZWBK, transakcja przez PAYU i nic więcej nie jest napisane, a powinno. Transakcja 20 kwietnia.
Od razu włącz sobie nowe zabezpieczenie 3Dsecure (o ile banku nie zmienisz) - wszelkie transakcje internetowe z Twojego konta wymagają potwierdzenia kodem z sms, choćby złodzieje mieli wszystkie Twoje dane, przelew nie pójdzie bez niego (coś jakbyś robił przelew ze swojego konta poprzez BZWBK24).

Wiadomość scalona: Kwietnia 28, 2011, 11:36:36 am
@Iras

- jeśli zwrócisz uwagę to przy każdej płatności zostawiłem informacje gdzie było płacone. Przy tej jednej nic poza tym co widać nie ma. Normalnie chociaż identyfikator transakcji powinien być.
A co masz pod "Więcej"?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2011, 11:36:36 am wysłana przez prart »

farin

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #21097 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:39:48 am »
ELECTRON 3392 PŁATNOŚĆ KARTĄ PAYU S.A. PLATNOSCI.PLINTERNET

Dodam, że internetu nie zamawiałem....
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2011, 11:41:37 am wysłana przez farin »

Leszke

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #21098 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:48:14 am »
Właśnie dostalem sms o obciązeniu konta 23,80zł przez PayU :o...pomyslałem i doszedłem do wniosku, ze to zaległy przelew w allegro który wisiał od 2tygodni :lol: swoja drogą zastanawialem sie dlaczego tak długo wisiał.
Pewnie masz to samo farin, luzik :P A 10$ to bardziej na jakies zakłady bukmacherskie mi pasuje ;)

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #21099 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:50:09 am »
Haker z Polski wykrada z Sony dane osobowe ponad 75 milionów użytkowników, a później kartą jednego z nich płaci za internet przy pomocy systemu transakcyjnego PayU. Zaiste interesujące.

punisher85

• Pawka Morozow
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #21100 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:57:39 am »
Od razu włącz sobie nowe zabezpieczenie 3Dsecure (o ile banku nie zmienisz) - wszelkie transakcje internetowe z Twojego konta wymagają potwierdzenia kodem z sms, choćby złodzieje mieli wszystkie Twoje dane, przelew nie pójdzie bez niego (coś jakbyś robił przelew ze swojego konta poprzez BZWBK24).

poczytaj regulamin 3dsecure na bzwbk - działa to tylko z stronami które wspierają tą usługę, jeśli takowa strona tego nie wspiera przelew odbywa się na starych zasadach(a dla kart mastercard nie dochodzi do skutku)....z tego co się orientuje PSN nie obsługiwało 3Dsecure

LukeSpidey

• J-23
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #21101 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:59:21 am »
To w polu "Wpisz nowe hasło" wpiszesz stare.  :lol:

farin

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #21102 dnia: Kwietnia 28, 2011, 12:00:25 pm »
Iras, możesz mi wierzyć lub nie, wszystko mi jedno. Płatność przeszła przez PAYU, a ja wiem, że nic nie kupowałem. Napisałem Wam to tylko po żebyście sami sprawdzili, czy u Was jest ok.
Do jednego konta mam 2 karty, przy czym vise wyrobiłem tylko dla tego żeby móc coś normalnie w końcu w PSN kupić (druga to maestro), dane nowej karty podałem tylko w PSN - z resztą jak widać jest tam płatność.

I nie, nie płaciłem za internet ani nie kupowałem polskiego internetu.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2011, 12:05:04 pm wysłana przez farin »

prart

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21103 dnia: Kwietnia 28, 2011, 12:03:43 pm »

poczytaj regulamin 3dsecure na bzwbk - działa to tylko z stronami które wspierają tą usługę, jeśli takowa strona tego nie wspiera przelew odbywa się na starych zasadach(a dla kart mastercard nie dochodzi do skutku)....z tego co się orientuje PSN nie obsługiwało 3Dsecure
Czytałem, byłem i robiłem: PayU wspiera 3DSecure. Więc jak ją włączy, będzie miał wyższy poziom bezpieczeństwa.

Wiadomość scalona: [time]Kwiecień 28, 2011, 12:05:05 pm[/time]
Zmienisz na nowe, po czym zmienisz ponownie na stare - ciekawe czy to przejdzie.

Wiadomość scalona: Kwietnia 28, 2011, 12:07:45 pm
Haker z Polski wykrada z Sony dane osobowe ponad 75 milionów użytkowników, a później kartą jednego z nich płaci za internet przy pomocy systemu transakcyjnego PayU. Zaiste interesujące.
Macie go jak na tacy:
Do tego trzeba dodac najnowsze CFW - Rebug - z masa opcji jak np wylaczenie hdcp. Na liste programow z PS2 i PSP nie starczyloby miejsca na forum. Ale wszystko przed PS3, bo scena istnieje troche ponad pol roku...
Proszę.  :troll:
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2011, 12:07:45 pm wysłana przez prart »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #21104 dnia: Kwietnia 28, 2011, 12:30:26 pm »
Iras, możesz mi wierzyć lub nie, wszystko mi jedno. Płatność przeszła przez PAYU, a ja wiem, że nic nie kupowałem. Napisałem Wam to tylko po żebyście sami sprawdzili, czy u Was jest ok.
Do jednego konta mam 2 karty, przy czym vise wyrobiłem tylko dla tego żeby móc coś normalnie w końcu w PSN kupić (druga to maestro), dane nowej karty podałem tylko w PSN - z resztą jak widać jest tam płatność.

To nie jest kwestia mojej wiary. Zresztą nie wykluczam, że padłeś ofiarą złodzieja. Po prostu bardzo nisko oceniam prawdopodobieństwo, że ma to cokolwiek wspólnego z incydentem z Sony.

Wojtq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #21105 dnia: Kwietnia 28, 2011, 12:36:05 pm »
Ciekawe jakie kroki podejmie Sony w celu odbudowy swojej reputacji, jak już wszystko się uspokoi i wyjaśni. Ja chyba nigdy nie zdecyduję się na rejestrację mojej karty w ich usłudze.
PSN ID: WojtqGO

Magiq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21106 dnia: Kwietnia 28, 2011, 12:41:24 pm »
Podejrzewam że To się odbije brakiem zaufania również u konkurencji i w wszędzie indziej gdzie się używa takiej formy płatności.
Pewne jest to że gorzej już być nie może - więc będzie lepiej  :lol:

Btw
Kto posiada PSP GO i czeka na jakąś premiere ?  :lol:

Spidey^

• Gość
« Odpowiedź #21107 dnia: Kwietnia 28, 2011, 13:06:49 pm »
I może jeszcze powiesz, że nie miałeś ustawionego potwierdzenia kodem sms każdej transakcji??? :o :o :o

farin

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #21108 dnia: Kwietnia 28, 2011, 13:11:33 pm »
Jeśli robiłem przelew sam, czy poprzez płatności24 to tak miałem zabezpieczenie smsem. Płacąc visa (za grę w PSN) i podając kod zabezpieczający nie dostałem SMSa z kodem tylko od razu ściągało kasę.

Leszke

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #21109 dnia: Kwietnia 28, 2011, 13:14:33 pm »
Jeśli robiłem przelew sam, czy poprzez płatności24 to tak miałem zabezpieczenie smsem. Płacąc visa (za grę w PSN) i podając kod zabezpieczający nie dostałem SMSa z kodem tylko od razu ściągało kasę.
nom bo tak jest jesli używamy karty, a ktoś miał inaczej? :roll:

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #21110 dnia: Kwietnia 28, 2011, 13:27:39 pm »
Hakierzy korzystają z serwisu www.platnosci.pl do kradzieży pieniędzy z konta.  :roll:

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #21111 dnia: Kwietnia 28, 2011, 14:28:05 pm »
Geohot: "PSN hack nothing to do with me"

"Running homebrew and exploring security on your devices is cool, hacking into someone else's server and stealing databases of user info is not cool. You make the hacking community look bad, even if it is aimed at douches like Sony.

http://geohotgotsued.blogspot.com/2011/04/recent-news.html

Wiadomość scalona: Kwietnia 28, 2011, 14:43:01 pm
Zaraz chwila - takie samo hasło jak na PSN mam też na forum. Jak nagle zacznę pisać o tolerancji dla gejów, moim poparciu Kaczyńskiego, zaletach wegetarianizmu, dołączeniu do lokalnej grupy ekoterrorystów, przesiadce na Szitendo czy porzuceniu piwa - to będzie znak, że ktoś wjebał się na moje konto!
Liczę na włam w takim razie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2011, 14:43:01 pm wysłana przez Jacek84 »

prart

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21112 dnia: Kwietnia 28, 2011, 15:10:47 pm »
Nie licz na włam, licz na siebie!

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #21113 dnia: Kwietnia 28, 2011, 15:38:28 pm »
W sumie umknął mi Kaczyński. Już nie liczę.

Jeszcze jeden niusik dla spragnionych:

--------------------------------------------------

Sony expects PSN will be back by 3rd May

http://www.eurogamer.net/articles/2011-04-28-sony-expects-psn-will-be-back-by-3rd-may

pankracy

• ZMP-owiec
  • Reputacja: -11
« Odpowiedź #21114 dnia: Kwietnia 28, 2011, 15:52:18 pm »
Jeśli dotychczas Apple ich nie kupiło (bo to o takim dogadaniu była mowa), to tym bardziej nie zrobią tego teraz.

Swoją drogą, pomijając sprawę zabezpieczeń, Sony zachowało się prawidłowo. Od razu wyłączyli PSN, zamiast udawać że nic się nie dzieje i licząc że sprawa się nie rozejdzie. Przypominam że Live też miał kiedyś nagłą awarię dwutygodniową, po czym nie dostaliśmy nawet jasnego komunikatu co było przyczyną. A możliwe przecież, że to samo.

yyy to bylo zupelnie co innego, bodajze cos z serverami. ms nie wylaczyl xbox live, problemy byly przez 2 tygodnie, ale niektorzy po 2-3 dniach juz sie logowali do xbl.

LoNdEk

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #21115 dnia: Kwietnia 28, 2011, 17:58:49 pm »
Podobno cala ta akcja moze kosztowac Sony nawet $$ 1,5 bln

Ogur

• Gość
« Odpowiedź #21116 dnia: Kwietnia 28, 2011, 18:03:48 pm »

Skąd info?

Solid Snake 1989

• MIR
  • Reputacja: 101
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #21117 dnia: Kwietnia 28, 2011, 18:07:20 pm »
Ja widziałem 10 mld.
Londek wiesz że "nasze" mld to amerykańskie bln?

Ogur

• Gość
« Odpowiedź #21118 dnia: Kwietnia 28, 2011, 18:07:57 pm »
Ja widziałem 10 mld.
Londek wiesz że "nasze" mld to amerykańskie bln?

Właśnie do tego chciałem nawiązać. :P

LoNdEk

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #21119 dnia: Kwietnia 28, 2011, 19:26:49 pm »

Skąd info?

By 0320 GMT today, Sony shares were down 4.8 percent, in a broader market up 1.3 percent, whilst Larry Ponemon, chairman and founder of network security group The Ponemon Institute (that’s Ponemon) has suggested that the hackers may cost Sony up to $20 for every single PSN user – $1.5 billion in total.

http://www.thesixthaxis.com/2011/04/28/sony-share-value-plummets/

Wiadomość scalona: Kwietnia 28, 2011, 19:29:20 pm
Sony: Credit data risked in PlayStation outage

.... the potential cost of the PlayStation breach at more than $24 billion.

http://www.forbes.com/feeds/ap/2011/04/26/technology-specialized-consumer-services-us-sony-playstation-credit-cards-warning_8436469.html
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2011, 19:29:20 pm wysłana przez LoNdEk »