Jak to ideologii? Jest określenie lewica/prawica, jak się pomieszało to nie używać i tyle, a nie wszyscy przyczepiają wszystkim łatki lewaków/katoli/homosiów/komunistów, itd.
Sprawdź skąd wzięło się pojęcie prawica/lewica i jak potem ewoluowało. Wtedy zobaczysz, że jednak ma to sens, choćby taki, że przynajmniej nie ma kłótni o ustawienie w Sejmie.
Ja zwyczajnie chciałbym, aby ludzie zrozumieli w końcu, że demokracja to "pozwolić innym żyć jak chcą" a nie "pozwolić innym żyć jak ja chcę"
Nie, to jest anarchizm tudzież libertarianizm w demokracji.
I dlatego jestem za aborcją, rozdziałem Kościoła od państwa, legalizacją związków homoseksualnych - ponieważ jest to jedynie WYBÓR. Nie chcesz, nie korzystaj. Nie chcesz zabijać nienarodzonego dziecka? Nie dokonuj aborcji, natomiast nie rozumiem dlaczego ktoś ma czelność mówić innym jak mają żyć. I to najbardziej boli w Polsce.
Historia religijna Europy + obyczajowośc w Polsce + 90% społeczeństwa to Katolicy = pewien konserwatyzm i lepiej się z tym pogódź albo wyjedź.
O ch**, a Marx był politykiem?
Zalezy według jakiej szkoły. Dla jednych tylko ideologiem, dla drugich politykiem.
Ideologie sa uniwersalne, my bad. Chciałem bardziej powiedzieć, ze ciężko każdą sferę życia danej ideologii przenieść i zastosować w danej społeczności/kulturze. Znaczy da się, ale jest to niemal niewykonalne(w praktyce, w normalnej polityce a nie political fiction a'la UPR).
To był idealny moment by na fali ogólnego poczucia wolności i silnej tożsamości narodowej napier**lać wolnorynkową propagandą i bawić się w Balcerowicza. Po prostu za długo trwało "dekomunizowanie". Na szczęście. Zresztą, dalej nie ma dla nich miejsca, bo nie potrafią zebrać podpisów.
Na pewno nie. Polacy chcieli mieć wolny rynek w sklepach a komunizm w pracy. Wolnorynkowy entuzjazm(od którego do czystej prawicy daleko, przecież nawet SLD czy PiS zakłada gospodarkę wolnorynkową tylko z większa ilością ingerencji, wyższe podatki etc.) upadł po tym jak skoczyło bezrobocie do +20% i zaczęło się cięzkie życie w wolnym kraju(po rewolucji, bądź co bądź). Nie wiem czy ktoś wtedy myslał o Smithcie skoro Keynes im się średnio podobał.
Gówno w dupie. Na przykład, na zachodniej fali "red scare", lata przed pakietem New Deal ciężko mówić o socjaliźmie w USA. A Hoover zrobił shitstorm w latach '30.
Hola hola, mówię o Polsce i Ziutku P.
Nowy PPS powstał przed '89.
Ale to tylko jedna strona, i to ta, która jest wpisana w historię Europy bardzo mocno.
Platforma nigdy nie była partią liberalną. Tzn była, jak obiecywała podatek liniowy. Czyli przez ca. 15 minut spotów i wypowiedzi.
Jak powstała(chyba 2000/2001) to była legit liberalna.