Autor Wątek: [archiwum] Co Was wkurza?  (Przeczytany 829808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ciapkas

• Gość
Odp: [archiwum] Co Was wkurza?
« Odpowiedź #11040 dnia: Września 14, 2009, 20:07:03 pm »
JJ

Mi nie pasi bo ja mam jakies dziwne blokady jak czytam właśnie takie aforyzmy. Nie mogę i już. :P

A Lenin jest zajebisty to prawda. Polecam Ci nie tylko jego własne teksty, ale też teksty osób z jego otoczenia o nim. Kawał z niego skurwiela był, ale jeśli chodzi o ideologie i 'siłę przekonań' to mistrzostwo świata.

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #11041 dnia: Września 15, 2009, 14:46:35 pm »
"Oda do młodości" na pamięć, nieeeeeeeeeeeeeeeeee! :(

Devilek

• Łajka
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #11042 dnia: Września 15, 2009, 15:36:11 pm »
LM na polsacie.... co to ma być same 2 ligowe zespoły puszczają ku*wa!
Yeahh, me and hate that's an odd couple

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #11043 dnia: Września 15, 2009, 15:39:07 pm »
To ty w gimnazjum jesteś?

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #11044 dnia: Września 15, 2009, 15:45:27 pm »

Nie, w 2 LO.

Devilek

• Łajka
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #11045 dnia: Września 15, 2009, 15:47:17 pm »

Nie, w 2 LO.
A teraz odpowiedz sobie na pytanie czy warto się tego uczyć czy brać przykład od innych i olać sprawę i dostać pałe.
Yeahh, me and hate that's an odd couple

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #11046 dnia: Września 15, 2009, 15:56:44 pm »
Jasne, że olać. Lepiej w tym czasie przeczytać wartościową książkę dla przykładu.

blancjaone

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #11047 dnia: Września 15, 2009, 16:00:01 pm »
"Oda do młodości" jest rewelacyjna.
Uwielbiam, poważnie.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #11048 dnia: Września 15, 2009, 16:57:57 pm »

Nie, w 2 LO.
Ja myślałem że takimi pierdołami jak nauka wierszyków na pamięć to już w liceach ludziom głowy nie zawracają...  :???:
Przynajmniej u mnie tak było.

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #11049 dnia: Września 15, 2009, 19:06:00 pm »
Wkurza mnie, a nawet wkuuuuurwia biologia i francuski. Pierwsze to czysta nuda i kucie gówna w formie specjalistyczno-naukowej, którego za ciula nie mogę pojąć.

Drugie natomiast to pedalskie słówka, zwroty i whuj dużo wszystkiego. I po co ja się tego języka uczę? :(

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #11050 dnia: Września 15, 2009, 19:21:49 pm »
Wkurza mnie, a nawet wkuuuuurwia biologia i francuski. Pierwsze to czysta nuda i kucie gówna w formie specjalistyczno-naukowej, którego za ciula nie mogę pojąć.

Drugie natomiast to pedalskie słówka, zwroty i whuj dużo wszystkiego. I po co ja się tego języka uczę? :(
Podobnie miałem. We francuskim zawsze mialem wrazenie ze wszystkie slowka sa do siebie blizniaczo podobne. :/

Desser

• Pawka Morozow
  • Demons don't wear white
« Odpowiedź #11051 dnia: Września 15, 2009, 19:28:54 pm »
Francuski jest fajny w tym aspekcie, ze nawet jesli ktos by Cie obrazal, to dla nieznajacego jezyka brzmi to jakby prawil Ci komplementy :lol:

Wkurza mnie, ze mnie oczy bola i to, ze dopiero w sobote wesele :(

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #11052 dnia: Września 15, 2009, 19:31:09 pm »
Francuski jest fajny w tym aspekcie, ze nawet jesli ktos by Cie obrazal, to dla nieznajacego jezyka brzmi to jakby prawil Ci komplementy :lol:

Wkurza mnie, ze mnie oczy bola i to, ze dopiero w sobote wesele :(
Moja nauczycielka miała taki patent, zawsze wrzucała po francusku z uśmiechem na twarzy i mało kto sie orientował że został zmieszany z błotem.  :lol:

_Music

• Łajka
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #11053 dnia: Września 15, 2009, 20:27:30 pm »
Francuski jest fajny w tym aspekcie, ze nawet jesli ktos by Cie obrazal, to dla nieznajacego jezyka brzmi to jakby prawil Ci komplementy

Jak to w matrixie zostało celnie powiedziane: "uwielbiam przeklinać po francusku- to tak jakby podcierał sobie dupę jedwabiem"  :]

blancjaone

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #11054 dnia: Września 15, 2009, 23:42:14 pm »
Potwierdzam, że francuski jest pedalski - pedał, który mnie podrywał w tym roku nad morzem mówił po francusku. :lol:

paprot

• J-23
  • PSN ID: paprotPL
« Odpowiedź #11055 dnia: Września 16, 2009, 15:46:23 pm »
angina ropna :mad:

ubol

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 16
  • PSN: urytuPL
« Odpowiedź #11056 dnia: Września 19, 2009, 00:17:06 am »
Nie wiedziałem że Ps3 ma aż tyle wspólnego z PieCem, a w szczególności niespodziewane zwiechy np. w Killzone 2 podczas roz*ierdolu przez sieć, i tak co najmniej 100 ptków poszło się kochać :x

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2009, 00:19:19 am wysłana przez ubol »

Marins

• Gość
« Odpowiedź #11057 dnia: Września 19, 2009, 09:58:48 am »
100 pkt to nic ja raz straciłem ponad 500 :( w ten sam sposób.

Diuk

• Gość
« Odpowiedź #11058 dnia: Września 19, 2009, 10:03:44 am »
Automat zżarł mi 2.50. Cipka.

Johnny B. Goode

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #11059 dnia: Września 19, 2009, 10:13:47 am »
100 pkt to nic ja raz straciłem ponad 500 :( w ten sam sposób.
Też macie 3 minutowe wczytywanie?

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
« Odpowiedź #11060 dnia: Września 19, 2009, 15:20:30 pm »
Strasznie denerwuje mnie granie pod publiczkę kaczyńskiego, wprowadzając co rusz te idiotyczne żałoby. Srsly, kogo obchodzą ci górnicy? o_O Na początku wprowadzono żałobę w rudzie śląskiej - i to ma sens, bo ten wypadek ma wymiar regionalny, powinien obchodzić regionalnych ludzi i powinien być opłakiwany w regionie. Ale co do chuja obchodzi krakowiaka, że gdzieś na śląsku na raz zginęło 12 osób, zamiast - powiedzmy - tyle samo na drogach, na przestrzeni dwóch godzin? Straszne zaniżenie wagi żałoby narodowej (a jakby na raz zginęło 1000 profesorów wyższych uczelni, to rozumiem, że żałoba będzie taka sama, jak w przypadku śmierci 12 górników?), zahamowanie pewnych sektorów gospodarki na dwa dni... brawo kaczka, brawo. Wygrałeś internet.

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #11061 dnia: Września 19, 2009, 15:46:35 pm »
No Miazga jak giną górnicy to jest tragedia, wg mnie, mimo że mieszkam na podkarpaciu.Ale... Żałobę można wprowadzić, tak jak mówisz regionalnie albo tak, żeby nic nie było z tego względu odwoływane. Ktoś kiedyś wymyślił taryfikator żałób u Kaczyńskiego. Troche prawda bo w sumie nie wiadomo co by zrobił jakby o wiele większa tragedia się stała(nie daj Boże). Proporcjonalnie?

Błąd zrobił kiedyś, teraz za każdym razem jak się takie coś stanie musi wprowadzać żałobę. Niestety.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #11062 dnia: Września 19, 2009, 15:46:51 pm »
Fakt, to jest tragedia, ale dziennie na drogach ginie więcej osób, a co dzień żałoby nie ma.
Decyzja taka a nie inna, ponieważ zginęli w "spektakularny" sposób (no- inny niż 90% zgonów w tym kraju), tak jak z tym autobusem we Francji (spadający z urwiska bus- jak w filmie).

No ale cóż, teraz będzie w mediach przekrzykiwanie która partia jest bardziej "pro-społeczna" i więcej pomocy zaoferuje.

blach0r

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
  • PSN id: purePwnerer
« Odpowiedź #11063 dnia: Września 19, 2009, 18:56:05 pm »
bump, bump, bump.

Z całym szacunkiem dla nich i dla ich rodzin, ale co oni zrobili dla Polski? Wydobywali węgiel (czy czego ta kopalnia tam była - proszę, nawet nie wiem)? Przecież gro węgla sprowadzamy z Chin itp wydobywczych potęg. To jest farsa, już przy ostatniej żałobie pisałem - tylko ktoś umrze w spektakularnych okolicznościach - żałoba. Na to miano zasługują ludzie wybitni, którzy coś zrobili dla tego kraju. Dżiz, ile bardziej produktywnych osób umiera teraz w szpitalach czy wypadkach samochodowych...
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2009, 18:57:41 pm wysłana przez blach0r »

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #11064 dnia: Września 19, 2009, 19:14:16 pm »
Gdyby nie ci ludzie, większość z was gniłaby w domach bez światła i ogrzewania, ignoranci. Tysiące górników codziennie naraża pod ziemią życie, a dwa dni żałoby to okazanie minimum szacunku, który im się należy. A że przy tym dyskotekę odwołali? Peszek.

Przecież gro węgla sprowadzamy z Chin itp wydobywczych potęg.

Łączny import węgla do Polski w 2008 roku wyniósł 10 milionów ton, wydobycie - ponad 83 miliony.

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #11065 dnia: Września 19, 2009, 19:20:48 pm »
Gdyby nie ci ludzie, większość z was gniłaby w domach bez światła i ogrzewania, ignoranci. Tysiące górników codziennie naraża pod ziemią życie, a dwa dni żałoby to okazanie minimum szacunku, który im się należy. A że przy tym dyskotekę odwołali? Peszek.

Przecież gro węgla sprowadzamy z Chin itp wydobywczych potęg.

Łączny import węgla do Polski w 2008 roku wyniósł 10 milionów ton, wydobycie - ponad 83 miliony.

Idąc dalej- na drogach też giną ludzie zapewniający różne dobra, ignorancie!

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #11066 dnia: Września 19, 2009, 19:25:46 pm »
Przepraszam Iras, ale to jest hmmmmm głupi argument?

W jakim ustroju żyjemy? Pracują społecznie? Ktoś zmusza ich do pracy?

Nieszczęśliwy wypadek, tragedia. Tyle. Każdy sam powinien wiedzieć w jaki sposób okazać współczucie. Narzucanie tego odgórnie imo mija się z celem.

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #11067 dnia: Września 19, 2009, 19:28:04 pm »
Iras, niestety, sprawia wrażenie osoby, która zgodzi się z Kaczyńskimi, cokolwiek by nie robili. :(

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
« Odpowiedź #11068 dnia: Września 19, 2009, 19:28:50 pm »

Oj murzynie, no ja ciebie proszę. Każdy pracujący człowiek jest ważną komórką społeczeństwa, każdemu należy się szacunek, ale serio - odstaw na chwilę na bok swoją platoniczną miłość do górników, ogólnie związkowców, czy - jak zwal tak zwał - roboli, i pomyśl trzeźwo. Czy śmierć zwykłych, szarych ludzi, nie jakichś wybitnych person, ale po prostu ciężko pracujących fizycznie ludzi, którzy nie umieją przed kamerą poprawnego zdania po polsku wypowiedzieć, jest dobrym pretekstem do hamowania gospodarki, odwoływania imprez, nakłaniania społeczeństwa do sztucznej zadumy, i wreszcie, co najgorsze, do koszmarnej dewaluacji pojęcia "żałoba narodowa"? Nie, kurde, nie jest. Szkoda tych górników, bardzo żal ich rodzin, ale żałoba narodowa powinna dotyczyć tragedii dotykającej całego narodu. Nie tylko związku górników, nie tylko szefostwa kopalni, nie tylko krewnych nieboszczyków, ale WSZYSTKICH POLAKÓW.

Posługując się bardzo prostym, wręcz urągająco banalnym przykładem:
Śmierć papieża - TAK. Ważny człowiek, wspaniały Polak, ogromna strata dla narodu polskiego, tragedia mająca wymiar ogólnonarodowy.
Śmierć robotników - NIE. Ludzie zasługujący na taki sam szacunek jak wszyscy inni, ale nie na taki sam hołd, jak wyżej wymieniony.

blancjaone

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #11069 dnia: Września 19, 2009, 19:31:01 pm »
No, ja tylko napiszę, że z dupy te żałoby są.
Mam wielki szacunek dla wszystkich ludzi, co nie zmienia wyżej wyrażonej opinii.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #11070 dnia: Września 19, 2009, 19:42:21 pm »
Węgiel jest surowcem strategicznym. Górnicy zapewniają ponad połowę energii potrzebnej do jakiegokolwiek funkcjonowania nie tylko gospodarki, ale również codziennego życia. Pracują w wyjątkowo ciężkich i niebezpiecznych warunkach. Sorry, ale przypadkowej śmierci na drodze nijak do tego nie można porównać.

Nie jestem jakimś gorącym zwolennikiem żałoby narodowej, ale skoro już się ja wprowadza, krytykowanie jej i jojczenie na forach internetowych uważam za przekroczenie granicy i przejaw braku szacunku. 13 osób nie żyje, dzieci straciły ojców, żony mężów, rodziny swoich żywicieli, ale najważniejsze, że mnie odwołali dyskotekę! No kur** straszne...

Soul hunter 16

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 60
  • Two different souls in one body.Which one is mine?
« Odpowiedź #11071 dnia: Września 19, 2009, 19:44:44 pm »
W poniedziałki nie ma dyskotet MEGA FAIL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111111111111

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #11072 dnia: Września 19, 2009, 19:53:25 pm »
Węgiel jest surowcem strategicznym. Górnicy zapewniają ponad połowę energii potrzebnej do jakiegokolwiek funkcjonowania nie tylko gospodarki, ale również codziennego życia. Pracują w wyjątkowo ciężkich i niebezpiecznych warunkach. Sorry, ale przypadkowej śmierci na drodze nijak do tego nie można porównać.

Nie jestem jakimś gorącym zwolennikiem żałoby narodowej, ale skoro już się ja wprowadza, krytykowanie jej i jojczenie na forach internetowych uważam za przekroczenie granicy i przejaw braku szacunku. 13 osób nie żyje, dzieci straciły ojców, żony mężów, rodziny swoich żywicieli, ale najważniejsze, że mnie odwołali dyskotekę! No ku*** straszne...
A jak górnik zginie w wypadku samochodowym to też powinna byc żałoba?

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
« Odpowiedź #11073 dnia: Września 19, 2009, 19:54:11 pm »
najważniejsze, że mnie odwołali dyskotekę! No ku*** straszne...

Jesteś absolutnie ślepy na to, co próbują ci przekazać inni ludzie. Czepisz się jednego hasełka, które notabene sam sobie stworzyłeś, i wpierasz je swoim rozmówcom po to, by obnażyć ich rzekomą arogancję, ignorancję oraz egoizm. I wiesz, to jest bardzo kiepski zabieg. Od Cycerona to ty się nie uczyłeś, co widać gołym okiem - dlatego zamiast nieudolnie bawić się w retorykę, spróbuj jednak pomyśleć nad jakimiś argumentami na poparcie swoich przekonań. Aha, może jednak niech to nie będą argumenty pokroju "górnicy są ważni bo robią energię". Stary, ludzi codziennie przyczyniających się do prawidłowego funkcjonowania społeczeństwa są miliony. Czy ci się to podoba czy nie, górnicy nie mają misji. Nie są lepsi od innych. Nie zasługują na hołd, pomniki i medale.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #11074 dnia: Września 19, 2009, 19:54:37 pm »

Nie jestem jakimś gorącym zwolennikiem żałoby narodowej, ale skoro już się ja wprowadza, krytykowanie jej i jojczenie na forach internetowych uważam za przekroczenie granicy i przejaw braku szacunku. 13 osób nie żyje, dzieci straciły ojców, żony mężów, rodziny swoich żywicieli, ale najważniejsze, że mnie odwołali dyskotekę! No ku*** straszne...
A jak górnik zginie w wypadku samochodowym to też powinna byc żałoba?
Musiałoby jechać 15 autobusem.  :???:

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #11075 dnia: Września 19, 2009, 20:20:01 pm »
Jesteś absolutnie ślepy na to, co próbują ci przekazać inni ludzie. Czepisz się jednego hasełka, które notabene sam sobie stworzyłeś, i wpierasz je swoim rozmówcom po to, by obnażyć ich rzekomą arogancję, ignorancję oraz egoizm. I wiesz, to jest bardzo kiepski zabieg. Od Cycerona to ty się nie uczyłeś, co widać gołym okiem - dlatego zamiast nieudolnie bawić się w retorykę, spróbuj jednak pomyśleć nad jakimiś argumentami na poparcie swoich przekonań. Aha, może jednak niech to nie będą argumenty pokroju "górnicy są ważni bo robią energię". Stary, ludzi codziennie przyczyniających się do prawidłowego funkcjonowania społeczeństwa są miliony. Czy ci się to podoba czy nie, górnicy nie mają misji. Nie są lepsi od innych. Nie zasługują na hołd, pomniki i medale.

Wymień przynajmniej jedną, równie istotną dla funkcjonowania państwa grupę zawodową, która pracuje w podobnych warunkach. Niby takich jak górnicy są miliony, ale porównać potraficie jedynie z przypadkowym Kowalskim, który ginie na drodze, a wg mnie to jest dupa nie porównanie.

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #11076 dnia: Września 19, 2009, 20:34:06 pm »

Wymień przynajmniej jedną, równie istotną dla funkcjonowania państwa grupę zawodową, która pracuje w podobnych warunkach. Niby takich jak górnicy są miliony, ale porównać potraficie jedynie z przypadkowym Kowalskim, który ginie na drodze, a wg mnie to jest dupa nie porównanie.

I nie robią tego za darmo. Mój dziadek był górnikiem- dużo kasy bez wykształcenia, szybka i tęga emerytura.

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
« Odpowiedź #11077 dnia: Września 19, 2009, 20:37:02 pm »

Górnik też może zginąc w samochodzie. W wypadku może też zginąć ktoś bardziej wartościowy od ćmolowatego górnika. Rzecz w tym, ze śmierć to śmierć - taką samą tragedią powinna być utrata życia w wypadku samochodowym, co w kopalni. Kaczka najwyraźniej tego nie rozumie. Iras najwyraźniej też nie.

Ludzie, którzy są potrzebni, a pracują w niebezpiecznych warunkach: budowniczy, pracownicy wysokościowi, strażacy,  policjanci. Przykłady można mnożyć.

Zresztą, k**wa, nie chodzi o to, czy górnik wykonuje przejebaną robotę, czy nie; czy policjant ma bardziej niebezpieczny zawód czy nie; czy jest bardziej potrzebny od górnika czy nie. Rzecz w tym, że śmierć dwunastu górników NIE JEST TRAGEDIĄ NARODOWĄ. Śmierć dwunastu górników NIE JEST POWAŻNĄ STRATĄ DLA NARODU POLSKIEGO. Ergo śmierć dwunastu górników nie powinna być powodem żałoby narodowej. Kropka.
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2009, 20:41:31 pm wysłana przez Miazga »

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #11078 dnia: Września 19, 2009, 20:40:54 pm »
Iras, tak czepiłeś się tego argumentu o przydatności górników, no to ciekaw jestem, co powiesz na inne żałoby? Też słuszne?

III Rzeczpospolita
9    18 lipca 1997    Powódź tysiąclecia (55 ofiar śmiertelnych)    M.P. z 1997 r. Nr 41, poz. 421
10    12-14 września 2001    Zamach na World Trade Center i Pentagon w Nowym Jorku i Waszyngtonie (2752 ofiary śmiertelne, w tym 5 Polaków)    
11    12-13 marca 2004    Zamach w Madrycie 11 marca 2004 (191 ofiar śmiertelnych, w tym 4 Polaków)    
12    5 stycznia 2005    Trzęsienie ziemi na Oceanie Indyjskim w 2004 (około 294 tys. ofiar śmiertelnych)    
13    3-8 kwietnia 2005    Śmierć papieża Jana Pawła II    M.P. z 2005 r. Nr 19, poz. 307 Dz. U. z 2005 r. Nr 54, poz. 482
14    14 lipca 2005    Zamach w Londynie 7 lipca 2005 (52 ofiary śmiertelne, w tym 3 Polki)    
15    29 stycznia?1 lutego 2006    Katastrofa budowlana na Śląsku w 2006 (65 ofiar śmiertelnych)    Dz. U. z 2006 r. Nr 14, poz. 102
16    23-25 listopada 2006    Katastrofa górnicza w kopalni Halemba w 2006 (23 ofiary śmiertelne, wszystkie z nich to Polacy)    Dz. U. z 2006 r. Nr 212, poz. 1558
17    23-25 lipca 2007    Katastrofa polskiego autokaru we Francji (26 ofiar śmiertelnych, wszystkie z nich to Polacy)    Dz. U. z 2007 r. Nr 132, poz. 914
18    24-26 stycznia 2008    Katastrofa lotnicza w Mirosławcu (w katastrofie zginęło 20 oficerów w tym jeden podoficer, wszyscy z nich to Polacy)[5]    Dz. U. z 2008 r. Nr 12, poz. 77
19    14-16 kwietnia 2009    Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim (23 ofiary śmiertelne, wszystkie z nich to Polacy)    Dz. U. z 2009 r. Nr 59, poz. 487
20    21-22 września 2009    Katastrofa górnicza w kopalni Wujek-Śląsk (13 ofiar śmiertelnych, wszystkie z nich to Polacy)

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #11079 dnia: Września 19, 2009, 20:48:52 pm »
Ok, z innej strony. Kim ty jesteś (do Miazgi, ale może być również do Lesia), żeby decydować, kto zasługuje na żałobę narodową? Skoro twierdzisz, że śmierć to śmierć, dlaczego jednocześnie sugerujesz, że "ćmolowaty" (?) górnik jest gorszy od profesora, doktora, czy innego "wartościowego" posrańca w garniturze z tytułem naukowym przed nazwiskiem?

Jak już pisałem, nie jestem zwolennikiem ogłaszania żałoby narodowej, ale na pewno nie czuję się upoważniony, żeby ją krytykować.