Tak się teraz zastanawiam, skoro sony już się zdecydowało na ulepszoną konsolę PRO dla graczy ceniących sobie wysoką jakość, która ma za zadanie, jak twierdzi sony, nie dopuścić do odpływu graczy konsolowych do pc, to dlaczego tak mocno obniżyli taktowanie tego rx 480? Przecież mogliby dać powiedzmy 1-2 cm większa obudowę, trochę zwiększyć chłodzenie i konsola miałaby ok +20% dodatkowej mocy, a większe chłodzenie i obudowa raczej nie powinno kosztować więcej niż 20$.
Jestem o tym przekonany, że ludzie, którzy to składali wiedzą co robią. Na 95% zrobili najmocniejsze co mogli zrobić w tym przedziale cenowym. Nawet na takie podkręcenie składa się więcej czynników. Pamiętajmy również - to wciąż tylko upgrade, nie nowa generacja, żadna nowa jakość, po prostu skok wydajności.
Po zwiększeniu rozdzielczości do 1440p już praktycznie na nic więcej mocy nie zostaje i gra dalej ma te same ograniczenia co wersja na zwykłej ps4. Skoro wydają już konsolę która ma obsługiwać skalowane 4k to osoby do których jest skierowana powinny mieć też tv 4k, a wiec dla osób mających kasę na droższą konsole niż 400 euro. Czemu sony znowu stworzyło konsolę wykonaną jak budżetowa zabawka?
Właśnie w tym rzecz, że Pro nie jest skierowane tylko do graczy z TV 4k. Choć kładą nacisk na mówienie o tym, to jest to tylko część ich targetu. Znowu jest tu masa czynników, które mają na to wpływ. Jestem też przekonany, że Sony nie będzie dokładało za wiele do każdej konsoli. To już nie te czasy.
Z tym odpływem graczy to raczej w dużej mierze marketingowa gadka. Ci co faktycznie cenią sobie najwyższą jakość raczej i tak będą się trzymali PC (i jest to mały procent graczy). Reszta raczej zadowoli się mocniejszą konsolą, która da im trochę więcej. Generalnie mam wrażenie, że piszesz bardzo w odniesieniu do własnych odczuć i co byś sam chciał. Problem w tym, że podobnie jak Ty widzi to mało osób. Jak już to pisałem wiele razy - sam byłbym w stanie dać za potężną konsolę sporo więcej ( cena jak za PS3 była dla mnie idealna - 600$). I jest taki ludzi więcej, na forum pewnie trochę ludzi się znajdzie. I choć może nam się wydawać, że w najbliższym naszym otoczeniu będzie to spory procent to w skali globalnej stanowimy raczej mniejszość. I niestety nikt specjalnie dla nas tego sprzętu nie stworzy.
A co do "prawdziwego" 4k - męczy to trochę, bo Sony oferuje bardzo fajną opcję na 4k (powiedziałbym nawet bardziej inteligentną niż pecetowe "raw force" rozwiązania). A rzucanie haseł w stylu - "to nie natywne 4k" jest tym bardziej śmieszne, że nawet na PC tego nie ma. "Natywne" znaczyłoby tyle, że wszystko co dostaje się w finalnej klatce jest wyrenderowane w 4k. A tak nie jest, jedynie pewne elementy składowe są renderowane w tej jakości. I Pro będzie miało podobnie, tam gdzie najbardziej jest to potrzebne. Ba już od lat tak to działa nawet w przypadku FullHD. Pamiętajmy też, że GPU dzięki tym customowym rozwiązaniom zostaje odciążone z części obliczeń, więc nie jest tak, że obraz w 4k zabiera całą moc i nie ostaje nic na "dodatki".