Pograłem dzisiaj ze Svonem w GT5 i muszę przyznać, że ta odsłona to jedyne słuszne Gran Turismo na PS3.
Niestety ale GT6 to 5 kroków do tyłu jeśli chodzi o oprawę, framerate i generalny odbiór gry. W głowie mi się nie mieści, jak PD mogło tak spartolić oprawę w GT6.
Efekty świetlne z GT5 praktycznie zniknęły. Precyzja pozostałych efektów oświetleniowych w GT6 jest znacznie niższa, np wschodzące słońce na horyzoncie, w GT5 wygląda przepięknie, nic do zarzucenia, w GT6 zobaczymy pasy, stopniowe przejście koloru między słońcem a niebem, itp. Poświata reflektorów zniknęła, GT6 ma tylko zajebistą teksturkę udającą promienie zamiast poświaty, w GT5 ta teksturka też była, ale ładnie się komponowała z prawdziwym światłem z reflektorów. Cienie wewnątrz auta również zniknęły, w GT6 mamy ciemną smugę, która udaje cień, w GT5 nawet głowa kierowcy rzucała cień na fotele z tyłu, w GT6 próżno szukać takich detali. Anti aliasing, MSAA robiło i to bardzo w GT5, obraz krystalicznie czysty i ostry, w GT6 niby mamy większą rozdzielczość, MLAA, ale efekt jest taki, że nawet napisy w menu są niewyraźnie, a jak załączy się 720p dla lepszego framerate, to oglądamy w paćkę.
Generalnie te wszystkie nowe "ulepszenia" GT6 to można o kant dupy rozbić, framerate kuleje, efekty wycięli, jakość obrazu jest mizerna. W GT5 nawet menusy lepiej chodzą. Dodajmy do tego jeszcze masę bugów i mamy wersję alpha GT5, a nie żadne GT6. Na zakończenie, przepiękny wschód słońca z GT5
Podsumowując to wszystko, muszę powiedzieć, że jeśli ktoś zamierza kupić tą grę, to niech to zrobi, kiedy będzie kosztować maks 60zł. Obecnie GT6 nie jest warte swojej ceny, nie kupujcie tego dziadostwa.