MGS
masz jakieś kompleksy, przecież powiedziałem że piłkarze w grze KCET są lepiej wykonani, podczas gdy całe otoczenie jest lepsze w fifie(z murawą włącznie). Ja bym mógł się tak zaśmiać jakbym pokazał grę o górną piłkę która w pesie nie istnieje(gdzie ten sim
). Sztuczną animację zawodników podczas biegu, zatrzymywania się, upadania itd. Fifa tu pokazuję fuck you w tym elemencie Pesowi
Ja poczekam ten rok, Konami mnie nie przekonało na tyle by zainwestować w ich na nowo pokolorowany obrazek. Poczekam aż wreszcie namalują coś co ma duszę i głębie(pes3,5 w next genowej edycji).
PS. poczytaj raz jeszcze
Ok jak mówiłem też tak zrobię. Bezpośrednio porównam obie wersje demo, bo z takimi większość ma do czynienia. Zacznę może od małego wstępu. Tak jak ktoś powiedział wcześniej szału nie ma, bo wprowadzeniu dema pesa na "market wersji demonstracyjnych". Przychylę się też po części do słów Mgs że to poprawiona(doprowadzona do porządku) wersja 2008 z paroma zmianami i całą masą cech które stoją w miejscu. Tyle wstępem, czas na konkrety czyli bezpośrednia analiza pewnych czynników tego co składa się na gameplay i nie tylko.
Zacznę może od warstwy graficznej, jeśli chodzi o zawodników to tu otwarcie mogę powiedzieć że wyższy poziom wykonania jest w grze od Konami, podczas gdy cała reszta spektaklu(stadion i to co go wypełnia i otacza) jest lepsze w grze od EA. Nie wiem natomiast jak sprawują się warunki atmosferyczne, więc tu pewnie dodam coś w czasie późniejszym. Dalej warstwa "muzyczna", to co wybrzmiewa podczas spotkania, jest na poziomie dobrym w Pesie z symbolem 2009, natomiast w Fifie jest na bardzo dobrym, do tego dochodzi polski komentarz(który z nieoficjalnych źródeł wiem że w 100% spełnia swoją rolę umilacza). Jeśli chodzi o animacje, to po rozegraniu 9 spotkań w Pesie i wielu więcej w Fifie stwierdzam że to jest największa wada Pesa w wydaniu next genowym, ta animacja jest tak nierealna i psuję fun z gry że aż w to nie mogę uwierzyć, że wersje current genowe pod tym względem wydają mi się lepsze. Najbardziej irytuję, zatrzymanie zawodnika w ułamku sekundy, i walka o górną piłkę(a raczej jej brak w grze KCETu). Mówiąc krótko tu tegoroczna Fifa pokazuję Pesowi jak powinno się robić ten element gry i że Pes w tym elemencie powinien odrobić lekcję i zrobić ją od nowa, co już mówiłem wcześniej. Natomiast animacja piłki i strzały sporo lepiej mają się w Pesie i tu Fifa ma lekcje do odrobienia z dziedziny fizyki. Czas na gameplay. Tu pes, jest bardzo podobny do czegoś pomiędzy pes 6 z zachowaniem motoryki rozgrywki 2008. Mówiąc krótko jest niezły, ale co z tego skoro animacja piłkarzy psuję wszystko. Jeśli ktoś by pomieszał cechy tegorocznej fify i pesa to wyszedł by futbol idealny a tak to pes cały czas się odnajduję w next genowym światku. Fifa natomiast robi konsekwentnie swoje i chwałą jej za to. Na koniec jeszcze kwestia menusów i czytelności menu, tu Pes pozytywnie mnie zaskoczył i wszystko prezentuję się tak piłkarsko i z smaczkiem, plus dla pesa. Mówiąc krótko jeśli w tym roku miałbym wybierać między fifą a pesem, wybrałbym fifę, za lepszą animacje zawodników, lepszy gameplay, licencje i warstwę "muzyczną". Pes dostaje note słabe 8- a fifa mocne 8+. Czekam na nowego, next genowego pesa z na nowo napisaną animacją, większymi licencjami, gameplayem który bardziej będzie nawiązywał do części 5 i odrzuci motorykę pesa 2008 a także być może polskim komentarzem(jeśli brać pod uwagę historię dziejów, taki pes powinien nastąpić za rok-powinien wyjść odpowiednik części 3). Póki co cieszmy się Fifą. Cool
edit: zapomniałem dodać że podoba mi się real time'owe rozgrywanie wolnych itd. po faulu, a także pokazywanie kartonika, sporo lepiej to wygląda niż przygotowane scenki w fifie.