Kiera kupiona, padło na G29.
Po krótce rzeczy które jako pierwsze przykuły moją uwagę:
- pedały są świetne, dobrze zbalansowane, każdy z trzech ma inną twardość, gaz jest miękki, sprzęgło dość sprężyste, hamulec jak w prawdziwym aucie co raz twardszy, gdy zbliżamy się do końcowego progu skali nacisku
- wskaźnik obrotów to miły dodatek
- łopatki zmiany biegów są dość spore, przez co ułatwiają zmianę biegu nawet w bardziej chaotycznych sytuacjach
- kultura pracy na dość wysokim poziomie, przy normalnej jeździe kierownica chodzi cicho, głośniej się robi w ekstremalnych sytuacjach, jak jakieś dzwony, czy jazda po poboczu czy wysokiej tarce. (nie wiem czy to kiera, czy raczej biurko, jeśli biurko, to możliwe, że można w jakiś sposób wytłumić wibracje kierownicy)
- kierownica obszyta czymś co przypomina skórę, łapy się nie pocą
Z minusów
- choroba wieku dziecięcego, prawa łopatka zmiany biegów czasami nie łapie, czasami przełączy o 2 biegi w górę. Nie wiem co jest grane, usterka mechaniczna to raczej nie jest, przycisk działa sprawnie, może soft samej kiery, ewentualnie elektronika wewnątrz szwankuje. Pod koniec mojej dzisiejszej sesji problem jednak przestał występować. Mam nadzieję , że ustąpi całkowicie, bo nie chce mi się tego pudła targać z powrotem do sklepu.
- ergonomia kierownicy, szwy na kierownicy wbijają się w dłonie, po dłuższych posiedzeniach można dorobić się odcisków na palcach. Liczę jednak, że materiał szybko się wyrobi i będzie bardziej miękki, inaczej przyjdzie się jeździć w rękawiczkach
- Force Feedback sprawia wrażenie bardzo stopniowego, wyraźnie da się odczuć skokowość oporu kierownicy. Nie wiem, może tak już mają te kierownice, że nie jest to płynny opór? Jak jest w waszych Thrustmasterach?
Generalnie mimo minusów jestem jednak zadowolony. Precyzja jazdy jest bardzo wysoka i frajda z gry o wiele większa. Realizm oddany w dość wysokim stopniu, po sesji ścigania bolą ręce i nogi, tak jakbym spędził kilka godzin za kółkiem prawdziwego auta
Jeśli kiera stanieje do ok 1000zł, myślę że śmiało można inwestować. Przy obecnej cenie to tylko jeśli macie ciśnienie na kierę))