Trochę offtop w temacie, ale jeśli chodzi o płynność, to polecam odpalić konsolę w trybie bezpiecznym (7 sekund guzik power) i zrobić odbudowanie bazy (czyli szybką defragmentację). To sporo poprawia, chociaż share faktycznie po ostatnich aktualizacjach i u mnie muli (2-3 sekundy laga). Ja co parę miesięcy tak robię i zawsze widzę delikatną poprawę. Na SSD oczywiście tego problemu już nie będzie.
Mam nadzieję, że PS5 zostanie przy prostocie menu z PS4, ale z wydajnością faktycznie mogliby powalczyć. Parę rozwiązań w czasie żywota PS4 zmieniono od dnia premiery (powiadomienia, szybkie menu, foldery, muzyka w tle), chociaż część to wiadomo, że jest raptem nakładką na to co założono na początku i nie dała się obejść z jakichś względów, bo pierwsze gry nie były na to gotowe. Ja np. do dziś czekam, żeby jak człowiek odpali Spotify czy inne źródło muzyki, to gry same wyciszały swoją ścieżkę. Podoba mi sie też, jak Nintendo ma na Switchu kanały z newsami dla gier, to powinno być w tym submenu pod grą (niektóre gry z tego korzystają na PS4, niektóre dają tam linki do strony gry czy info o DLC, inne mają "zajrzyj wkrótce" i nawet oficjalnej strony, czy manuala ze sterowaniem nie dorzucają). Ba, nawet notki do patchy by tam mogły się pokazywać, zamiast tylko pod options.