Wczoraj chciałem zamówić PS5 w media, niestety wszystko wyprzedane, a że po akcji z galaxy ultra, stwierdziłem, że nie dam żadnemu cwaniakowi pełnej kwoty, do obracania przez dwa miesiące moimi pieniędzmi, to jedyna możliwość zakupu była w media, bo tam można było na zasadzie kaucji gwarancyjnej zamówić sobie sprzęt.
Widzę duże rozgoryczenie wśród was, zwłaszcza cenami gier, więc dlaczego decyduje się na PS5, i dlaczego decyzja tak tutaj niepopularna? A więc zacznę od tego, że kupię wersje
Digital to jest prawie 500zł w kieszeni, dlaczego więc kastrat? Ponieważ mam ponad 420 gier na PS4 i wszystkie w wersji cyfrowej, znajomi w znakomitej większości nie interesują się graniem, więc motyw lat 90tych pożyczania sobie gierek odpada, pudełek nie zbieram, a jestem już tak leniwym capem, że nawet nie wyobrażam sobie latania, żeby wymieniać, lub bawić się w allegro, po prostu.
Sony twierdzi, że 99% bibliotek PS4 będzie można odpalić na PS5
Każdy z nas ma swoje oczekiwania po nowej generacji np. Moldar, oczekuje usprawnionego układu chłodzenia, tak aby konsola nie wyła, mi natomiast, to w ogóle nie przeszkadza, wręcz zasypiam przy tym szumie jak mały bobas, a inni jeszcze miliona k/s
Więc czego ja chce, i czy PS5 może mi to dać?
TAK! Wszystko to czego oczekuje, marzyło mi się w PS4 Pro, Sony jednak poszło inną drogą, a więc
natywne 4k koniec średniowiecza FHD! Są tacy, którzy będą mówić, że płynne uhd też jest dobre, i że nie zobaczysz różnicy, otóż widać różnice, i chyba wiem co widzę, skoro z jednej strony mam ruchome uhd na ps4 a z drugiej natywne 4k na moim PC
oraz szybkiego uruchamiania, tak jak PC odpalam i jest w gotowości w kilka sekund, tak nowa generacja konsol też powinna mi to gwarantować.
Czy więc gra jest warta świeczki? Dla mnie jak najbardziej, mam jeszcze sporo gier do ogrania z PS4 a dzięki PS5 będzie wiele z nich usprawniona, wiadomo nie wszystkie, i w różnym zakresie, ale na pewno będą uruchamiać się mega szybko, dla mnie to miód na serce! Ceny gier? Nie bronię, ale też nie mam obaw, w ostatnich latach moja taktyka wygląda tak, że tylko moje mega hity kupuję na premierę, a tego jest garstka, a pozostałe z czasem i to tylko w promo, a że takiego PESa kupiłem za 24zł a niedawno można było kupić Fife20 za 20zł to jestem spokojny o przyszłość promek na sklepie.
Tak więc w listopadzie mam zamiar nabyć PS5 Digital, dodatkowy padzik, nie wiem czy będą kompatybilne ze starą ładowarką więc pewnie ładowarka, i ze dwie gry, takie które, będą owszem w dużym rozkroku generacji, ale pozwolą już liznąć tego co na nas czeka wraz z nową generacją konsol, już widzę te widoczki, roślinność w Assassins, czy Far Cry. Będzie git!