Ech, przez większość PlayStation Showcase myślałem tylko "co za żenada". Sony milczy przez rok, sporadycznie rzuca ochłapy pod postacią State of Play (no dobra, prezentacje skupione wokół jednego dużego tytułu nie są złe, ale brakuje czegoś więcej) i gdy wydaje się, że będzie w końcu celebracja, dostajemy jedynie 40 minut. Może to i dobrze, w końcu przez ponad połowę czasu prezentowano gry 3rd party o różnej jakości. Część z tego w ogólnie nie powinna się tu znaleźć, Deathloop to już obrzydł wszystkim i jest tematem do drwin. Na szczęście Sony zostawiło gry swoich wewnętrznych studiów na koniec. Co prawda i tu były kwiatki pokroju Uncharted Collection, czy jak tam to teraz nazwali. Gran Turismo 7 w końcu ma datę premiery (czy była w ogóle w trailerze?), Insomniac poza Spider Man 2 (2023) robi też Wolverine, a God of War Ragnarok prezentuje się jak DLC.
PlayStation Showcase pokazuje stan w jakim marka znajduje się pod rządami Ryana. Nie podoba mi się to i to bardzo. Pokaz średni i to z typu tych, co zostawiają po sobie niesmak. Za mało "mięsa", za mało 1st party, za mało jakości, której posiadacze PS5 mają prawo oczekiwać. Zaskoczenia były - remake KOTOR jest czasowym exem na konsolach (sam fakt, że powstaje już jednak nie był niespodzianką), Insomniac robi Wolverine, czyli kolejną grę na licencji Marvela (ciekawe co z tego wyjdzie). Forspoken mnie nie przekonuje (cut-sceny prezentują się nawet gorzej niż rozgrywka). Do tego God of War... Bardzo czekam na ten tytuł, jednak informacja o wersji na PS4 mnie zmartwiła, pierwotna data premiery także wyglądała podejrzanie. Teraz już wiadomo czemu, to gra z PS4 i naprawdę musieli celować w 2021. Do tego faktycznie Cory Balrog nie jest reżyserem (choć przypuszczam, że konsultują z nim scenariusz), a gra ma najwyraźniej (tak przynajmniej zrozumiałem) zamknąć "sagę nordycką" - czy to nie miały być trzy części? Do tego miałem stale wrażenie, że patrzę na DLC do poprzedniej części, albo coś jak GoW: Ascension.
Nie tak miało być. W tym właśnie problem, przez obecną postawę Sony oczekiwania rosną, niestety firma nie jest w stanie im sprostać.