Wszystko masz na gamefaqs.
1) Jest na południu Garamsythe Waterway, ale pojawia sie tylko jak pójdziesz party składającym sie z kobiet.
2) Musisz wykonać quest z Dantro i jego żoną (biegac kilometry po pustyni i szukajac jakis zakichanych kwiatkow, uwolnić ludzi od kaktusów/kwiatów) Nie da sie tego opisac w kliku zdaniach, musisz sprawdzic na gamefaqs neistety. W Barheim Passage jest też esper Zalera.
3) Jak wjedziesz do Salikawood nie możesz zabijać zadnych potworków i znajdziesz Carrota.
4) Dalsza walka z Gilgameshem jest głębiej w Lushu Mines, musisz mieć klucz żeby przejść dalej (klucz możesz znaleźć w wiosce Phon Coast, leży obok dwóch kolesi siedzących na górce z tyłu)
5) Musisz wykonacz cały quest z Esperem Chaos:
a) Porozmawiac z Ma'Kleou w Nabreus Deadlands
b) Rozwalić Wraitha, White Mousse`a i Orthrosa
c) Zdobyć 1 cześć medalionu w Garamsythe Waterway
d) W Rabanastre Lowtown iść do domu Old Dalan`a i porozmawiac ze stojacym tam Roh'Kenmou
e) W centrum Rabanastre (miejsce z fontanna) porozmawiac z babka ktora tam stoi (Curious Women)
f) Isc na bazar, i wypytac o medalion
g) Isc do sklepu z magia i porozmawiac z zolnierzem
h) Isc do Lowtown i porozmawiac z Filo
i) Isc znowu porozmawiaz z Roh'Kenmou
j) Isc do Archades, i znowu z nim porozmawiac w magic shop
k) Porozmawiac z Otto z Old Archades
l) Wrocic do Roh'Kenmu a poźniej isc do Ma'Kleou w Nabreus Deadlands
Dalej bedziesz wiedzial co zrobic.
6) Na poludniowy zachod od savepointa (tego pomarańczowego) jest ukryte przejście przy skałach. Robot jest w ukrytej miejscówce, gdzie nonstop ożywiają się zombie.
7) Musisz trafić na dobrą pogode, pojawia sie tam jak jest pochmurno (ale nie pada), mi sie dopiero to udało jak wszedłem od drugiej strony.
8 ) Musisz wybić *wszystkie* potworki z pierwszej lokacji Zertinan Caverns od strony wejścia z Westersand (musisz obejsc wszystko dokladnie, bo niektore spadaja z sufitu i ich nie widac, dopoki nie przejdziesz pod nimi) a poźniej podejść do tego miejsca gdzie jest światło i sie pojawi
9) Tego nie wiem, nie doszedlem tam