Ankieta

PSP czy NDS?

PSP
84 (55.6%)
NDS
58 (38.4%)
poczekam na GBE
9 (6%)

Głosów w sumie: 138

Głosowanie skończone: Stycznia 26, 2005, 09:32:11 am

Autor Wątek: PSP czy NDS?  (Przeczytany 99502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ako

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #280 dnia: Kwietnia 05, 2005, 23:52:11 pm »
Cytat: "kun"
... jak już mówiłem - za jakość się płaci ... za cenę Merca, też kupisz sobie 50 Golfów ...

Oczywiście, chyba kazdy sie z tobą zgodzi. Ale mi chodzi o przeciętnego polaka. Nie każdy ma szanse na duzo drozszy sprzet. Gdybym mieszkał w bogatszym kraju to bym juz pewnie giercował w obydwie konsolki.
No i jak widzisz już dużo ludzi jeździ 50 golfami:P co widac po wynikach sprzedazy.

Renshu Clan

Renshu Clan Ako, UFO, Gawlisz, Zgieru, Gutek, Filo, Mysza, Tsubasa, Sheva, Luki_k

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #281 dnia: Kwietnia 05, 2005, 23:53:06 pm »
Cytat: "kun"
... jak już mówiłem - za jakość się płaci ... za cenę Merca, też kupisz sobie 50 Golfów ...

Ja się zgadzam, tyle że Merca nie kupią w Nikaragui, czy innym Chile. I tak samo z PSP - dla Polaków to może być ciut za dużo. Nie dlatego, żę cena/jakość jest zła (to może być akurat ok), tyle że poprostu za drogo.

Krzych Ayanami

• Kapitan Żbik
  • Reputacja: 2
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #282 dnia: Kwietnia 06, 2005, 00:04:11 am »
A i jeszcze jedno, macie tyle gier na PSP, ze napewno w każdą zagracie, hehe. Tyle, ze wybór duży a kasy brak, bo jak juz pisałem gry nie są tanie, wystarczy wejsc na allegro i zobacvzyc, gry na DSa są prawie 2 razy tansze niz te z PSP.

Tylko fajnie, że aukcje gier na DS jeszcze trwają i obecne ceny mają się nijak do tych po jakich gry zostaną faktycznie sprzedane.
Fajnie, że wszystkie gry na DS są używane, zaś w przypadku PSP często są to zafoliowane nówki.

Ale jest to jakas różnica?

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 80
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #283 dnia: Kwietnia 06, 2005, 00:13:37 am »
zobaczcie kilka postów wcześniej, PSP można mieć z 750 zeta ...

Mar

• Towarzysz
  • Reputacja: 0
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #284 dnia: Kwietnia 06, 2005, 01:53:23 am »
Ponoć PSP nie sprzedał się w USA zbyt rewelacyjnie...

w USA i Kanadzie jak na razie poszło 1.2mln sztuk
biorąc pod uwagę date premiery konsoli jest bardzo dobrze,ale w porownaniu ze sprzedaza DS'a to marny wynik ;)

tylko jak to się ma do gier?
te na PSP mają wyborną grafę. I tylko to.
tytuły to juz rzecz gustu, ja na PSP bym pograł tylko w Fifę,a na DSa mam już 8 gier i kolejne w drodze :)

Ale jest to jakas różnica?

nie
mnie szkoda kasy by doplacać za folię,chetnie kupuje uzywane rzeczy :)

xelloss

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #285 dnia: Kwietnia 06, 2005, 07:13:29 am »
Cytat: "Mar"
w USA i Kanadzie jak na razie poszło 1.2mln sztuk

Sony na razie nie podało wyników sprzedaż, a z tego wynika że sprzedało się koło 0,5 mln

Krzych Ayanami

• Kapitan Żbik
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #286 dnia: Kwietnia 06, 2005, 08:20:46 am »
tytuły to juz rzecz gustu, ja na PSP bym pograł tylko w Fifę,a na DSa mam już 8 gier i kolejne w drodze

Dokładnie. Ja bym na DS'ie zagrał tylko w Another Code, a na PSP musiałem się zastanawiać co sobie ściągać  :D .

nie
mnie szkoda kasy by doplacać za folię,chetnie kupuje uzywane rzeczy

Ja z używanymi też nie robie problemu, ale nigdy nie dałbym za taką tyle co za nówkę.

thirian

• Towarzysz
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #287 dnia: Kwietnia 06, 2005, 09:16:41 am »
Cytat: "Krzych Ayanami"
Dominacji, której nie widać w ilościach sprzedaży. Ponoć PSP nie sprzedał się w USA zbyt rewelacyjnie...

A wiesz jak to "ponoć" wygląda?
Zamawiam PSP u jednego faceta, który jest obecnie w Stanach.
Ma u siebie kilka większych sklepów z konsolami. We czwartek - piątek ciężko było sprzęt znaleźć, sklepy czekały już na następną dostawę. Ma być między środą a piątkiem. I lepiej się nie nastawiać, że się otrzyma wersję z pajączkiem.... A film jest przypominam w pierwszym milionie konsol...

Zaś gry... Zapytałemo to "gry są dostępne z wyjątkiem NBA, które jest sold-out".

To, że nie ma Spidermana przy konsoli wcale nie znaczy, że poszło milion konsol.
Jeśli używacie jakiś argumentów to powołujcie się też na konkretne dane, a nie "bo gość w Stanach mi nie załatwił, więc pewnie poszedł cały zapas".
W poście wyżej macie ile poszło w USA PSP, ale mi to i tak ryba, ile się czegoś sprzedało. Wchodzę na IGN i widzę średnią ocen z gier na DS'a i PSP - maszynka Nintendo ma porażająco niskie noty - co wy na to?

Krzych Ayanami

• Kapitan Żbik
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #288 dnia: Kwietnia 06, 2005, 09:33:42 am »
A znasz jakiekolwiek konkretne dane dotyczące sprzedaży PSP w Stanach?
Bo ja nie. A uważam, że jeśli w sklepie nie można kupić jednego z pierwszego miliona egzeplarzy to wcale nie znaczy to, że połowę transportu zjadły myszy, położyła na nich swoje ręcę mafia, albo zostały uprowadzone przez ufo, tylko, że zostały sprzedane.

thirian

• Towarzysz
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #289 dnia: Kwietnia 06, 2005, 09:37:41 am »
A znasz jakiekolwiek konkretne dane dotyczące sprzedaży PSP w Stanach?
Bo ja nie. A uważam, że jeśli w sklepie nie można kupić jednego z pierwszego miliona egzeplarzy to wcale nie znaczy to, że połowę transportu zjadły myszy, położyła na nich swoje ręcę mafia, albo zostały uprowadzone przez ufo, tylko, że zostały sprzedane.

Dżizas - wyraźnie napisałem, że wyniki sprzedaży są w poście WYŻEJ (w poście XELLOSS'a).

Mar

• Towarzysz
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #290 dnia: Kwietnia 06, 2005, 09:44:07 am »
z tego wynika że sprzedało się koło 0,5 mln

no jesli to prawda to nienajlepszy wynik :?

maszynka Nintendo ma porażająco niskie noty - co wy na to?

a my na to,ze nie zależy się kierować ocenami recenzentów
mam w wiekszosci zupelnie inne zdanie niz panowie z IGN

Krzych Ayanami

• Kapitan Żbik
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #291 dnia: Kwietnia 06, 2005, 10:00:53 am »
Dżizas - wyraźnie napisałem, że wyniki sprzedaży są w poście WYŻEJ (w poście XELLOSS'a).

....
A czy są to może oficjalne dane dotyczące sprzedaży? Jest napisane ile się platform danej firmy sprzedało? Bo ja jakoś takiego podsumwoania nie widzę. Nie chcę znać wyników jakiegoś tam dziennikarskiego śledztwa, tylko konkretne dane.

Po za tym nie rozumiem, dlaczego jak się w tydzień sprzedaje mniej więcej połowa z miliona rzuconych egzemplarzy to jest to potwornie słaby wynik. Taka nędza, że od razu można mówić, że sprzedaż jest do bani.

Wydaje mi się, że w tym temacie panuje jakaś paraniczna psychoza. Jak nie sprzedają się od razu wszystkie egzemplarze rzucone na premierę, to znaczy, że sprzedaż leży i kwiczy.

thirian

• Towarzysz
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #292 dnia: Kwietnia 06, 2005, 10:09:40 am »
500 tys. konsol to jest dla Was mało? Ktoś tu ma manię wielkości :D
A tak na serio ważne żeby na ten sprzęt pokazało się coś więcej niż Wipeout Pure (MGS Acid wymownie przemilczę).

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #293 dnia: Kwietnia 06, 2005, 10:18:38 am »
Może rozwinę swoją wypowiedź...

Gier na PSP jest nie tylko więcej, ale każda z nich otrzymuje lepsze oceny (żadna gra na DS nie otrzymała swoistego "Gamespot Poleca"). A recenzje na Gamespocie są, przy najmniej dla mnie, miarodajne.
Idąc dalej, opowieści Nintendo o cudownych, rewolucyjnych pomysłach, powiewach świeżości o sile tornada można między bajki włożyć - duża część (jeśli nie większość) gierek to kotlety. I to nawet nie odgrzewane (jak w przypadku takich chociażby Ridge Racersów, czy Wipeouta) tylko po wiernej konwersji z platformy pierwotnej (ciekawy pomysł, to drodzy panowie z Nintendo, jest np. MGS w ujęciu taktycznym).

Co do danych sprzedaży - na szczęście mam je gdzieś, bo gdybym kierował się powszechnie panującą opinią, to pewnie nie kupiłbym najlepszej moim zdaniem konsoli obecnej generacji - Xboxiątka.

Blink

• ZMP-owiec
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #294 dnia: Kwietnia 06, 2005, 22:09:08 pm »
Po za tym nie rozumiem, dlaczego jak się w tydzień sprzedaje mniej więcej połowa z miliona rzuconych egzemplarzy to jest to potwornie słaby wynik.

a ja nie rozumiem dlaczego zanirzasz czas, premiera byla dwa tydonie temu w czwartek, a nie tydzien, a jesli tak to 500 tys nie wydaje sie tak duzo nie?

Flik

• Obywatel
  • **
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #295 dnia: Kwietnia 06, 2005, 22:15:27 pm »
na dzien dziesiejszy bylbym skory kupic NDS. dlaczego? otoz z PSP balbym sie pokazac na ulicy. a wydawac tyle kasy na przenosna konsole, ktora trzymalbym w domu nie bardzo mam ochote. pomijajace sprawy bolkowo/finansowe NDS wypada o wiele ciekawiej w sensie wykorzystania stylusa do roznych minigierek - nowe Wario Ware i byloby dla mnie swego rodzaju odskocznia od wypelnionych wspanialymi teksturami hitami z "duzych" konsol.

Krzych Ayanami

• Kapitan Żbik
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #296 dnia: Kwietnia 06, 2005, 22:20:43 pm »
a ja nie rozumiem dlaczego zanirzasz czas, premiera byla dwa tydonie temu w czwartek, a nie tydzien, a jesli tak to 500 tys nie wydaje sie tak duzo nie?

Jest  mowa o tekście na IGN'ie do którego link podał xelloss.
To chyba jedyny który zawiera w ogóle jakieś dane liczbowe.

Rusz dupe i zobacz jaką on ma datę  :evil: .

Blink

• ZMP-owiec
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #297 dnia: Kwietnia 06, 2005, 22:25:10 pm »
a nie latwiej by bylo napisac po prostu ze chodzilo o ten wlasnie artykul :roll: i wiecej sie nie odzywaj tak do mnie, tak dla sprostowania

Krzych Ayanami

• Kapitan Żbik
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #298 dnia: Kwietnia 07, 2005, 00:03:05 am »
Nie mam cierpliwości do prowadzenia " za rączkę" i wyjaśniania co jest grane. Jak się zabieta głos, to trzeba sprawdzić jak dana sprawa wygląda i czego dotyczy, a nie wyskakiwać jak Filip z konopii i się potem dziwić.

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #299 dnia: Kwietnia 27, 2005, 22:55:23 pm »
ok, miałem DS'a, sprzedalem, mam PSP. Miałem DS'a, mam PSP, mam porównanie, i moge śmiało powiedzieć: TAK, DS sux!! PSP jako sprzęt jest po prostu niesamowity... pomijam już kwestie gier, w której IMO i tak maszynka sony wygrywa z dwuekranowcem. Empetrójki, filmy (Spidera ogląda się genialnie!!) i doskonałe gry z kosmiczną grafą - cya Ninny.

Trusio

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 3
  • Dr Trusio
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #300 dnia: Kwietnia 28, 2005, 00:08:49 am »
AAAA!!! MASZ PSP!! TY LOLU!! TO TEMU NIC MI NIE ODPISUJESZ NA GG!!! DLACZEGO on MA już PSP??!!?? :twisted:  :twisted:  :shock:  :twisted:  :shock:  :twisted:  :wink:  :wink:  :o  :o  :o
GT: Trusio

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #301 dnia: Kwietnia 28, 2005, 14:57:01 pm »
sorry... :shock: :(

Trusio

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 3
  • Dr Trusio
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #302 dnia: Kwietnia 28, 2005, 23:16:36 pm »
HAHAHA!!! No co ty... ja tak tylko :twisted:  :wink: ...  LOL czy co?? :shock:  :twisted:  :wink:
GT: Trusio

sambady

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #303 dnia: Maja 02, 2005, 12:20:56 pm »
Ja jeszcze nie mam faworyta - obie konsolki przypadły mi do gustu. PSP pod względem możliwości [mp3, filmy], dużej ilości dobrych gier z PS2/PSO. Natomiast DS zaciekawił mnie możliwością gry z użyciem dotykowego ekranu - musi to być naprawdę dobra zabawa :). Poza tym - DS stawia na innowacyjność, co pewnie przyniesie mu duży zysk, PSP uderza w grafikę, co prawdopodobnie już trochę mniej będzie się podobać, ponieważ dla wspaniałej grafiki można kupić jakąś konsolę stacjonarną za mniejsze pieniądze ;). Moim zdaniem - DS sprzeda się lepiej, bo oferuje coś zupełnie nowego, innego :).

Ja - jeszcze - nie kupuję żadnej z nich! Może za rok ;).

Tarniak

• Gość
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #304 dnia: Maja 07, 2005, 10:01:29 am »
No i stało się. PSP już ma zrzucone pliki z oryginałów na UMDkach. Sony jednak zapowiedziało, że nagrywarek tego formatu nie będzie w sprzedaży. Pożyjemy, zobaczymy. Jednakże, to już jest pierwszy podryg sceny PSPowej, home developerzy mogą teraz bez problemu prześledzić strukturę plików.

Co się tyczy DSa. Też już są romy do kilku gier. Teraz to już kwestia czasu, aż rynek zaleje Tsunami podróbek zza rosyjskiej granicy.

Ako

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #305 dnia: Maja 07, 2005, 11:18:28 am »
I tak pewnie piratki na DSa będą troche drogie, to lepiej bedzie doplacic i kupic oryginałke. A z PSP to niewiadomo bo ta konsolka ma wyje*anie drogie gry. Na nią prędzej bym kupował piraty (jesli by były ze 100zł tansze niz oryginałki).

Renshu Clan

Renshu Clan Ako, UFO, Gawlisz, Zgieru, Gutek, Filo, Mysza, Tsubasa, Sheva, Luki_k

sambady

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #306 dnia: Maja 07, 2005, 14:58:40 pm »

Arin

• Pionier
  • *
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #307 dnia: Maja 07, 2005, 16:14:27 pm »
A po co nagrywarka UMD ? Przerobią gry na Memory Stick. 2 karty 1 GB i można zasysać, dres na giełdzie niepotrzebny. Sony nigdy nie umiało zadbać o zabezpieczenia.  :?

Tarniak

• Gość
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #308 dnia: Maja 07, 2005, 16:30:24 pm »
Cytat: "Arin"
A po co nagrywarka UMD ? Przerobią gry na Memory Stick. 2 karty 1 GB i można zasysać, dres na giełdzie niepotrzebny. Sony nigdy nie umiało zadbać o zabezpieczenia.  :?

Jeżeli ceny memory sticków będą póki co takie, to bardziej opłacalnym będzie zakup oryginała :D. Jeżeli kwesitą czasu jest spadek ceny Memory Sticków to tak samo kwestią czasu są nagrywarki UMD.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #309 dnia: Maja 07, 2005, 17:09:18 pm »
Cytat: "TNW"
Cytat: "Arin"

Jeżeli ceny memory sticków będą póki co takie, to bardziej opłacalnym będzie zakup oryginała :D. Jeżeli kwesitą czasu jest spadek ceny Memory Sticków to tak samo kwestią czasu są nagrywarki UMD.

A czy można dane z Memeory Stick zrzucić na dysk? Bo jak tak to no problem, robisz miejsce wolne, idziesz na giełdę, pan ładnie przerzuca z komputera. Jak ci się gra znudzi, to wrzucasz na swój HDD, albo wypalasz na DVD-9 (4 gry po 2GB się zmieszczą) i grasz w nową.

Player01

• Gość
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #310 dnia: Maja 07, 2005, 18:27:49 pm »
Sandisk nie nadaza z produkcja kart pamieci i schodzi ich mnostwo, wiec tylko kwesta czasu jest wprowadzenie nizszych cen. Karty 2GB kosztuja cos kolo tego co PSP, wiec narazie jest to spory wydatek. Co do gier to najlatwiejszym rozwiazaniem byloby sciaganie ich z net'a  zrzucanie na karte pamieci samodzielnie.
Sambady: fajnego masz avka, ale glupia teorie. Wg. ciebie burnout to tylko grafika?
Moim zdaniem (ktore wyrazalem juz na milion pincet sposobow) PSP jest najprawdziwszym next-genem wsrod handheldow. Gdyby nie powstal to czekalibysmy jeszcze 10 lat zanim nintendo pozwolilo by nam grac w gry z taka oprawa i rozbudowaniem w autobusie. DS to troche mocniejsze GBA z touchscreen'em.

Tarniak

• Gość
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #311 dnia: Maja 07, 2005, 18:29:33 pm »
Cytat: "Castor Krieg"
no problem, robisz miejsce wolne, idziesz na giełdę, pan ładnie przerzuca z komputera. Jak ci się gra znudzi, to wrzucasz na swój HDD, albo wypalasz na DVD-9 (4 gry po 2GB się zmieszczą) i grasz w nową.

No spoko, ale powiedzmy, ze wyjeżdżam w podróż, to sobie moge jedną gierkę na takiej zasadzie zabrać :wink:

Ako

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #312 dnia: Maja 07, 2005, 18:36:24 pm »
Cytat: "Player01"
DS to troche mocniejsze GBA z touchscreen'em.

Nie wydaje mi sie ze gba by pociagnął takie mario 64, czy Nintendogs... ale jak tam sobie chcesz :roll:

Renshu Clan

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #313 dnia: Maja 07, 2005, 18:51:37 pm »
Ds to trochę mocniejszy GBA? Czyli PSP to trochę mocniejszy DS, fajnie :)

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #314 dnia: Maja 07, 2005, 20:14:21 pm »
no problem, robisz miejsce wolne, idziesz na giełdę, pan ładnie przerzuca z komputera. Jak ci się gra znudzi, to wrzucasz na swój HDD, albo wypalasz na DVD-9 (4 gry po 2GB się zmieszczą) i grasz w nową.

No spoko, ale powiedzmy, ze wyjeżdżam w podróż, to sobie moge jedną gierkę na takiej zasadzie zabrać :wink:

Najlepiej mieć dysk 80GB z USB podpinanym pod PSP. :lol: Jest coś takiego?

Tarniak

• Gość
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #315 dnia: Maja 07, 2005, 20:59:01 pm »

Najlepiej mieć dysk 80GB z USB podpinanym pod PSP. :lol: Jest coś takiego?

Scena działa ostro, kwestia czasu :wink:.

sambady

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #316 dnia: Maja 08, 2005, 13:56:34 pm »
Sambady: fajnego masz avka, ale glupia teorie. Wg. ciebie burnout to tylko grafika?

Dzięki za pochwalenie avka, ale przejdźmy do sedna sprawy. Moim zdaniem pierwsze gry na PSP stawiają głównie na grafikę, by jak najlepiej ukazać moc tej maszynki - chociażby WP. Oczywiście nie twierdzę, że Sony wypuściło PSP tylko dlatego, by czarować nas mega realistyczną szatą graficzną, jak na kieszonolski, ale uważam, że NA RAZIE Sony postawiło tylko na ten aspekt 'growy'.

DS to troche mocniejsze GBA z touchscreen'em.

Nie zgodzę się. DS to całkiem nowa maszynka, zrobiona od podstaw. Nie obudowali przecież lekko ulepszonego GBA nową obudową ;). Taka firma, jak Nintendo nie mogłoby sobie na to pozwolić.

Player01

• Gość
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #317 dnia: Maja 08, 2005, 14:08:11 pm »
Chodzilo mi o mozliwosci techniczne. DS nie rozni sie tak bardzo od GBA jak GBA od GBC. Wydaje mi sie rowniez ze Sony przede wszystkim nie bardzo ma co stawiac, oni tylko dostarczyli sprzet, gry robia developerzy i mysle ze oni stawiaja glownie na grywalnosc. Zauwaz oceny RR, wez pod uwage to ze recenzenci nie skupiaja sie tylko na grafice.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #318 dnia: Maja 08, 2005, 14:44:24 pm »
Cytat: "sambady"
Moim zdaniem pierwsze gry na PSP stawiają głównie na grafikę, by jak najlepiej ukazać moc tej maszynki - chociażby WP. Oczywiście nie twierdzę, że Sony wypuściło PSP tylko dlatego, by czarować nas mega realistyczną szatą graficzną, jak na kieszonolski, ale uważam, że NA RAZIE Sony postawiło tylko na ten aspekt 'growy'.

Moim zdaniem to prawda. PSP nie zaoferowało niczego nowego w kwestii grania - poprostu jest to jeszcze większa miniaturyzacja konsoli PS2. Niektórzy mogą narzekać, że nowe w DS jest tylko Touchscreen, ALE jest to coś rzeczywiście nowego.

Player01

• Gość
PSP czy NDS?
« Odpowiedź #319 dnia: Maja 08, 2005, 14:57:53 pm »
Touch Screeny sa juz dawno nawet w tel. komorkowych, nie jest to IMO nic nowego. Na Palmtopach mozna juz od dawno grac we flashowe gierki za pomoca stylusa (wyciskanie pryszczy ROX), oraz w np. AoE lub Heroes'a.
Edit:
Castor- wierze i nigdy nie watpilem w twoja inteligencje, wiec dlaczego szerzysz takie heretyzmy? PSP to nie jest zminiaturyzowana PS2, dostaje swoje gry. To ze wyszedl na niego Ridge Racers, a niedlugo pojawi sie GT4, GTA, DMC i co tam sobie jeszcze chcecie, nie oznacza ze jest to ta sama konsola, poniewaz wymienione gry to nowe odslony danych serii lub chociazby wyedytowane wersje (GT4 i DMC). Sa dostepne znane juz wszystkim serie gier, czy to czyni z nich pozycje niepelnoprawne mimo tego ze sa swietne? Nie wydaje mi sie. Tlumaczenie ze nie kupi sie PSP bo ma sie juz PS2 jest bezsensowne i mysle ze osoba uzywajaca tej frazy powinna poszukac lepszych powodow.