Nie rozumiem przepisów prawnych dotyczących kopi czegokolwiek
Co czytam, to inna wersja. Inne luki. Inne wytłumaczenia.
Czy grając w pirata kilka lat temu mianowicie crash na ps2, odkupiłem swoje winny bo zagrałem w oryginał na konsoli mojej siostry synka? Jaka jest do cholery różnica, że zagram u kogoś a ściągnę z internetu??
Dalej jaka jest różnica między wypożyczeniem filmu gry za śmieszne pieniądze a pograniem tydzień w kopię z internetu i skasowanie jej. Zarabia wypożyczalnia, ale ona coś daje producentowi gry czy filmu? Jasne kupi następne filmy lub kupiła, ale to przecież kropla w morzu bo ja i tak jej nie kupiłem a często wypożyczalnie pozbywają się starych tytułów. +- mieli 5 gier AC a zagrało 200 osób...
Robienie kopii jest legalne? więc dlaczego konsole zabezpieczają przed tym? Kupując Win XP który nie posiada SP2 możemy wykonać 100% legalną kopie na własny użytek dogrywając potrzebny SP2.
Ściągnięcie filmu i obejrzenie jest legalne? jeśli nie to na 24h jest? A muzyki?
Poruszyliście problem p2p, a czy to moja wina, że te programy wysyłają plik?? Są tak skonstruowane i tyle, jak bym mógł to bym to zatrzymał ale nie np. nie mogę. A jak ktoś się nie zna lub nie umie a używa - łamie prawo?
Ale przyjrzyjmy się ściąganiu. Przecież wysyłamy kawałek pliku praktycznie zawsze nie do końca jednej osobie. Ten kawałek pliku nie jest grą, filmem ani muzyką to puki nie zostanie ściągnięty. Wtedy zostaje on poskładany 1-100% i widnieje jako jakiś tam plik. A posiadanie na własny użytek chyba jest legalne. W takim razie użytkownik który wysyłał cześć pliku jest winny tylko za współudział??
Jeśli wykonam kopie filmu jako plik iso ale nie na płytę a był on z wypożyczalni i nie zdążyłem obejrzeć l film oddam to piracę?
wydruk okładki do gry czy filmu jak się zniszczy lub od tak se dla szpanu jak by ktoś miał ochotę to tez piractwo?
Historia autentyczna - " u kogoś" była P*a i na łóżku były porozkładane płyty oryg. dem ps2 do zdjęć na allegro przyglądali się i podobno stwierdzili - amator... co to miało znaczyć? nie wiedzieli że to oryg. czy po prostu stwierdzili mało piratów - amator? LOL
Granie w gry PSX obecnie tzn granie w ich kopie to piractwo? Przecież gier nie można kupić w sklepie a nie każdy ma ps3 i pss a i tam są nie wszystkie. Bo i takiego kolesia miałem na gg. Piracę na PSX bo sony i tak na grach psx już nie zarabia.
Jest ogólnie prawo do przetestowania gry? W sklepie na standzie mogę to zrobić - gram za darmo np. pierwsze misje ale nie kupię a jak ściągnę z netu to już nie?? Załóżmy że nie ma dema... Takie AC na X360
No dałem trochę do myślenia jak coś mi się przypomni to edytuję. Sam nie piracę i jestem przeciwnikiem kopi a pytania są czysto z ciekawości.