Hm, teraz z kolei rozkminiam wybór między Desire a Milestone
Mam ten sam dylemat Ale starym Milestonem, czy tym nowym bez klawy?
Chodzi mi jednak o starego. Nowy nie wiem kiedy wyjdzie, poza tym pewnie będzie drogi. Parametry ma świetne, ale jednak jeden szczegół w designie mnie odrzuca wręcz. Mianowicie ten wystający element koło przycisku aparatu.
Generalnie nie potrzebna mi za bardzo fizyczna klawiatura, zwłaszcza, że spotkałem się z opiniami, że ta w Milestone nie jest jakaś wyje**na w kosmos; jestem właściwie pewny, że szybciej i wygodniej będzie mi się pisało na ekranowej. Poza tym ma o połowę mniej RAMu i megaherców w procesorze niż Desire, jednak ze względu na osobny układ graficzny zdecydowanie lepiej radzi sobie np. w przypadku renderowania grafiki 3D. Chociaż podobno w samym menu zdarza mu się przyciąć i klatkować. Dochodzi też kwestia tego, że Desire, pomimo ekranu amoled, tak naprawdę ma o prawie 1/3 mniejszą rozdzielczość niż ta podana przez producenta ze względu na zastosowaną matrycę. Tymczasem Milestone ma taką jak to oficjalnie widnieje w specyfikacji. To mi akurat jakoś nie przeszkadza, bo co prawda w Motoroli wszystko jest gładziutkie, ale podobno w Desire też trzeba się przyjrzeć mocniej żeby zobaczyć te piksele.
Jak tak się zastanowić, to ta klawiatura w Milestone bardzo by mi się przydała jedynie pod względem większej ilości miejsca na ekranie i w przypadku gier - strasznie jara mnie emulator SNESa, Game Boya Advance i Genesisa, gier są setki, a jednak do czegoś takiego przydałyby się normalne przyciski. W THPS2 na iPhona praktycznie nie dało się grać z tymi dotykowymi przyciskami na ekranie.
Niby bateria też lepiej trzyma w Motorolce. Szkoda tylko, że w europejskiej wersji skutecznie zablokowali dostęp do roota - w Droidzie można było spokojnie podkręcić procesor do 1GHz.
X10 wydaje mi się jednak za duża, ale jeszcze zgłębię temat.
Dlaczego nowy iPhone byłby dla niego najlepszym rozwiązaniem? Ja się strasznie zawiodłem, bo generalnie nadgonili innych producentów komórek jeśli chodzi o parametry, ale praktycznie nie zrobili nic z archaicznym menu - oprócz opcji tapetek i folderów -,-