Autor Wątek: Wii - Temat ogólny  (Przeczytany 311478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sambady

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 0
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #760 dnia: Listopada 30, 2005, 20:53:11 pm »
@Devil: Tak, i na pewno to zrobi, ale dopiero za parę lat, a Nintendo mogłoby to zrobić już w roku 2006 [mowa o DOMNIEMANEJ premierze GBE], co znacznie zmniejszyłoby sprzedać PSP.

Devilek

• Łajka
  • Reputacja: 73
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #761 dnia: Listopada 30, 2005, 21:01:36 pm »
Nintendo tyle tych konsolek wypuszcza nie mogliby zrobic jednej a naprawde wje***tej. Ja jakbym miał kase to bym wolał kupić PSP chyba GBE była by naprawde fajna i pasowało do mnie :) .
Yeahh, me and hate that's an odd couple

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #762 dnia: Listopada 30, 2005, 21:41:38 pm »
Cytat: "DEVIL"
Konsolka od Nintendo lepsza do PSP nie wierze w to. Z tego co wiem Nintendo nigdy nie stawiało na moc. A Sony i jak może wypuścić puźniej jakąś PSP2 ktura napewno będze lepsza od GBE.

Lol.
NES>wszystko o generację
SNES>wszystko
N64>PSX
GC>PS2
Tak, tak, Nintendo nigdy nie stawiało na moc.

A tak btw... miejsce w którym dokonana zostanie pełna prezentacja Revo...

Miejsce w którym rozdawane są Oscary... a 9 maja Nintendo odkryje karty...

bandi

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #763 dnia: Listopada 30, 2005, 23:07:25 pm »
No właśnie - niektórzy źle myślą.

Po pierwsze - nintendo jest w tej chwili nieobliczalne - cały czas nas zaskakują i nie wiadomo jaką reorganizację przeszła ta korporacja.

Po drugie - nie dadzą odebrać sobie rynku handheld, dlatego nie ma reguły, że będą wypuszczać handheldki co 2 czy 2,5 roku

Po trzecie - mogą wypuścić całą game sprzetu - co z tego skoro zadbali o kompatybilność! Na DS uruchomisz wszystko. Na revolution też wszystko - klient, który wcześniej kupił fajne gry na gamecube czy GBA co z nimi zrobi? Sprzeda je za grosze Nie sądzę - kupi nowy system, który je uruchomi.

Pozatym wcale nie jest powiedziane, że zaraz wypuszczą GBE - mogą tylko zaprezentować obudowę tak jak było z Revo :-) hehe i powiedzieć, że dotychczasowe gry zakupione na DS będą kompatybilne z GBE a na dodatek będą w lepszej jakości wyswietlane - to im wystarczy...

Hehe do tego jakiś żyroskop wpakują czy cuś i już mają kolejny przynoszący zyski produkt...

doktor Robotnik

• Towarzysz
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #764 dnia: Grudnia 01, 2005, 12:38:58 pm »
Jeśli na Revo będzie dostępny jako tytuł startowy Mario , np. Mario Revolution, to ja od razu kupuje tą konsole.
Przypominam sobie że Mario 64 był nie do pobicia na N64.

Właśnie może tym zaskoczy nas Nintendo , to znaczy jakimś super kilerem startowym.
Mam w związku z tym pytanie : Czy wiecie coś o nowym Marianie na Revo :?:

sambady

• Marynarz z Potiomkina
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #765 dnia: Grudnia 01, 2005, 16:16:50 pm »
@doktor: Wiem, że się pojawi, ale niestety nie znam żadnych szczegółowych danych :/.

Wielki90

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #766 dnia: Grudnia 01, 2005, 16:18:22 pm »
Skad mamy cos wiedziec, to niny :D
Wracajac do GBE, mysle ze ta konsolka nie bedzie czyms pokroju...ganeboya, czy PSP, dlatego nie powinna miec takiej nazwy. Warto zauwazyc ze N64 sprzedalo sie mimo wszystko nie najgorzej (chyba jakies 30milionow). Ta konsola miala cos rewolucyjnego (galka, M64, rumble). Przy gacku troche zaspali i przez to mamy "zalew" hitow na ta platforme. Z kolei DS, bedacy teorytycznie bez szans z PSP, idzie z nim leb w leb. A wszystko dzieki touch screenowi. Mam nadzieje ze z Revo bedzie tak samo, i watpie zeby pozwolili sobie wydac "zwykla" konsolke. Ona musi miec cos nowego, bo inaczej nie pobije PSP i jego nastepcy.
PSN: CooliG

Devilek

• Łajka
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #767 dnia: Grudnia 01, 2005, 16:41:36 pm »
Cytat: "CassSept"
Konsolka od Nintendo lepsza do PSP nie wierze w to. Z tego co wiem Nintendo nigdy nie stawiało na moc. A Sony i jak może wypuścić puźniej jakąś PSP2 ktura napewno będze lepsza od GBE.

Lol.
NES>wszystko o generację
SNES>wszystko
N64>PSX
GC>PS2
Tak, tak, Nintendo nigdy nie stawiało na moc.

A tak btw... miejsce w którym dokonana zostanie pełna prezentacja Revo...

Miejsce w którym rozdawane są Oscary... a 9 maja Nintendo odkryje karty...

Chodziło mi bardziej o handlety niż o konsole domowe a GB raczej nie wyruznia sie specialną mocą w poruwnaniu do PSP Gizmondo(czy jakos tak).

McJohn

• Człowiek dobrej roboty
  • Reputacja: 1
  • Gdzie jest Dickinson?!
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #768 dnia: Grudnia 01, 2005, 17:05:19 pm »
I co z tego? DS w Japonii sprzedaje się o kilkaset tysięcy sztuk lepiej niż niezwykle mocne PSP, nie jestem pewien jak w USA i UE, ale z tego co pamiętam to też więcej jest w japońskich domach DSów... O grach nie wspominając...
War, war never changes. Waiting for Fallout 3.

doktor Robotnik

• Towarzysz
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #769 dnia: Grudnia 01, 2005, 17:55:54 pm »
Cytat: "Wielki90"
Ona musi miec cos nowego, bo inaczej nie pobije PSP i jego nastepcy.

Innowacyjność+niska cena= sukces Revo

Tak jak w przypadku DS.

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 25
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #770 dnia: Grudnia 01, 2005, 18:08:05 pm »
Z gameboyami sprwawa byłe tego rodzaju że nigdy nie miały konkurencji. PSP jest dla GBE mocnym przeciwnikiem bo miał start dużo wcześniej, do tego samam marka konsol PS znaczy dużo (jak dla kogo ;) ). Najprawdopodobniej GBE będzie miało moc GC, nie wiadomo co z nośnikiem gier.

McJohn

• Człowiek dobrej roboty
  • Gdzie jest Dickinson?!
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #771 dnia: Grudnia 01, 2005, 20:10:27 pm »
Cytat: "doktor Robotnik"
Innowacyjność+niska cena= sukces Revo

Na razie ci, którzy odwiedzili TGS wolą X360 od Revo, ale to pewnie efekt zbliżającej się premiery Xboxa...Mam taką nadzieję przynajmniej.

bandi

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #772 dnia: Grudnia 01, 2005, 21:15:48 pm »
O Mario wiemy tylko tyle że na pewno będzie to startowy tytuł :-)

A tak na marginesie to sam nie wiem dla jakiej gry kupie Revo (pewnie dlatego, że nie wiadomo co wyjdzie)

Kupię na pewno dla PADa bo nim pogram - tak jak kiedyś znudził mnie joystick, potem klawiatura, tak teraz już mi się nie chce w rękach trzymać zwykłego pada.

Co do GBE będzie to gameboy ale nie oznacza to, że nie będzie to Revolucyjny GameBoy :-) hehe - przeciwnie - prawdopodobnie będzie wspaniale uzupełniał się z Revolution

Reasumując - jak na razie Nintendo pokazuje, że podchodzi do tematu najsolidniej.

Nie obchodzi mnie w jaką grę zagram na samym początku - zagram z przyjemnością w pierwszą lepszą bo jako jedyna firma widzę że dba o użytkownika najbardziej jak tylko może

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #773 dnia: Grudnia 01, 2005, 21:53:53 pm »
Cytat: "McJohn"
I co z tego? DS w Japonii sprzedaje się o kilkaset tysięcy sztuk lepiej niż niezwykle mocne PSP, nie jestem pewien jak w USA i UE, ale z tego co pamiętam to też więcej jest w japońskich domach DSów... O grach nie wspominając...

W Japonii są 2 miliony PSP i 3,5 miliona DS`ów...
W Europie są 2 miliony DS`a, PSP na pewno mniej.
W Ameryce są mniej więcej takie same, biorąc pod uwagę wyłącznie obecny rok ;)

Wielki90

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #774 dnia: Grudnia 01, 2005, 22:39:22 pm »
Wiesz tylko PSP wyszlo w stanach w polowie marca, a w europie to kazdy wie kiedy to bylo :?  tak wiec nie mozna patrzec na skale roku. Lepiej spojrzec na jeden miesiac.

fenris

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #775 dnia: Grudnia 01, 2005, 23:29:21 pm »
Dane z jednego miesiące są zbliżone.

Co do tego czy gbe będzie mocniejszy od psp - sądze że tak. Bo to właśnie ta konsola ma być prawdziwym konkurentem psp (teraz właściwie psp konkuruje z gba, ds to raczej miał być taki eksperyment który okazał się bardzo udany swoją drogą).
A sony przez kilka lat nie będzie w stanie wyprodukować nowego psp, bo gdzie ma pole do manewru? Do tego ta firma jest w słabej kondycji finansowej, więc raczej skoncentruje się na ps3.

bandi

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #776 dnia: Grudnia 02, 2005, 00:06:05 am »
Oj biedne sony jest ostatnio. Troche nadszarpneli się sami :-)

A tyle razy tłumaczono - najpierw rozgrzewka - nic na hama :-)

(czytaj bublowate nowe PS2two, PSP z badami, zabezpieczenie CD-Audio nielegalnym kodem)

Jak tak dalej pójdzie, to reorganizacja w Sony nie pomoże jaką przeprowadzają... :-)

A wracając do tematu - w statystykach tygodniowych cały  czas widać kolosalną przewagę DS nad PSP...

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #777 dnia: Grudnia 02, 2005, 08:04:08 am »
Cytat: "Wielki90"
Wiesz tylko PSP wyszlo w stanach w polowie marca.

Ale wiesz, konsola tuż po premierze zawsze przeżywa ogromny boom... DS po prostu idzie mn.wi. łeb w łeb z PSP, ale o niecałe pół miliona nadal prowadzi. W Japonii różnica jest spora... a w Europie Nintendogsy mocno sprzerdawały DS`a - 2 miliony DS`ów i 1 milion Nintendogsów...

bandi

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #778 dnia: Grudnia 02, 2005, 10:33:13 am »
Jak na razie to nintendo wydaje killer za killerem sprzedające DSa. Nie wiem jak oni to robią... :-)

Devilek

• Łajka
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #779 dnia: Grudnia 02, 2005, 12:55:32 pm »
Dla mnie sprzedaż PSP jest dobra, ponieważ rynek handletów był opanowany przez Big N i dla nowej firmy dopiero wchodzącą na rynek handletów do dobry wynik i jeszcze cena PSP jest teraz droga ale DS jest tani i jak PSP potanieje to napewno sprzedasz zwrośnie. Ej bandi o jakie killery ci chodzi bo nie kojarze aby na DSsie wyszło dużo killerów, może poprostu za mało interesuje sie DSem. :roll:

McJohn

• Człowiek dobrej roboty
  • Gdzie jest Dickinson?!
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #780 dnia: Grudnia 02, 2005, 13:17:52 pm »
Animal Crossing, Nintendogs, Mario Kart DS - setki tysięcy egzemplarzy sprzedanych...

fenris

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #781 dnia: Grudnia 02, 2005, 14:11:34 pm »
Dla mnie sprzedaż PSP jest dobra, ponieważ rynek handletów był opanowany przez Big N i dla nowej firmy dopiero wchodzącą na rynek handletów do dobry wynik i jeszcze cena PSP jest teraz droga ale DS jest tani i jak PSP potanieje to napewno sprzedasz zwrośnie.

Tylko że ds też stanieje, a sony jak już pisałem nie może sobie pozwolić na obniżanie cen bo mają ogromne problemy finansowe.
Sprzedaż oczywiście jest dobra, z tym że psp nie odebrało rynku nintendo a raczej poszerzyło rynek kieszonek o typowych gadżeciarzy dla których liczy się głównie grafa + bajery w stylu oglądanie filmów, słuchanie mp3, przeglądanie zdjęć itp. Bo do oglądania filmów czy nawet emulacji to faktycznie ta konsolka wypada bardzo dobrze w porównaniu z np. PocketPC które są znacznie droższe (oczywiście jak ktoś chce model na którym można emulować np. psx).

Devilek

• Łajka
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #782 dnia: Grudnia 02, 2005, 14:20:00 pm »
Cytat: "McJohn"
Animal Crossing, Nintendogs, Mario Kart DS - setki tysięcy egzemplarzy sprzedanych...

Ej ale 3 gry to nie jest dużo na konsole a już troche jest na tym świecie.

Devilek

• Łajka
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #783 dnia: Grudnia 02, 2005, 14:22:43 pm »
Cytat: "fenris"
Dla mnie sprzedaż PSP jest dobra, ponieważ rynek handletów był opanowany przez Big N i dla nowej firmy dopiero wchodzącą na rynek handletów do dobry wynik i jeszcze cena PSP jest teraz droga ale DS jest tani i jak PSP potanieje to napewno sprzedasz zwrośnie.

Tylko że ds też stanieje, a sony jak już pisałem nie może sobie pozwolić na obniżanie cen bo mają ogromne problemy finansowe.
Sprzedaż oczywiście jest dobra, z tym że psp nie odebrało rynku nintendo a raczej poszerzyło rynek kieszonek o typowych gadżeciarzy dla których liczy się głównie grafa + bajery w stylu oglądanie filmów, słuchanie mp3, przeglądanie zdjęć itp. Bo do oglądania filmów czy nawet emulacji to faktycznie ta konsolka wypada bardzo dobrze w porównaniu z np. PocketPC które są znacznie droższe (oczywiście jak ktoś chce model na którym można emulować np. psx).

Może i są to gajery ale bardzo przydatne w dzisiejszym świecie, do mnie poprostu nie przemawia dotykowy ekran, wole lepszą grafike.

McJohn

• Człowiek dobrej roboty
  • Gdzie jest Dickinson?!
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #784 dnia: Grudnia 02, 2005, 14:33:56 pm »
Ej ale 3 gry to nie jest dużo na konsole a już troche jest na tym świecie.

Jezu, podałem tylko przykłady :|

Do tego dochodzi przecież chociażby Super Mario 64 DS, Metroid Prime Pinball, Advance Wars DS, Another Code, Mario&Luigi : Partners in Time, Meteos, Castlevania w Japonii gry z serii Brain Training...

Wielki90

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #785 dnia: Grudnia 02, 2005, 15:23:20 pm »
Proponuje zakonczyc offtop, bo na forum jest stosowny temat o konkurencji wsrod kieszonsolek

bandi

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #786 dnia: Grudnia 02, 2005, 19:15:25 pm »
Chodzi o to, że praktycznie co chwile wydają pozycję, która sprzedaje się świetnie. Też dobrze nie śledzę tematu więc wszystkich tytułów z liczbami sprzedaży nie pamiętam - ale na pewno Brain training, nintendogs, mario kart, animal crossing czy cos takiego. Za chwile metroida wypuszcza.

Cały czas wydają tytuły, które im się swietnie sprzedają w dodatku w bardzo krótkich odstępach czasowych.

To pokazuje jak świetnie przygotowało się Nintendo do walki z konkurencją.

I w tym momencie nie mam żadnych wątpliwości, że z Revolution będzie podobnie. Zaatakują "killerami" obok nich 3rd party wypuści coś swojego.

Revolution moim zdaniem jest skazany na sukces.

blancjaone

• Marynarz z Potiomkina
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #787 dnia: Grudnia 02, 2005, 19:57:10 pm »
Na przykladzie DS widac, ze Nintendo potrafilo wyciagnac wnioski z bledow popelnionych w przeszlosci. Online, ktory poczatkowo byl bagatelizowany przez N, teraz jest jednym z motorow napedowych DS.
Dlatego tez jestem juz spokojny o Revo. Nigdy nie lekceważ Nintendo.  :twisted:

Wielki90

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #788 dnia: Grudnia 02, 2005, 20:17:53 pm »
Wlasnie, moze w koncu Niny odzyska chwale (jak chodzi o stacjonarki)

Ibra

• Marynarz z Potiomkina
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #789 dnia: Grudnia 02, 2005, 22:11:18 pm »
A wie ktoś może czy na Nintendo Revolution stworzą grę Nintendogs? :P

lupinator

• Gość
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #790 dnia: Grudnia 03, 2005, 09:42:16 am »
Maszyna propagandowa Nintendo wciąż działa.
Shigeru Miyamoto zakończył swoje przemówienie o Revolution na DIEC takim oto zdaniem: "jest jeszcze jeden sekret, ale nie będziemy się w to teraz zgłębiać. Zostawmy to na później", po czym na wielkim ekranie zabłysnęła postać Mario z podpisem "arigatou gozaimashita" (domyślam się, że to znaczy "dziękuje państwu").

Czyżbyśmy jednak mieli doczynienia z prawdziwą rewolucją?

No ciekawe jak ta revolucja wyjdzie

doktor Robotnik

• Towarzysz
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #791 dnia: Grudnia 03, 2005, 13:00:48 pm »
Cytat: "lupinator"

Dla mnie rwolucja znaczy : tanio i dobrze

Maszynka musi być tania i zwinna, mieć piękne grywalne gierki i bez zbędnych udziwnień, gracze z USA i Europy są tradycjonalistami i nie będą tolerować nadmiaru kolorowych RP-gów. Ale Japończycy to inna bajka. Pytaniem jest czy REvo ma być dla skośnookich , czy dla nas?
Przeglądałem ostanio preferencje japońskich graczy z TGS i o mało nie spadłem z krzesła o ile pamietam 90% chce RPG-ów, a 10% gier typu FPP,
To dokładnie na odwrót niż ja.

lupinator

• Gość
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #792 dnia: Grudnia 03, 2005, 13:04:19 pm »
Cytat: "doktor Robotnik"
Cytat: "lupinator"

Dla mnie rwolucja znaczy : tanio i dobrze

Maszynka musi być tania i zwinna, mieć piękne grywalne gierki i bez zbędnych udziwnień, gracze z USA i Europy są tradycjonalistami i nie będą tolerować nadmiaru kolorowych RP-gów. Ale Japończycy to inna bajka. Pytaniem jest czy REvo ma być dla skośnookich , czy dla nas?
Przeglądałem ostanio preferencje japońskich graczy z TGS i o mało nie spadłem z krzesła o ile pamietam 90% chce RPG-ów, a 10% gier typu FPP,
To dokładnie na odwrót niż ja.

Ponoć Ninny ma przy Revo zacząć dbać o Europejskich graczy. Mam taką wielką nadzieje ze tak sie stanie bo mam zamiar nabyć Revolution :)

bandi

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #793 dnia: Grudnia 03, 2005, 14:56:25 pm »
Moim zdaniem premiery i skupienie się na odbiorcach (w 50%) powinno wyglądać tak:

Sony - Japonia (bo mają największe zyski na skośnookich)
Microsoft - USA (a nie japonia, bo na tym rynku mają marne szanse z sony)
Nintendo - Europa (tutaj mają największe szanse - mogą dominować na tym rynku :-).

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #794 dnia: Grudnia 03, 2005, 15:07:41 pm »
Cytat: "bandi"
Moim zdaniem premiery i skupienie się na odbiorcach (w 50%) powinno wyglądać tak:

Sony - Japonia (bo mają największe zyski na skośnookich)
Microsoft - USA (a nie japonia, bo na tym rynku mają marne szanse z sony)
Nintendo - Europa (tutaj mają największe szanse - mogą dominować na tym rynku :-).

Raczej zamień Japonię z Europą... japońce wolą coś nowego... w Europie Sony ma mocno wyrobioną markę...

xelloss

• Marynarz z Potiomkina
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #795 dnia: Grudnia 06, 2005, 15:29:14 pm »
IGN robi wywiad wśród developerów na temat sprzętu. Mniej więcej takich danych się spodziewałem.
http://revolution.ign.com/articles/673/673578p1.html

GPU trochę mocniejsze od xboksowego, ~128MB RAM. Biorąc pod uwagę, że Ninny od dawna mówi, że moc nie ma znaczenia, że konsola ma być tania na starcie i w końcu rozmiary revolution nie jest to żadne zaskoczenie.

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #796 dnia: Grudnia 06, 2005, 16:09:24 pm »
To są jeszcze nie ostateczne dev-kity.
Gpu i Cpu nie są jeszcze dokończone...

bandi

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #797 dnia: Grudnia 06, 2005, 17:36:07 pm »
IBM ukończył już prace nad procesorem broadway dla Revo!

bad_hamster

• Pionier
  • *
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #798 dnia: Grudnia 06, 2005, 19:18:28 pm »
W sumie na poczatku big N moowilo ze revo bedzie 2-3 razy mocniejsze od GCN wiec by sie moglo zgadzac.
Najbardziej niepokojaca wypowiedz:

"To be honest, it's not much more powerful than an Xbox. It's like a souped up Xbox," a major third party source revealed to us. "But it's the controller that makes the difference and the controller is really nice."

hmmm
“Cell has a FLOP advantage, XeCPU has a flexibilty advantage... I'm not even sure that if you have lots of vertex and texture data, that XeCPU would lose” - DeanoC (Ninja Theory)

bandi

• Przodownik pracy
Wii - Temat ogólny
« Odpowiedź #799 dnia: Grudnia 06, 2005, 19:24:04 pm »
Hmmm. to raczej nie jest oficjalna wypowiedź :-)

Swoją drogą po co się skupiać na mocy? Nie wiadomo czym nas revolution jeszcze zaskoczy. Przypominam, że nintendo znane jest z zostawiania sobie otwartej furtki.

Jeżeli revo okaże się za słabe, zawsze będą mogli wypuścić rozszerzenie w postaci zwiększonej pamięci operacyjnej (jak to było w N64, czy nawet procesora - patrz Amiga, do której pakowano procesory zwiększającej jej moz nawet 40 krotnie!!!)