Autor Wątek: Anime  (Przeczytany 243476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GGY

• Towarzysz
  • Reputacja: 0
Anime
« Odpowiedź #1160 dnia: Lutego 27, 2007, 16:05:14 pm »
I tak nic nie przebije Meitantei Conan (Detektyw Conan), który ma 53 tomy i status ciągle powstającej. Robi się mangowa "Moda na sukces". O ile kiedyś uwielbiałam to anime, tak teraz po prostu się znudziłam...Na torrencie widziałam z 460 odcinków <???> [sic!]... Za to polecam półtoragodzinny prolog serii Conana fabularnej ;) Rotfl murowany.
"The past is the past... and the future is the future. A man is a man, and a woman is a woman. I am who I am, and you are who you are. Like it really matters anyway...."

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
Anime
« Odpowiedź #1161 dnia: Marca 08, 2007, 20:37:36 pm »
Ostatnio chciałem zacząc oglądac One Piece`a... jedyny problem - jak zobaczyłem liczniki to się przeraziłem. 300 odcinków i 450 chapterów X_x?

_Music

• Łajka
Anime
« Odpowiedź #1162 dnia: Marca 11, 2007, 19:32:26 pm »
Wciąż Great Teacher Onizuka- genialne, a każdy odcinek tylko lepszy.

Nie mam nawet czasu obejrzeć nowego gitsa sac :/

_Music

• Łajka
Anime
« Odpowiedź #1163 dnia: Kwietnia 05, 2007, 19:46:41 pm »
Pytanko- ma ktos stronę z subami do Hellsinga ova3?

setezer

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
Anime
« Odpowiedź #1164 dnia: Kwietnia 05, 2007, 20:29:40 pm »
Nie mam nawet czasu obejrzeć nowego gitsa sac :/

Mam 4 płyty z SAC i 3 z SAC 2nd. Oczywiście też pełnometrażowy. Nie mogę się doczekać gdy zgromadzę wszystkie odcinki i zrobię sobie ~12godzinne sesje z "Duchem w pancerzu", dwa razy.

Według mnie 2nd jest nieco lepszy, kilka z odcinków naprawdę mnie wessało. Motyw z Samodzielną 11 jest świetny, szukanie eseju i odcinanie głów na dachu budynku, wszystko wypada dosyć realistycznie. Polecam odcinek z grą w pokera Saito i walka Pazu z... Pazu. Najlepsze są te niespójne, z początku, momenty, które z czasem łączą się w zgrabną całość.

Żeby nie było, że zwykłe SAC jest słabe. Również daje radę, ale trzeba mocno się przyłożyć, by się nie pogubić w tej całej sprawie człowieka śmiechu.

_Music

• Łajka
Anime
« Odpowiedź #1165 dnia: Kwietnia 05, 2007, 21:23:12 pm »
Ja z pierwszego sezonu widziałem jedynie 5 odc. ale są prześwietne, choć łatwo mi uwierzyć że łatwo się później z tym wszystkim poplątać.

Z takich tez względów nie mogę porównywać GiG'a, ale także jestem skory przyznać że fabuła jest genialnie poprowadzona, motyw samodzielnej 11 wiarygodny i zajmujący, a odcinki traktujące o poszczególnych członkach sekcji to najwyższa klasa (rzuca światło na postacie siedzące przeważnie w cieniu jak Pazu czy- w mniejszym stopniu Saito)- epizod o przeszłości Motoko jest chyba moim ulubionym.

Wciąż jednak żałuję że nie oglądnąłem pierwszego sezonu, bo wciąż nie wiem dlaczego właściwie postąpiono z 9 jak postąpiono (a co rozwiązuje, a raczej przywraca pierwszy odcinek GiG'a).

A swoją drogą- to jak z tymi subami do hella? :]

Vitryna

• Budowniczy socjalizmu
Odp: Anime
« Odpowiedź #1166 dnia: Kwietnia 10, 2007, 12:39:34 pm »
Własnie wyszedł pierwszy epek Devil May Cry-a w RAW-ie ktoś ściągał oglądał ? warto ssać ?:>

setezer

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #1167 dnia: Kwietnia 10, 2007, 12:47:31 pm »
Udostępniają go za darmo? Fajna inicjatywa, sam chętnie bym obejrzał (na pewno jest darmowy?).

Vitryna

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #1168 dnia: Kwietnia 10, 2007, 13:16:38 pm »
Na torrentach jest za darmo a inaczej go teraz nie obejrzysz. RAW-ek jest pewnie z TV TOKYO.

Walker

• Pontifex Maximus
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1169 dnia: Kwietnia 12, 2007, 14:13:34 pm »
z anime ogladam teraz jedynie bleach i naruto, czasem sie trafi jakas fajna kinowka, ale zauwazylem ze ostatnio nic nowego wartego uwagi sie nie pokazuje :-(

Albatrozz

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #1170 dnia: Maja 06, 2007, 19:38:29 pm »
Już w maju Ergo Proxy od Anime Gate  :grin: :grin: :grin:, ale zobaczcie co znalazlem.

Tak na oko, to tło nie jest z tego anime.

kazuyoshi

• Towarzysz
  • Jak and Daxter 4 na PS4 - uwolnić orkę ^.-
« Odpowiedź #1171 dnia: Maja 06, 2007, 19:58:28 pm »
a juz dzisiaj o 21:00 na programie HypeR Fullmetal Alchemist The Movie - Conqueror of Shamballa ,oglądać - dobra ide na prisona a pózniej fullmetal yoo ^^.
its time for scream, its time for silence. -d(^_^)b-

Otaku_magazyn

• Pionier
  • *
  • Nowe Otaku już w czerwcu!
« Odpowiedź #1172 dnia: Maja 11, 2007, 13:17:56 pm »
Wszystkich fanów mangi i anime zapraszam do zapoznania się z Otaku - nowym na rynku magazynem poświęconym, mandze, anime i ogólnie pojętej kulturze Japonii (zarówno tej popularnej, jak gry czy j-music, jak i tej "wyższej" jak książki czy informacje o znanych Japończykach).

4. numer wciąż można kupić w Empikach i na naszej stronie internetowej - http://otaku.pl/ Nowy numer już w czerwcu!

A w numerze 4. znajdziecie, teksty między innymi o:
Opowieściach z Ziemiomorza (już niedługo w polskich kinach; kolejne informacje o filmie znajdziecie w następnym Otaku)

Dragon Ballu AF - ujawniamy sekrety tej serii

Black Lagoon - recenzujemy najnowsze anime od Anime Virtual

A także artykuł o Bogu Mangi, Osamu Tezuce, felietony, w dziale gier - recenzję killer 7 i tajniki japońskiej gry go, a także wiele innych artykułów o mangach, anime i muzyce!

Na dodatek, nieustannie prowadzimy Wielki Konkurs Redakcyjny - każdy może ZAWSZE przysłać do nas recenzję/felieton/jakikolwiek tekst na temat m&a, muzyki, gier czy czegokolwiek związanego z Japonią - najlepsze teksty drukujemy, a najlepsi autorzy mogą liczyć na stałą współpracę z Otaku!

Zapraszamy do czytania Otaku i wzięcia udziału w konkursie!!!
Zapraszam na stronę Otaku - magazynu o mandze i anime http://otaku.pl/

Tobacco

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #1173 dnia: Maja 18, 2007, 23:38:45 pm »
właśnie pożyczyłem od kumpla Gantz i Sorcerer Hunters, będę miał co robić w weekend :-D.

tiktak

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #1174 dnia: Maja 19, 2007, 01:10:43 am »
Wszystkich fanów mangi i anime zapraszam do zapoznania się z Otaku - nowym na rynku magazynem poświęconym, mandze, anime i ogólnie pojętej kulturze Japonii (zarówno tej popularnej, jak gry czy j-music, jak i tej "wyższej" jak książki czy informacje o znanych Japończykach).

4. numer wciąż można kupić w Empikach i na naszej stronie internetowej - http://otaku.pl/ Nowy numer już w czerwcu!

A w numerze 4. znajdziecie, teksty między innymi o:
Opowieściach z Ziemiomorza (już niedługo w polskich kinach; kolejne informacje o filmie znajdziecie w następnym Otaku)

Dragon Ballu AF - ujawniamy sekrety tej serii

Black Lagoon - recenzujemy najnowsze anime od Anime Virtual

A także artykuł o Bogu Mangi, Osamu Tezuce, felietony, w dziale gier - recenzję killer 7 i tajniki japońskiej gry go, a także wiele innych artykułów o mangach, anime i muzyce!

Na dodatek, nieustannie prowadzimy Wielki Konkurs Redakcyjny - każdy może ZAWSZE przysłać do nas recenzję/felieton/jakikolwiek tekst na temat m&a, muzyki, gier czy czegokolwiek związanego z Japonią - najlepsze teksty drukujemy, a najlepsi autorzy mogą liczyć na stałą współpracę z Otaku!

Zapraszamy do czytania Otaku i wzięcia udziału w konkursie!!!

Na zamowione numery mimo ze kasa wplynela kilkanascie dni temu nie moge sie doczekac wiec mala antyreklama. Mimo to sam magazyn wart uwagi bo przegladalem w empikach.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #1175 dnia: Maja 31, 2007, 23:37:01 pm »
Właśnie zacząłem ogladać Samurai Champloo- od twórców Cowboy Bebob i to widać b. mocno.

Zakręcone, niesamowita kreska, genialna muzyka i pierwszoligowy klimat (tym razem osadzony w średniowieczne Japoni w okresie Edo)- cechy charakterystyczne pana Watanabe.
Po pierwszym odc. jestem b. pozytywnie nastawiony, jesli reszta utrzyma poziom to będzie git.

Tobacco

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #1176 dnia: Czerwca 03, 2007, 12:54:44 pm »
Właśnie ściągam 1 odcinek DMC anime :-D

D3LTA_TOM.

• Pawka Morozow
  • Xbox Live: xXI TOMEK IXx
« Odpowiedź #1177 dnia: Czerwca 03, 2007, 20:35:39 pm »

Otaku_magazyn

• Pionier
  • *
  • Nowe Otaku już w czerwcu!
« Odpowiedź #1178 dnia: Czerwca 13, 2007, 23:11:12 pm »
MAGAZYN „OTAKU” ZAPRASZA NA „Noc z Anime”:

MIEJSCE I CZAS:
30 czerwca 2007
Kino Femina w Warszawie
22:30 – ok. 5:00

FILMY anime:
Origins: Spirit of the past
Utena - the movie
Saiyuki - Requiem

POZOSTAŁE ATRAKCJE:
POTWIERDZONE: stoisko magazynu „Otaku” i badge.com.pl + filmy od: Anime-Virtual i IDG
NIEpotwierdzone: herbata gratis, 20% zniżki w kinowym bufecie

NIESPODZIANKI i KONKURSY:
KAŻDY widz wyjdzie z miłym podarkiem, mniejszym lub większym (zależy jaki trafi), od naszych sponsorów Anime-Virtual, badge.com.pl, IDG i Waneko

CENA:
25 zł (sprzedaż w Kinie Femina na ok. 2 tygodnie przed imprezą)

LIMIT MIEJSC:
250

WSZELKIE PYTANIA
prosimy kierować do Kina Femina lub na Forum Otaku:

http://www.kinoplex.pl/miasto.php?cityID=9

http://forum.otaku.pl/viewtopic.php?p=30232#30232

P.S.

Na zamowione numery mimo ze kasa wplynela kilkanascie dni temu nie moge sie doczekac wiec mala antyreklama. Mimo to sam magazyn wart uwagi bo przegladalem w empikach.
Niestety, docierają do nas informacje, że poczta gubi przesyłki... W takim wypadku, prosimy kontaktować się bezpośrednio z naszym Redaktorem Naczelnym, poprzez mail podany na stronie Otaku lub poprzez forum!!!

Zapraszam na stronę Otaku - magazynu o mandze i anime http://otaku.pl/

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #1179 dnia: Lipca 18, 2007, 20:31:47 pm »

Kinowa wersja Evy :]

Update:
Skończyłem oglądać 2nd Gig SAC Ghosta i muszę przyznać że pierwszy sezon miał chyba ciekawszą końcówkę i ciekawszą intrygę (starsznie teoretyczna ta rewolucja i cel któremu sekcja9 musi zapobiec- człowiek śmiechu był znacznie konkretniejszy), ale ogólnie i tak serial genialny.
Czekam na solid state society. Pewnie się nie doczekam znając IDG...
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2007, 22:11:29 pm wysłana przez _Music »

starfox

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #1180 dnia: Lipca 26, 2007, 13:31:46 pm »
Evangelion prezentuje się ślicznie:D Oby Gainax nie dał plamy. Animacja wygląda na bardziej dopracowaną, a reszta to stara, dobra Eva:D

_Music: Najpierw niech IDG zajmie się drugą kinówką GITSa, na SSS przyjdzie pora później... Jeśli w ogóle przyjdzie;]
I Bóg rzekł: potrzebujecie 100 gram bitej smietany i 10 gram cukru...

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #1181 dnia: Lipca 30, 2007, 19:55:45 pm »
To jeszcze Innocence nie wydali? Kiedy już mieli się z tym uporać...

Na sss coraz mniej liczę niestety.

Devil May Cry anime:
Ok, piszę to jako fan seri DMC, więc mogę być nieobiektywny uprzedzam. Ogólnie serial ok, ale tylko ok- pierwszy odc. to nawet rozczarowanie, ale później się rozkręca. Klimat bardzo Hellsingowy, a Dante próbuje być cool jak Alu, lecz mu to średnio wychodzi. Reszta postaci wypada lepiej (z Lady na czele), sympatyczną nutę, trochę ciepła i przeciwny ton do stonowanego i cichego półdiabełka wnosi dziewczynka która z nim mieszka (ok- dla chcących, może pachnieć pedofilstwem :]  ), oraz "manager".
Struktura odcinków przypomina bardzo tą z Vampire Princess Miyu (najbardzije pesymistyczna seria jaką w życiu widziałem), lecz ze świecą szukać tu zwrotów w scenariuszu, czy bogatej fabuły. Ta poprowadzona zawsze jest prosto i szalenie przewidywalna.
Jedno ciekawe spostrzeżenie- losy osób postronnych, a zaangażowanych w konkretny odc. zawsze kończą sie happy endem jak w hollywood (zupełne przeciwieństwo VPM pod tym względem- tam sympatyczni ludzie zawsze kończyli martwi na końcu każdego odcinka).

Muzyka jest do zaakceptowania, choć nie mogę sobie przypomnieć ani jednego utworu (prócz openingu który wpada w ucho), graficznie wygląda świetnie, dopieszczone, wymuskanem komputerowa grafika używana oszczędnie, co osobiście biorę za plus.

Widziałem dopiero 6 odc. z 13 planowanych, nie jestem zachwycony, ale seria wciąga i chętnie obejrzę dalsze "misje". Inna sprawa że szybko o tym pewnie zapomnę- Evangelion, czy FLCL to napewno nie jest.
Dla osoby nie znającej DMC zapewne będzie to mniej ciekawe doświadczenie, na tyle że może po 1 ep. zniechęcić na dobre.
Tak więc- może być, ale głównie dla fanów. 

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
  • Poznasz głupiego po czynach jego.
« Odpowiedź #1182 dnia: Sierpnia 04, 2007, 03:03:42 am »
Nie czytałem tego tematu, bo wcześniej nie interesowałem się anime. Chciałbym, żebyście mi jakieś japońskie polecili (podobno oglądanie z napisami pomaga w nauce języka). Miło by było, gdyby było śmieszne :) Ale mam wymagania.

Gorrillaz

• Towarzysz
« Odpowiedź #1183 dnia: Sierpnia 04, 2007, 09:59:50 am »
Ze śmiesznych mógłbym polecić Ci anime Great Teacher Onizuka  :-), a ja osobiście najbardziej lubię Death Note, Naruto, Gunslinger Girl, Neon Genesis Evangelion i Fullmetal Alchemist  :grin:.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #1184 dnia: Sierpnia 04, 2007, 13:21:43 pm »
Hubi- obejrzyj evangeliona. Nie jest śmieszne, jest czasem dołująco i szokująco, ale to najlepsza rzecz jaka powstała ludzkimi rękami kiedykolwiek.

Nie na darmo od początku mojego opbytu na forku mam na avku Rei właśnie z Evy zresztą :]

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1185 dnia: Sierpnia 04, 2007, 20:19:59 pm »
ie na darmo od początku mojego opbytu na forku mam na avku Rei właśnie z Evy zresztą :]
A ja myślałem, że to zwykła butelka wódki :lol:

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #1186 dnia: Sierpnia 04, 2007, 20:54:25 pm »
Absolutnie nie.
Sam napis "Absolut Terror" odnosi się do pola o takiej właśnie nazwie które jest używane w Evangelionie przez anioły i evy, a na butelce mamy trzy Rei (co jest zresztą zabawną ironią, bo ona sama ma szczególnie rozwinięte AT, a trzy bo to też się po części wiąże). Dlatego wiem że lepszego avka nie znajdę i nikt inny nie będzie miał, dlatego nie zmieniłem go od początku i napewno nie zmienię.
Jak widzisz- jedna butelka a tyle informacji i wiedzy :]
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2007, 20:56:24 pm wysłana przez _Music »

Devilek

• Łajka
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #1187 dnia: Sierpnia 04, 2007, 21:02:56 pm »
Absolutnie nie.
Sam napis "Absolut Terror" odnosi się do pola o takiej właśnie nazwie które jest używane w Evangelionie przez anioły i evy, a na butelce mamy trzy Rei (co jest zresztą zabawną ironią, bo ona sama ma szczególnie rozwinięte AT, a trzy bo to też się po części wiąże). Dlatego wiem że lepszego avka nie znajdę i nikt inny nie będzie miał, dlatego nie zmieniłem go od początku i napewno nie zmienię.
A może by tak coś o zawartości? :P
Yeahh, me and hate that's an odd couple

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
  • Press a button and something awesome happens...
« Odpowiedź #1188 dnia: Sierpnia 04, 2007, 22:13:28 pm »
_Music - jak na razie widziałem tylko pierwszy odcinek DMC i wrażenia mam takie same. Kreska i muzyka są bardzo dobre, ale ogólnie anime jakoś nie wciąga. Fabuła - tak sobie (Dante eskortujący dziecko? WTF). Jednak po anime bazującym na tak efektownym slasherze spodziewałem się więcej akcji. Tymczasem odcinek płynął spokojnie, powoli; akcje były krótkie i raczej ich nie było... Ogólnie, spodziewałem się czegoś zupełnie innego. Może dalej się to rozkręci.

Na nieszczęście (dla Dantego) w tzw. międzyczasie oglądałem również Hellsinga (DMC obejrzałem pomiędzy odcinkowym Hellsingiem a Hellsing Ultimate) i do tego anime Devil się nawet nie umywa.
Always code as if the person who will maintain your code
is a maniac serial killer that knows where you live.

Devilek

• Łajka
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #1189 dnia: Sierpnia 04, 2007, 22:18:20 pm »
i do tego anime Devil się nawet nie umywa.
Ehh wszystkim nie dam rady dogodzić... ale panie za to mówią, że inni sie do mnie nie umywają :P.
Yeahh, me and hate that's an odd couple

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #1190 dnia: Sierpnia 04, 2007, 22:33:57 pm »
......

Ontopic- Hellsinga nie ma szans pobić, to fakt (widziałem 7 odc. wczoraj- chyba jeden z najsłabszych), ale za to umila czas czekając na 4 ova'kę, w której nareszcie pojawi się Rip Van Winkle :]

Kopersztyk

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 39
  • Why so serious?
« Odpowiedź #1191 dnia: Sierpnia 05, 2007, 00:26:55 am »
Obejrzałem jeden odcinek Devil May Cry i jakoś nie mam ochoty na kolejne. Dla mnie zwykły nabijacz kasy dla Capcom. Ostatnio zacząłem oglądać Samurai Champloo i jest w dechę! Na marginesie podam, że jest to anime twórczości tego samego kolesia, który jest odpowiedzialny za kultowe Cowboy Beepop.

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1192 dnia: Sierpnia 05, 2007, 01:33:06 am »
Swoją drogą, odnośnie jeszcze Hellsinga - odcinkowy Hellsing podobał mi się bardziej. Pomimo, iż autorzy dali swoje trzy grosze do fabuły (delikatnie mówiąc, bo zmiany w fabule są ogromne), całość wypada wg mnie lepiej i poważniej, a postacie są dużo głębsze (szczególnie Victoria nie robi tylko za postać komiczną, jak w OAVce) niż w Ultimate.

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #1193 dnia: Sierpnia 05, 2007, 01:40:42 am »
Anime Tekken, właśnie oglądam na youtube, polecam, można sie usmiac  :lol: :lol:

Grafoman

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #1194 dnia: Sierpnia 05, 2007, 02:05:00 am »
Absolutnie nie.

A ja zawsze myślałem, że obrazek który posłużył ci za avka w założeniu jest niczym innym, jak tylko parodią filmu End of Evangelion i samego Evangeliona, stworzoną przez jakiegoś fana, obok bardzo wielu innych, podobnych, i w sumie  równie śmiesznych parodii różnych anime(które ściągnąłem skądś dawno, dawno temu) No a każdym razie jeśli już zawiera jakieś info, to chyba przede wszystkim takie, aby przed obejrzeniem End of Eva koniecznie napić się kilku głębszych, bo bez tego siły nie ma...;-)  Heh - oczywiście w tym miejscu ironizuję. Sam film faktycznie robi wrażenie - kiedy obejrzałem go pierwszy raz  parę ładnych lat  temu, jeszcze przez kilka godzin po seansie nie mogłem dojść do siebie - naprawdę niewiele produkcji potrafi tak podziałać na widza.  Samego Evangeliona bym jednak pod niebiosa nie wywalał -de facto kiedyś byłem wyznawcą tej serii, jednak z wiekiem mi przeszło, a  dłużyzny, naciągane wątki i odcinki nie wprowadzające do serii zupełnie niczego zaczęły mi coraz bardziej przeszkadzać. Nie mówiąc juz o wątku Shinjego i jego rozterek emocjonalnych, który choć sam w sobie był pomysłem świetnym, to jednak w wydaniu Hideakiego Ano nie wypadł zbyt dobrze. Dlatego dużo bardziej od wersji animowanej preferuję Evangeliona w wersji papierowej - p. Sadamoto poprawił większość wątków, jakie nie podobały mi sie w Anime. Mam tylko nadzieję, że wielki finał będzie poprowadzony w mandze dość dobrze. A anime? Świetne, miejscami nawet ambitne, ale do takiej AKIRY sporo mu brakuję, i raczej legendą czy kamieniem milowym bym tego nie nazwał, szczególnie po tym jak wielkiej komercjalizacji doczekała się ostatnio ta leciwa już produkcja(zapowiedzi kolejnych filmów kinowych, i kolejnej, alternatywnej wersji tej samej historii...to się robi naprawdę niesmaczne) Mimo tego jednak popieram wniosek _Music – pomimo pewnych niedoróbek, evangeliona obejrzeć warto a nawet trzeba. W końcu to jednak klasyk.   

Co do Anime Devil May Cry, przyznam, że podobnie jak Mr_Zombie obejrzałem tylko jeden odcinek...No, właściwie probowałem go obejrzeć, ale ciężko było wytrzymać. Wiem, ze wymagam dużo,ale mnie anime musi maksymalnie  wciągnąć, albo chociaż do tego stopnia zainteresować, aby chciało mi się pofatygować po kolejny odcinek. Niestety, w tym wypadku tak nie było. Szczególnie widowiskowej akcji się nie doszukałem, główny wątek z pilnowaniem dziewczynki był..cóż, powiedzmy, że po serii tego rodzaju spodziewałem się czegoś zgoła odmiennego. Choć z drugiej strony może lepiej się nie sugerować tą wypowiedzią, bo w porównaniu do lat dawniejszych anime oglądam bardzo mało i strasznie przy tym wybrzydzam. Ostatnimi seriami jakie NAPRAWDĘ mnie zainteresowały były Full Metal Alchemist i prześwietny Death Note. Nawet taki hit  jak Bleach mi nie podszedł, choć to zapewne dlatego, że obejrzałem zaledwie pól pierwszego odcinka...:P

Nie czytałem tego tematu, bo wcześniej nie interesowałem się anime. Chciałbym, żebyście mi jakieś japońskie polecili (podobno oglądanie z napisami pomaga w nauce języka). Miło by było, gdyby było śmieszne :) Ale mam wymagania.

Śmiesznie, czyli chyba chodzi o serie komediowe? Hm, to zależy w jakim stylu komedię cię interesują, tzn. czy to mają być bardziej komedie lekkie i romantyczne, klasyczne(tylko i wyłącznie nastawione na humor), fantasy czy też obliczone na poważniejsza tematykę. Kiedy ja się tym na poważnie  pasjonowałem (tzn. w czasach, kiedy rynek anime nad Wisłą był jeszcze w powijakach) do najlepszych komedii anime zaliczano takie klasyki jak dragon half czy tenchi muyo. Teraz te anime są trudno dostępne, ale np. taki wymieniony tu Onizuka daje radę na polu komediowym, nawet pomimo poruszania wątków ździebko poważniejszych. A tak w ogóle to z tymi śmiesznymi anime trzeba uważać, bo czasem jest tak, że to co śmieszy pana Tanake nie koniecznie ubawi pana Kowalskiego. Na szczęście w dobie globalnej wioski są to raczej sporadyczne przypadki.
Your mysterious ice blue eyes...

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1195 dnia: Sierpnia 05, 2007, 02:31:18 am »
Śmiesznie, czyli chyba chodzi o serie komediowe? Hm, to zależy w jakim stylu komedię cię interesują, tzn. czy to mają być bardziej komedie lekkie i romantyczne, klasyczne(tylko i wyłącznie nastawione na humor), fantasy czy też obliczone na poważniejsza tematykę.
Chodziło mi raczej o jakieś anime, które niekoniecznie ma w założeniu bycie komediom, ale występują tam elementy humorystyczne, żeby od czasu do czasu zaśmiać się przy oglądaniu.

Grafoman

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #1196 dnia: Sierpnia 05, 2007, 02:49:15 am »
Chodziło mi raczej o jakieś anime, które niekoniecznie ma w założeniu bycie komediom, ale występują tam elementy humorystyczne, żeby od czasu do czasu zaśmiać się przy oglądaniu.

No to będziesz miał w czym wybierać...;-) Chyba nie przesadzę jak napiszę, że w prawie co drugim anime można znaleźć mniej lub bardziej wyeksponowane elementy humorystyczne. Częściej zdarzają się one oczywiście w produkcjach dla dzieci/młodzieży, no ale w końcu wszyscy lubimy się pośmiać, dorośli też. Inna sprawa, że jak wiadomo ludzi starszych śmieszą zazwyczaj zupełnie inne rzeczy niż młodszą widownię, no ale to już temat na zupełnie inną bajkę.
Your mysterious ice blue eyes...

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #1197 dnia: Sierpnia 05, 2007, 12:52:18 pm »
Ostatnio zacząłem oglądać Samurai Champloo i jest w dechę! Na marginesie podam, że jest to anime twórczości tego samego kolesia, który jest odpowiedzialny za kultowe Cowboy Beepop

Oj tak- Samurai Champloo jest świetne- nie skończyłem jeszcze oglądac całej serii, ale to pierwsza liga.

Swoją drogą, odnośnie jeszcze Hellsinga - odcinkowy Hellsing podobał mi się bardziej. Pomimo, iż autorzy dali swoje trzy grosze do fabuły (delikatnie mówiąc, bo zmiany w fabule są ogromne), całość wypada wg mnie lepiej i poważniej, a postacie są dużo głębsze (szczególnie Victoria nie robi tylko za postać komiczną, jak w OAVce) niż w Ultimate.

Mi się zdecydoawnie bardziej Ultimate podoba- dlatego też, że nigdy nie byłem w stanie do końca zaakceptować pojawienia się tego cholernego Incognito, a pomysł z nazistami był i oyginalny i wciągający. 
Także nie lubiłem "detektywistycznych i poznawczych" wątków Victori- sztucznie rozciągały serię, niewiele wnosiły, a jej rozterki męczyły. W ova'ce mamy sam miąsz z tej postaci (ciekawe porównanie, no nie?) i to mi się podoba.

A ja zawsze myślałem, że obrazek który posłużył ci za avka w założeniu jest niczym innym, jak tylko parodią filmu End of Evangelion i samego Evangeliona, stworzoną przez jakiegoś fana, obok bardzo wielu innych, podobnych, i w sumie  równie śmiesznych parodii różnych anime(które ściągnąłem skądś dawno, dawno temu) No a każdym razie jeśli już zawiera jakieś info, to chyba przede wszystkim takie, aby przed obejrzeniem End of Eva koniecznie napić się kilku głębszych, bo bez tego siły nie ma...

Parodią, ironią, ale za to z jakim przesłaniem! :]
Szczerze mówiąc ciekawie się ogląda Evę będąc lekko wstawionym- wkręca się wtedy człowiek w klimat i historię w 200%.
Pamiętam że czytając Love Hinę, zawsze raczyłem się dwoma reds'ami- lektura była wtedy uber zabawna i przyjemna, śmiałem się czasem nawet na głos  :P

Chodziło mi raczej o jakieś anime, które niekoniecznie ma w założeniu bycie komediom, ale występują tam elementy humorystyczne, żeby od czasu do czasu zaśmiać się przy oglądaniu

Także polecam na początek Onizukę- świetne, zabawne i kilkoma nutkami powagi kiedy trzeba i świetnych tematów (także społecznych) zarazem.

Grafoman- mimo wszystko stawiam Evę nad czołówką- to było pierwsze anime które tak zryło mi głowę, od tego momentu wkręciłem się w m&a tak właściwie. Kupiłem sobie zresztą perfect collection zaraz po pierwszej wypłacie :] Nie przeszkadza mi że powstają od tego kolejne projekty- cieszę się jak widzę i te zapowiadane 4 filmy kinowe nawet.
I szczerze mówiąc też chyba wolę mangę- może dlatego, że anime znam tak dobrze, a Sadamoto wprowadza nowe wątki w praktycznie kazdym tomie, choć całość wydaje się własnie mniej rozciagnięta i bez elementów które nie miały wpływu na fabułę (choć były miłym dodatkiem), czekam na zakończenie wersji papierowej z niecierpliwością. Jestem pewny że zostaną poczynione pewne zmiany w zakończeniu.
Aż mnie znowu wzięło za czytanie evy od 1 tomu- i chyba dziś wieczorem rezerwuję sobie na to czas :]

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #1198 dnia: Sierpnia 05, 2007, 21:04:52 pm »
Mi pewnie serial bardziej przypadł do gustu, bo go oglądałem po prostu jako pierwszego (jeszcze nie zapoznawszy się z mangą) ;]. Także nie raziły mnie owe "trzy grosze" wrzucone przez scenarzystów, nowe postacie itp. Za to właśnie Ultimate wydał mi się za szybki, za śmieszny (jak wspomniałem, 90% wystąpień Victorii to sceny komediowe) i taki dziwny :P.

Sora

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #1199 dnia: Sierpnia 05, 2007, 21:08:31 pm »
Juz dawno nie ogladalem anime, jakos mnie nie ciagnie, lecz z tego co ogladalem polecam :
Samurai Champloo,
GTO - najlepsze anime jak dla mnie :)
FMA
Fate Stay Night
NGE
GITS