Wiecie dlaczego seria Forza jest nadal z tyłu za serią Gran Turismo? Nie przez to, że grafika jest dużo gorsza, nie przez debilny patent, że zawsze startuje sie z 1 miejsca i już tak się dojeżdża do końca, nie dlatego, że poslizgi się banalnie łatwo kontroluje i już przy pierwszym kontakcie z grą driftowałem na zakrętach. Wiecie dlaczego? Przez trasy!!! Po pierwsze jest ich śmiesznie mało i przez to przez całą grę ma się wrażenie, że się jeździ tylko po kilku trasach. Po drugie w ogóle nie są zróżnicowane! Jest jedna trasa miejska - która lepiej przemilczeć. Reszta tras- to trasy czysto sportowe, wyścigowe. Wszystkie wyglądają tak samo.
Ktoś napisze, że to przecież ma byc symulacja i w ogóle. Sram na to! Gra ma mi dawac przyjemność. Jak chce symulacje i typową racing game, to gram Ferrari Chelange, GTR czy rFactor. Te gry mają tylko licencjonowane trasy, super realistyczny model jazdy, przepisy wyścigowe itp. Czy to oznacze, że te gry sa przez to lepsze? NIE! Może dla jakiegoś super maniaka symulacji to sa najlepsze ścigałki, ale dla reszty nie.
W GT4 mamy kilkadziesiąt różnych tras. Są trasy licencjonowane, ale są też: górskie, w kanionie, w lesie, dużo tras miejskich, wąskie trasy dla wyścigów z czasem bądź jednym rywalem, są trasy na szutrze, śniegu, lodzie, na mokrej nawierzchni, są wyścigi w nocy, w dzień, o zachodzie słońca, są trasy na 1/4 mili.
Samochody w GT4. Są wyścigowe, normalne, pick-upy, SUV-y, prototypy, zabytkowe, z lat 60, 70, są malutkie auta miejskie, formuły, samochody klasy WRC oraz większe terenowe samochody, WTCC, Kombi, Roadstery, Kabriolety, jest dużo ameryksńskich klasyków, muscle cary.
To stanowi o niedoścignionej potędze serii Gran Turismo. Różnorodność! W gre cały czas chce się grać, non-stop dostajemy nowe samochody, człowiek z chęcią chce się przejachać jakimś klasykiem, bądź pościgać muscle carem. Do tego jest tyle tras, sa tak zróżnicowane, są tak ciekawe, że nie odczuwa się monotonii. W grze cały czas robime coś innego, jeżdzimy inna klasą samochodów, na innej trasie.
Teraz jak w GT5:P zrobili najlepszy model jazdy, to już doświadczenie jest jeszcze lepsze. Dodatkowo w GT5 będą zniszczenia to już gra będzie praktycznie ideałem.