Odpiszę jak znajdę czas bo to będzie dłuższa wypowiedź na temat dźwięku itd. Prawdopodobnie będzie to po godz. 21. Po krótcę napiszę tylko tyle że jasne że nie uzyska się dźwięków za sobą(no może poza zestawami MBL stereo ale one kosztują min. 30 tyś złotych). Więc to co do fizyczności zgadzam się z MarcePanem bo wiem o czym pisze i co miał na myśli na resztę nieprawdziwych teorii i opinii napiszę później. Co do mojego kompletu to zdjęcia tutaj:
Dobrze czas na mojego przydługawego posta. Zaczynamy.
Zacznijmy od tego że przelicznik dźwięku między Stereo a KD w tej samej cenie jest równy 1:2 lub 1:3. Czyli kupując zestaw stereo za 2000zł taki sam zestaw KD który da podobny lub identyczny barwowo dźwięk w przedziale 4000-5000zł. Oczywiście wpływ na to ma wiele czynników od pokoju odsłuchowego przez wybór komponentów zestawu aż do preferencji brzmieniowych kupującego.
Co do teorii głoszonych przez niektórych że Stereo to technologia lat 80 i na nich się zatrzymała do gratuluję rozumowania. Tak samo jak to co jest kodowane w 5.1 nie może dobrze brzmieć w stereo. Podsumuję to jednym słowem:
BzduryTo co jest kodowane w 5.1 może być spokojnie kodowane w stereo w formacie PCM 2.0 co robią odpowiednie sekcje w wzmacniaczach czy amplitunerach stereofonicznych. To jedno mamy już za sobą. Co do tak zwanego odrywania niuansów w stereo i to że brzmi coś mniej ostro niż w 5.1. <łooooo>
Głęboki wdech, gdyż to jakiś wymysł lub opieranie się na sprzęcie średnio-niskiej jakości(który się słyszało). W większości mini wieżyczek czy zestawach all in one KD traci się około 60/70% muzyki. Przez nieudolność samych przetworników, po układy i końcówki czy Dac w sprzęcie, na "Sztucznie" upiększających korektorach barwy itd. które "zniekształcają" dźwięk z dala od orginału. Pomijam tu ustawienie sprzętu w pokoju odsłuchowym(bo tu większość osób źle to robi, myśląc że nie ma to znaczenia-ma to znaczenie bardzo duże).
Dobry dobór komponentów w systemie Stereo daję coś co w tanim kinie jest nie do wychwycenia, a mianowicie mamy dobrą scenę z szerokim i głębokim jej rozstawieniem, otrzymujemy utracone informacje na płycie(odkrywamy płyty na nowo), dostajemy barwę i wiele wiele innych o których można by dużo pisać.
Powiem tyle taki Piano Craft E410/E810(po wygrzaniu kolumn) gra lepiej niż każdy zestaw nowy KD do 3000-3500zł. Oczywiście mam na myśli to że ktoś słucha częściej muzyki niż gra czy ogląda filmy. Jednak nawet CI co częściej grają i oglądają filmy(a oczekują przede wszystkim jakości dźwięku a nie efektowności dźwięku) dostają bardzo dobrą alternatywę.
Oczywiście jeśli ktoś nie jest wymagającym do dźwięku może śmiało kupować zestawy głośnikowe firm Harman Kordon, Logitech, Creative, Altec Lansing i tak dostaną dźwięk bardzo dobry w stosunku do ceny. Tak samo jest z 60% zestawów all in one czy mini wież.
Ps. polecam udać się na targi Audio(ceny biletu niskie, wrażenia wysokie) czy salonu hifi i poprosić o odsłuch(nie powinni robić problemu bo prędzej czy później wiedzą że tam przyjdziemy coś kupić..przynajmniej zbadać temat o którym się piszę).