Miałem najtańszy kabel hdmi, zepsuł się, kupiłem drugi, z wyższej półki, różnicy nie zauważyłem. No ale wierze w te testy, jakby pozrzucać porobić zoom x1000 to pewnie dostrzegło by się jakieś różnice. Z tym ze dla mnie to jest dalej "niezauważalna" różnica w czasie zwykłego korzystania.
Oczywiście, różnicy w kablach hdmi nie da się zauważyć podpinając różne kable. Różnica w tym przypadku jest już bardzo mała. Widać ją praktycznie dopiero jak się zrobi testy i przerzuca na zmianę dwa obrazy. Wtedy widać różnicę, chociaż i tak jest ona mała.
Jednak podobnie można powiedzieć między dwoma modelami TV. Nie zauważysz różnicy na pierwszy rzut oka między np. modelem plazmy g20, a v20. Bez bezpośredniego porównania różnice ciężko dostrzec, jednak takowa jest. Podobnie z rozdzielczościami gier. Na pierwszy rzut oka nie zauważy się różnicy między grą w 1280x720, a tą samą w rozdzielczości 1200x700. Dopiero w bezpośrednim porównaniu przy przyjrzeniu się widać różnicę.
Wszystko rozchodzi się o te delikatne różnice. Różnica między componentem, a hdmi, między obrazem bez overscanu, a tym z overscanem, na obrazie bez mapowania, a na tym z odwzorowaniem 1:1, między wersją gry w 1280x720, a tą w rozdzielczości 1200x700, między tanim hdmi, a tym drogim. Mimo iż ktoś powie, ze różnice w poszczególnych porównaniach są małe, to jednak one nawarstwiają się i tak naprawde ktoś sam siebie oszukuje twierdząc, że nie widzi różnicy.
Dla przykładu podam, ze mój brat bardzo długo grał bez mapowania 1:1 bo mówił, że nie widzi różnicy a ponieważ wolił większy wyświetlany obraz to grał bez mapowania. Ja zawsze jak grałem to przestawiałem sobie na 1:1. Pewnym razem brat zapomniał przestawić obraz po tym jak ja grałem i zaczął grać z mapowaniem. Dopiero po miesiącu zauważył, że gra na takim ustawieniu i zmienił na stare. Ku swojemu zdziwieniu stwierdził, że obraz bez mapowania rzeczywiście jest dużo gorszy i że już nie wie jak mógł kiedyś grać na ustawieniu bez odwzorowania 1:1.
Ja testowałem na xboxie 360 połączenie component / hdmi i różnicy nie dostrzegłem.
To popatrz na te porównania co dałem w poprzednim poście. Różnica jest kolosalna.