Halo 1, miało ogromny wpływ na ukształtowanie FPS'ów na konsolach... Potrafię to nawet docenić, grając w "zjebanego" porta na PC, który pochłonął u mnie naprawdę sporo czasu... Gra była fajna, przyjemna, i całkiem klimatyczna.
Ja 5 razy się zabierałem za Halo i za każdym razem kończyłem po kilku godzinach. Monotonia, te same lokacje i zero innowacji w dziedzinie gier FPP. W tym czasie jak Halo wyszło było w cholere równie dobrych Fpp-ów na PC i w jeszcze większą cholere dużo lepszych.
Mój brat i dwóch kumpli zawzięło się i przeszli całą grę Halo. Mówią, że to tylko zwykły fpp jakich wiele. Dobra gra ale nic ponadto. Ja próbowałem przejść gre wiele razy, ale niczym mnie nie zachęciła. Drugi brat tak samo, wiele razy zabierał się za gre, ale za każdym razem stwierdzał, że tylko zwykły fpp tyle że osadzony w beznadziejnych realiach.
Gra jak na swoje czasy miała IMO tylko dobrą grafikę. Takie fpp-y jak Project Snowblind, Black, Urban Chaos wyglądały lepiej. Klimatu gra w ogóle nie miała, bo po pierwsze strzelało się kolorowymi kulkami, a po drugie byli ci przeciwnicy, mali kosmici co zachowywali się jak klauny. Cały design też jest kiepski. Bronie wyglądają tanie plastikowe zabawki, przeciwnicy to już zero jakiegokolwiek pomysłu - kolorowi, nawydziwiani wydający groteskowe dźwięki. Sam gameplay to również nic innowacyjnego, nadprzeciętnego. Gra to najzwyklejsza strzelanka nie wyróżniająca się żadnym elementem. Fabuła w grze również to nic specjalnego. Tak więc, jeżeli nie grafika, nie klimat, nie fabuła, nie design - to co w tej grze było rewelacyjnego?
Doprawdy całkowicie nie wiem co ludziom tak bardzo podoba się w tej grze. Wielokrotnie z kumplami dyskutowaliśmy na ten temat i nadal nie wiem. Może rzeczywiście M$ przekupował recenzentów żeby dawali wysokie oceny, no bo przecież nie możliwe, zeby co do joty wszyscy dawali same 9-tki i 10-tki. Tyle osób nie widzi fenomenu Halo dlatego nie możliwe, żeby akurat wszystkim recenzentom spodobała się tak gra. Napewno duża zasługa sukcesu gry to jest to, iż był tytułem startowym Xbox-a i nic innego dobrego w tym czasie na konsolę nie było.