Tak samo dzięki najnowszym telewizorom w każdej grze można rozkoszować się płynna animacją w 60 klatkach
Jak to działa? Jeśli silnik np. Drago Age dławi i animacja spada do 20 klatek, jakim cudem otrzymujesz DZIĘKI TELEWIZOROWI 60 FPSów i płynną animację?
Już ci tłumaczę, ale na wstępie:
http://www.electricpig.co.uk/what-is-motionflow-200hz/W tv sa mocne processory i one na podstwie dwóch klatek, tworzą dodatkową klatkę pomiędzy nimi. Biorą pod uwagę wiele czynników. Analizują, które elementy są stałe w obu prawdziwych klatkach, które się poruszają i w jakim kierunku i tworzą, "rysują" dodatkową klatkę, której normalnie nie ma w materiale.
Wszystkie te systemy motion flow, hd natural motion, true motion, jak je zwać tworzą właśnie te dodatkowe klatki, niektóre nawet pomiędzy właściwe klatki umieszczają dwie wygenerowane. Oczywiście tworza się artefakty na obrazie, bo czasami podczas tworzenia ruchomego obiektu w dodatkowej klatce, TV musi zgadywać co jest za przedmiotem. Zazwyczaj wygląda to tak, iż krawędzie szybko poryszających się obiektów mają taką lekką łunę, tak jakby gorące powietrze. Na szczęście najnowsze systemy niweluja ten efekt i dla przeciętnegowidza, atym bardziej osoby nie świadomej o czymś takim, artefakty są niezauważalne.
Wiadomość scalona: [time]Lipiec 29, 2011, 16:40:10 pm[/time]Czyli warunkiem jest już płynnie chodząca gra
Nie. Wystarczy, ze działa w 30 klatakach, a dzięki tym systemom, obraz wygląda jakby gra śmigała w 60. Jak gra chodzi w 60 to z kolei jest zniwelowany efekt stroboskopu i skakania obrazu przy obracaniu kamery.
Wiadomość scalona: [time]Lipiec 29, 2011, 17:02:25 pm[/time]Nie bagatelizuj stary. On już sobie "nie wyobraża grania" bez tego więc to musi ROBIĆ.
Mój kumpel kupił sobie sony z4500 i grał bez tego sytemu. Ja przyszedłem do niego i poprawiłem mu ustawienia TV i włączyłem motion flow bo miał na off i był w szoku jaką to różnice robi. Żałował, ze grał w tyle gier bez tego.
Brat jak czasem siedzi u mnie i widzi jak gry smigają na moim TV to mówi, ze az cięzko mu wrócić do siebie i grac na TV bez tego systemu.
Jak się nie ma "upłynniaczy" to człowiek poprostu nie wie jak to wygląda i sie przyzwyczaja. Najlepiej widać różnice jak się włączy jakąś grę, zacznie obracać kamerę i w tym czasie włącza się i wyłacza motion flow.